Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Opět otvírám téma malé čluny

Poslední aktualizace před 4 roky
_P_H__P_H_Člen
Přidáno před 13 let
V ČR s 3m člunem a 5Hp motorem průkaz VMP potřebovat nebudeš. (pokud teda nepřekročíš celkovou hmotnost 1000kg). Na stránkách Státní plavební správy najdeš přesné znění zákona. Pokud se rozhodneš koupit starší člun s motorem podléhající registraci (nad 5Hp-1000kg), tak bych na SPS zavolal a domluvil se přímo s nima.
Výběr člunu je individuální, dlouhou-krátkou nohu dle zrcadla na člunu. Pokud do budoucna pomýšlíš mít i plachetnici, hledal bych člun s možností dlouhý nohy.
Motor 2-4 takt si stanov priority a porovnej: váhu,spotřebu,akceleraci,cenu. (já si zvolil dvoutakt 18Hp a nelituju). Dobré je navštívi nějakou výstavu LODÍ. (ale asi do zahraničí, u nás se lodě pomalu a jistě z výstav vytrácí).
Jeep Commander, Hobby De Luxe 540,
siv63siv63Člen
Přidáno před 13 let
Na moře je 5HP a 3m málo. Samozřejmě že se na to jet dá ale je to vhodnější na klidnější vodu a max. 2 dospělí. Jak se naloží víc je to trápička. Takže řeky, jezera, přehrady. Na moře bych po zkušenostech pod 20HP nešel. !f
F
ferdasanČlen
Přidáno před 13 let
Vendy se ptal na malý čluny 5 HP a 3m.Na tomhle to chce pořádně sledovat počasí ,hlavně u moře.Toto je sestava s kterou začíná většina a málo kdo u ní zůstane a málo kdo dá na dobře míněné rady těch co to už vyzkoušeli.Lepší než toto kupovat je si tu sestavu vypůjčit a vyzkoušet,každý od toho očekává něco jiného a každý si říká to bude dostačující na to popojíždění okolo břehu.A potom při změně počasí,když se začnete od břehu vzdalovat místo přibližovat tak je to prů..r. Vypůjčit,vyzkoušet a potom se rozhodovat.
Mirek a JirinkaMirek a JirinkaČlen
Přidáno před 13 let
Rada je,malý člun=žádná starost a nulové výdaje,pro 14 dní na jízdu kolem břehu na nějakou malou plážičku i u moře dostačující.Nad 3m a 5HP již se musíš připravit na výdaje a ne malé.Pokud tedy se jedná třeba o Chorvatsko/vinjeta,pojištění atd./.Dvojtakt je bezúdržbový,lehčí a také se dá lépe převážet,třeba i položit.Velký člun a motor=velká váha a také velký prostor na převážení a sám to nezvládneš.To vše je rozhodující.Taková sestava 3m a 5HP se dá pořídit za třeba 40 000 Kč/nový/,naopak větší již cena může být ke 100 000 Kč a to na 14 dní je fakt na pováženou.U nás se toho asi moc nenajezdí,je málo vodních ploch kde se dá jezdit s motorem.U nás jak to tady již někdo psal není potřeba žádný průkaz.Na větší už ano a navíc také taková lodní STK a registrace.Záleží jak na tom jsi po těchto stránkách a jestli není lepší si třeba člun u moře půjčit.Vlastní=žádná návratnost a velká finanční ztráta např. při prodeji.Prakticky stejné jako u aut a elektroniky.Koupíš a už je to ztrátové.Za rok neprodáš ani za půlku,Je to jen a jen můj pohled na věc a vlastní zkušenost.Sám mám malý člun a většinou jezdím u moře sám,moje polovička se raději sluní a nadšení ji po dvou dovolených úplně přešlo.Tak jsem konec konců rád,že jsem do toho "nenarval" více peněz.Člun není jen motor,je potřeba i dalších věcí k tomu.
1-den + 1-dna * 50+, Fiat Ducato 2,5D-Frankia (1994),člun ADVENTURE Fotky s našich cest jsou na http://tvsat.rajc...
lukasvlklukasvlkČlen
Přidáno před 13 let
to Vendy: Chorvatsko - nutnost VMP a Vinjety je následující: Délky plavidla do 3m a výkon do 5 HP není potřeba, pokud bude člun již přes 3m (klidně s motorem do 5 H P) je nutná Vinjeta a VMP, to samé pokud bude motor přes 5HP (a člun klidně menší než 3m) zase je nutná Vinjeta a VMP. Ale většinou pokud máš motor do 5HP a člun klidně přes 3m, tak to nikdo neřeší, ikdyž u Chorvatů, co chtěj platit za každou blbost člověk nikdy neví. Na kapitanátu při zakoupení Vinjety požadujou ukázat papíry (jak VMP tak i techničák).

