Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Kde sehnat zimní pneu na obytku

Poslední aktualizace před 5 měsíců
K
KalimeroČlen
Přidáno před 6 měsíců
Díky Fune, a máš v Texhničáku psané “C” nebo “CP” ?
Máme obytku od stejného výrobce jako ty 😊.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 6 měsíců
Mám tam CP
Upravil Fun dne 02.11.2025 23:30, před 6 měsíců
V
VlastraČlen
Přidáno před 6 měsíců
Mám ten samý dotaz,je označení "C" problém do budoucna v zahraničí,nebo u nás na technické když dle TP má být "CP" ?
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 měsíců

Vlastra napsal:

@Vlastra - Mám ten samý dotaz,je označení "C" problém do budoucna v zahraničí,nebo u nás na technické když dle TP má být "CP" ?

Ahoj,
vždyť je to tak snadné ..... platí vždy to, co je zapsané v techničáku, od toho ty techničáky jsou, aby člověk věděl a nemusel se ptát.

Takže pokud tam mám "CP", tak nic nevymýšlím a koupím "CP".
A když se "CP" zimní nedělají, což zjistím na stánkách Michelinu a Continentalu poměrně rychle pomocí filtru, tak musím koupit celoroční, kde mi ještě napovídají Cross Climate, abych věděl, že ta pneu funguje napříč různých klimatických podmínek a mají dokonce vločku a horu na plášti, abych věděl, že splňují zimní označení.

Pokud dáš na auto "C" a nemáš povoleno jej v TP, tak dojedeš na hory také, ale technickou už projít nemusíš a stejně tak hrozí veškeré právní nasledky v případě kolize ....
FJRFJRČlen
Přidáno před 6 měsíců
Nevíte někdo co znamená to P. Běžně se na dodávky do 3,5t dávají C.
FJRFJRČlen
Přidáno před 6 měsíců
Myslím že je důležitý hmotnostní index, jestli tam je P nebo není je jedno
A
AutorollerČlen
Přidáno před 6 měsíců

FJR napsal:

@FJR - Nevíte někdo co znamená to P. Běžně se na dodávky do 3,5t dávají C.

P je rychlostní index 150 km/h
Stačí nebýt líný a třeba se zeptat p. Gůgla
Upravil Autoroller dne 03.11.2025 20:56, před 6 měsíců
Přidáno před 6 měsíců
CP znamená camping pneu
FJRFJRČlen
Přidáno před 6 měsíců
Já mám zimní pneumatiky Nexen, index nosnosti 121, rychlosti R 170km/h. Označení C. Hodnoty lepší než na letních Agilisech s označením CP. Nemyslím že je něco špatně.
Přidáno před 6 měsíců

sipadan napsal:

@sipadan -

Pokud dáš na auto "C" a nemáš povoleno jej v TP, tak dojedeš na hory také, ale technickou už projít nemusíš a stejně tak hrozí veškeré právní nasledky v případě kolize ....

Měl jsem zimní C a technickou jsem prošel. Netušil, jsem, že by to mohl být problém, pneumatiky mi dali v pneuservisu s tím, že můžou být C. Víc jsem o tom nepřemýšlel. Jezdil jsem na nich 7 zim.
Nyní mám celoroční CP, už nechci přezouvat.
Fun
Smile 😊
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 měsíců
@Fun

Ahoj,
já jsem nepsal že neprojde, pouze že projít nemusí.
Co je psáno, to je dáno a rodný list vozidla (COC) a jeho následný přepis do technického průkazu je vždy směrodatný.
Jakmile narazíš na potížistu, tak nikdy nevíš a proto, pokud mám rád stoprocentní jistotu, že na mě nikdo nemůže, dodržuji COC.
Stejně tak lze požádat výrobce vozidla o rozšíření jakéhokoliv zápisu do TP, který nesmí být pochopitelně proti konstrukčním možnostem vozidla a to platí i pro pneu.

