Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Plneni LPG do PLNITELNYCH ZABUDOVANYCH lahvi

Poslední aktualizace před 30 dní
M
MarianMČlen
Přidáno před 5 let
Zdravím, jen mám dotaz, když budu vlastnit lahve Alugas, do kdy mají životnost, musí se na nich udělat tlaková zkouška. A ještě jeden dotaz, jestli jsem dobře koukal tak sada redukci stojí 1600kc.Marián
Mirek a JirinkaMirek a JirinkaČlen
Přidáno před 5 let
Na Alugas je datum,alespoň u té co mám já,pak by asi měla být provedena revize.Podle všeho jak u nádrží,snad u plniček a nebo kdo montuje LPG do aut ??
1-den + 1-dna * 50+, Fiat Ducato 2,5D-Frankia (1994),člun ADVENTURE Fotky s našich cest jsou na http://tvsat.rajc...
fidofidoČlen
Přidáno před 5 let

MarianM napsal:

@MarianM - Zdravím, jen mám dotaz, když budu vlastnit lahve Alugas, do kdy mají životnost, musí se na nich udělat tlaková zkouška. A ještě jeden dotaz, jestli jsem dobře koukal tak sada redukci stojí 1600kc.Marián

Alugasky mají revizi (tlakovou zkoušku) na 10let. Ideálně vyměnit láhev s prošlou lhůtou při cestě do Německa v OBI. Vyjde to i levněji než v Čechách. Některé plnírny dokážou naplnit láhev bez redukce.
H
hymer662Člen
Přidáno před 5 let
Na kazde lahvi je oznaceni s uzitecnymi informacemi jako vaha prazdne lahve, vaha pro naplneni - u AluGas mas dve hodnoty a to vaha pro propan-butan a vaha pro propan.
Navic kazda lahev ma datum pro tlakovou zkouzku.
Alugas v CR nedostane tlakovou zkouzku, ale u nas jiz pravidelne kontroluji zda ma lahev platnou revizi, navic Primaplyn prestal plnit AluGas. Nejednodussi je jak bylo psano vyse vymenit v DE a chtit aby ti ji vymenili za lahev co ma revizi za 10 let. Pokud nemaji v jednom supermaketu, jed do jineho. Na okraj, soucasti nove revize u AluGas je vymena ventilu a zmena data pro dalsi revizi na hlinikove casti lahve. Vybrousi stary udaj a narazi novy. Poplatek za novy ventil je 8E.
VitaVitaČlen
Přidáno před 12 měsíců
přidám dotaz sem, mám krátce zabudovanou plnitelnou 14kg ALUGas
Jak moc se projevuje zvukově plnění?
Už při připojení a zajištění hadice se ozve výrazně vrzání/syčení ventilu a pak plnění je celou dobu tímto zvukem provázeno.
Je to normální ?
díky za reakci
PepiPepiČlen
Přidáno před 12 měsíců
Ano je to normál. Smile
VitaVitaČlen
Přidáno před 9 měsíců
měl bych ještě jeden dotaz - plnitelná 14kg alugas láhev, asi čtvrté plnění od montáže předevčírem. Rafika ukazuje tak 50% zůstatku a nešla doplnit - opakované pokusy plnit skončí tak na 0,2l
Může to být že bylo horko a nebyla pár hodin žádná spotřeba ?
Nechce se mi věřit, že nová a odborně namontovaná alugas by už byla vadná.
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 9 měsíců
Ukazateli na lahvi moc nevěřím a vlastně na něho ani nevidím.
Zkus snímač hladiny, já mám Truma level check a ten funguje spolehlivě. Jenom u nové hliníkové lahve pokud je opískovaná, musíš trochu přitlačit a držet opravdu kolmo.
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 9 měsíců
nemusí být jen vada na straně láhve , taky můžou mít málo plynu v nádrži , už se mi stalo že mi nešly naplnit láhve a obsluha mi řekla že už tam asi toho má málo a že to asi nepujde a natlakovala to jen do poloviny , tak jsem přijel do jiné plnírny a žadný problém , taky plyn zvětšuje při těch horkách objem , takže jsem naplnil lahve a 14 dní mi jela lednice a pořád to hlásilo plnou a kleslo to najednou až se ochladilo ..... když jdeš na plničku a je třeba 15 stupňů a plníš a pak vezmeš auto do Řecka kde je 40 ................
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 9 měsíců
Já mám aplikaci v mobilu a přes Bluetooth vidím stav nádrže. Ukazuje mi to taky špatné. Při 50 % musím tankovat, protože tam mám tak 10 % plynu. Asi se na ty měřáky nedá spolehnout.
VitaVitaČlen
Přidáno před 9 měsíců
stav v lahvi odpovídá měřáku - po naplnění pár víkendů lednice a vaření, to bych už měl být pod půlkou. Nádrže u čerpačky byly prý 80% plné a ten za mnou tankoval normálně.
Proto jsem zvažoval, zda nehraje roli okolní teplota - tedy rozehřáté auto a alugaska bez odběru který by ten tlak uvolnil.
J
JménoČlen
Přidáno před 9 měsíců
Teda já nevím, zkušenosti v tomhle nemám, ale to vám ty budíky neukazují váhu, ale tlak, tedy vlastně spíš teplotu ?
Různé LPG čerpačky mají různě nastavený tlak čerpadla, je to i vidět na manometru na stojanu. Jezdím na LPG a rozdíly tlaku jsou značné, ale každopádně do nádrže auta se vleze vždycky stejně, bez ohledu na teplotu nebo rychlost plnění, takže to, že by se nepovedlo naplnit doplna, je možné jedině v případě, že by benzínka měla opravdu už prázdno a čerpadlo nemělo co čerpat. Dokud je aspoň trochu kapalné fáze, tlak par se moc neliší. I horká lahev se plněním chladného plynu podle mě musí zchladit na teplotu blízkou teplotě okolí, o moc teplejší dlouho nevydrží.
Sám si 2kg ocelky i 10kg kompozitku plním (na váhu) přepouštěním lpg právě z auta a dokud jsem měl doma truhlový mrazák, před plněním jsem dával chladit tam. Teď bez mrazáku mi musí stačit chlazení plněné nádoby studenou vodou, i to v létě stačí k vytvoření dostatečného rozdílu teplot pro "přelití" bez čerpadla či pumpy.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 9 měsíců

