Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

zacatecnik - koupe prvniho karavanu - rady a otazky

Poslední aktualizace před 5 let
P
paragČlen
Přidáno před 6 let
Hasky,já se nedivím ,že se to rozpadá a dřevo je zdravé.Vždyť ta dřevěná kostra není čepovaná,jen je na tupo napatlaná lepidlem a sešitá sponkami.Jó,pokrok nezastavíš!!Když jsem to viděl poprvé,tak jsem nemohl uvěřit,že taková prasečina se prodává za tak nehorázné peníze.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Tady nešlo o kostru,ta držela,ale o podlahu která je přišroubovaná ke stěnám karavanu.Podlaha není ke stěnám sponkovaná,ale po cca.30 cm přišroubovaná ke stěnám vruty a to celkem dlouhými.
P
paragČlen
Přidáno před 6 let
No,kdyby rám podlahy byl spojený s kostrou na čepy,jak jsme to dělali my při stavbě karavanů před 40 léty,tak tam žádné vruty být nemusí.
Čepovaná kostra slepená EPOXY by se je tak od šasi neodtrhla a nikdy nerozvrzala, jak se to nyní děje téměř u všech obytek a karavanů s dřevěnou kostrou.Z čeho by však lidé žili,kdyby vše vydrželo věčně,né?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

parag napsal:

@parag - No,kdyby rám podlahy byl spojený s kostrou na čepy,jak jsme to dělali my při stavbě karavanů před 40 léty,tak tam žádné vruty být nemusí.
Čepovaná kostra slepená EPOXY by se je tak od šasi neodtrhla a nikdy nerozvrzala, jak se to nyní děje téměř u všech obytek a karavanů s dřevěnou kostrou.Z čeho by však lidé žili,kdyby vše vydrželo věčně,né?

Pokud jsi stavěl karavan před 40 roky,tak jsme asi stejně staří,mladí.Ale KDYBY se už nenosí a staví se tak jak se staví.Já jsem napsal to co jsem napsal,to co se mi stalo a tím končím tuto debatu.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Ahojte, při mém postupném seznamování se s karavanem, jsem narazil na jednu věc, na kterou bych rád znal odpověď. Proto prosím zkušené o názor:
Zkoušel jsem, jak moc pevně upne stabilizátor oje tažného zařízení. Myslel jsem, že to bude tak pevně, že to rukou nebudu mít šanci pohnout. No na moje překvapení, není to zas tak pevně - střední sílou tím rukama dokážu pohybovat (Mám tažné, které se zasunuje do konstrukce na autě, a které jsem upnul do toho stabilizátora. Páka je tím pádem asi 15-20cm). Mám stabilizátor WS 3000, kontroloval jsem opotřebení těch styčných třících ploch, vypadá to v pořádku. Na tom stabilizátoru je taky nějaký ukazatel, ten je úplně na straně "+", co když tomu rozumím správně, indikuje minimální opotřebení. Je to takto v pořádku?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Drevokocur,nebuď línej a Googluj(přiložil jsem manual,snad ti pomůže) -
Upravil hasky dne 19.02.2020 20:46, před 6 let
hasky Připojili následující soubor:
b9018b6f.pdf [442.83kB / 351 stažení]
T
ThomanČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj karavaniské,
s dovolením připojím můj dotaz do tohoto "podobného" tématu. Chci se zorientovat před koupí prvního karavanu (koupě dle nabídky na podzim spíše jaro příštího roku). Tento rok budeme řešit přístřešek na zahradě, poptávku připojení sítě NN na pozemek. Karavan by měl primárně sloužit jako zázemí pro mé rodiče, kteří by zde dojížděli na jednu-dvě noci. Důchodový věk je tu, a než budovat nějakou zahradní chatku, jdeme do tohoto řešení. Výhoda je, že pozemek je "na dohled" od našeho domu.
Takže když už by se pořídil karavan, mohl bych ho využít i já se ženou a zatím jedním svištěm (1,5 roku). Plán není cestovat někam na 14 dní, výhledově ČR-SK na "prodloužené víkendy" do kempů.

Nějaký týden koukám na nabídky karavanů a mám nějakou představu. Původně jsem se díval na nějaké "450" ale už jsem v sekci karavanů "500".

