Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

zacatecnik - koupe prvniho karavanu - rady a otazky

Poslední aktualizace před 5 let
H
hugo 007Člen
Přidáno před 6 let
Aby bylo jasno 80 a 100 jsou identické karavany s rozdílem
stabilizátor
tlumiče
pneu index min. 100
za předpokladu dobrého stavu je jízda bezpečnější.
V HR jsem takhle lítal mezi svodidly a celá dálnice čekala za mnou co bude,
po téhle zkušenosti si dávám fakt pozor.
Přesto, málokdo ti přizná , že jezdí 100, aby tady nebyl vláčenej jako ignorant,
ale když si všímáš na dálnici je to úplně normální.
Takový keci, že cesta je cíl po 1000 km vezmou za své, a dovolená 10 dnů a děti
tě naučí jezdit rychleji.
Takže jsem ignorant.....
než jsem to sesmolil, koukám pár lidí se přiznalo
Upravil hugo 007 dne 12.01.2020 20:35, před 6 let
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let

hugo 007 napsal:

@hugo 007 - Aby bylo jasno 80 a 100 jsou identické karavany s rozdílem
stabilizátor
tlumiče
pneu index min. 100
za předpokladu dobrého stavu je jízda bezpečnější.
V HR jsem takhle lítal mezi svodidly a celá dálnice čekala za mnou co bude,
po téhle zkušenosti si dávám fakt pozor.
Přesto, málokdo ti přizná , že jezdí 100, aby tady nebyl vláčenej jako ignorant,
ale když si všímáš na dálnici je to úplně normální.
Takový keci, že cesta je cíl po 1000 km vezmou za své, a dovolená 10 dnů a děti
tě naučí jezdit rychleji.
Takže jsem ignorant.....
než jsem to sesmolil, koukám pár lidí se přiznalo

Stabilizátory a tlumiče jsou běžné i na karavanech z osmdesátkou.Pneu je jasné.A ignorant nejsi,je to jen tvá volba.A právě že děti by tě měli odnaučit jezdit rychle.Ale to jsme odbočili od tématu.to co jsem napsal,jsem napsal já za sebe a jako svou zkušenost.Toť vše.
A
AlumanČlen
Přidáno před 6 let
Určitě upřednostni přívěs se 100km rychlostí, je to docela nepříjemné a řekl bych i nebezpečné, pokud jedeš pomaleji než kamiony a předjíždí tě jeden za druhým a když tě nemůže předjet, tak tě tlačí před sebou. Reálná rychlost dnešních kamionů je 90-95km/h a pokud jedeš alespoň stejně rychle tak je to ideální, vezeš se v koloně s nima a jseš v pohodě. Z praxe můžu říct že těch 80km/h jezdí opravdu málo kdo, bez ohledu na jakou rychlost je přívěs schválen.
ZdenekZsPZdenekZsPČlen
Přidáno před 6 let
Re: Drevokocur - předstan.
Pokud nechceš jezdit jen na víkendy, tak jednoznačně předstan. Pokud chceš být někde alespoň pár dnů, tak je to opravdu bezva. Z pravidla je široký 2,5 m a je na celou délku karavanu. Mnohem zvětší obytný prostor do kterého já dávám kompletní sezení pro 4, další stůl třeba na TV, čtyři kola a spostu dalších věcí a letos mám v plánu tam ještě u moře pověsit samostatnou ložnici pro dceru, která se už chce separovat:-). Ale nic proti markýzám. Já pokud jedu jen na víkend, tak stan nestavím, mám sluneční clonu do kedru a tři tyčky. Ta je postavená hned.
Z
zikyČlen
Přidáno před 6 let
Mám karavan 80km/h, ale jezdím 95km/h, aby mě nepředjížděli náklaďáci. Náprava je na 135km/h, ale při dovozu tam byly pneumatiky do osmdesáti. Jízda s nimi byla nic moc (stará ztvrdlá guma). Dal jsem nové na vyšší rychlost a můžu jet i rychleji. Bohužel s tím i značně stoupá spotřeba a vše víc trpí.
Luboš, Míša, Nikolka 9 let a Ondra 7 let. Karavan Hobby za Fordem Kuga
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let

ziky napsal:

@ziky - Mám karavan 80km/h, ale jezdím 95km/h, aby mě nepředjížděli náklaďáci. Náprava je na 135km/h, ale při dovozu tam byly pneumatiky do osmdesáti. Jízda s nimi byla nic moc (stará ztvrdlá guma). Dal jsem nové na vyšší rychlost a můžu jet i rychleji. Bohužel s tím i značně stoupá spotřeba a vše víc trpí.

jak to ze mas karavan na 80km a napravu na 135km? tomu nejak nerozumim... muzes to prosim objasnit?