Vita napsal:

@Vita - měl bych ještě jeden dotaz - plnitelná 14kg alugas láhev, asi čtvrté plnění od montáže předevčírem. Rafika ukazuje tak 50% zůstatku a nešla doplnit - opakované pokusy plnit skončí tak na 0,2l
Může to být že bylo horko a nebyla pár hodin žádná spotřeba ?
Nechce se mi věřit, že nová a odborně namontovaná alugas by už byla vadná.

Horko nemůže hrát roli, protože tekutý plyn je čerpán čerpadlem.
Ze stejného důvodu nemůže hrát roli jestli mají málo plynu v nádrži LPG stanice. Opět je to čerpadlu jedno.
Přidáno před 9 měsíců

Jmeno napsal:

@Jméno - Teda já nevím, zkušenosti v tomhle nemám, ale to vám ty budíky neukazují váhu, ale tlak, tedy vlastně spíš teplotu ?

U plnitelné lahve Alugas mají plovák, který spolehlivě ukazuje množství plynu v lahvi.

Jmeno napsal:

@Jméno
Sám si 2kg ocelky i 10kg kompozitku plním (na váhu) přepouštěním lpg právě z auta a dokud jsem měl doma truhlový mrazák, před plněním jsem dával chladit tam. Teď bez mrazáku mi musí stačit chlazení plněné nádoby studenou vodou, i to v létě stačí k vytvoření dostatečného rozdílu teplot pro "přelití" bez čerpadla či pumpy.

Pokud hlídáš tíhu lahví a lahve nepřeplňuješ, nemělo by dojít k neštěstí. Bohužel kutilové nemají často základní znalosti fyzikálních vlastností tekutin a pak je dobré neparkovat poblíž nich.
Upravil Fun dne 24.07.2025 09:48, před 9 měsíců
Přidáno před 9 měsíců

Tomik Kralu napsal:

@Tomik Kralu - Já mám aplikaci v mobilu a přes Bluetooth vidím stav nádrže. Ukazuje mi to taky špatné. Při 50 % musím tankovat, protože tam mám tak 10 % plynu. Asi se na ty měřáky nedá spolehnout.