Co bychom si tak představovali: šíře cca 230, váha 1,3-1,5t, zavřená ložnice, nějaké spaní i pro mě 193 cm délky (= postel min 200) .
Co se týče vnitřního uspořádání, našel jsem asi tři varianty co se mi "od PC" zdají že by mohly splňovat požadavky:

1. Fr. postel - sezení - vzadu dvě paladny ale přes celou šířku.
[u]např: Bürstner Averso 495 TK, BÜRSTNER 485TK[/u]
2. Postel vepředu na šířku - sezení - palandy přes celou šířku
[u]např: TEC Travelbird 490 GK[/u]
3. Postel vepředu s možností spojení ve velké letiště - kuchyňka, wc - velké sezení.
[u]např. Knaus Südwind 460/500 EU [/u]

(neřeším zatím konkrétní kusy, jen pro info dispozice, uspořádání)
https://www.karav...stan-garaz
https://www.karav...y-predstan
https://www.karav...ind-500-eu

Uvažuji, že na velkém letišti by se dalo ve dvou a dítětem, spaní "na stolku" je další pozdější možnost v případě 2 dětí. U verzí s palandami bych na této dlouhé posteli spal já, žena s malým dítětem na užší posteli "140cm".

Prosím o rady k praktičnosti jednotlivých řešení, záchod, sprcha, umyvadlo... (Přijde mi sprcha se záchodem a sólo umyvadlo vedle fr. postele prostorově lepší..nicméně wc vedle hlavy není cítit?)
Co se týče rozpočtu nákupu.. původně to bylo kolem 200 tis.. je možné že to bude nakonec 250 - 270tis za karavan. (raději koupit trochu modernější a kvalitnější s tím, že ho budeme mít 5-10let.)

Díky za postřehy a rady k dispozici, případně za tipy dalších vhodných výrobců a modelů.
Tom.
T
ThomanČlen
Přidáno před 6 let
Jako nováček vidím, že to tady "žije"...

No mezitím jsem ve samostudiu karavanů vyselektoval:

Bürstner Averso 495 TK
BÜRSTNER premio 485TK
Knaus 500 FSK ( šíře 250)
Knaus 500 FDK (myslím že až od roku 2014 mají postel vzadu délky 200cm+ )

...případně jiný typ od nějakého výrobce s váhou cca 1100-1200 / 1400-1500kg? Hledal jsem v nabídce a nic jiného jsem nenašel.
A
Andre2Člen
Přidáno před 6 let
Něco mám už s boudou také najezděno, tak si dovolím přispět radou pro začínající:
V první řadě by si měl každý hlavně rozmyslet, kam a kdy (léto/zima) s tím bude jezdit, od toho se totiž odvíjí vše ostatní - velikost, uspořádání, výbava, markýza/předstan atd. Proto existuje tolik různých variant a tolik různých názorů Smile
Je rozdíl, pokud pojedu 100-300km na 3týdny do jednoho kempu a nebo např. na expedici na Korsiku a tam každé 2-3dny na jiné místo. A jelikož jsem upřednostňoval ten druhý způsob cestování, tak jsem volil spíš menší a lehčí karavan ale s dostatkem úložného prostoru a místo stanu markýzu. Karavan samotný nám sloužil v podstatě jen pro přespání, proto měl jen základní výbavu a nebyl to žádný přehnaný luxus. Kdybych měl ale trávit uvnitř více času představoval bych si to trochu jinak. Se dvěma dětmi ve věku kolem 5-10let jsme procestovali velkou část Evropy s boudou velikosti 440 a klaustrofobií jsme fakt netrpěli Smile
Navíc některé kempy (spíš asi většina) na jihu u moře rozhodně neoplývají přebytkem místa a tam jste při manipulaci rádi za každý centimetr, který nemáte zbytečně navíc.
Co se týče povolené rychlosti, tak ten náš měl 80km/hod, ale na delší přesuny je to neskutečný opruz a dodržovat se to asi moc nedá. Pokud to provoz a podmínky umožnily jezdil jsem výrazně víc, pokuta žádná a rozkmitání se nekonalo ani jednou - na to má největší vliv vyvážení přívěsu, jak už tu někdo psal. A to byl přívěs bez stabilizátoru.
Ještě dodám, že před prvním střetem s realitou jsem měl také romantické sny o divokém stání na pláži u moře, ale to je ve standardních letních destinacích (téměř) sci-fi, takže s výbavou pro stání na divoko, to není potřeba opravdu nijak přehánět. I když pár místeček se za ty roky našlo, tak na ten jeden večer jsem si vždy vystačil s proudem baterie auta. Navíc s manželkou a dětmi si za azyl v kempu rádi zaplatíte.
Scout 2,0TDI momentálně bez bydlíka
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 let
Já jen doplním.
Dost také záleží za čím ten karavan budeš tahat. Asi by nebylo vhodné tahat 5tistovku třeba za Fábií. To by bylo cestování trápení a nedovedu si představit že s takovou soupravou pojedu třeba 2500 km na Peloponés.
Pokud má karavan "francouzkou" postel tak zapomeň na to, že by jste se na ní pohodlně vyspali dva + dítě. My máme Knaus 500. Jezdíme s manželkou sami a někdy nám je i ta 5tistovka malá.
Toaleta "vedle hlavy" problém není pokud budeš používat chemii a nebude ti to v kazetě hnít dva týdny.
Jak píše kolega. V některých kempech mají menší parcely, ale nikdy nebyl problém se do stání vejít.
Přeji šťastnou ruku při výběru karavanu.
T
ThomanČlen
Přidáno před 6 let
Díky za postupné info... stále více se utvrzuji v sekci "480" karavanů. Raději novější a "strohý" např. weinsberg než těžký nábytek a pocit luxusu z dražších karavanů.
Takat se to bude zafirou (tažné na 1650kg což je hmotnost prázdného auta).. takže naložené auto bude mít 2t tak veřím že karavan s hmostností 1350- max 1500 na papíře by mohl být OK.
A jak jsem psal.. 90% času bude sloužit jako zázemí na zahradě pro přespání rodičů, já počítám že bych s nám vyjel 3-5x za rok na "týden" max... spíš by se hodil na prodloužené víkendy s koly, padlebordem atd. Cestovat s tím 3tis km nehodláme, dva týdny v chorvatsku stát také nebude.

