tiez riesim podobny problem, pozeram noveho weinsberga, knausa, tabberta, dethlefsa od malych 1,2 tonovych po vacsie 1,7 tonove a neviem sa rozhodnut. bud je zle rozlozenie, alebo mala chladnicka, alebo zas nechcem tak velky, alebo to uz ide ku 30k. zvazujem aj namiesto dalsej palandy rozkladanie sedenia, lebo verzie bez dalsich paland maju tie sedenia vacsie, viac volneho miesta a tiez vacsi kuchynsky drez, niekedy vacsiu chladnicku. my sme 2+1.
aky mas ten tahac - vyrobca/model? vykonovo je to samozrejme dobre, ale aku ma prevadzkovu hmotnost?
knaus tabbert,hobby ap, samozrejme super ale uz mimo mojho rozpoctu, jedine starsie kusy ale viac ma laka dlhsi model ako superluxus
Máme 480EU (dítě 2.5 +0.2 :-)) takže jedno obří letiště výhodou... Předchozí majitel přecházel (děti 5 a 7let) na Weinsberg CaraTwo 500 QDK .. Ten má zajímavé uspořádání.
Vše je o preferencích, já než velkou ledničku tak radeji odkládací desku - větší prostor v kuchyni... A bez urážky, na posteli 140 šířky se pohodlně ve dvou nevyspime.
Jinak na dovybavení karavanu může padnou klidně dalších 2-4tis eur..
pravda svata priatelu, je to opreferenciach. 140cm postel mam doma a dovybavu mam prepocitanu na3-5tis eur tj. radsej lowcost+ dovybavu ako nahaca od premiovky. a vieme ajmy zaciatocnici teoretici, ze technicka vybava je vesmes stejna u weinsbergu akou hobby tj thetford+truma a steny +podlaha mozno o mm tensia ale z toho isteho materialu montovaneho v tejistej fabrike ako tabbert, takze takto nejak saubera moja zaciatocnicka teoria.
inac dakujem za skusenost
dakujem zainfo + ten cennik vyborny neviem ci to u vas nevijde lacnejsie.
Pri 1630kg by som siel do privesu s maximalnou celkovou hmotnostou asi 1400kg, kvoli stabilite supravy (odporucanych max 85% prevadzkovej hnmotnosti auta). To cca zodpoveda tomu ze sa chces zmestit do 3,5 tony. Co som nasiel 550QDK ma zaklad 1200kg, ak to dovybavis bateriou, solarom, moverom a pod, dostanes sa mozno na 1300kg. K tomu predstan, bycikle, batozina a si na hrane. Bude dolezite spravne rozlozenie nakladu a hmotnosti na gulu - nie malo, nie vela, cca 75kg.
Passat ma urcite aj Trailer Stability Assist - TSA, pozor ale ten sa vie aktivovat len ak riadiaca jednotka vie o pripojenom privese a to sa dozvie len pri original VW elektroinstalacii a nakodovani riadiacich jednotiek pri montazi. Ak este nemas tazne, na tomto by som nesetril, urcite by som chcel mat TSA aktivne. Neoplati sa setrit s univerzalnou elektroinstalaciou tazneho, pri krizovej situacii moze ist o zivot. Ak bude prives este tazsi k pomeru k autu, zvazil by som novy karavan dovybavit aj Alko ATC, tu musis mat naviac stale napatie (pin 9) s istenim aspon 15A.
Ohladne usporiadania 550QDK - paci sa mi ze je kuchynska linka sirsia, aj na ukor mensej chladnicky. Ale ako je velky stolik - zmestia sa tam pohodlne 4 ludia? Videl som len fotky a tam to vyzera uzsie. A postele - to musi ten zadny preliezat cez druheho aby sa dostal na miesto? Cim bude clovek starsi, tym by sa hodilo nieco pohodlnejsie. Pre postele sa mi paci viac EU model.
Co pozeram knausy su o malo drahsie ako weinsberg, ale v rozdiele ceny niektore su dovybavene winter packetom - truma ultraheat a vyhrievana podlaha na chladne noci.
