Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Průtokové ohřívače

Poslední aktualizace před 4 měsíce
Z
zdeny62Nováček
Přidáno před 5 měsíců

Metyl napsal:

@Metyl - Tak hlasim, ze prutokac je nainstalovany. Asi nejvetsi opruz byla plynova trubka 8x1, zahnuta asi tak 100x do nejruznejsich uhlu a systemem 'jezek do klece' jsem ji protahl mezi prickou loznice-kuchyne. Podarilo se a dokonce i tesni.

Na plynovem rozdelovaci byly ctyri ventily (varna deska, trouba, lednice, topeni), nechtel jsem tam pridavat dalsi ventil, takze jsem spojil troubu a varnou desku pod jeden a volny ventil pouzil pro prutokac.

Zbytek byly prelozky inzenyrskych siti pod posteli - trubka teplovzdusneho topeni aby sla okolo, hadice tepla/studena predelat spady a odpojit elektricky bojler, nakonec zapojit elektrinu a umistil ovladaci panel.

Jelo to na prvni naslapnuti. Po zapnuti si ohrivac nejprve zapne odtahovy ventilator a overi, ze funguje (test proudoveho zatizeni zdroje), pak si kratce skrtne plyn, jestli je v trubce tlak a nasledne se prepne do stand-by.Displej po par minutach usne a sviti na nem jen bezdotykove tlachatko pro zapnuti. Nicmene, ohrivac samotny spina pohyb vody v trubce teple vody, bez ohledu na to, jestli displej spi, nebo ne. Otevreni kohoutu teple vody vede k probuzeni ohrivace, ten okamzite zapne odtahovy ventilator, zmeri rozdily teplot a zapali plamen. Kolik vody utece, jsem nakonec nemeril, ale jestli je to pullitr...? Ono pokud se tepla odebira stale (treba vic lidi se postupne sprchuje), tak je tepla voda jeste v trubce a po zapnuti ohrivace sice taky pritece trocha te studene, ale fakt to nestoji za rec.

Displej ukazuje, ze je odber teple vody, kolik je spotreba plynu, jaka je vstupni teplota vody a jaka je vystupni. Vystupni teplotu lze nastavit az nekam k 60 °C, coz se jevi celkem zbytecne. Je lepsi vodu nemixovat a tim padem mit rychlejsi ohrev s mensi spotrebou plynu.

Prutokac meri napajeci napeti, takze mych dvoucestne usmernenych 12 V samozrejme vyfiltruje na nejakych 17 V a hrde to zobrazi na displeji. Proc ne, hlavni je, ze jede. Do 24 V by mel sezrat cokoli, ma uvnitr festovni DC/DC menic. Pokud jedu na baterku, tak vidim napeti baterie. Za mne dobry.

Takze spokojenost, nevyhody bojleru odbourany.
Z
zdeny62Nováček
Přidáno před 5 měsíců
Mohu poptat kde a za kolik jste plynový bojler pořídil? Děkuji
M
MetylČlen
Přidáno před 5 měsíců
To neni bojler, to je prutokovy ohrivac. Koupil jsem ho na nemecke ebay.de za 240€. Byl to tento prodej, pokud jeste bude videt: https://www.ebay....617373972.

Ale nabizi to stejne zbozi fura jinych prodejcu.
A
adnerČlen
Přidáno před 5 měsíců
pokud na to nespěcháš, nejlíp to vychází na bábě...
https://www.aliba...24886.html
Z
zdeny62Nováček
Přidáno před 4 měsíce
Díky moc všem, koupil jsem to raději na Caravanman CZ za necelých šest tisíc. Dostal jsem na něj doporučení Je to český prodejce - má spoustu jiných vychytávek a dělá servis. Dal mi k tomu i instalační materiál, Dobrej přístup, to se dnes jen tak nevidí. Tak jsem zvědav jak to bude fungovat. Ještě nevím jestli se do instalace pustím sám nebo si to nechám u něj nainstalovat.
zdeny62 Připojili následující obrazek:
rf.png
M
MetylČlen
Přidáno před 4 měsíce
I za sest litru je to porad supr cena. Kdesi jsem to samy u ceskyho prodejce zahlidl za sestnact, to se vylozene pos... v kine. Jako chapu, co je to obchodni marze, ale chce to k tomu i trosku soudnost.

