Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

All road

Poslední aktualizace před 4 roky
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Fakt je, že servis MB je všude, ale v praxi bych to zažít nechtěl. Při představě, že třeba v Kathmandů řeším spojku mi bšhá mráz po zádech ....

Žádnej problém, to je práce na půl dne, v polních podmínkách možná den.;)

Citovat

Vím o zhruba desítce úplně nových bez jediné registrace - tedy zcela čistých, v EU dnes neregistrovatelných, jen nevím zda jsou 4x4. Je možně, že ne. Když jsem kolem nich procházel, nedalo mi to a musel jsem se zeptat co s nimy bude. Máme asi fakt velmi podobné uvažování :D, také bych jedno rád, kdyby to šlo ...

Tak mi napiš do mailu nebo do SZ nějaké podrobnosti, třeba by z toho něco mohlo být, klidně si ho koupím do zásoby, Vario v pěkném stavu už na hodnotě klesat nebude. Já už vím, že můj další expedičák bude něco měnšího - agilnějšího než 12t a v podstatě možností je jenom pár, MB Vario 7,5t, Iveco daily 5,5t, Sprinter 5t a nebo to Fuso.

Citovat

Ivane, zavolej si ...... nějakému výrobci do Německa :D a zeptej se, oni Ti to vysvětlí tak jako mě. Já to nakonec vyřešil jinak, takže nemohu referovat ze své praxe, ale mám ty přepínače potvrzené z mnoha míst a opravdu velmi dobře obeznámených se situací.
Můj poznatek za tři čtvrtě roku výzkumu močky je zcela jednoznačný ....

Předpokládám, že jsi dospěl k tomu, že močky se není potřeba bát, že je to bez problému řešitelný s vícenákladem v řádu tisíců korun.
Já osobně se nebojím, ani těch novejch elektronickejch vehiclů, v tom nevidím zásadní problém, problém vidím u moderních common railů hlavně v kvalitě nafty.
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

sipadan napsal:

Citovat

ivano napsal:
Nemyslím si, že je to také jednoduché s tým prepínačom na euro3. Ten software je tak komplikovaný s množstvom premenných, že to vraj moc nejde. A naviac legislatíva asi nepustí, o taký prepínač by žiadal každý. A nielen adblue. Ak nespĺňa auto normu euro6, dá do obmedzeného režimu a potom zastaví. To by som zrovna niekde v Mongolsku nemusel :-).

Ivane, zavolej si ...... nějakému výrobci do Německa :D a zeptej se, oni Ti to vysvětlí tak jako mě. Já to nakonec vyřešil jinak, takže nemohu referovat ze své praxe, ale mám ty přepínače potvrzené z mnoha míst a opravdu velmi dobře obeznámených se situací.

Našťastie som to nemusel riešiť, asi vieš viac ako ja, ale jedno mi nejde do hlavy, ak by výrobca mohol bez problémov nainštalovať "prepínač" tak to by predsa chcel skoro každý. Veď jazdiť na euro6 s vyššou spotrebou, nižším výkonom a pod. by nechcel nikto ak by si to mohol prepnúť na euro3. Na základe čoho ten "prepínač" namontujú? Veď legislatíva neumožňuje predávať autá s euro3 a toto by sa vlastne euro3 stalo. Kto by kontroloval kedy sa to prepne? Nejako sa mi to nezdá, ale opakujem, neriešil som to, nemusel som :-). Len z toho, čo som sa o tomto probléme dopočul.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

ivano napsal:

Citovat

sipadan napsal:

Citovat

ivano napsal:
Nemyslím si, že je to také jednoduché s tým prepínačom na euro3. Ten software je tak komplikovaný s množstvom premenných, že to vraj moc nejde. A naviac legislatíva asi nepustí, o taký prepínač by žiadal každý. A nielen adblue. Ak nespĺňa auto normu euro6, dá do obmedzeného režimu a potom zastaví. To by som zrovna niekde v Mongolsku nemusel :-).