Co se týče motoru, vždy je lepší a spolehlivější čtyřtakt, odpadá ti nutnost si míchat premix(olej do benzínu), a i startování studenýho motoru je u čtyřtaktu daleko lepší než dvoutakt, kde se občas stává že ti ojev v palivu zasere svíčky a nechce to chytit. Délka nohy dle zrcadla na člunu (velikosti člunu).

U člunu - pevná podlaha (tzv. RIB je vždy daleko lepší než podlaha nafukovací, případně desková(vkládané dno), ale u RIBu je nemožnost složit takto malý člun, a je nutnost ho přepravovat na přívěsu. Malé čluny o kterých píšeš ale většinou jsou bez pevného dna (RICool.
L
lada12Člen
Přidáno před 13 let
Mirek a Jiřinka to napsali dokonale, těžko k tomu vice co dodat. Kdybych bydlel u pořádné vody, určitě bych šel do něčeho většího, ale na to, abych to semo tamo párkrát v roce vytáhl a byl schopen to unést a vybalit mi 5hp stačí. Délka člunu určitě alespoň 3metry, ať to má legálně kategorii C=příbřežní plavba na moři. Pokud na tom chceš rybařit, doporučuji pevné dno. 2-takty jsou někde zakázané, tuším, že ve Švýcarsku.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 13 let
když jsem si koupil svou první loď tak se mi staří psi smáli:
loď ti udělá radost jen dvakrát v životě: poprvé když ji koupíš a podruhý když se ti ji podaří dobře prodat :D
zkusil jsem obojí - jak u plachetnice tak u motoráka. Měli pravdu.
Jo, a 5ps to fakt nebylo....
RobertoRobertoČlen
Přidáno před 13 let
léta jezdíme s gumákem /310 zoom , 330 Bombard / nejdříve motor Johnson 2 takt 5 HP , pak 4 takt Mariner 5 Hp. Na radu jsem koupil 8 Hp a poladil nálepkou na 5 Hp ... maly dvoutakt Yamaha . Neměnil bych ... Chorvaty nezajímám a ve skluzu jedu ve třech bez problémů . Na přípobřežní plácání ideál .
G
Nováček
Přidáno před 13 let
Já mám 3 m číňana novej za 13000,- a motor Mariner(Yamaha) 5 koní dvoutakt z bazaru.Pro naše používání jen na dovolený u moře naprosto dostačující a dvoutakt jsem preferoval kvůli váze a údržbě.O špatným startování nemůže být ani řeč,chytá na první škub a po zimě na druhý,maximálně třetí pokus.Je pravda,že jsem ho koupil a udržuju v perfektním stavu.
P
Petr a MirkaČlen
Přidáno před 13 let
ahoj
tady máš odkaz na naší inzerci člunu
http://www.carava...ost_137504
Petr a Mirka
simchasimchaČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

lukasvlk napsal:

to Vendy: Chorvatsko - nutnost VMP a Vinjety je následující: Délky plavidla do 3m a výkon do 5 HP není potřeba, pokud bude člun již přes 3m (klidně s motorem do 5 H P) je nutná Vinjeta a VMP, to samé pokud bude motor přes 5HP (a člun klidně menší než 3m) zase je nutná Vinjeta a VMP. Ale většinou pokud máš motor do 5HP a člun klidně přes 3m, tak to nikdo neřeší, ikdyž u Chorvatů, co chtěj platit za každou blbost člověk nikdy neví. Na kapitanátu při zakoupení Vinjety požadujou ukázat papíry (jak VMP tak i techničák).

