Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

LiFePO4

Poslední aktualizace před 15 dní
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
Ad) Fun:
Soláry nemám.Wink Kdo nezůstává dlouho na jednom místě, dá se vcelku slušně žít bez nich.

Zrovna včera jsem si říkal, že jsem za ně rád.
Po té, co i u nás mráz škodil (prasklá objímka filtru před čerpadlem) a my mezi svátky kvůli tomu vyráželi od dva dny později, jsem se rozhodl změnit strategii a zkusit nechat obytku temperovat. A protože v místě parkování nemám možnost připojení na elektřinu, nezbývá než plynem.
Trochu jsem měl právě obavy, co na to baterka, jestli vydrží, a světe div se, i v tomhle pošmourném počasí kdy sluníčko neuvidíš, soláry stačí kompenzovat spotřebu trumy.
Zrovna včera jsem byl auto zkontrolovat a dotankovat plyn, a baterka na 96%. (po 10 dnech stání).
A cenově - za měsíc temperování od 2.1 do včera (mínus 2 x 3 dny výjezd) cena za plyn 830,-Kč.
Tak nevím - vyplatí se to? Nový filtr stál 400,- Kč, k tomu dvě hodiny cesty pro něj a zpět a štěstí, že byl skladem a že náš prodejce je neobyčejně ochotný a mohl jsem si jej vyzvednout i ve vánoční svátek. No a hodina práce v mrazu k tomu.
A to byl jen filtr, být to třeba čerpadlo nebo baterie....
Vodu vypouštím pečlivě, a stejně tam tentokráte trochu zůstalo a filtr prasknul. A to už mi před rokem zamrzlo čerpadlo, naštěstí to vydrželo.
Mě to s měsíčním odstupem nepřijde jako úplně špatný nápad, když vyrážíme na výjezd, není auto úplně vymrzlé, nemusím jej dobu vytápět abych mohl napustit vodu a hlavně, nemusím mít stres, co zase zamrzlo nebo prasklo a jestli vyjedu.
Co na to vy, kteří jezdíte často i v zimě? Temperujete?
D
DDTČlen
Přidáno před 3 měsíce
LMZbreezer psal 50000 za LFP. Pardon, ale to prece neni pravda. V lednu 2021 jsem koupil baterii 100Ah za 11k a dnes se da za stejnou cenu koupit 200Ah.
Napr. tato: https://lifepo4-b.../#recenze/

Jen jsem ji napojil, prepnul charakteristiku nabijece a FVE na gel a frcim. Uz 5 let. Nezpozoroval jsem jakykoli problem. A nejsem sam. Dle meho je to plug and play reseni.
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
50000 s práci a vše co k tomu je. Baterie Renogy Pro Smart kterou nabízí za 29000
J
JménoČlen
Přidáno před 3 měsíce

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus -

Jan Novacek napsal:

@Jan Novacek - LiFePO4 230Ah - 19 kg ... Prodávají se i vyhřívané baterie, nebo baterie pro nabíjení od -10°C.

Ano vyhřívání je fajn ale realně funguje tak max do těch minus 10 ......a když jedeš na zimu jako minus 20 a pořád musíš hlídat teplotu ....

Minus 20 uvnitř obytky, kde je i baterka ?
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 3 měsíce
[quote name=Jméno post=307079]@jméno -

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus -

Jan Novacek napsal:

@Jan Novacek - LiFePO4 230Ah - 19 kg ... Prodávají se i vyhřívané baterie, nebo baterie pro nabíjení od -10°C.

Ano vyhřívání je fajn ale realně funguje tak max do těch minus 10 ......a když jedeš na zimu jako minus 20 a pořád musíš hlídat teplotu ....

Minus 20 uvnitř obytky, kde je i baterka ?[/quote]

ano , prodávají , jednu mám , proto jsem psal že už bych do nich nešel.....je tam garance nabíjenní do minus 17 ale real je uplně jinde..............
J
JménoČlen
Přidáno před 3 měsíce

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus - [quote name=Jméno post=307079]@jméno -

Zangerrinus napsal:

@Zangerrinus -

Jan Novacek napsal:

Minus 20 uvnitř obytky, kde je i baterka ?

ano , prodávají , jednu mám , proto jsem psal že už bych do nich nešel.....je tam garance nabíjenní do minus 17 ale real je uplně jinde..............[/quote]

