Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Pridavny ventilator chladnicky

Poslední aktualizace před 2 měsíce
G
gutČlen
Přidáno před 3 roky
Ventilátor má prý vytahovat horký vzduch z prostoru ledničky ven, aby nešly zplodiny hořáku dovnitř karavanu. Je dobré také občas vyčistit hořáček. Parkovat tak aby na stranu ledničky nesvítilo slunce pokud to jde.
P
PetomNováček
Přidáno před 3 roky

gut napsal:

@gut - Ventilátor má prý vytahovat horký vzduch z prostoru ledničky ven, aby nešly zplodiny hořáku dovnitř karavanu. Je dobré také občas vyčistit hořáček. Parkovat tak aby na stranu ledničky nesvítilo slunce pokud to jde.

Větráček má pomoci cirkulaci vzduchu. Dá se nahoru k větrací mřížce a tím jak nuceně a tím daleko lépe funguje tepelná výměna a lednička lépe chladí.
Jen nevím proč spousta lidí řeší to teplotní čidlo na spínání. Dle mě je lepší to zapojit na vypínač. Ráno zapnu a večer před spaním vypnu.
Tomik Kralu, Zdenek a Alena, PeterS
J
JeepaČlen
Přidáno před 3 roky
Větráček mám jeden dole který nasává a druhý nahoře to vyfukuje zapojení vypínačem.
K
kamilioČlen
Přidáno před 3 roky
Petom: Preco teplotne cidlo? Kupil som teraz original Thetford ventilation kit, teda kit priamo od vyrobcu chladnicky a tam to cidlo je. Preco ho nemam zapojit, ked to vyrobca chladnicky takto vymyslel? Snima teplotu priamo na trubke a ked netreba, ventilator nebezi. Nemam to zatial namontovane, len v sufliku, ale moja predstava je ze to raz zapnem a potom necham tak, kludne nech to ostane zapnute aj v chladnom pocasi, aj pri odstavenom karavane (ten po odstaveni odpajam centralnym 12V odpojovacom)

Podobne ohladne umiestnenia ventilatora - vyrobca chladnicky pise ze to mam namontovat do nej pod chladic, su tam priamo na to znacky kam dat hmozdinku. Ofukuje sa priamo chladic a rozvirenim vzduchu aj tak pomoze cirkulacii cez velke mriezky. Tak to dam podla navodu a uvidim ako bude fungovat. Na tie splodiny asi tiez bolo myslene ked to odporucaju, karavan som kupoval novy a vsetko okolo chladnicky je poriadne poutesnovane. Naviac ked je vonku tak teplo, ze musi bezat ventilator, tak mam v karavane pootvarane okna, vratane velkeho stresneho, takze je tam staly prievan. A ked je zima a okna zavrene, ventilator asi nezapne.