Našťastie som to nemusel riešiť, asi vieš viac ako ja, ale jedno mi nejde do hlavy, ak by výrobca mohol bez problémov nainštalovať "prepínač" tak to by predsa chcel skoro každý. Veď jazdiť na euro6 s vyššou spotrebou, nižším výkonom a pod. by nechcel nikto ak by si to mohol prepnúť na euro3. Na základe čoho ten "prepínač" namontujú? Veď legislatíva neumožňuje predávať autá s euro3 a toto by sa vlastne euro3 stalo. Kto by kontroloval kedy sa to prepne? Nejako sa mi to nezdá, ale opakujem, neriešil som to, nemusel som :-). Len z toho, čo som sa o tomto probléme dopočul.

Jsou dvě cesty, buďto oficiálně u výrobce, tu možnost výrobci nabízejí pro případy když ty auta jezdi z Evropy do míst kde může být s adblue problém, nejspíš tu potřebu musíš nějak prokázat a zároveň podepisuješ papír, kde se zavazuješ, ze to zařízeni budeš používat pouze mimo Evropu, ale ono to není ani potřeba, protože za 2000,-Kc koupíš krabičku, která to umí velmi jednoduše také. Není to tak ze s e6 to udělá e3, ale proste je systém ecr nefunkční a tato nefunkčnost nemá vliv na chod motoru, software i hardware motoru je stále stejný, on tenhle režim není nic výjimečného, systém ecr je u každého auta v některých režimech vyřazeny, např. při teplotách pod x stupňů
PalmosPalmosČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Aluman napsal:

Citovat

ivano napsal:

Citovat

sipadan napsal:

Citovat

ivano napsal:

Jsou dvě cesty, buďto oficiálně u výrobce, tu možnost výrobci nabízejí pro případy když ty auta jezdi z Evropy do míst kde může být s adblue problém, nejspíš tu potřebu musíš nějak prokázat a zároveň podepisuješ papír, kde se zavazuješ, ze to zařízeni budeš používat pouze mimo Evropu, ale ono to není ani potřeba, protože za 2000,-Kc koupíš krabičku, která to umí velmi jednoduše také. Není to tak ze s e6 to udělá e3, ale proste je systém ecr nefunkční a tato nefunkčnost nemá vliv na chod motoru, software i hardware motoru je stále stejný, on tenhle režim není nic výjimečného, systém ecr je u každého auta v některých režimech vyřazeny, např. při teplotách pod x stupňů

Podla mojich informacii je moznost vyradenia ad blue cisto softverova zalezitost. Vozidla dodavane pre bezpecnostne a zachranne zlozky maju tento softver odblokovany, aby sa im pri vyjazde nemohlo stat, ze ostanu stat kvoli nedostatku ad blue. Alebo, presne ako pise Aluman, pri deklarovani vyvozu mimo EU mozes ziskat auto s odblokovanym softverom.

Ale podla mna nie je najvacsi problem novych aut iba samotna mocovina, ale hlavne iks cidiel a elektroniky, ktorych nefunkcnost moze mat za nasledok prepnutie do nudzoveho rezimu a pod..
Palmos
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Aluman napsal:

Citovat

Fakt je, že servis MB je všude, ale v praxi bych to zažít nechtěl. Při představě, že třeba v Kathmandů řeším spojku mi bšhá mráz po zádech ....

Žádnej problém, to je práce na půl dne, v polních podmínkách možná den.;)

Teď jsem se nasmál, takový optimista tedy já nejsem - to tak leda s přítelem na telefonu, který mi bude říkat přesně co a jak a náhradní díl mi osobně pošle do tramtárie - píšu si Tě, jako odborníka a asistenta v ouzskejch (y)

Já jsem kdysi zapadl u Mrtvého moře do písku, samozřejmě jsem spálil spojku, nakonec stejně nevyjel a ven nás tahali vojáci.
Než jsme to s Jordáncema dali do kupy, tak to trvalo přesně 4 dny a stálo to 3x víc, než jsme se domluvili :D. A byl to osobák, čili se s ním dalo zajet alespoň do garáže.
Jooó, a běhalo kolem toho úkonu přesně 14 servismanů - do smrti na tuto zkušenost nezapomenu :D.
Když si představím takového Nepálce, který nejčastěji opravuji rikši, tak bez přítele na telefonu a rozkreslených technických výkresů v notebooku bych to viděl tak zhruba na měsíc .... při dobré konstelaci hvězd :).