V podstatě máš pravdu, ale je to jen teoretické a v Chorvatsku může být všechno i jinak.

Má poslední zkušenost s kapitanátem na Murteru byla následující: Na člun nad 2,5 m chceme vinětu a smyčec. Marně jsem jim vysvětloval to, co píšeš. Mám takový dojem, že těch 2,5 m mají už i v tom svém nám. zákoně.
Mirek a JirinkaMirek a JirinkaČlen
Přidáno před 12 let
V Chorvatsku:
Do 2.5 metrů nemusíš mít vinětu pokud je motor slabší než 5kw, ale VMP s rozšířením C(moře) nebo obdobný průkaz např chorvatské A musíš mít vždy, pokud řídíš člun s jakýmkoli motorovým pohonem,3m už ano (bez ohledu na výkon motoru). Pojištěni je nutné až od 15kW. Jinak jsou informace zde: http://www.chorva...tml#mariny
a nebo třeba i zde http://www.mdcr.c...052007.doc orginál je zde http://www.mmpi.h...e-more.htm
1-den + 1-dna * 50+, Fiat Ducato 2,5D-Frankia (1994),člun ADVENTURE Fotky s našich cest jsou na http://tvsat.rajc...
V
VLASZANNováček
Přidáno před 12 let
Ahoj posílám svůj poznatek.měl jsem 310 ZOOM a 5HP motor, jezdili jsme do Chorvatska a po dobu 3 sezon jsme neměli problém . Pak jak všichni píší jsem šel do většího člunu a silnějšího motoru.
Takže pochopitelně papíry.
Když jsem lektorce řekl ,že jezdím s 310 a 5 Hp motorem bez řidičáku a viněty tak ji málem odvezli.
V chorvatském zákoně je nad 2,5 metrů délky a bez rozlišení motoru a to se týká prý jen chorvatů.
V případě ,že se jedná o cizince, tak musí mít řidičák a vinětu na každou lodičku.
V oblasti Splitu, pokud by mě prý kontrolovali a neměl bych vinětu tak pokutují v částce 10000,- kune, bez pardonu!!!
letos jsme byli jak v Chorvatsku tak v Řecku a Řecko je úplně jiné, tam vás nikdo nekontroluje, máte úplnou volnostm, stačí lít benzín a užívat si na moři.
VLASZAN
hasichasicČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

Karel Prokop napsal:

když jsem si koupil svou první loď tak se mi staří psi smáli:
loď ti udělá radost jen dvakrát v životě: poprvé když ji koupíš a podruhý když se ti ji podaří dobře prodat :D
zkusil jsem obojí - jak u plachetnice tak u motoráka. Měli pravdu.
Jo, a 5ps to fakt nebylo....

Ale, ale Karle...dovoluji si nesouhlasit...zvláště u moře je to jiná dimenze dovolené...
Ducato Knaus C510 2,8 idTd Michal 46, Péťa 46
jokojokoNováček
Přidáno před 12 let
K problému dlouhá nebo krátká noha motoru : dlouhá noha se používá zásadně na kajutových plachetnicích z důvodů vysokého zrcadla. S krátkou nohou by byl motor příliš nízko pod kokpitem a tudíž špatně ovladatelný. Takže na gumáky a ostatní motorové čluny krátká noha! S dlouhou nejen extrémně namáháte zrcadlo, ale riskujete i poškození lodního "šroubku" při plavbě mělkou vodou a přistávání na pláži.
Josef
_P_H__P_H_Člen
Přidáno před 12 let
[membersonly][/membersonly]

Citovat

joko napsal:

K problému dlouhá nebo krátká noha motoru : dlouhá noha se používá zásadně na kajutových plachetnicích z důvodů vysokého zrcadla. S krátkou nohou by byl motor příliš nízko pod kokpitem a tudíž špatně ovladatelný. Takže na gumáky a ostatní motorové čluny krátká noha! S dlouhou nejen extrémně namáháte zrcadlo, ale riskujete i poškození lodního "šroubku" při plavbě mělkou vodou a přistávání na pláži.
Josef

Jsou nafukovací čluny s možností výběru zrcadla a tím i možnost volby nohy. Vysoké zrcadlo- dlouhá noha. Nízké zrcadlo- krátká noha. Záleží na konstrukci a výrobci člunu. Já na výběr měl. Vendymu jsem se pokusil poradit, pokud by uvažoval o plachetnici tak bych hledal výrobce člunu, který umí čluny i pro dlouhou nohu a tím možnost použití jednoho motoru člun-plachetnice. Nepíšeme, že si můžeš použít libovolně nohu jakou chceš. Záleží na konstrukci a zrcadlu. Já kupoval člun přímo od výrobce a měl jsem možnost volby.
Jeep Commander, Hobby De Luxe 540,
lukasvlklukasvlkČlen
Přidáno před 12 let
DÉLKA NOHY MOTORU - se zásadně odvíjí od velikosti člunu a typu zrcadla. Není pravdou že (jak píše JOKO) gumáky = krátká noha.
HatitiHatitiČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

lukasvlk napsal:
DÉLKA NOHY MOTORU - se zásadně odvíjí od velikosti člunu a typu zrcadla. Není pravdou že (jak píše JOKO) gumáky = krátká noha.

Jasně! KAVITACE!
Šroub nesmí "chytit kavitaci"!
Ono to není jenom o tvaru trupu, ani jenom o zrcadle, ani jenom o ponoru a ani jenom o výkonu motoru - ono je to o všem dohromady! Takže jednoduchá a univerzální rada NEEXISTUJE! :o
A kdo chyběl ve škole, tak ať si to našprtá za domácí úkol! Třeba tady:http://cs.wikipedia.org/wiki/Kavitace
No - a když si to přečteš a zamyslíš se nad tím, že výfuk závěsného motoru prská spaliny (tedy plyn) pod vodu a to přímo ke šroubu, tak možná příjdeš na to, jak na to! ... :o
PS: .... přetočenej motorek už jsem viděl ... Pastva pro oči! ... Ve šrotu za to něco dali. bo hliníková slitina ... :o
!y+!u+!i+:i+:i
"Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká aby byl a je, tak má bejt to co je a nemá bejt to co není, jak tomu v mnoha případech je!" :^
(Pan Jan Werich)
vondracekvondracekČlen
Přidáno před 12 let

Citovat

Hatiti napsal:

Citovat

lukasvlk napsal:

Jasně! KAVITACE!
Šroub nesmí "chytit kavitaci"!

Kamile, vzpomeň na teorii kavitace, až ti bude v zájmu zdraví prováděna litotripsie.
Jedinečná zábava...! !M
K
kutil1Člen
Přidáno před 12 let

Citovat

lukasvlk napsal:

to Vendy: Chorvatsko - nutnost VMP a Vinjety je následující: Délky plavidla do 3m a výkon do 5 HP není potřeba, pokud bude člun již přes 3m (klidně s motorem do 5 H P) je nutná Vinjeta a VMP

Co se týče motoru, vždy je lepší a spolehlivější čtyřtakt, odpadá ti nutnost si míchat premix(olej do benzínu), (RIB).

Já mám vyjádření z CH vyslanectví v Praze a tam se píše o 5 kW a ne o 5 HP. Trváš na těch 5 HP? - to by musela být nějaká nová změna a stálo by za to dát zdroj.

Ani do dvoutaktu nemusíš vždy lít olej do benzínu. Mám Yamahu 3 válec a ta má autolube, ekologický olej je v nádrži u motoru. Dvoutakt má výhodu při opravách, je to jednodužší, levnější. Čtyřtakt je lepší, ale také má svoje mouchy.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 11
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025