Tu je popis montaze originalneho Thetford kitu
https://www.youtu...LaU5oDPCTw
Upravil kamilio dne 25.04.2023 18:00, před 3 roky
P
PeterSČlen
Přidáno před 3 roky
Chladničke napomáham chladiť tiež 2-mi ventilátormi na vonkajšej hornej mriežke. Pri odchode napr. do Grécka na 2 mesiace, tak doma ventilátory zapnem a vypnem až znovu doma po 2-och mesiacoch. Výsledkom je bezchybné chladenie a žiadne problémy s chladničkou. Spotreba nie je pre solár (100+80 Wp) na streche problém a kľudne dobíja denne aj 2 BAT na elektrobicykle. V jednoduchosti je krása. Nech Vám to chladí !Like
K
kamilioČlen
Přidáno před 3 roky
Tak som namontoval originalny ventilator Thetford s cidlom, nakoniec podla navodu priamo do chladnicky. Uvidim ako to bude stihat chladit, verim ze tlak vzduchu pomoze s vyfukovanim aj cez mriezku a takto aspon bude najviac ofukovany ten chladic. Ak to nebude dobre fungovat, mozno pridam dalsi ventilator na mriezku. Inac som bol vcelku prekvapeny ako s dodanymi hmozdninkami to v chladnicke pevne drzi.
Foto prikladam.
kamilio Připojili následující obrazek:
20230504_171300.jpg 20230504_171317.jpg 20230504_171852.jpg
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 3 měsíce
Oprašuji původní téma, mam už třetí auto a do všech jsem si doplnil přídavné ventilátory k ledničce. Vždy jsou v horní mřížce, tedy odsávají přehřátý vzduch ven. První model byl z konstrukčních prvků ze stavebnice Merkur Frown, druhý model už byl konstrukčně lepší, třetí nový model jsem vylepšil zapojení ventilátorů, kdy přes přepínač běží buď v paralelním zapojení na plnou rychlost, nebo v sériovém zapojení na poloviční. vždy ještě přes termočlánek na 45°C. Vždy se účinnost ledničky výrazně zlepšila.
Upravil PetrM dne 12.02.2026 11:40, před 3 měsíce
PetrM Připojili následující obrazek:
ventilator-lednice_01.jpg ventilator-lednice_02.jpg ventilator-lednice_03.jpg img_2997.jpg ventilator01_2.jpg
J
JménoČlen
Přidáno před 2 měsíce
Pěkně sis s tím vyhrál, já bych neměl tu trpělivost. Mám oba jen sériově (furt protáhnou násobně víc vzduchu, než kdyby tam nebyly) a ani k termostatu už jsem se dodnes nedokopal, skončil jsem u díry v panelu ledničky a vypínače. A obešel jsem se i bez Merkuru, pod plastovou mřížkou mám, nejspíš origo, kousek takového pletiva zřejmě proti hmyzu tak od velikosti motýla nahoru, takže stačily drpásky :-) Navíc takhle při potřebě vyndat mřížku není potřeba nic dalšího, větráčky vypadnou s ní a zůstane to vše viset na drátkách. Akorát pak je teda k vzteku, jak se ta visící mřížka otírá mastným tmelem o lak, odkud to nemůžu čistit, protože při použítí benzínu by to šlo i s lakem (jde o přívěs z roku 87).
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Ja mam ty vetracky taky nasroubovany primo na mrizce zezadu a je to na konektoru, takze pri cisteni odpojim. Termoclanek jsem nedaval, prvni rychlost je nastavena tak, aby to vubec nehucelo (shanel jsem ty nejtissi, byt ne nejlevnejsi) a druha je full power bez ohledu na hukot. Ovladaci cudl jsem dal primo na panel lednice, koupil jsem malej chromovej otocnej se dvema polohama a podsvicenim. Vypada tam dobre.
S
sarikČlen
Přidáno před 2 měsíce
já tam mám větráčky dva které jsem vzal ze starýho počítače čili jsou zadarmo navíc nejsou slyšet a jsou učiné, vypínač je na ledničce a spínám oba dva na normální rychlost -spokojenost mám je už dvě sezony a bez sebenšího problému
J
JeepaČlen
Přidáno před 2 měsíce
Já jsem to vytunil ještě víc.Na vrchní mřížku jsem osadil dva větráčky z počítače co odsávají teplo a dole mám jeden co nasává chladnější vzduch z venku.
J
JménoČlen
Přidáno před 2 měsíce

sarik napsal:

@sarik - já tam mám větráčky dva které jsem vzal ze starýho počítače čili jsou zadarmo navíc nejsou slyšet a jsou učiné, vypínač je na ledničce a spínám oba dva na normální rychlost -spokojenost mám je už dvě sezony a bez sebenšího problému

Přeeesně, větráčky se nekupujou, ty se vybíraj z bedny v garáži, kam se průběžně přihazují další porůznu vymontované :-)
Jedinkrát v životě jsem musel 2 koupit před skoro 20 lety, to když mi hned první den dovolené odešel dvojvětráček ve fungl nové peltierové autochladničce z Lidlu plné jídla, takže první výlet z kempu ve Vranově nad Dyjí byl do nějakého PC obchůdku ve Znojmě pro větší a menší vetráček. A s řadou úprav a dávno jinými větráky to slouží jako druhá dovolenková lednice dodnes.
A
adnerČlen
Přidáno před 2 měsíce
1. první kolo = větráky - jedna sezona...
2. druhé kolo = konečné řešení - chladící výkon úplně jinde + el spotřeba tak 1/6...
Upravil adner dne 15.02.2026 23:31, před 2 měsíce
adner Připojili následující obrazek:
byd3_2.jpg byd15_1.jpg
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 2 měsíce

adner napsal:

@adner - 1. první kolo = větráky - jedna sezona...
2. druhé kolo = konečné řešení - chladící výkon úplně jinde + el spotřeba tak 1/6...