Ty celoroční "CP" jsou nejlepší volba v případě obytňáku balancujím většinou na hranici 3,5 T a krom ceny není co řešit (na horách s řetezy v záloze pro jistotu).
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 6 měsíců
Ahoj, jen pro doplnění, já mám TP pneu CP, ale v oddílu ostatní - další záznamy, variabilní provedení CP, CP M+S, ale C M+S. Takže podle tohoto můžu dát C.
sipadan, ZdenekNada, Tomik Kralu, FJR, Fun, Ondrej
FJRFJRČlen
Přidáno před 6 měsíců
Na celororočních Camperech od Continentalu jsem písmena CP nenašel. Kamarád je má na obytce. V TP má CP zapsané 😁. Původně měl Micheliny.
K
KosakNováček
Přidáno před 6 měsíců
Ahoj. Řeším stejný problém. Rád bych zimáky, ale v TP označení CP .
Pochopil jsem to tak, že tyto pneu se dají foukat na předepsaný tlak 5,5 baru. To asi pneu s označením C neumožňují. Ale napsal jsem dotaz ohledně max. tlaku do Nokian. Nenašel jsem nikde u prodejců, že by uváděli max hodnotu tlaku v pneu. Přitom na pneu je to napsané.
Upravil Kosak dne 04.11.2025 23:10, před 6 měsíců
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 měsíců

FJR napsal:

@FJR - Na celororočních Camperech od Continentalu jsem písmena CP nenašel. Kamarád je má na obytce. V TP má CP zapsané 😁. Původně měl Micheliny.

Ahoj,
Celoroční oficiální campingové pneu Continental VanContact Camper na plášti označení CP zcela jistě má, je ihned za rozměrem.
Stejně tak tam má piktogram 3PMSF (Three Peak Mountain SnowFlake) , což je označení pro řádné zimní pneu, nikoliv pouze M+S.
Obdobně je tomu i Michelin CrossClimate Camping ...
Jsou to koneckonců přímí konkurenti na pneu trhu a obě jsou vynikající.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 měsíců

Kosak napsal:

@Kosak - Ahoj. Řeším stejný problém. Rád bych zimáky, ale v TP označení CP .
Pochopil jsem to tak, že tyto pneu se dají foukat na předepsaný tlak 5,5 baru. To asi pneu s označením C neumožňují. Ale napsal jsem dotaz ohledně max. tlaku do Nokian. Nenašel jsem nikde u prodejců, že by uváděli max hodnotu tlaku v pneu. Přitom na pneu je to napsané.

Ahoj,
Nejde jen o tlak, ale o samotnou optimalizovanou zesílenou konstrukci pneumatiky pro obytňáky včetně dlouhodobého stání a častého přetížení, kterou tlakem nenahradíš.
Upravil sipadan dne 05.11.2025 03:11, před 6 měsíců
K
KosakNováček
Přidáno před 6 měsíců
Ahoj. Díky za názory.
Nedávno jsem přešel z obytného přívěsu na auto, tak saju informace.
Opravdu foukáte pneumatiky na tlak 5,5baru, jak je na štítku auta?
Mám Knaus Sky Wave 7m na fiat Ducato.
V
VlastraČlen
Přidáno před 6 měsíců

Kosak napsal:

@Kosak - Ahoj. Díky za názory.

Ano ,já foukám jak je předepsáno 5,5 baru ,CI alkovna 7m na Fiat Ducato a pneu opotřebení pěkně po celé ploše pláště,pokud byly na 4,5 baru (jel s tím syn ) tak jak jsem do toho sedl po něm,tak auto pocitově plavalo a po dofoukání klid jízdy
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 6 měsíců

Kosak napsal:

@Kosak - Ahoj. Díky za názory.

Taky záleží jaké máš pneumatiky na autě. Na nich je vyznačen max. povolený tlak a ten je někdy menší než těch 5,5 bar. Zejména např. u zimních pneumatik. Pak musíš respektovat údaj na pneumatice.
K
KosakNováček
Přidáno před 6 měsíců
Ok. Mám Continental VanContact Camper 225/72 R16 CP, takže 5,5 baru lze, jen mi to přišlo hrozně moc.
Místo zimáků hold pořídím ty samé celoročky a budu je používat jen jako zimáky.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Kalimero, Fun, Vlastra, sipadan, FJR, Autoroller, PetrM, Kosak, Lubos a Dasa, Ivan a Hanka, Ondrej
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 47
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025