Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

All road

Poslední aktualizace před 4 roky
PrstaPrstaČlen
Přidáno před 7 let
Nene, neberu to špatně, máš pravdu, že spousta cestovatelů si to nedovede představit.

Já toho projel hodně, ale s typem obytky, která u nás na trhu vůbec není. Projel jsme obytkou Argentinu, Chile, Brazilii a Uruguai. Najel sem tam 23.000 km a z toho 50% po šotolině. Měl jsem super nádstavbu na podvozku Toyoty Hilax.
http://www.rutasu...er-luxury/

Takže si dost dobře umím představit, jaký je to záhul pro auto, i když nemusíš ani příliš odbočovat z hlavních tahů.
Loni jsem projel svou obytkou Ameriku dokolečka dokola a ani tam nebylo mnohdy na růžích ustláno. No a konečně ani Aljaška není v odlehlých oblastech pokryta asfaltem.

Vše co píšeš je svatá pravda, jsem si toho vědom a uvažuji i nad alternativou, že ty treky do hor bude asi nejlepší absolvovat s místními na nějakém ruském džipu.

Ptal jsem se hlavně zda někoho nenapadne nějaké právě to střední řešení. Kamión nebo Unimog střední velikostí je určitě řešení, ale 5-7 mil se mi za něj nechce dávat (ojetý). Spíše jsem doufal, že mi někdo poradí, kde by mi obytku toho argentinského typu postavili. :)
Upravil Prsta dne 18.12.2018 23:02, před 7 let
M
myspulinČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj, zkus si udělat obytnou nástavbu na pick up, cenově to bude velmi zajímavé řešení a odolnější než klasická obytka. Individuální nástavby ti udělají určitě tady: https://karavanyd...

A bude to levnější než origo, které stojí nové okolo 40 tis. EUR. Sám to také zvažuji, pokud při výměně vozidla půjdu do pick upu.
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let
Konečně pořádný téma(y)
Ten požadavek na 3,5t tě bude dost omezovat, na výběr máš buďto Hymer ML-T 4x4, je to super auto, ale není to offroad (znám člověka co s ním projel celou Jižní Ameriku, z větší části mimo asfalt a naprosto bez problémů a nijak ho nešetřil), nebo nějaké starší Iveco Daily 4x4 https://www.youtu...f9FrpPmw10 občas se objeví i nějaké starší obytka na Ducatu 4x4
Obytky na podvozku terénních pickupů, jsou kompromis, jak hmotnostně, tak vnitřním prostorem, pokud píšeš, že vestavba je pro Vás malá, tak by sis moc nepomohl, to už bys musel jít do nějakého amerického pickupu a to už jsou de facto náklaďáky.
Za mně ideální je nějaká 5-7,5 tuna samozřejmě 4x4, super je třeba MB Vario, bohužel nové se už nedá koupit https://www.youtu...e_JN2B2twE
Nové Iveco Daily je taky dobrý, ale je dost drahý a není moc velké, má krátký rozvor https://www.youtu...sS-EYUpdH4
Pak jsou ještě auta typu Mitsubischi Fuso 4x4, u nás moc rozšířený nejsou, ale jinde ve světě jezdí a vůbec nejsou špatné.
A pokud máš dost peněz tak nějaký 12t expedičák alá Ivano, tam už těch kompromisů moc není, auta jsou to skoro nezničitelná, bohužel jsou dražší na pořízení i provoz, ale na nějakých 5-7mil. zapomeň, dá se pořídit podstatně levněji.
Všechno je to jenom otázka priorit (peněz) pokud člověk opravdu cestovat chce, tak si způsob vždycky najde, cestovat se dá v podstatě čímkoliv, jak ti psal Sipadan, svět se dá objet třeba i Ladou nebo Trabantem.
Upravil Aluman dne 18.12.2018 23:45, před 7 let
PalmosPalmosČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj,

podobnym vyberom sa zaoberam uz dva roky, tak ma tiez celkom zaujala tato tema.