Kontakt na Varia ti pošlu samozřejmě ...

@Palmos

Ano, je to tak, specilní složky mají nárok na upravený SW řídící jednotky, takže když dojde močka, nic se neděje.
K němu se ale normální smrtelník u nového vozu nedostane.

Proto nastupují na řadu zřejmě emulátory SCR (viz. Alumanova kouzelná krabička) https://www.google.com/search?client=...R+emulator, nebo pak flash jednotky - to ale nebude podle mého názoru ta pravá cesta, jelikož by byla močka vyřazena non-stop a to by si v Německu nikdo nedovolil.
Proto přepínač a zodpovědné chování majitele na území EU ....
4.114683,118.628756
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Teď jsem se nasmál, takový optimista tedy já nejsem - to tak leda s přítelem na telefonu, který mi bude říkat přesně co a jak a náhradní díl mi osobně pošle do tramtárie - píšu si Tě, jako odborníka a asistenta v ouzskejch (y)

Znáš tu hlášku: "máte štěstí, že jdu kolem":D:D:D
PrstaPrstaČlen
Přidáno před 7 let
Ještě jednou děkuji všem, kteří se věcně a k věci vyjádřili k mému problému. Rozumím všem názorům, na každém je něco pravdy a je moc těžké si z nich vzít univerzální řešení.
Momentálně z toho mám hlavu jak větrný mlýn a každý den si to vyhodnocuji poměrně rozdílným způsobem Ideálním řešením je asi varianta - Ivano. Společně se čtyřkolkou to fakt nemá chybu. Ale co pak až prolítáme Asii (tedy alespoň části, kam se ještě dá a kam mě to láká). Evropa se před tereňáky úspěšně brání formou národních parků a i taková offroudová destinace jako je Rumunsko se pomalu uzavírá.
Ale i tak se asi bude stavět, protože současný trh toho moc nenabízí v rozumných cenových relacích. Další verze zde zmíněné jsem si pozorně na internetu prošel a určitě se jimi budu ještě zaobírat.
On je totiž problém i v tom, že nejsem příliš technicky zdatný a tak potřebuji kolem sebe hodně věrohodných odborníků :) Těch druhých je hodně, ale člověk se pak nestačí divit.
Kdybyste někde někdo narazili na nějakou slušnou ojetinu tak bych byl moc vděčný. Cena 2,5 - 3,5 mil., pro dvě osoby, ostatní v intencích výše uvedené diskuse.
D
DupyČlen
Přidáno před 7 let
Poslána SZ.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Prsta, co něco takového:

https://auto.bazo...aravan.php

Vypadá to velmi pěkně, to by pro Vás mohlo být ok, snad jenom trochu silnější motor.
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Prsta napsal:

Ještě jednou děkuji všem, kteří se věcně a k věci vyjádřili k mému problému. Rozumím všem názorům, na každém je něco pravdy a je moc těžké si z nich vzít univerzální řešení.
Momentálně z toho mám hlavu jak větrný mlýn a každý den si to vyhodnocuji poměrně rozdílným způsobem Ideálním řešením je asi varianta - Ivano. Společně se čtyřkolkou to fakt nemá chybu. Ale co pak až prolítáme Asii (tedy alespoň části, kam se ještě dá a kam mě to láká). Evropa se před tereňáky úspěšně brání formou národních parků a i taková offroudová destinace jako je Rumunsko se pomalu uzavírá.