Sloučené 12.01.2020 21:37:

ZdenekZsP napsal:

@ZdenekZsP - Re: Drevokocur - předstan.
Pokud nechceš jezdit jen na víkendy, tak jednoznačně předstan. Pokud chceš být někde alespoň pár dnů, tak je to opravdu bezva. Z pravidla je široký 2,5 m a je na celou délku karavanu. Mnohem zvětší obytný prostor do kterého já dávám kompletní sezení pro 4, další stůl třeba na TV, čtyři kola a spostu dalších věcí a letos mám v plánu tam ještě u moře pověsit samostatnou ložnici pro dceru, která se už chce separovat:-). Ale nic proti markýzám. Já pokud jedu jen na víkend, tak stan nestavím, mám sluneční clonu do kedru a tři tyčky. Ta je postavená hned.

Dekuji za nazor. Ten predstan asi nebude na skodu. Mame v plane i delsi pobyty, tak mozna se bude hodit, asi obzlast v ne uplne teplem pocasi.

Sloučené 12.01.2020 21:41:

Aluman napsal:

@Aluman - Určitě upřednostni přívěs se 100km rychlostí, je to docela nepříjemné a řekl bych i nebezpečné, pokud jedeš pomaleji než kamiony a předjíždí tě jeden za druhým a když tě nemůže předjet, tak tě tlačí před sebou. Reálná rychlost dnešních kamionů je 90-95km/h a pokud jedeš alespoň stejně rychle tak je to ideální, vezeš se v koloně s nima a jseš v pohodě. Z praxe můžu říct že těch 80km/h jezdí opravdu málo kdo, bez ohledu na jakou rychlost je přívěs schválen.

Dekuji za nazor. Tento pohled na vec mi prijde teda jako docela dulezitej a vyznamnej. Je to realna situace ktera bude na dalnici bezne nastavat. Sameho by mne to nenapadlo. Je to mozna jenom jedna z X dalsich situaci , ktere muzou nastat. Proto dochazim zaveru ze mam hledat "100vkovy" karavan. Jeste jednou diky!
prokydaprokydaČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj,
taky přidám svou zkušenost.
Karavan jsem kupoval předloni, dotažený z DK, rok výroby 98. Měl německé Tempo 100, ale tady mi ho zapsali jen s 80km/h. Přes Dekru by to šlo zvýšit, ale s ohledem na cenu jsem se na to vykašlal, protože:
- v Čechách mi přijde, že rychlost nikdo neřeší (ano, mám zatím oproti zdejším ostříleným vlkům jen krátkodobou zkušenost, ale ještě jsem od žádného z kolegů neslyšel, že by dostal v ČR pokutu za rychlost s karavanem)
- když přejedu za čáru, tak stejně musím (měl bych) jet 80
- osobně jezdím CZ dálnice 100, zahraničí 90 (víc mi rozpočet na dovolenou nedovolí Grin )

Takže abych to shrnul, mít v techničáku kilo je dobrý pro klid duše a pro případ, že narazíš na švestku prudiče, do zahraničí je ti to k ničemu.

Jinak před koupí karavanu jsem několik týdnů pečlivě studoval toto fórum, kde jsem našel zmínku o prodejci ojetých karavanů panu Zelenkovi z Peček (u Poděbrad). Karavan mám od něj a jsem spokojen - před koupí se mnou celý karavan prošel s vlhkoměrem, všechny "kosmetické" vady typu viklající se klika od WC, chybějící šroub u zámku skříňky a jiné dal do pořádku a ještě na své náklady vyměnil tlumiče, které se moc nelíbili technikovi na STKčku. Tak snad mě tu místní harcovníci nerozsápou, kvůli tomu, že jsem se zde podělil o svou zkušenost s prodejcem... Pfft
Hobby Exclusive 495
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let
rychlosti
edaherman Připojili následující soubor:
rychlostni-limity-v-evrope.pdf [245.29kB / 1112 stažení]
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
@prokyda jeste mas tu 100 pro vedomi, ze technicky ten karavan tuto rychlost "zvladne" i kdyz to v papirech nemas. Tim "zvladne" nemyslim, ze by nemeli upadnout pri te rychlosti kola, ale teda ze "je na to staveny".

Jinak diky i za tip na prodejce.

MIMOCHODEM - co se tyce "podvozku" ja zil v domneni ze KAZDY karavan ma i tlumice pruzeni, co jsem pochopil tak teda asi tomu tak neni (co mne teda dost prekvapuje, vzhledem k cene karavanu to je mala polozka, ktera zvysuje bezpecnost), chapu to spravne (ze ne kazdy karavan ma tlumice)?

Poznam to nejak jinak nez ze se podivam ze spodu karavanu? (napr. ze by existovalo neco jako ze plosne od roku XXXX musel mit kazdy novy karavan uz i tlumice?