Pises, ze chces ist vychodnym smerom, Mongolsko, Rusko a pod. Nie som si uplne isty, ci je dobry napad snazit sa dostat do 3,5t a ist na veltrh do Stuttgartu. Na tychto veltrhoch sice najdes aj par aut 4x4, pripadne nejake lahsie offroady, ale skor sa zorientujes v ponuke aut na podobne cesty na vystave v Bad Kissingene.

Tiez som chcel spociatku co najmensie auto, ale do 3,5t sa to rozhodne neda. Som v kontakte s Ulrichom Doldem, ktory sa venuje svojpomocnej vystavbe takychto aut a ten tvrdi, ze iba skuseny cestovatel, ktory presne vie co potrebuje si moze dovolit postavit expedicne auto do 7,5t. Vacsina ostatnych skonci niekde medzi 8-10t. Cim viac sa budes aj Ty zaoberat touto temou, tak nakoniec dospejes k tejto hranici, uvidis.

Takisto treba nacat temu, ci to ma byt nove auto. Hymer? Euro 6? Ad blue? V Mongolsku? Na Sibiri? S nadrzou nafty 80l? To by tam bolo dost tazke.. Ale, ako pise Sipadan, jazdili tieto trasy aj hipie dodavky. Otazne je kolko jazdili a kolko riesili servis a kde sa vsade dostali..

Ja som momentalne dospel k rieseniu dat si postavit vlastnu budku a polozit ju na kompletne zrepasovany Mercedes 1019 AF alebo 1222 AF.

Skus napisat blizsie Tvoje poziadavky na auto, pripadne ake cesty preferujes, styl cestovania a pod.. Podla toho mozme dalej rozoberat aky typ auta je vhodny pre Tvoje ucely..
Palmos
ScooterMartyScooterMartyČlen
Přidáno před 7 let
Martin (1971) a Lucie (1974) a vždycky nějaký ten pes..., 608 463 502, Abbey GTS 517 a Ford Galaxy II 1.9 TDi 96kw. Dříve Renault Master Pössl.

Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.
Benjamin Franklin
W
walibukČlen
Přidáno před 7 let
Ten Ruta sur luxury je geniálne auto, to si si tam prenajal, alebo kúpil a predal?

Na minuloročnom zjazde vestavbářu vyhrali manželia Remišovci s terénnym autom Ford Bronco a napísali knihu o tom ako cestovali cez Rusko do Mongolska, teda asi niečo také ako chce Prsta.
Nie úplne chápem ako Palmos a spol prišli na to, že len skúsený cestovatel sa zmestí do 7,5 tony a väčšina skončí na 10 t. Čím to je? Sú to nevyhnutne dôležité veci, alebo človek žijúci v luxuse sa nedokáže bez neho hnúť? Je to sprcha ráno a večer a vždy keď sa spotím?

Moje skúsenosti sú minimálne, len raz som prešiel krížom cez Rumunsko, keď ešte nemali opravené cesty a po okreskách, šotolinách som prekročil niekolko horských hrebeňov, na Opel Meriva. Tak mi prepáčte že sa vám pletiem do debaty.:)
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

walibuk napsal:

Ten Ruta sur luxury je geniálne auto, to si si tam prenajal, alebo kúpil a predal?

Na minuloročnom zjazde vestavbářu vyhrali manželia Remišovci s terénnym autom Ford Bronco a napísali knihu o tom ako cestovali cez Rusko do Mongolska, teda asi niečo také ako chce Prsta.
Nie úplne chápem ako Palmos a spol prišli na to, že len skúsený cestovatel sa zmestí do 7,5 tony a väčšina skončí na 10 t. Čím to je? Sú to nevyhnutne dôležité veci, alebo človek žijúci v luxuse sa nedokáže bez neho hnúť? Je to sprcha ráno a večer a vždy keď sa spotím?