Naše dítě má nyní rok a půl... nyní by byla varianta spaní rodič + díte na posteli šíře 140 (137 nebo kolik se udává) a já třeba palanda (ale tam je to asi stísněné i na výšku pro dospělého). Ale za 3 roky bude jinak... dítě spát s rodiči nebude chtít a půjde rádo na paladnu a třeba bude dítě druhé atd...
Stále mě neodrazuje varinata velké postele s vysouvacím roštem... letiště 210cm široké pro tři ideál... případně spaní vzadu na sezení v budoucnu které má také délku 2m takže i pro mě OK.

Tak uvidíme, ještě jsem objevil adriu alteu 472 pk, příapdně 492 lu... weinsberg 480 qdk nebo 480EU...

Díky.
dynvidynviČlen
Přidáno před 6 let
Weinsberg za sebe muzu doporucit, funkcne je vyhovujici, jen to neni prilis prestizni znacka (pokud to pro tebe ma nejakou vahu). Do 480 QDK se ctyri (2+2) vejdeme pohodlne, stejne clovek uvnitr moc neni. Zena loni spala na spodni palande a i s jejima 172 cm nemela uplne snadny nastup a vystup tim otvorem, ktery mezi zebrikem a koupelnou zbyva.

Pro vase pouziti mi prijde ta velka postel s vysoucvacim rostem jako nejlepsi reseni z nekolika duvodu:
1) rodice nebudou muset prelezat jeden druheho
2) vy se tam v soucasne situaci vejdete pohodlne
3) do budoucna muzete pouzit rozkladaci sezeni vzadu (prestoze nejsem fanousek rozkladani)
4) palandu maji sice deti rady, ale ani nase petileta neodmitne moznost spat s nami

Osobne bych spis mel preblem s tim stridanim s rodici. Jednak predpokladam, ze budou mit karavan zabydleny svymi vecmi, kdyz to bude jejich "chata" a tudiz pro vas nebude ze dne na den k dispozici. Dalsi vec je, ze budete muset ladit terminy jestli muzete jet, nebo jestli v karavanu zrovna nechteji byt oni. Ale to asi mas rozmyslene a jsi s tim v pohode a hlavne to sem asi ani nepatriSmile
Weinsberg 480 QDK
T
ThomanČlen
Přidáno před 6 let
Díky za info. Ono je to spíše tak, že karavan budou mít rodiče a my ho tedy občas alespoň využijeme na cesty. S tím souvisí i finanční výdaj na pořízení takže oboustranně si myslím výhodná dohoda.
Ale zpět z výběru... nakonec to asi stejně dopadne, že budeme čekat co se u nás ukáže k prodeji. Euro zpět ke 25kč tak rychle neklesne a co se týče zánovních karavanů tak i v zahraničí jsou ceny (s přihlédnutím na dovoz, papírování atd.) poměrně srovnatelné s naší nabídkou.
H
honzaslNováček
Přidáno před 6 let
Dobrý den
Od začátku: Vyzkoušeli jsme s rodinou první dovolenou u Baltu s minikaravanem Kondor z půjčovny, tři noci na divoko, dři noci v kempu. Asi tušíte, nebylo to úplně ono - dva dospělí a děti 4 roky a 0,5 roku. Ale chytlo nás to a chceme karavanovat dále.