Sloučené 13.01.2020 07:30:

edaherman napsal:

@edaherman - rychlosti

a co z tech kategorii je "auto s privesem (karavanem)", "osobní vozidlo ≤ 3,5t" ?
JiPe HighlandersJiPe HighlandersČlen
Přidáno před 6 let
Ono tech vlivu na rychlost soupravy je mnoho a jednim
z nejdulezitejsich je praxe a zkusenosti.
Ale urcite to neni o tom zda mas vzadu nalepku 80 nebo
100.
Z
zikyČlen
Přidáno před 6 let
@drevokocur
Sekl jsem se, je to 130km/h. Je to napsané na štítku na nápravě.
ziky Připojili následující obrazek:
ttek.jpg
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let

ziky napsal:

@ziky - @drevokocur
Sekl jsem se, je to 130km/h. Je to napsané na štítku na nápravě.

co to prosim te znamena ze mas podvozek na 130? To existuje zvlast maximalka pro podvozek a zvlast pro kastli? Jakoze podvozek je asi univerzalni (predpokladam) a ten se instaluje do ruznych karavanu, ano? Pak je ale i tak pro tebe smerodatka maximalka celeho karavanu. Chapu to spravne?

BTW: co to mas za karavan?
H
hugo 007Člen
Přidáno před 6 let
Zelenku trošku znám můžu doporučit, kdybys tam jel klidně se s tebou podívám, tím směrem jsou ještě karavany Kounice a karavany Pardubice, ale to jsou už klasický bazaristi.
Když tak SZ.
G
gutČlen
Přidáno před 6 let
Při přihlašování karavanu z dovozu se lze obrátit na akreditovaného zástupce např Hykro.
Po nafocení štítků z nápravy stabilizátoru a výrobního štítku nádstavby je možné že dostaneš potvrzení že podvozek i nádstavba jsou konstrukčně stavěné na rychlost 100 Km.. Pokud chceš mít Tempo 100 platné v německu musíš mít dobré pneumatiky a pořádného tahouna . Řeší p Cylek Dekra. Konstrukční rychlost musí být nalepena na přívěsu jinak je to závada na technické, třeba jako to že nemáš klíny.

Gut
Z
zikyČlen
Přidáno před 6 let
Jediný konečný co existuje je maximálka zapsaná v TP a vylepena na karavanu. U mě je to 80km/h, a nedodržuji ji, když vím, že si mohu dovolit jet rychleji. Ale tím štítkem na nápravě s limitem 130km/h chci říct, že je jedno jestli náprava má či nemá tlumiče, jak se řešilo výše, ale že náprava je vyrobena na předepsanou rychlost a váhu na ni uvedenou. Jak píší kolegové, tak je možné udělat změnu maximální rychlosti do které vstupuje více věcí (limit nápravy, pneumatik,..). Rozhodně nemusíš mít strach, že by tě někde kde můžeš jet rychleji změřili. Radar je nastaven na vyšší rychlost než je na daném úseku povolena maximální rychlost osobních vozidel bez přívěsu. A to o minimálně toleranční pole radaru plus efektivita co policajt chce ještě řešit.
Navíc průměrná rychlost se tolik nezmění tím, že pojedeš o něco rychleji a výsledná úspora času na 100km ti udělá řádově 5-10minut k dobru. Jasně, někdo bude oponovat, že na cestě do Chorvatska ušetříš hodinu pokud nebudeš trčet v zácpě a budeš porušovat předpisy.
Za mě bych řešil délku, váhu (doložnost) a vybavení, respektive kvalitu přívěsu (aby už nehnil).
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Mne nejde o to jestli mne zmeri, ale primarne mi jde o to abych se neprevratil.

Ve velikosti, rozmerech a hmotnosti mam jasno. Mam cenovy limit do ktereho se chci vejit (150t), tomu bude odpovidat stav a vybava. Mou prioritou je mit lepsi stav nez vybavu. Nechci pak travit moc casu ruznymi opravami, nebo se na veci nemoct spolehnout. Bude to muj 1. karavan kdovi jak ho vubec budeme pouzivat (myslim co vse z te vybavy). Co ale vim jiste ze alespon parkrat nim pojedeme, tj. stabilita na ceste je pro mne vyssi priorita nez super vybava.

Tu maximalni rychlost resim z toho duvodu, ze chci dojet do cile zivy a zdravy, a bez skody na majetku (meho neho ciziho). Nemam v planu zavodit, ale jelikoz planujeme i delsi cesty, byl bych rad za stabilnejsi karavan, ktery jednak ma homologaci na vyssi rychlost 100km a muzu ji alespon v urcitych situacich vyuzit. Jsou situace na cestach, kde skutecne je bezpecnejsi jet "spolu s davem" nez si nechat na prdel lepit kamion, nebo se kamionama nechat furt predbihat, nebo v klidu si jit po chorvatske dalnici (mimo sezonu) tou 100kou.