Ja zvazujem tiez nieco podobne, ale s vyssou doloznostou. Mam Sorento UM, 2,2 diesel 147kW a 440Nm, 4x4 s hydromenicom a planetarnym automatom. Prevadzkova hmotnost 1910kg, mozno by som vedel ist do 1700kg, ale bezpecnejsia suprava bude s niecim lahsim, okolo 1,5 tony. A ak kupim novy, asi si ho tiez dovybavim tym Alko ATC, aj ked Sorento ma tiez TSA. Do 3,5 tony sa nemam sancu zmestit pri celkovej hmotnosti auta 2510kg, mam vsak B+E. To uz musim mat aj kvoli terajsiemu staremu privesu co ma 1000kg max, k tomu aj platit dialnicnu znamku kedze som cez 3,5 tony. Nevyhoda je, ze moja draha zatial B+E nema, takze ma ani na rovnej dialnici nevystrieda.
Mám za to, že se do těch 3,5t počítá jak max. hmotnost auta tak přívěsu. Takže pokud má auto 1600kg tak max bude (+cca 500-600kg) a s přívěsem o max. hmotnosti 1350kg (coz má weinsberg s možností zvednout na 1500kg) jste stejně už přes 3,5t.
Mám také B+E, ale dá se to řešit tím harm. kódem 96 na 4250Kg souprava...
Ta "suchá hmotnost" u karavanu je spíš jen na papíře.. většinou se tahá ta blížící se max. hmotnosti... (jídlo, nádobí, venkovní posezení, ložní prádlo, plyn bomba, baterie, atd.. 150kg je tam hned.
pozeral somnejakevidea s tym alko atc a je to niecogenialne, ani som nevedel ze to existuje
dbikerNováčekPřidáno
před 5 letAhoj. Nechci radit jaký přívěs je lepší, nebo horší. Chci jen upozornit na povolenou rychlost přípojného vozidla na pozemních komunikacích. V celé evropě je ze zákona povolená pouze 80km/h. Pokud je v TP vyšší,tak se jedná o konstrukční rychlost,nikoliv povolená. Malé přívěsné vozíky kategorie O1 mají i 130 km/h opět se jedná o konstrukční rychlost. Vyjímku mají jen Němci,kde se může jet s přípojným vozidlem kategorie O1,O2, 100km/h ale musíte mít jejich technickou prohlídku za 120eur.
Přeji dobré pořízení Dan.
Urcite to nie je jednotne v celej EU.
Na Slovensku napriklad nemame vobec dodatocne rychlostne obmedzenie pre jazdu s privesom do 750kg. Takze u nas mozes ist s privesom do 750kg na dialnici kludne aj 130km/h, ak to povoluje jeho konstrukcna rychlost. A take su, mam jeden doma.
Iba na prives nad 750kg plati obmedzenie 90km/h.
Zakon naviac nerozlisuje O1/O2, teda brzdeny/nebrzdeny, len jeho celkovu hmotnost.
Zákon č. 8/2009 Z. z.Zákon o cestnej premávke
§ 16 Rýchlosť jazdy
(3) Vodič iného motorového vozidla, ako sa uvádza v odseku 2, ako aj vodič autobusu s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg s prípojným vozidlom, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť prevyšuje 750 kg, smú jazdiť rýchlosťou najviac 90 km h-1.
taakze po dalsich dnochhlavy v smutku z prezerania a vyberania sa neda povedat ze by som pokrocil.Viac-menej ma to taha k starsiemu s vybavou, ked pozeram na tie vsetky nezbytne zbytocnosti co tam chcem tak ma z tych cien navyse mrazi.
dynviČlenPřidáno
před 5 letZdravim, budu prodavat nas prvni karavan s palandami, tak me napadlo, ze by se tady nekomu mohl hodit. Snad to tu nebude nikomu prekazet.
Inzerat budu davat v druhe pulce srpna, tak zatim jen strucny popis - je to Weinsberg 480 QDK 2019 verze s nizkou lednickou a tedy vetsi kuchynskou linkou, obsahuje klasicke tri pakety - Advanced, Licht, Smart. Navic jsem nechal dodelat 4m markyzu, bojler na plyn a elektrinu, 180 Ah baterku s nabijeckou, servisni dvirka pod predni postel, to cele vyslo na 85tis. Kc. Budu s tim davat temer kompletni vybavu, takze pokud nekdo zacina, mel by to all-in-one (bezpecnostni zamek oje, bezpecnostni zamek na kolo, popruhy k markyze, 10kg plna plynova lahev, plastovy schudek, mobilni odpadni nadrz, skladaci 15l kanystry, pridavna zrcatka k autu a urcite nejake dalsi veci, ktere si ted nevybavim).
Jako prvni karavan idealni volba. Prodavam kvuli prechodu na vestavbu. Kdyby nekdo chtel vic info, tak prosim do zpravy.