Moje skúsenosti sú minimálne, len raz som prešiel krížom cez Rumunsko, keď ešte nemali opravené cesty a po okreskách, šotolinách som prekročil niekolko horských hrebeňov, na Opel Meriva. Tak mi prepáčte že sa vám pletiem do debaty.:)

Tohle je docela složitá věc, pokud cestuješ v létě na nějakou kratší dobu, tak je to něco jiného, než když v tom autě dlouhodobě žiješ. A např. i Remišovci a jejich pohled na expediční speciál prošel vývojem a ještě dalším vývojem určitě projde, už teď jsou tři a až budou čtyři, tak se prostě do Bronca nevejdou :D
Úplně stejným vývojem prošlo x dalších lidí, teď mne napadá třeba Marek Havlíček, který projel Afriku tuším nějakým starým Patrolem, teď objel svět ve starší dodávce Mercedes 410D a po návratu už staví velké auto na podvozku Tatry 815. Docela pěkně popsal svoje zkušeonosti s auty tady: http://marekhavli...tu_30.html
Tím vývojem si prostě projde každý a jiný pohled na to máš ve dvaceti a jiný ve čtyříceti, nemalou úlohu v tom hraje i spolucestovatel, ne každý, nebo spíše né každá spolucestovatelka je ochotná dlouhodobě snášet útrapy cestování a pokud nechceš jezdit sám, tak nějaký standart komfortu musíš zajistit.
Další výhodou velkého auta nad 7,5 tuny je jeho odolnost, ty auta jsou na to konstruovaný a nemusíš mít strach, že někde vymeteš větší díru a utrhneš nápravu.
P
PepekČlen
Přidáno před 7 let
A něco z tohoto,není použitelný???

https://www.bimob...
PrstaPrstaČlen
Přidáno před 7 let
Moc děkuji za všechny rady, tipy, doporučení. Jste úžasní, skvělí, díky. Postupně si to chci dávat dohromady a přes svátky si snad konečně ujasním co dál a na čem. Jarní Turecko ještě určitě zvládnu svou klasickou obytkou, ale pořád nejsem přesvědčený, zda by ten Kazachstán a Mongolsko dala. (Laika Kreos 5010)
Ještě k dotazu na auto, kterým jsme projeli Argentinu. Ruta Sur je skvělá parta mladých evropanů, kteří nakoupili, vesměs v Uruguai, obytná auta a ty půjčují. Nebylo to zrovna levné, ale de facto stejně drahé jako doprava vlastního lodí. Platil jsem za 90 dní cca 12.000,- Eur. Auto bylo fakt skvělé, nic nám v něm nechybělo, snad jen větší garáž. (více podrobností o této cestě na www.cestujemeradi...
Lada a VendulkaLada a VendulkaČlen
Přidáno před 7 let
Já by místo Stuttgartu doporučil spíš Bad Kissingen, viz https://www.abent...allrad.de/
Láďa a Vendulka
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let
Trochu z vlastných skúseností.
Už sa tu povedalo, že sa dá ísť na východ aj obyčajným obyťákom bez 4x4. Dá, ale nie je cesta ako cesta. Odolné auto 4x4 umožní podstatne viac, dostane sa aj ďalej od hlavných ciest, dajú sa nájsť krásne miesta v prírode.
No a napr. Mongolsko je kapitola sama za seba. Južná trasa by sa dala aj s nejakým vanom, sever je už náročnejší. Na 99% sa dá aj bez 4x4, ale to 1% neumožní prejazd cez blatové úseky, brody, piesok, nehovoriac o tom, že robusný náklaďák znesie nepomerne viac. Ja mám auto stavané na 16t a váhu mám 10t, u preťaženého vana je ten pomer opačný :-).
V Rusku sú hlavné ťahy v dobrom stave, spravidla pekný asfalt, ale keď sa z nich odbočí, už je to horšie. Bez 4x4 ostávajú na prenocovanie len autostojanky pri hlavnej ceste, žiadne odbočky do tajgy do prírody.
Samozrejme veľké auto má svoje obmedzenia, váha, výška, ale s tým sa človek musí zmieriť. Ja som to riešil štvorkolkou.
No a náklady na údržbu sú čierna diera na účte, len 1 pneu stojí 800 EUR :-(.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Prsta napsal:

