ZdendaZemdaČlenPřidáno
před 11 letTeda když vidím spotřebu některých vozidel, tak na mě jdou mrákoty :D.
Hlavně dnes ta móda - čím větší obsah motoru - tím líp.
Já mam starýho diesla - záměrně - né že bych si nemohl dovolit novější motor HDI a pod. Ale opravy za facku a drží to i po 20ti letech spolehlivě :D.
K té spotřebě - motor 1.9TD 66kW diesel.
Spotřeba sólo 5 - 6l - jezdím polovinu času po městě.
Spotřeba s přívěsem 850kg - při 80km/h - 8 - 8.5l/100km.
Přidám svojí zkušenost, Hyundai Matrix 1,5 VGT 81kW, normálně jezdím s naftou cetanového čísla tuším 65 (Benzina Verva Diesel) za 5,5 l, s běžnou naftou (ne z JZD) za 6,7 l, s menším přívěsem asi 1150 kg, mizerným počasím a rychlostí, no na začátku jsem těch 80 km/hodinu jel, ale když pořád lilo a sněžilo, tak jsem si říkal, že i policajti jsou lidi a chvílemi to bylo 100, jsem měl průměr mezi 10 a 11 litry.
ondrejhackoČlenPřidáno
před 11 letAhoj,Hyundai ix 35 2.0 crdi/100kw-kataran Tabbert Jeunese 1500lg.Nemusím po dálnici a spotřeba z karavanem průměrně někde 9,3l.Autem dlouhodobá 7,3l
HONZAV1ČlenPřidáno
před 7 měsícůPo dálnici s plně naložený kufrom a karavanom 130???
Good luck!
Volvo XC90 T8 PHEV 455 koni, jen na benzin bez privesu 6,8 l/100. S 2t privesem pri 90 km/h 11,8 l/100 (Italie pres Garmisch a Brenner).
kompersor4ČlenPřidáno
před 7 měsíců455 koní sa rovná 334,65 kW
Snad je prepočet dobrý...
Dodge RAM 2500 motor Hemi 6,4l s návěsem 3500 kg pohodová jízda cca 20l/100km. Zkusil jsem i sprint s naloženým pásovým traktorem, celková hmotnost přívěsu 3500 kg z Mohelnice na Studenou loučku průměrnou rychlostí 90 km/h byla spotřeba 64l/100 km. (Teda jenom na těch osm kilometrů do kopce, potom už to byl zase obvyklý průměr). Ale nezdržoval jsem a nevadí mi to, zbytečně nejezdím, vnoučata do školy nevozím. Ten akord V8 je velmi příjemný, až opojný.
kompersor4ČlenPřidáno
před 7 měsícůChlapci moji, zbytočne moc mudrujete...Max. konštrukčná rýchlost môjho malého karavaníku je 130km/h.
Dovolil som si doplniť foto TP.
Upravil kompersor4 dne 04.10.2025 13:25,
před 7 měsíců
kompersor4 Připojili následující obrazek:
Na spotřebu vozidla má zásadní vliv nejenom profil trati a rychlost, ale i výkon a kroutící moment motoru. Tzn stále ještě platí "objem ničím nenahradíš"
Volvo XC90 T8, cili hybrid, 455 PS. Prives dvounapravovy, papiry 2t, prakticky 2,2t.
Nejdelsi cestu jednim vrzem jsem zatim jel Rim, kde v prumeru to vychazelo tak, ze pokud jsem jel kilem po dalnicich a kde to slo, tak jsem jel za 14l benzinu pri prazdne baterii (tedy prumer na celou cestu tam i zpet pres hory a doly). Pokud jsem jel 80, tak jsem spadl na 12l. Bez privesu s vybitou baterii mam prumer 6,5.
Podle teto zkuenosti pocitam prumerne spotreby kvuli dojezdu k benzince a vychazi to. Samozrejme, pokud jedu na elektrinu, pak mam prakticky tretinovy dojezd oproti jizde bez privesu. Tam je ten rozdil jeste markatnejsi, proti benzinu.
Plus, pokud cestou zapnu recharge, tedy nabijeni baterie behem jizdy se spalovacim motorem, tak s obytnym privesem si ani neskrtne, ackoli benzinak nejede na plny vykon. Pokud tahnu beznej pultunovej vozik, tak sice blbe, ale dobiji. Bez voziku naladuju baterii behem jizdy na cca 60 km (a taky na ni pak dalsich 70 km ujedu).
Toz tak.
Jméno: Trefils. Objemnější a výkonnější motor má z principu větší spotřebu, ale další náklad mu nedělá potíže. Kdežto nízkoobjemový motor s nízkou spotřebou v ideálních podmínkách se po připojení karavanu může dostat a na hranici svých možností. Potom se z něj stává průtokáč. Další otázkou může být i jeho dlouhodobá životnost.
No jasne. Druhej tahoun doma je osmihrnek Grand Cherokee, na kouli ma dokonce jeste vic, ciste atmosfera benzin, puvodni U.S. motor. I pri beznym jezdeni zere travu okolo silnice, ale karavan mu to na dvojnasobek nezvedne.
Jenze, kdyz spoctu spotrebu na delsi streku, Volvo vyjde lip, i kdyz turbo a kompresor samozrejme je slozitost, ktera nemuze dozit stejneho najezdu, jako ten V8 od Jeepa. Ten XC90 je muj daily-car, udrzba je firemni problem, takze to neresim. Kdybych obe auta platil ze sveho, asy by to bylo slozite rozhodovani.
Ve Volvu mi rekli, ze do 2,5 tuny karavan pri beznym evropskym provozu at neresim.
Upravil Metyl dne 20.12.2025 15:20,
před 4 měsíce
HONZAV1ČlenPřidáno
před 4 měsíceAsi se budu opakovat, s karavanem ca 1400kg jezdím se Superbem 110kW př dálniční rychlosti 80-85 za ca 8-8,5L, pokud jedu 90-100, pak je spotřeba 9-9,5L nafty. Pokud dám za stejné auto plaťák s hmotností 1800-2000kg, jezdím téměř pořád 90-100, spotřeba je 7,5-8L. Když jsem si vezl přes celé Německo na vleku Berlingo, jel jsem pořád 100, hmotnost byla 2050kg, spotřeba byla ca 8,5L. Takže zas až tak nehraje roli váha, jako aerodynamický odpor. Přiznám se, že si vůbec neumím představit jet s Octávkou 1,6 s karavanem 1000-1200kg, u toho auta je znát každá osoba na palubě (moje dámy mají každá jeden kousek O2 s tímto motorem, jeden s LPG, druhý zatím jen benzín).