Nezastávám se ani jedné strany,, ale v tom článku je napsáno i tohle:
Zákaz plnění plynu do mobilních tlakových nádob na čerpací stanici se však týká rovněž propan-butanových láhví používaných v karavanech. „I v případě, že je karavan vybaven láhví s bezpečnostním ventilem, který minimalizuje riziko přeplnění, je doplnění plynu ze stojanu čerpací stanice LPG porušením zákona
To si vysvětlujete jak?
Ahoj, dnes jsem si nechal naplnit 2 německé lahve po 11 kg a jednu českou 10 kg čistým propanem, celkem 32 kg za 1280,- Kč (40 Kč /kg). Propan kvůli tomu, abych mohl použít i v mrazu na topení v obytce. Konkrétně Valy u Mladé Boleslavi.
Nemyslím to špatně, ale vysvětlíte mi, proč řešíte plnění LPG, když se to nemá a v plničkách je to bez problémů a legální?
Dále, proč se řeší do mrazů propan butan, když se dá naplnit láhev propanem, který funguje v mrazech v nevytápěném boxu?
Správně by měla být prázdná láhev v karavanu vyměněna za jinou odborně naplněnou nebo by měla být naplněna ve specializované plnírně,“ doplňuje Michael Gavrilovič, předseda sekce autoplyn ČALPG.
TAK TENTO PÁN asi dostal tučné kapesné , Italové to začali a je to jako s infekcí už tady . Tak proboha proč ty láhve s tlakovým pojistným ventilem firma u nás a v Německu Francii Italii atd. prodává a nestojí to málo ,zrovna když jsem si ji koupil ., tak určitě tu ŘECKOU i s redukcí na cz NEPRODÁM a zase ji budu vozit . TOMU SE ŘÍKÁ spojené evropské kraviny - blbiny
FenixČlenPřidáno
před 5 letNo já zírám, koupil jsem si plnicí láhev na jaro a teď se dovídám takové věci. To snad nemůže někdo myslet vážně, že by se nesměla plnit láhev od Alugasu. Projel jsem půl Evropy a nikde nebyl problém s plněním, v drtivé většině si to stejně musíte naplnit sami. Obsluha ani nevyleze s čerpačky.
malinaČlenPřidáno
před 5 letPlnící lahev Alugas 11kg, pro pohodlné bezstarostné tankování na cestách. Plnící lahev je vybavena automatickým STOP ventilem, který tankování ukončí při dosažení 80%, což odpovídá zhruba 22litr LPG.
Kompozitní plynová láhev Safefill je skladná a velmi lehká díky polyetylénové konstrukci. Nekoroduje, je odolná proti UV záření a má ventil s omezovačem průtoku. Tyto plynové láhve lze doplnit na libovolné čerpací stanici u LPG nádrže a dovolená může směle pokračovat.
Správně by měla být prázdná láhev v karavanu vyměněna za jinou odborně naplněnou nebo by měla být naplněna ve specializované plnírně,“ doplňuje Michael Gavrilovič, předseda sekce autoplyn ČALPG.
Já to tedy chápu tak, že popisuje klasické lahve, které se mění kus za kus a nejsou uzpůsobeny k plnění na čerpací stanici.
České klasické lahve nemají ani pojistný ventil, německé mají, ale plnit se také nesmí...
Pozor, je veľký rozdiel medzi poistným ventilom a STOP ventilom.
Poistný - odpúšťa plyn z fľaše, aby pri veľkom tlaku (napr.keď je fľaša v ohni pri požiari) nevybuchla
STOP ventil - zablokuje plnenie pri dosiahnutí 80% naplnenosti fľaše pri tankovaní.
Ahoj, rád ti to vysvětlím.
1) pokud trávím 3 zimní měsíce na Balkáně nebo v Portugalsku, spotřebuji cca 80-100 l plynu a ten si těžko povezu z plnírny v Čechách. Shánět plnírnu v Portugalsku nebo v Černé Hoře je možné, ale je to pěknej voser. Jasně , že na jihu není velký problém natankovat plyn do čehokoliv - třeba v Albánii většinou leží redukce na evropské láhve na každém stojanu, ale bezpečné a jednoduché řešení je alugaska se stopventilem + vývodem na bok auta nebo podobné řešení a máš klid.
2) pokud jseš na týden - 2 na lyžích kdekoliv v Evropě včetně ČR, zase potřebuješ víc plynu než vezeš. A opět zajet v Peci k benzínce vzdálené 1,2 km od sjezdovky a bez jakéhokoliv montování dopustit plyn na další 3-4 dny cestou z nákupu, je jednodušší než jet do Brandýsa do plnírny. Pokud máš láhve kdekoliv v interiéru , třeba i v garáži , tak zatuhnutí běžné zimní směsi LPG tankované kdekoliv na sever od Alp prostě nepřichází v úvahu...
Je pravda, už se mi stalo, že jsem v Řecku vyléval z láhve zbytky butanu, protože o Vánocích u termální řeky v Thermopylech v noci pořádně mrzlo, ale to jsou mimořádné situace... A plnírna v Brandýse to stejně nevyřeší...
Martin
Upravil Martin a Johanka dne 31.12.2020 23:34,
před 5 letMartin a Johanka napsal
Je pravda, už se mi stalo, že jsem v Řecku vyléval z láhve zbytky butanu,
Jestli jsem to dobře pochopil,tak je též možné plnící láhev otočit a vylít zbytky butanu a té olejové smradlavé sr...ky jako u normální lahve?Není problém s plovákem (stop ventilem)?
Diky za opověďˇ
Jarda
Ahoj
Som tu nový a práve riešim prestavbu autá na obytné Uvažujem aj nad plynom ako zdrojom energie pre chladničku varič prípadne kúrenie Mám zlé skúsenosti s výmenou fliaš takže plnenie je téma aktuálna aj pre mňa Dočítal som sa že problém je hlavne preplnená fľaša Takže tento nový zákon by mal byť prevencia proti tomuto nebezpečnému javu. Jednoduchá ochrana je odvážiť prázdnu fľašu a potom pred každým plnením znova a podľa toho natankovať. Ak si dobre pamätám 1 Kg je asi 1,6 litra PB.
Do budúcna to Však vidím veľmi negatívne pretože takáto sankcia odradí obsluhu na čerpacej stanici od plnenia klasickej fľaše.
Napadlo ma použiť klasickú nádrž na pohon spolu originálnym príslušenstvom teda poistné ventily splyňovač a neviem čo všetko tam ešte je v tom prípade by to bolo asi v poriadku čo sa týka tankovania len neviem či by to prešlo nejakou revíziou na plyn čo sa týka obytných prívesov a áut. Ešte raz zdôrazňujem že s pohonom auta by to nemalo nič spoločné. Skúšal už niekto niečo podobné?
.i.