Máme někdo zkušenosti s karavany "za jednu výplatu" jako je takový v inzerátu:

https://www.sauto...oFrom=list

Dá se s tím chvíli fungovat? Chceme jezdit spíš víkendy a vyspíme se i v tom Kondoru. Jsem elektrikář, opravím a udělám si cokoli.

Zvládne to Dokker 1,6?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

honzasl napsal:

@honzasl - Dobrý den
Od začátku: Vyzkoušeli jsme s rodinou první dovolenou u Baltu s minikaravanem Kondor z půjčovny, tři noci na divoko, dři noci v kempu. Asi tušíte, nebylo to úplně ono - dva dospělí a děti 4 roky a 0,5 roku. Ale chytlo nás to a chceme karavanovat dále.

https://www.sauto...oFrom=list

Dá se s tím chvíli fungovat? Chceme jezdit spíš víkendy a vyspíme se i v tom Kondoru. Jsem elektrikář, opravím a udělám si cokoli.

Zvládne to Dokker 1,6?

Ahoj.Píše to,že inzerát je nefunkční.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 6 let

honzasl napsal:

@honzasl

Zvládne to Dokker 1,6?
Zkušenost s karavanem "za jednu výplatu" nemám, ale nemůžu ho doporučit. Nejspíš bude prohnilý.
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let

fun napsal:

@Fun -

honzasl napsal:

@honzasl

Zvládne to Dokker 1,6?
Zkušenost s karavanem "za jednu výplatu" nemám, ale nemůžu ho doporučit. Nejspíš bude prohnilý.

Zdravím.
Odpovím Ti na to auto(resp. motor). Píšu z vlastní zkušenost. Je pravda, že s karavanem máme najeto jen asi 2tis km, ale i s 1.6-kou se to dá. Není ta žádný terno, ale jde to ... 😀
Holt nejedeme tak rychle ... 😀
K
KukynČlen
Přidáno před 5 let
Gratuluju ke koupi a přeju hodně šťastných okamžiků a hodně spokojených km s bydlíkem 👍
M
miroslav10Nováček
Přidáno před 5 let
zdravim pritelia,

pokusim sa o ozivenie tohoto vlakna iked je ich tu urcite viac.
Tiez som sa dostal do fazy ked premyslam nad kupu karavanu a myslel som si ze mam v tom celkom jasno. Po precitani vselijakych prispevkov a informacii mam viac otazok akoodpovedi.Ale k veci.
primarnou otazkou je ci kupit novy karavan alebo starsi premiovej znacky s uz dorobenou vybavou. Na upresnenie smerodina 2+2deti 5a11. mal by mat 4 pevne lozka cize palandy. Wc,sprcha je samozrejmost. Dlzka urcite co najviac na jednej naprave cize 500 aviac(vnutorna dlzka), tahouna mammyslim slusneho 140kw 400Nm, 4x4, brzdeny prives 2200kg v technicaku.
Dalej, co je myslim tiez podstatne vyjazdy leto pripadne zima ,vikendy(asi nie kazdy vikend) hlavne kempy, na divoko viac menej 1-2 noci. To je asivsetko co ma momentalne napada a za kazdu radu alebo postreh budem nesmierne vdacny.
hmm aha este budete chciet asi vediet kolko penazi na to mamSmile)
rad by som sa zmestil do 20 tis eur s novym +nieco navyse do vybavy pripadne do tej sumystarsi nie vsak viac ako 5rokov

Dakujem este raz pustite sa do mnaSmile)
M
miroslav10Nováček
Přidáno před 5 let
...este taka malickost pozeram po modeli od Weinsberga 550qdk pripadne UK, skusenosti s jazdou nejake mam (jazdim na kamioneWink )
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 10
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025