_P_H_ČlenPřidáno
před 13 letV ČR s 3m člunem a 5Hp motorem průkaz VMP potřebovat nebudeš. (pokud teda nepřekročíš celkovou hmotnost 1000kg). Na stránkách Státní plavební správy najdeš přesné znění zákona. Pokud se rozhodneš koupit starší člun s motorem podléhající registraci (nad 5Hp-1000kg), tak bych na SPS zavolal a domluvil se přímo s nima.
Výběr člunu je individuální, dlouhou-krátkou nohu dle zrcadla na člunu. Pokud do budoucna pomýšlíš mít i plachetnici, hledal bych člun s možností dlouhý nohy.
Motor 2-4 takt si stanov priority a porovnej: váhu,spotřebu,akceleraci,cenu. (já si zvolil dvoutakt 18Hp a nelituju). Dobré je navštívi nějakou výstavu LODÍ. (ale asi do zahraničí, u nás se lodě pomalu a jistě z výstav vytrácí).
Jeep Commander, Hobby De Luxe 540,
siv63ČlenPřidáno
před 13 letNa moře je 5HP a 3m málo. Samozřejmě že se na to jet dá ale je to vhodnější na klidnější vodu a max. 2 dospělí. Jak se naloží víc je to trápička. Takže řeky, jezera, přehrady. Na moře bych po zkušenostech pod 20HP nešel. !f
Vendy se ptal na malý čluny 5 HP a 3m.Na tomhle to chce pořádně sledovat počasí ,hlavně u moře.Toto je sestava s kterou začíná většina a málo kdo u ní zůstane a málo kdo dá na dobře míněné rady těch co to už vyzkoušeli.Lepší než toto kupovat je si tu sestavu vypůjčit a vyzkoušet,každý od toho očekává něco jiného a každý si říká to bude dostačující na to popojíždění okolo břehu.A potom při změně počasí,když se začnete od břehu vzdalovat místo přibližovat tak je to prů..r. Vypůjčit,vyzkoušet a potom se rozhodovat.
Mirek a JirinkaČlenPřidáno
před 13 letRada je,malý člun=žádná starost a nulové výdaje,pro 14 dní na jízdu kolem břehu na nějakou malou plážičku i u moře dostačující.Nad 3m a 5HP již se musíš připravit na výdaje a ne malé.Pokud tedy se jedná třeba o Chorvatsko/vinjeta,pojištění atd./.Dvojtakt je bezúdržbový,lehčí a také se dá lépe převážet,třeba i položit.Velký člun a motor=velká váha a také velký prostor na převážení a sám to nezvládneš.To vše je rozhodující.Taková sestava 3m a 5HP se dá pořídit za třeba 40 000 Kč/nový/,naopak větší již cena může být ke 100 000 Kč a to na 14 dní je fakt na pováženou.U nás se toho asi moc nenajezdí,je málo vodních ploch kde se dá jezdit s motorem.U nás jak to tady již někdo psal není potřeba žádný průkaz.Na větší už ano a navíc také taková lodní STK a registrace.Záleží jak na tom jsi po těchto stránkách a jestli není lepší si třeba člun u moře půjčit.Vlastní=žádná návratnost a velká finanční ztráta např. při prodeji.Prakticky stejné jako u aut a elektroniky.Koupíš a už je to ztrátové.Za rok neprodáš ani za půlku,Je to jen a jen můj pohled na věc a vlastní zkušenost.Sám mám malý člun a většinou jezdím u moře sám,moje polovička se raději sluní a nadšení ji po dvou dovolených úplně přešlo.Tak jsem konec konců rád,že jsem do toho "nenarval" více peněz.Člun není jen motor,je potřeba i dalších věcí k tomu.
1-den + 1-dna * 50+, Fiat Ducato 2,5D-Frankia (1994),člun ADVENTURE Fotky s našich cest jsou na
http://tvsat.rajc...Mirek a Jiřinka to napsali dokonale, těžko k tomu vice co dodat. Kdybych bydlel u pořádné vody, určitě bych šel do něčeho většího, ale na to, abych to semo tamo párkrát v roce vytáhl a byl schopen to unést a vybalit mi 5hp stačí. Délka člunu určitě alespoň 3metry, ať to má legálně kategorii C=příbřežní plavba na moři. Pokud na tom chceš rybařit, doporučuji pevné dno. 2-takty jsou někde zakázané, tuším, že ve Švýcarsku.
Karel ProkopČlenPřidáno
před 13 letkdyž jsem si koupil svou první loď tak se mi staří psi smáli:
loď ti udělá radost jen dvakrát v životě: poprvé když ji koupíš a podruhý když se ti ji podaří dobře prodat :D
zkusil jsem obojí - jak u plachetnice tak u motoráka. Měli pravdu.
Jo, a 5ps to fakt nebylo....
RobertoČlenPřidáno
před 13 letléta jezdíme s gumákem /310 zoom , 330 Bombard / nejdříve motor Johnson 2 takt 5 HP , pak 4 takt Mariner 5 Hp. Na radu jsem koupil 8 Hp a poladil nálepkou na 5 Hp ... maly dvoutakt Yamaha . Neměnil bych ... Chorvaty nezajímám a ve skluzu jedu ve třech bez problémů . Na přípobřežní plácání ideál .
