Trochu oživím toto téma a to dotazem zdali je lepší namontovat expanzní nádrž na vodu a to pouze z důvodu že když bojler ohřeje vodu, tak tato voda změní objem tak pro jistotu tam dát tuto expanzku aby byla jistota že třeba nepraskne a nebo nevyjede ve spoji hadice. Sice nikde v montážních návodech na bojler (BG 10) není tato expanzka namalovaná, ale přemýšlím o tom ji tam dát, nebo je to zbytečné? Jaké máte v tomto zkušenosti.
V montaznom navode BG 10 je zmienena instalacia takeho zlteho vypustneho ventilu, alebo protimrazoveho frost control vypustneho ventilu. Obidva su myslim aj bezpecnostne, protitlakove.
Overpressure safety valve
At an overpressure of up to max. 4.5 bar (e.g. created when
heating up the boiler), the FrostControl opens automatically
and releases the overpressure to the outside intermittently via
a draining connection.
Ja som si dal pri montazi BGE10 pre istotu rovno ten Frost Control, ktory sa automaticky otvori aj ked klesne teplota pod 3 stupne a vypusti vodu z bojlera.
Upravil kamilio dne 03.02.2022 10:58,
před 4 rokyNepíšeš jestli máš rozvod řešený pomocí čerpadla na tlakovou vodu, které se zapne při poklesu tlaku vody v rozvodech.,
Nebo čerpadlem které zapne při otevření kohoutku.
U tlakového rozvodu je expanzka v rozvodu dobrá, voda teče rovnoměrněji a čerpadlo zapíná méně často.
U druhé varianty je myslím zbytečná.
Pokud se bojler nahřeje, zvětšený tlak poberou hadice.
Vitara- je tam čerpadlo tlakové, ale mě se jedná právě o to že když se ohřeje voda tak zvětšený objem vody aby neudělal nějakou paseku, to že to poberou hadice jsem už tady někde četl ale abych pravdu řekl tak tomu moc nevěřím protože to by byly hadice pěkně nafouklý a to nejsou, navíc hadice jsou takové jako se dvou vrstev takže toho asi moc nepoberou (jsou nejspíš odolné na nafouknutí). V bojleru v nádobě také nahoře není moc prostoru pro vzduch.
Před rokem mě blbnul bojler tak jsem jej vyndal a naplnil jsem jej vodou a když se voda zahřála tak vyteklo horním
vývodem třetina -možná i půlitr vody, takže tento objem vody někde musí být znát a právě proto mám strach aby nepovolili hadice nebo aby se nenafoukl bojler (mám jej nový)
Kamilio - mě se nejedná o protimrazový ventil, v zimě nejezdím takže vodu na zimu vypustím
Ako som pisal, myslim ze aj ten zlty ventil, ktory kupis s pripojnou sadou k B10 bojleru a ktory je spomenuty v instalacnom manuali, je bezpecnostny, teda pretlakovy. V anglictine to volaju Safety/Drain valve. Nikde to ale teraz neviem najst potvrdene. Jedine v jednom zahrancnom fore vetu:
"All Truma safety/drain valves (old/new design, manual or electric operation) have an overpressure relief capability."
Ale radsej si to niekde este over (alebo nejak odskusaj), neviem to naisto. Naisto to vidim napisane len v tom manuali k FrostControlu, co nechces.
Edit: nieco o tom ventile je aj v prispevku #21 od Discoverfun v tomto vlakne, tiez pise ze je pretlakovy.
Upravil kamilio dne 04.02.2022 00:42,
před 4 roky