Námět pro DYI plynaře..
Předělal jsem obytku na Alugas travel mate bez alugas trave lmate. Dvě nepotřebné německé flašky, dva OPD ventily, dvě tlakové hadice se šroubením, T ventil, filtr, redukčák a spojovací matroš od poláka, včetně koncovky na pistoli. OPD a hadice se šroubením se koupí na Amazonu.
Jediná drobná komplikace dlí v přeříznutí origo závitu flašky na 3/4" NPT pro OPD ventil ale jde to celkem v pohodě. Dělal jsem to ve dvou lidech ve stojanovce ale myslím, že by to zvládnul i jeden s ruční vrtačkou.
Do láhví vleze 45L plynu než opedéčka vypnou. Hladinu měřím Mopeka snímačem a apkou v chytrofonu, ukazuje celkem přesně. Zkoušel jsem i levnější snímač od tiňťona (asi litr) ale ten na plyn měřil haluz, kdežto vodu ukazuje přesně. Holt půjde na přídavnou nádrž H2O...
Celkové náklady asi 4 klacky, jedinej rozdíl proti travelmate - musí se při tankování přepnout třícesťák na jednu stranu a ku provozu na druhou.
Ještě k předešlým příspěvkům ohledně okolní teploty....
Kluci v Kazachstánu mi kdysi vysvětlili, proč do nádrže v horku vejde jen cca polovina deklarovaného obsahu LPG.
Primárně to záleží na tlaku čerpadla. Nejvíc jsem se potkal v Maďarsku se 17 barama, natankoval ve 40° skoro plnou. Na čerpačce, kde měli 7 to při podobné teplotě sotva plivlo. Nemusím vysvětlovat, proč to.
Řešení tkví v poskakování na nárazníku auta aby se kapalná složka v nádrži rozhoupala = začla vypařovat = odebrala teplo z prostoru = snížila tlak plynu a ejhle, najednou se počítadlo rozběhne...
Lidi, kteří mě při tomto aktu pozorují, si myslí, že mi fouklo pod tašky, ale můj pumpař se už nesměje..