Kdybych uvažoval o navijáku pro vyproštění obytky, tak něco jako je v odkazu.
https://maximpneu...ch-2722-kg má v sobě i spínací jednotku.
Syntetické lano je příjemnější na manipulaci, lehčí a oproti ocelovému nepotřebuje rolny, ale stačí hliníkový průvlak.
Je také nutno mít na vědomí, že elektromotor navijáku má spotřebu několk set ampér, takže poměrně rychle vysaje baterii a další věc, kterou je nutno mít na paměti je tepelná odolnost motoru, který obvykle vydrží navinutí jedné délky lana při jmenovitém tahu do ohřátí na max. bezpečnou teplotu. To se pozná jednoduše, pokud na něm udržím ruku, tak mohu pokračovat, ale když ruka instinktivně ucukne, je potřeba přestat a chladit.
Dělat si iluzi, že malým navijákem potáhnu auto po nápravu v bahně desítky metrů nelze.
Kabel mezi baterií dodávky a připojovacím bodem má průřez cca 16 mm2, a hlavně připojení musí být buďto šroubovými svorkami, nebo řádným bateriovým konektorem. Startovací kleště s železnými poměděnými čelistmi jsou v tomto případě nevhodné.
Já mám vždy ve flotile jedno auto s navijákem, i když se ale jedná o trochu jinou kategorii aut i navijáků, viz fotky v příloze, kde je můj poslední mazlík s montážní deskou pro naviják. Kabely k navijáku zásadně vedu mimo kabeláž auta v samostatném ochranném návleku a těsně za baterií je plusový pól opatřen odpojovačem. Vemi neříjemný zážitek totiž může připravit spečený kontakt spínače motoru a hlavně na běžnou jízdu je vše odpojeno, aby v případě nehody nebylo zaděláno na požár..