Já mám 3 m číňana novej za 13000,- a motor Mariner(Yamaha) 5 koní dvoutakt z bazaru.Pro naše používání jen na dovolený u moře naprosto dostačující a dvoutakt jsem preferoval kvůli váze a údržbě.O špatným startování nemůže být ani řeč,chytá na první škub a po zimě na druhý,maximálně třetí pokus.Je pravda,že jsem ho koupil a udržuju v perfektním stavu.
Ahoj posílám svůj poznatek.měl jsem 310 ZOOM a 5HP motor, jezdili jsme do Chorvatska a po dobu 3 sezon jsme neměli problém . Pak jak všichni píší jsem šel do většího člunu a silnějšího motoru.
Takže pochopitelně papíry.
Když jsem lektorce řekl ,že jezdím s 310 a 5 Hp motorem bez řidičáku a viněty tak ji málem odvezli.
V chorvatském zákoně je nad 2,5 metrů délky a bez rozlišení motoru a to se týká prý jen chorvatů.
V případě ,že se jedná o cizince, tak musí mít řidičák a vinětu na každou lodičku.
V oblasti Splitu, pokud by mě prý kontrolovali a neměl bych vinětu tak pokutují v částce 10000,- kune, bez pardonu!!!
letos jsme byli jak v Chorvatsku tak v Řecku a Řecko je úplně jiné, tam vás nikdo nekontroluje, máte úplnou volnostm, stačí lít benzín a užívat si na moři.
VLASZAN
hasicČlenPřidáno
před 12 letCitovat
Karel Prokop napsal:
když jsem si koupil svou první loď tak se mi staří psi smáli:
loď ti udělá radost jen dvakrát v životě: poprvé když ji koupíš a podruhý když se ti ji podaří dobře prodat :D
zkusil jsem obojí - jak u plachetnice tak u motoráka. Měli pravdu.
Jo, a 5ps to fakt nebylo....
Ale, ale Karle...dovoluji si nesouhlasit...zvláště u moře je to jiná dimenze dovolené...
Ducato Knaus C510 2,8 idTd Michal 46, Péťa 46
jokoNováčekPřidáno
před 12 letK problému dlouhá nebo krátká noha motoru : dlouhá noha se používá zásadně na kajutových plachetnicích z důvodů vysokého zrcadla. S krátkou nohou by byl motor příliš nízko pod kokpitem a tudíž špatně ovladatelný. Takže na gumáky a ostatní motorové čluny krátká noha! S dlouhou nejen extrémně namáháte zrcadlo, ale riskujete i poškození lodního "šroubku" při plavbě mělkou vodou a přistávání na pláži.
Josef
_P_H_ČlenPřidáno
před 12 let[membersonly][/membersonly]
Citovat
joko napsal:
K problému dlouhá nebo krátká noha motoru : dlouhá noha se používá zásadně na kajutových plachetnicích z důvodů vysokého zrcadla. S krátkou nohou by byl motor příliš nízko pod kokpitem a tudíž špatně ovladatelný. Takže na gumáky a ostatní motorové čluny krátká noha! S dlouhou nejen extrémně namáháte zrcadlo, ale riskujete i poškození lodního "šroubku" při plavbě mělkou vodou a přistávání na pláži.
Josef
Jsou nafukovací čluny s možností výběru zrcadla a tím i možnost volby nohy. Vysoké zrcadlo- dlouhá noha. Nízké zrcadlo- krátká noha. Záleží na konstrukci a výrobci člunu. Já na výběr měl. Vendymu jsem se pokusil poradit, pokud by uvažoval o plachetnici tak bych hledal výrobce člunu, který umí čluny i pro dlouhou nohu a tím možnost použití jednoho motoru člun-plachetnice. Nepíšeme, že si můžeš použít libovolně nohu jakou chceš. Záleží na konstrukci a zrcadlu. Já kupoval člun přímo od výrobce a měl jsem možnost volby.
Jeep Commander, Hobby De Luxe 540,
lukasvlkČlenPřidáno
před 12 letDÉLKA NOHY MOTORU - se zásadně odvíjí od velikosti člunu a typu zrcadla. Není pravdou že (jak píše JOKO) gumáky = krátká noha.
HatitiČlenPřidáno
před 12 letCitovat
lukasvlk napsal:
DÉLKA NOHY MOTORU - se zásadně odvíjí od velikosti člunu a typu zrcadla. Není pravdou že (jak píše JOKO) gumáky = krátká noha.
Jasně! KAVITACE!
Šroub nesmí "chytit kavitaci"!
Ono to není jenom o tvaru trupu, ani jenom o zrcadle, ani jenom o ponoru a ani jenom o výkonu motoru - ono je to o všem dohromady! Takže jednoduchá a univerzální rada NEEXISTUJE! :o
A kdo chyběl ve škole, tak ať si to našprtá za domácí úkol! Třeba tady:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kavitace
No - a když si to přečteš a zamyslíš se nad tím, že výfuk závěsného motoru prská spaliny (tedy plyn) pod vodu a to přímo ke šroubu, tak možná příjdeš na to, jak na to! ... :o
PS: .... přetočenej motorek už jsem viděl ... Pastva pro oči! ... Ve šrotu za to něco dali. bo hliníková slitina ... :o
!y+!u+!i+:i+:i
"Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká aby byl a je, tak má bejt to co je a nemá bejt to co není, jak tomu v mnoha případech je!" :^
(Pan Jan Werich)