Ja by som to tak pesimisticky nevidel. Máš ešte Južnú Ameriku, Kanadu, Aljašku, časť Afriky, Island, je toho dosť. A také auto je univerzálne, ja som s tým prejazdil aj celú Európu, jazdím aj Chorvátsko, lyžovačky, v zime využijem občas aj 4x4. No a samozrejme štvorkolku na výlety.
A také auto má aj iné výhody aj v civilizácii, odolnosť voči vykradnutiu, dosť ťažko si viem predstaviť, ako niekto lezie oknom do 3m výšky, mám bezpečnú vložku s 3bodovým zámkom, kabína je oddelená dverami.
S veľkosťou okrem výšky sa dostaneš do štandartných rozmerov, váha je ale o inom.
No ale na druhej strane sa musíš sa zmieriť s vyššími prevádzkovými nákladmi, spotreba, servis, pneu atď.
Rozhodnutie je na tebe.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Ivano má pravdu, jenom bych doplnil, že ty provozní náklady jsou dvou až třínásobné a to není málo, také rychlost přesunu po dálnicích (80-90km/h) není žádné terno a ujeti třeba 800km za den náklaďákem dá zabrat přeci jenom víc než osobákem-dodávkou.
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Aluman napsal:

Ivano má pravdu, jenom bych doplnil, že ty provozní náklady jsou dvou až třínásobné a to není málo, také rychlost přesunu po dálnicích (80-90km/h) není žádné terno a ujeti třeba 800km za den náklaďákem dá zabrat přeci jenom víc než osobákem-dodávkou.

Tie prevádzkové náklady ano, spotreba 26l, mýto, poistka, servis je tiež výrazne drahší.
Ale s ostatným nesúhlasím. Jazdím po dialniciach 100-110km/h a pohodlie jazdy je lepšie ako v klasickom Ducate. Odpružená kabína, sedadlá, motor skoro nepočuť, motorová brzda, automat, výborný výhľad a samozrejme klíma a všetky ostatné vymoženosti ako v luxusných dodávkách. A môžem porovnávať, jazdil som roky na klasických obyťákoch, kde nedoliehali dvere, motor bol podstatne hlučnejší, horšie reakcie na bočný vietor, o spoľahlivosti ani nehovorím.
A v ktorých obyťákoch je 300l vody a doložnosť 3t?
Ale nechcem vyzerať že robím reklamu na expedičáky :-) len moje skúsenosti.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Já to mám tak, že v osobáku ujedu za den bez větších problémů těch 1200-1300km, v obytce (3,5t) dám 1000km a v náklaďáku tak těch 700-800 a jsem rád, že z něho můžu vypadnout, přeci jenom je to jiné, člověk musí být furt ve střehu, ta hmota je znát (kort při 110km/h), nebrzdí to tak jako osobák, neuděláš myšku jako osobákem. Když jedu truckem po delší době, tak mně docela unavuje i to houpání kabiny a vzduchový sedačky, než si na to tělo po nějaké době zase zvykne, tak jsem jak na lodi:D
Ivano, ale uznávám, že ty to máš vychytaný, nemáš ještě omezovač na 90km, silnej motor, robot převodovka, vzduchovej podvozek (máš měchy i na předku, nebo jenom zadek?) takže to bude asi parádní svezení, někdy bych se chtěl kousek svézt.
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let
Mechy len vzadu, myslím že vo verzii 4x4 sa na predok ani nedávajú.
No veď možno bude niekde príležitosť, rád ti to predvediem :-).
Samozrejme nie je to jazda ako s osobákom, ale keď dlhšie jazdím na MANe, tak mám problém si zvyknúť na osobák, mám pocit, že sa mi zadok šúcha po asfalte :-).
Tú jazdu na prvom poschodí si užívam, je to nádhera.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let
@ Prsta

Český prodejce Autorent https://www.autorent.eu/ má také poměrně zajímavé kousky ;) ... Ten Midliner 4x4 je sice Renault, ale je více méně kromě interiéru hotový a za ty peníze pokud je jinak v pořádku zdá se mi být velmi dobrou volbou pro dva cestovatele.