(V mych ocich je stabilnejsi karavan, ktery ma vse potrebne co ma mit (at uz je to stabilizator, nebo tlumic) a mohu tu rychlost legitimne (samozrejme s rozumem) vyzuzivat. Pro nic za nic tam tu vyssi povolenou rychlost nema).

Proste chci mit bezpecny a i pri vyssich (90-100) rychlostech stabilni karavan. To je cele, Nemam v planu zavodit, jde mi primarne o bezpecnu jizdu. I z toho duvodu volim mensi a lehci karavan (s max hmotnosti do 1200kg). Ted mne to nic nestoji, je mi jedno jestli koupim karavan A nebo B, u pouziych karavanu ta cena za "100km" az zas tak nevzroste.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - Mne nejde o to jestli mne zmeri, ale primarne mi jde o to abych se neprevratil.

Ve velikosti, rozmerech a hmotnosti mam jasno. Mam cenovy limit do ktereho se chci vejit (150t), tomu bude odpovidat stav a vybava. Mou prioritou je mit lepsi stav nez vybavu. Nechci pak travit moc casu ruznymi opravami, nebo se na veci nemoct spolehnout. Bude to muj 1. karavan kdovi jak ho vubec budeme pouzivat (myslim co vse z te vybavy). Co ale vim jiste ze alespon parkrat nim pojedeme, tj. stabilita na ceste je pro mne vyssi priorita nez super vybava.

Tu maximalni rychlost resim z toho duvodu, ze chci dojet do cile zivy a zdravy, a bez skody na majetku (meho neho ciziho). Nemam v planu zavodit, ale jelikoz planujeme i delsi cesty, byl bych rad za stabilnejsi karavan, ktery jednak ma homologaci na vyssi rychlost 100km a muzu ji alespon v urcitych situacich vyuzit. Jsou situace na cestach, kde skutecne je bezpecnejsi jet "spolu s davem" nez si nechat na prdel lepit kamion, nebo se kamionama nechat furt predbihat, nebo v klidu si jit po chorvatske dalnici (mimo sezonu) tou 100kou.

(V mych ocich je stabilnejsi karavan, ktery ma vse potrebne co ma mit (at uz je to stabilizator, nebo tlumic) a mohu tu rychlost legitimne (samozrejme s rozumem) vyzuzivat. Pro nic za nic tam tu vyssi povolenou rychlost nema).

Proste chci mit bezpecny a i pri vyssich (90-100) rychlostech stabilni karavan. To je cele, Nemam v planu zavodit, jde mi primarne o bezpecnu jizdu. I z toho duvodu volim mensi a lehci karavan (s max hmotnosti do 1200kg). Ted mne to nic nestoji, je mi jedno jestli koupim karavan A nebo B, u pouziych karavanu ta cena za "100km" az zas tak nevzroste.

Nyní jsi si odpověděl úplně sám.Jak píšeš,jde ti o bezpečnost.Tak kup káru která bude mít vše co se nyní dělá - stabilizátor,tlumiče a nyní ještě ATC od AL KA.nic více se nyní pro stabilizaci nedělá.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
kdyz mi najdes takovy karavan za 150t zitra tam pobezim ;-)
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - kdyz mi najdes takovy karavan za 150t zitra tam pobezim ;-)

Třeba tady : https://auto.bazo...edstan.php

Sloučené 14.01.2020 20:05:

hasky napsal:

@hasky -

drevokocur napsal:

Nebo tady : https://auto.bazo...00-kmh.php

Sloučené 14.01.2020 20:09:

hasky napsal:

@hasky -

drevokocur napsal:

Sloučené 14.01.2020 20:05:

hasky napsal:

@hasky -

drevokocur napsal:

Nebo tady : https://auto.bazo...00-kmh.php

Nekoukal jsem co který z nich má,to se tou nabídkou musíš prohrabat sám a vybírat.Jen jsem ti chtěl ukázat že i v tvé cenové kategorii se najít dají - chce to prostě trpělivost a hledat.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
...ale ani jeden nema ATC od AL KA ;-)

Sloučené 14.01.2020 20:48:
jinak ale neboj, bazos jsem probrouzdal kompletne nekolik krat. jeden ze tech dvou mam ulozeny mezi favoritama, ale popravde bych rad neco mensiho (teda hlavne lehciho). Moje predstava je prazdny kolem 800kg plny idealne kolem 1100. Nemam s tahanim privesu zkusenosti.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 11
Členové online 1
Prying

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025