Taky mám ventilátory 3 spínané přes příložný malý termostat
https://www.gme.c...o1r004505a přichycený shora stahovací páskou k žebrování. Termostat spíná při 45°C což mi připadá i ze zkušenosti vhodná teplota. Mezi termostat a ventilátory mám vsazen malý PWM regulátor
https://www.gme.c...duct-38323 pomocí kterého si nastavím otáčky jak potřebuji.
Co mám ale zásadně jinak tak ventilátory mám na spodní mřížce a to z několika důvodů:
1. mechanický - u vrchní mřížky vede trubka s plynem pro varnou desku hned za mřížkou
2. na chladném vzduchu ventilátory tolik netrpí teplem
3. na chladném vzduchu mají ventilátory větší výkon(vyšší hustota vzduchu)
4. když ventilátory neběží tak méně brání přirozené cirkulaci z důvodu viz. bod 3
5. nejdůležitější - lednice je plynový spotřebič B (vzduch pro spalování odebírá z prostoru ve kterém se nachází a spaliny odvádí pomocí spalinové cesty do volného ovzduší) u těchto spotřebičů jeli instalováno jakékoliv nucené větrání tak vždy pouze přetlakové. U plynových spotřebičů B (připojených na komín) je povolený podtlak 4Pa a to je min. účinná výška komínucca 5m. V našem případě se bavíme o účinnné výšce v jednotkách cm.
Než se tady na mě sesypete tak se nad tím prosím zamyslete z plynařského hlediska.
Oprávněně zde na začátku diskuze někdo zmiňoval obrácený tok spalin a hned mu to všichni vyvraceli vč. Karla.
Plamínek hoří do trubičky na jejímž vrchním konci je přerušovač tahu (takové to trochu šikmé T-čko). Pokud vytvoří ventilátory v prostoru za lednicí podtlak tak se může otočit směr a místo výdechu spalin dojde k nasávání vzduchu přes ten přerušovač. Spaliny v tomto okamžiku naředí a odtáhnou ty ventilátory tak že se zase tak moc neděje (nakonec nad mřížkou je velmi často okno kuchyně). Pokud plamen dobře hoří tak spaliny nejsou jedovaté a hlavně od té lednice je jich trocha - co je to 200W hořáček lednice oproti cca 2kW když zapálíte hořáky sporáku v karavanu. Riziko je, že ten obrácený směr spalin může začít blokovat nebo obracet směr proudění v té svislé trubici a tak omezovat správné množství vzduchu hořáčku lednice. Pokud hoří s nedostatkem sekundárního vzduchu začíná kouřit a hlavně produktem spalování už není jen CO2 a voda ale i jedovaté CO.
Cílem této mojí reakce je zejména upozornit na tuto problematiku, ke které je nutno přihlédnout při realizaci. Pokud osadím ventilátory do spodní mřížky tak jediné co riskuji, že mi budou netěsnostmi tlačit teplý vzduch do karavanu. Při přetlaku odchází vzduch i komínkem přes přerušovač, ale ve správném směru tzn. není důvod, aby se spaliny dostaly do karavanu a navíc nebude omezen přísun sekundárního vzduchu na plamen.
Pokud si někdo dá k mřížce malý ventilátorek, který nedoléhá těsně na to muší pletivo a ten ventilátor tak honí i část vzduchu dokola a ostatní otvory má čisté a průchozí tak to může fungovat OK, ale pokud tam někdo natěsno sekne dva velké hafany nebo má muší pletiva samý prach a pavučinu tak už může problém snadno vzniknout.
Závěrem bych doporučil všem co mají ventilátory na odvodu si občas zkontrolovat jestli jim opravdu z komínku odchází ven nějaké spaliny při provozu ventilátorů.
Tož tak Jarda