Tak at slouzi.
Upravil Metyl dne 17.12.2025 12:26, před 4 měsíce
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce

Metyl napsal:

@Metyl - I za sest litru je to porad supr cena. Kdesi jsem to samy u ceskyho prodejce zahlidl za sestnact, to se vylozene pos... v kine. Jako chapu, co je to obchodni marze, ale chce to k tomu i trosku soudnost.

Tak at slouzi.

:-) Ono často i pouhé přidání kouzelného slůvka "caravan" do názvu nebo popisku u nás znamená hned zdvojnásobení ceny ...
P
ProvenceNováček
Přidáno před 4 měsíce

Provence napsal:

@Provence - Tenhle průtokáč jsem si objednal též,ale na Alibabě.Tím že na něj nechvátám budu ho za budovávat až na jaře.Díky té dopravě lodí to trvá asi dva měsíce,mám levnější dopravu.Psal jsem si se zástupcem prodejce firmy aby mi poslal černé barvy.Vše klaplo.Zaplatil jsem 3500,- za průtokáč,700,- za dopravu ,900,-za clo.5100,-kč celkem.Tak čekám jak to dorazí.Snad bude vše v pořádku.Myslím si že to bude fungovat výborně,než ty předražené trojkombinace.Až budeš mýt delší skušenosti tak napiš.
P
ProvenceNováček
Přidáno před 4 měsíce
Dobrý den táborníci.Tak mi ten průtokáč přišel a vpořádku.Budu ho instalovat až na jaře.Zde je pár fotek.
Upravil Provence dne 21.12.2025 15:39, před 4 měsíce
Provence Připojili následující obrazek:
karma12.jpg karma1.jpg karma8.jpg karma14.jpg karma10.jpg karma9.jpg karma13.jpg
K
karlicČlen
Přidáno před 4 měsíce
Průtokáč hezký. Tušíte někdo, jak je to s těmito věcmi v rámci legislativy okolo plynu v ČR a třeba v DE?
Kdyby se třeba v Německu stalo něco nepříjemného a mohla za to tato věcička, jestli by někdo mohl požadovat nějaké certifikace apod.?
M
MetylČlen
Přidáno před 4 měsíce
Certifikovat musi ten, kdo danou vec uvadi na trh EU. Takze pokud si neco takoveho privezu a budu chtit to prodavat, tak to musim vybavit Prohlasenim o shode, tedy prohlasuji, ze kazdy tento vyrobek ma stejne vlastnosti, jako ten, ktery jsem nechal ja, nebo nekdo jiny certifikovat. A pak nasleduje vycet vsech zkousek, ktere ta dana vec musi splnovat.

Pokud si neco takoveho vyrobim sam, tak nikde nic necertifikuji, protoze jedine, co riskuji, je obecne ohrozeni. Ano, je samozrejme rozdil, kdyz u koupeneho produktu dojde k selhani a tim padem se vyvinim a nebo, kdyz neco zbastlim sam a tim padem je zodpovednost na me.

Vzhledem k tomu, ze na karavanu mam spousty veci, ktere vice, nebo mene jsou kutilstvim, tak mne i toto nechava chladnym a s tim rizikem, ze mohu zpusobit obecne ohrozeni, klidne budu zit dal.

Nechat si to ocichat v ramci kontroly tesnosti plynove soustavy samozrejme doporucuji.

Co se DE tyce, tak to bych ani nezacinal resit. Ja pracuju v DE a kolegove nevychazeji z uzasu, co vsechno my v Cesku muzeme a oni ne. Pocinaje treba obycejnou domaci cirkularkou, pres pouzivani domaci studny bez pravidelnych rocnich kontrol vody, apod. Takze to bych vubec neresil.
S
sarikČlen
Přidáno před 4 měsíce
využiju tady toho tématu na který odpovídám když Metyl tady doporučuje nechat si to očichat -asi myslel udelat tlakovou zkoušku. Jestli si nejsi jistý zdali nekde neuniká PB tak uplne jednoduchá a docela učiná zkouška je ta že zavřeš ventil na PB a dejme tomu za týden tento ventil otevřeš a když bez problému a okamžitě naskočí spotřebič tak nikde není unik, pakliže spotřebič hned nenaskočí a trvá to nejaký čas tak máš unik
M
MetylČlen
Přidáno před 4 měsíce
Obecne dobre funguje i jarova voda. Proste troska vody a hodne jaru, stetcem napenit a napatlat na spoje. Unik je navic hned videt.