No a ten MAN také nevypadá úplně zle, asi to tam někoho baví a trošku se v tom vyzná.

https://www.mobile.de/cz/Obytn%C3%BD-...62869.html

https://www.mobile.de/cz/Obytn%C3%BD-...28902.html
4.114683,118.628756
Upravil sipadan dne 06.01.2019 11:48, před 7 let
D
DupyČlen
Přidáno před 7 let
Již jsem Prstovi předal kontakt na majitele Renaultu, stavěl si ho sám a je opravdu ve výborném technickém stavu. Do náročného terénu auto jako stvořené. S majitelem se znám osobně, je šikovný a zručný.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let
(y)
4.114683,118.628756
W
walibukČlen
Přidáno před 7 let
Ujel mi vlak, i poslední metro a tak si myslím že možno ešte nočákom by som ešte niečo stihol:)
Pozorne som si prečítal rady na stavbu cestovatelského auta na http://marekhavli...tu_30.html a dospel som k záveru, že ak na/v aute nie sú keramické obklady, ocelové nárazníky, nádrže na stovky litrov nafty, olovené aku 200 Ah, ale pritom všetky jeho odporúčania človek akceptuje, tak by sa mal vojsť do 3,5 t a samozrejme rešpektujem názory, že je rozdiel medzi dlhodobým pobytom -cestou a medzi krátkodobou výpravou v trvaní mesiac-dva. Súhlasím aj s názorom že treba brať v úvahu či chcem jazdiť sám, alebo s nejakou fajn ženskou. Potom mi s toho vychádza, že auto na ktorom Prsta cestoval po Južnej Amerike je úplne dokonalé(y).
Preto si dovolím jednu otázku, je možné z pickapu dať dole tú nákladnú plošinu, teda odhaliť šasy a namiesto tej plošiny namontovať demontovatelnú nadstavbu, teda akože náklad? A keď sa auto vráti z "cesty" , tak tam dať nejakú nákladnú plošinu / nie originál/ , alebo nízku búdku a jazdiť s tým ako s bežným pickapom?
ipyipyČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj. Keby som mal na to tak určite idem na niečo podobné:
https://youtu.be/...
Ivan.

Automatické sloučení 13.01.2019 16:56:

Citovat

ipy napsal:

Ivan.
Upravil ipy dne 13.01.2019 17:56, před 7 let
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

walibuk napsal:

Ujel mi vlak, i poslední metro a tak si myslím že možno ešte nočákom by som ešte niečo stihol:)
Pozorne som si prečítal rady na stavbu cestovatelského auta na http://marekhavli...tu_30.html a dospel som k záveru, že ak na/v aute nie sú keramické obklady, ocelové nárazníky, nádrže na stovky litrov nafty, olovené aku 200 Ah, ale pritom všetky jeho odporúčania človek akceptuje, tak by sa mal vojsť do 3,5 t

No neviem, marek píše že to má 4,6t. Nech spravíš čokoľvek, na 3,5 sa asi nedostaneš. Ak aj áno, papiere na auto asi nikto na 3,5t nezníži. Ja som sa tiež o to kedysi snažil, ale som to vzdal, do terénu odolný expedičák 4x4 do 3,5t je nereálne.

Automatické sloučení 13.01.2019 18:27:

Citovat

ipy napsal:

Ivan.

Automatické sloučení 13.01.2019 16:56:

Citovat

ipy napsal:

Ivan.

To máš ale dosť rozdielne typy. Kamaz na Dakar a na druhej strane Fuso :-) To je úplne z iného súdka.
A ten Kamaz, ja som videl nový v reále v Rusku, kamarát na tom staval obyťák, no a teda kvalita nič moc, a to je slabé slovo. A keď sa na tom pohneš niekde mimo východu, servis nenájdeš.
Pokiaľ viem, jedine Mercedes a MAN majú servis po celom svete.
Upravil ivano dne 13.01.2019 19:27, před 7 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Prsta, tomas86, sipadan, Lada a Vendulka, Pepek, Aluman, walibuk, ScooterMarty, Palmos, myspulin, ivano, Dupy, ipy, PaMi, Slawczo, Bogoking
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 17
Členové online 1
Prying

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025