Může být jen špatně zkalibrovaný.
Jakou máš aplikaci a jaký měřák?
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 9 měsíců
Fun
Aplikace je Dimes, ale měřák nevím. Už jsem zkoušel všechno, ale už jsem si zvykl tak to neřeším. Vím, že když se ukáže 50 % tak musím láhev naplnit. 😄
hombredavidhombredavidČlen
Přidáno před 9 měsíců
Me se take stalo ze jsem nemohl lahev naplnit. Domnivam se ze to bylo kvuli tomu ze jsem tam mel jeste dost plynu. V lahvi je plovak ktery zavre ventil aby se lahev nedala preplnit. Podle mne je tam nejaka vule kdy ten ventil je zablokovany do doby kdy klesne hladina plynu v lahvi a otevre se na dalsi plneni. Take jsem si myslel ze je malo plynu u benzinky. Tak jsem neuspesne objel 3. Druhy den, kdy jsem celou noc topil jsem v klidu natankoval.
J
JménoČlen
Přidáno před 9 měsíců

Fun napsal:

@Fun -

Jmeno napsal:

@Jméno - Teda já nevím, zkušenosti v tomhle nemám, ale to vám ty budíky neukazují váhu, ale tlak, tedy vlastně spíš teplotu ?

U plnitelné lahve Alugas mají plovák, který spolehlivě ukazuje množství plynu v lahvi.

Jmeno napsal:

@Jméno

Pokud hlídáš tíhu lahví a lahve nepřeplňuješ, nemělo by dojít k neštěstí. Bohužel kutilové nemají často základní znalosti fyzikálních vlastností tekutin a pak je dobré neparkovat poblíž nich.

Přesně tak, pochopení aspoň základů fyziky je samozřejmě nutnost, mám pracovně dlouholeté servisní zkušenosti s kapalným CO2 a vysokotlakým vzduchem, pro půlku uživatelů je nad jejich schopnosti rozlišit vlastnosti těchto plynů, naštěstí tam jen praskají tlakové pojistky ... Někdy je nadlidský úkol uživateli-kutilovi vysvětlit, proč mu u CO2 lahve praskla 190bar pojistka, když je tam přece "jen" cca 55 barů a on ji přeplnil "akorát" o 20%. nebo nechal v autě na slunci :-) O těch, co by klidně trvale opakovaně plnili vzduchové lahve na testovací tlak ani nemluvě ...
J
JménoČlen
Přidáno před 9 měsíců

hombredavid napsal:

@hombredavid - Me se take stalo ze jsem nemohl lahev naplnit. Domnivam se ze to bylo kvuli tomu ze jsem tam mel jeste dost plynu. V lahvi je plovak ktery zavre ventil aby se lahev nedala preplnit. Podle mne je tam nejaka vule kdy ten ventil je zablokovany do doby kdy klesne hladina plynu v lahvi a otevre se na dalsi plneni. Take jsem si myslel ze je malo plynu u benzinky. Tak jsem neuspesne objel 3. Druhy den, kdy jsem celou noc topil jsem v klidu natankoval.

Hystereze bych to asi nazval :-)
Každopádně neznám konstrukci toho plovákového ventilu, ale u lpg nadrže pro pohon auta je minimální, tam se po spotřebování pár litrů dá normálně dotankovat.
Ale u menší nádrže asi muže být výraznější, tak si dokážu představit, že plovák bude kvůli svému "překážejícímu" objemu co nejmenší, takže nebude mít moc velký vztlak a pro zavření ventilu se skoro celý potopí. A pokud je mechanismus ventilu nějak výrazně, jak to popsat, dvoustavový, přeskakující, mohlo by to nějakou hysterezi vytvořit.
U lpg nadrže v autě je ventil jen primitivní konstrukce jako u wc splachovacích nádržek z půlky minulého století, jen jednostupňový, plovák přes páku gumovým kolečkem přímo zakrývá otvor. Tam se nastavený tlak čepadla u stojanu někdy projeví, čerpačky ziskuchtivé i za cenu bezpečnosti s nastaveným vyšším tlakem ten ventil přetlačí a pomalu nádrž naplní celou včetně posledních cca 20% objemu určených pro případ potřeby tepelné roztažnosti kapalné fáze.
MajliMajliČlen
Přidáno před 9 měsíců
Tady na tom videu je vidět jak funguje plovák při plnění Smile

Upravil Fun dne 26.07.2025 17:47, před 9 měsíců
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 30
Členové online 0

Celkem členů: 16,706
Nejnovější člen: Renije
TOPlist

Copyright © 2025