Tim ocichanim jsem mel na mysli zkousku cidlem plynu, takova tycka, kterou plynar ojede vsechno, kde muze byt unik a hned mu to zacne rvat.

Ale jar ukaze presne spoj nebo prasklinu.
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce

Metyl napsal:

@Metyl - Certifikovat musi ten, kdo danou vec uvadi na trh EU. Takze pokud si neco takoveho privezu a budu chtit to prodavat, tak to musim vybavit Prohlasenim o shode, tedy prohlasuji, ze kazdy tento vyrobek ma stejne vlastnosti, jako ten, ktery jsem nechal ja, nebo nekdo jiny certifikovat. A pak nasleduje vycet vsech zkousek, ktere ta dana vec musi splnovat.

Pokud si neco takoveho vyrobim sam, tak nikde nic necertifikuji, protoze jedine, co riskuji, je obecne ohrozeni. Ano, je samozrejme rozdil, kdyz u koupeneho produktu dojde k selhani a tim padem se vyvinim a nebo, kdyz neco zbastlim sam a tim padem je zodpovednost na me.

Vzhledem k tomu, ze na karavanu mam spousty veci, ktere vice, nebo mene jsou kutilstvim, tak mne i toto nechava chladnym a s tim rizikem, ze mohu zpusobit obecne ohrozeni, klidne budu zit dal.

Nechat si to ocichat v ramci kontroly tesnosti plynove soustavy samozrejme doporucuji.

Co se DE tyce, tak to bych ani nezacinal resit. Ja pracuju v DE a kolegove nevychazeji z uzasu, co vsechno my v Cesku muzeme a oni ne. Pocinaje treba obycejnou domaci cirkularkou, pres pouzivani domaci studny bez pravidelnych rocnich kontrol vody, apod. Takze to bych vubec neresil.

:-) Mám to podobně, pro mě je přívěs taková jedna laboratoř, kde během roku před domem občas průběžně fyzicky ztvárním nějaký aktuální nápady na "vylepšení" a pak se s obavami těším na ty letní cca 2 týdny, kdy se dozvím, jestli to funguje, nebo jsem šlápnul vedle a celou dovolenou se budu těšit domů., abych ten přešlap zase zlikvidoval do původní podoby :-)
Každopádně s tou necertifikací a bezpečností - musel jsem si samodomo vyrobit držák 3 jízdních kol na oj. Na velmi krátkou oj, kam bych asi nic fabrického nenacpal a pokud jo, kola by se vešly tak leda s otevřeným kufrem auta. Takže to mám na míru s využitím každého milimetru (a i tak mi držák třetího kola při zabrzdění v plném rejdu ryje do nárazníku auta). A při tvorbě jsem k tomu přistupoval právě tak, že to musí být dimenzované natolik, aby to v případě nehody zůstalo na oji déle, než bouda přívěsu :-) Svařeno z jeklů a tam, kde by teoreticky mohlo hrozit prasknutí sváru, je to pro sichr ještě prošroubováno. Když na to při mytí střechy šlápnu, ani se to nehne.
A plyn - u toho stačí trochu používat rozum, mít nějaký zkušenosti či znalosti, jakým způsobem co těsnit a tak. Skoro 25 let jezdím na lpg a výměny nádrží a vše okolo si dělám sám, s přepouštěním plynu z čehokoli do čehokoli jiného jsem nabral řadu zkušeností, pracovně asi 2 desetiletí mimo jiné řeším kapalné CO2 a vysokotlaký vzduch, takže se bojím jen tam, kde k tomu je objektivně důvod :-)
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: caprighia, fillip, JanB, Metyl, adner, kamilio, Jméno, Provence, sarik, Karel_H, zdeny62, karlic
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 26
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025