Ahoj, zajímavé řešení, to jsem ještě neviděl. Jen dotaz, to ty ventilátory běží nepřetržitě, nebo průchod vzduchu stačí? (asi jen v zimě) A je to kompresorová lednička?
Upravil PetrM dne 17.02.2026 11:47, před 2 měsíce
A
AutorollerČlen
Přidáno před 2 měsíce
Já mám 15 let starou dvoudvéřovou lednici. Žádné ventilátory apod. a v létě na sluníčku mi mrazák nad -15°C nejde
A
adnerČlen
Přidáno před 2 měsíce
PetrM
Původně klasika absorbce, ovšem hnaná pouze elektrikou. Ne že by neuměla udělat mínus ale při velké fluktuaci potravin, hlavně pití, trvalo ochlazení moc dlouho. Ventilátory jsem připojil k termostatu, takže běžely jen při sepnutí. Ovšem situaci to neřešilo. Principiální problém tohoto typu lednice - malá účinnost.
Dalo by se říct, že to byl starej krám ale podobně bídně, aspoň na můj vkus, chladí i deset let starý Dometic i pětiletý Thetford.
Takže google, rozměrově co nejpříhodnější chladnička na 220v v ceně 3-4 tisíce, měnič je dnes standard a problem solved...
+ z hlediska energetické náročnosti není o čem...
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Co je lepsi, je vzdy podle uzivatele. Kompresor neni vzdy lepsi reseni. Ale v mnoha pripadech jiste muze byt.

Ja mam dvacet let stary Dometic, dvoudverak (220/12/plyn). Za tu dobu jednou delana repase tepelneho mustku mezi chladici smyckou a vnitrnim vymenikem. Jinak pred sezonou profouknuti vnejsiho vymeniku stlacenym vzduchem a obcas procisten plynovy horak.

Slape porad jako nova a i v horku neni problem udelat minus patnact. Pri beznem otoci potravin a napoju jsem nikdy neznamenal, ze by neco bylo malo zmrzly v mrazaku. To spis se obcas podarilo blbe nastavit termostat, protoze na plyn je potreba ho mit jinak, nez na elektriku a pak byly nejake reklamace rodinnych prislusniku na tema zmrzle jogurty v chladnicce, apod.

Spotreba mne nikdy nezajimala, behem jizdy se jede na plyn, pri bydleni vetsinou plyn, nekdy 230 VAC. Pokud se v kempu plati spotreba elektriny, pak ji nechavam na plynu. Tohle fakt u mne nikdy nebylo tema.

Chapu ale, ze nekdo ma pech na slabsi kus, nebo se mu nepodari mit karavan vodorovne, nebo ma jiny trabl a kompresor to resi. Na druhou stranu, ja preferuju ticho. Nechci poslouchat ani jemne vrceni kompresoru.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 2 měsíce
Já měl dva roky starou trojkombinaci a v Řecku v lednici 7 ° C. S kompresorovkou není problém. Už bych nic jiného nechtěl.
M
MetylČlen
Přidáno před 2 měsíce
Chapu, muze to byt pech na kus. Kamarad ma uplne stejny Fendt jako ja, dokonce stejne stary a jeho lednice proste nechladi a to uz zkousel vsechno.

Kdybych ja mel problemy jako on, asi bych to nejak resit musel. Ale jak rikam - ja jsem rad za ticho. Pres den je to samozrejme sumak, ale v noci bych kompresor nerad. A to mam doma v baraku lednice, ktere jsou fakt hodne tiche a presto to vrneni je v mistnosti slyset.

Ostatne i to byl duvod, proc jsem ventilatory nevzal nejake vykuchane z PC toweru, ale koupil kvalitni, loziskove a ultra tiche.

Ja si hlidam vodorovnost, coz je ale nejen kvuli lednici, nybrz i kvuli odpadum. Mam dole 110 l nadrz na odpadni vodu a ta je jen 12 cm vysoka, takze je potreba to mit vsechno v rovine.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: galbony, kamilio, gut, Petom, Jeepa, PeterS, PetrM, Jméno, Metyl, sarik, adner, Autoroller, Tomik Kralu
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 24
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025