Můžeme se vrátit k tomu, kde by se takové teploty vzaly uvnitř využívané obytky ?
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 3 měsíce
ale nejde o to že jsou teploty minus 20 uvnitř obydlené obytky , ale když odstavím auto v zimě na týden a venku je minus 20 tak ta baterka promrzne i když má vyhřívání .....které nefunguje a další je že v pátek sedneš do auta a chceš někam jet a bateie má pod nulou , zapneš topení auto je vyhřáte za 10 minut ale baterka ne ....takže jedeš , topíš si do kabiny ale baterku nemůžeš nabíjet protože je studená , nemám vyhřívanou garáž a každou neděli když přijedem z lyží tak lifepo ven a domů do tepla .....protože nevim jestli bude minus 20 nebo jen minus 5 a každý pátek zase baterku do auta ...... , jasně můžu temperovat auto celý týden , ale celou zimu ???- mám vestvěné nádrže na plyn ale i tak mi vydrží tak 1 víkend... takže závěr je že na zimu lifepo doma a v autě mám druhou AGM .............
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 3 měsíce
Ale vždyť proto je tam BMSka. Když je baterie podchlazená tak se nenabíjí aby se nezničila. Když se ohřeje třeba jen při topení motorem - jízdou, tak to BMSka pustí a začne se dobíjet. Nebo je to jinak?
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 3 měsíce
Takhle si komplikovat život je určitě zbytečné. Teploty neřeším.
Zatopím
napustím vodu,
když nikde neteče jedu.
V životě bych baterku nevyndával z obytky.
Tomik Kralu, Jan Novacek, Lada a Vendulka, Jirka W, DDT, Vlastra
K
karlicČlen
Přidáno před 3 měsíce
Nevím jestli jste probírali, tak v této souvislosti přidám jedno riziko, pokud BMS v mrazu odpojí baterii a máte obyčejný solární regulátor a zasvítí sluníčko na panel, tak se zničí solární regulátor. Victron má ochranu, ten vydrží. Jak jsou na tom jiné, to si usí každý ověřit sám Smile
D
DDTČlen
Přidáno před 3 měsíce
Strasis. Vsechny MPPT regulatory pro OA to musi mit i pro gelovku. Jakmile by se baterie nabyla, nastal by pripad ala mraz a LFP.
J
JménoČlen
Přidáno před 3 měsíce

karlic napsal:

@karlic - Nevím jestli jste probírali, tak v této souvislosti přidám jedno riziko, pokud BMS v mrazu odpojí baterii a máte obyčejný solární regulátor a zasvítí sluníčko na panel, tak se zničí solární regulátor. Victron má ochranu, ten vydrží. Jak jsou na tom jiné, to si usí každý ověřit sám Smile

Říká se to, ale jak jsou proti tomu odolné MPPT pro obytky netuším, každopádně u PWM s odpovídajícím "18V" panelem regulátoru nic nehrozí, to spíš napajeným zařízením, kam bez zátěže a s bmskou odpojenou baterkou můžou brnkat až 21V pulzy.
R
RudyČlen
Přidáno před 3 měsíce
BMS baterku neodpojí, pouze vypne nabíjecí cestu. Je to úplně stejné jako když BMS vypne nabíjení, když je baterie plně nabitá a nabíjecí zdroj nevypne. Toho bych se nebál.
Problém nastává, pokud odpojím v zimě baterku úplně a solár začne pracovat. Napětí není ničím kontrolované, začnou cvakat relátka, často odejde palubní elektronika. Pozor na to. Před odpojením baterky vždy nejprve odpojit soláry od regulátoru.
Osobně nechávám baterii zapojenou stále, pokud je auto před výjezdem promrzlé, zapnu uvnitř topení a síť (nabíjení) připojím až po vytemperování baterky nad cca 5`C.
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 3 měsíce
Jádro pudla je jinde .....vytopit obytku není problém .... ale vytopit baterku abych ji mohl dobíjet to je problém .......
D
DDTČlen
Přidáno před 3 měsíce
Myslim, ze to, co se tady resi je trochu hnidopisske. Letos jsem nekolikrat vyjizdel v mrazech na vyjezd. Napojil jsem auto na elektrinu alespon 1 den dopredu. Zapnul topeni a nastavil 10°C. Asi za 1/2 dne teplota baterky vystoupala na spravnou teplotu a prepla na nabijeni. Za chvilku byla nabita. Truma topeni, kdyz je na 230V nepotrebuje energii z baterie. Nevim, jak je to u bufiku, ale ocekaval bych stejne.

Pokud nekdo rekne, ze chce v -12° prijit k autu a vyrazit, tak mi to prijde k zamysleni, zda neni problem v pristupu.
PetrM, Tomik Kralu, Jan Novacek, janvas, Jirka z Lanstorfa
D
DukátiNováček
Přidáno před 2 měsíce
Já mám přívěs a také jezdíme v zimě. Dělám to tak, že než vyjedu tak vytopim přívěs den před výjezdem aspoň na 15 stupňů. Určitě to není dobré jestli auto nebo přívěs vyrazit v mínusových teplotách když je to celé vymrzlé a ztuhlé hned jet páč se to za jízdy může někde uvolnit a pak zatékat. Je to můj názor
J
JménoČlen
Přidáno před 2 měsíce
Toť otázka. Subjektivně to vyhřátí interiéru vypadá ohleduplnější, na druhou stranu je tu teplotní roztažnost. Prohřeje se hlavně vnitřek a tím oproti vnějšímu plášti "vyroste" a zároveň to, o co se trochu ohřeje i vnějšek, se okamžitě ochladí jízdou, takže negativní vlivy rázů a kroucení budky jízdou budou ještě znásobené pnutím vlivem tepelné roztažnosti konstrukce a různých materiálů o různé teplotě uvnitř a venku. Ale jinak tvoji úvahu subjektivně plně chápu, když po delší době vkročím do přívěsu, natož v zimě, také podle zvuků někdy mám pocit, že to na mě musí celý spadnout :-) V létě během používání už je to pak zticha. K demonstraci té teplotní roztažnosti mám opakovaně vysledováno. že když přívěs stojí levým bokem, kde je koupelna a jen jedny servisní dvířka a vepředu jediné okno, na východ, tak když na stěnu dopoledne začně pražit slunce, viditelně se rozšíří spára mezi ní a vnitřními "stěnami" koupelny i přes to, že jsem se to snažil zpevnit přidáním vrutů pod vnějšími lištami skrz dovnitř.
Každopádně základ u přívěsu je opatrná jízda, koukat hodně dopředu a retardéry a ostré nerovnosti přejíždět doslova nulovou rychlostí. Což se lehko řekne, ale občas to nevyjde asi každému. Doporučuji nechat se kus svézt v přívěsu po horší cestě, pak budeš chvíli jezdit jen krokem :-)
D
DukátiNováček
Přidáno před 2 měsíce
Měl jsem lifepo 160AH, teď jsem pořídil 320AH, koupil jsem i silnější nabíječku 40A od stejné značky. Jinou baterií než lifepo bych už nechtěl. Na střeše 3 panely takže úplně soběstačný. Jinak vše už tu bylo řečeno. Lifepo se nedá srovnat z klasickými bateriemi. To že nedoporučuji nabíjet pod 0 jak se tu už psalo hlídá BMS takže to ani nedovolí a v zimě je karavan vyhřátý tak se může normálně dobíjet. Koupil jsem tady a tuhle baterku
https://www.redod...-bluetooth
J
Jirka z LanstorfaČlen
Přidáno před 2 měsíce
Mám integrál, kde jsou 2 baterie umístěny v motorovém prostoru. Jezdím hodně v zimě na víkend lyžovat. Dvě 70Ah Pb baterie, jsem musel každý ráno dobíjet centrálou. Koupil jsem LifePo mini 100Ah za 220E, která se krásně vešla pod sedadlo vedle Ebl. Ještě se mě nepodařilo přes noc vybít 100Ah pod 80procent kapacity, dle BMS. Přes den Aku dobije solár. Koupil jsem ještě 100Ah aku ve standardním rozměru s vyhříváním, ta stála asi 350E, ale ještě jsem ji nepoužil. LifePo dnes, kdy ceny šly neuvěřitelně dolů, je revoluce pro karavanisty. Mám obytňák teprve 10 let, ale LifePo je podle mě obrovský skok v karavaningu.
D
DannyGNováček
Přidáno před 2 měsíce
[u][/u]

Tomik Kralu napsal:

@Tomik Kralu - Ale vždyť proto je tam BMSka. Když je baterie podchlazená tak se nenabíjí aby se nezničila. Když se ohřeje třeba jen při topení motorem - jízdou, tak to BMSka pustí a začne se dobíjet. Nebo je to jinak?

pořídit s výhřevem, bms se o vše postará, netřeba na to myslet. Rozjedete se, venku může být hodně pod nulou, baterie může být promrzlá. Jakmile začne do baterie téct proud z alternátoru, bms vyhodnotí stav uvnitř baterie a podle toho buď spustí výhřev nebo přímo začne baterii dobíjet ( pokud je třeba). Jakmile bms dostane informaci z teplotního čidla, že jsou články zahřáté na plusové teplotní hodnoty, začne pomalu pouštět proud do článků.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 16
Členové online 0

Celkem členů: 16,706
Nejnovější člen: Renije
TOPlist

Copyright © 2025