Ptal jsem se hlavně zda někoho nenapadne nějaké právě to střední řešení. Kamión nebo Unimog střední velikostí je určitě řešení, ale 5-7 mil se mi za něj nechce dávat (ojetý). Spíše jsem doufal, že mi někdo poradí, kde by mi obytku toho argentinského typu postavili. :)

Zlaté střední řešení je Bimobil ....
Toyota Hilux je super auto (v neevropské verzi ještě mnohem motoricky čístější), já s ní jezdil na druhém konci světa, tedy v Asii a byl jsem též velmi spokojen (také pár desítek tisíc km po všech čertech).

Mnohem lepší je ale Toyota HZJ 79, která je i v ozbrojených složkách armád mnoha zemí velmi oblíbená.
Právě i tu Bimobil nabízí (EX 280).

Kdybych se měl rozhodovat mezi Ivecem 4x4 a Sprinterem 4x4, šel bych do Iveca, pokud by tedy ten Spinter nebyl v úpravě Aichleitner nebo Iglhaut, tyto modifikace se mi vždy líbily, ale dodávka je dodávka přesně ve smyslu jak napsal Aluman s Ivanem.

Když ale stojím u Bimobilu na Ivecu a Sprinterovi, Iveco na mě prostě působí jako do terénu a Sprinter jako do Alp (Aluman promine doufám :-)).

Pokud jezdíš sám (max. ve dvou), jako střední cestu ekonomickou i výkonostní, volil bych ale pickup, buď na výše zmiňované HZJ, nebo na Defendru. Oba podvozky jsou o stupeň výše než Hilux a spusta rodin s dětmi na nich objíždí svět při několikaletých cestách bez jakýchkoliv problémů ....

Vario bylo a je jednou z nejlepších voleb, v Německu sehnat nové lze, ale má to háček, dnes musí být registrováno jedině ve Švýcarsku (resp. mimo EU), jelikož nesplňuje čmoudíky - ale třeba máš čistě náhodou příbuzného zrovna v Ženevě :D.

Citovat

Lada a Vendulka napsal:

Já by místo Stuttgartu doporučil spíš Bad Kissingen, viz https://www.abent...allrad.de/

S tím nezbývá než souhlasit, nic jiného než Bimobil tam nebude (Bimobil jako jediný objíždí "normální" výstavy, ale i tak neveze celý arsenál). Ostatní renomovaní výrobci se ale přiliš ani neobtěžují v Bad Kissingenu, povětšinou dovezou 2-3 vozy a zbytek se stejně řeší z katalogu, nebo později individuálně.
Bad Kissingen je pěkná podívaná, ale mnohem větší na návštevnických parkovištích než na oficiální výstavní ploše (tedy mým pohledem)

Citovat

Palmos napsal:

Tiez som chcel spociatku co najmensie auto, ale do 3,5t sa to rozhodne neda. Som v kontakte s Ulrichom Doldem, ktory sa venuje svojpomocnej vystavbe takychto aut a ten tvrdi, ze iba skuseny cestovatel, ktory presne vie co potrebuje si moze dovolit postavit expedicne auto do 7,5t. Vacsina ostatnych skonci niekde medzi 8-10t. Cim viac sa budes aj Ty zaoberat touto temou, tak nakoniec dospejes k tejto hranici, uvidis.

Ulrich D. si udělal business na knižní prodeji informací pro ekonomickou stavbu expedičáků a očividně se mu to velmi daří.
Faktem je, že zvolil zajímavou, rozhodně nejlevnější a tím i nejpřístupnější cestu, což je truck podvozek (požárník např.) a Zeppelin radio box z vojenského výprodeje (5 000,- EUR) a je základ za pár peněz kompletní.
Touto cestou se dá to auto postavit za pár kaček, ale samozřejmě je nutné sehnat podvozek v odpovídajícím stavu, což je vžy alfa a omega celého projektu ... aktuálně jezdí po Tunisu a vypadá velice happy :D .. kdo by nebyl že ?
4.114683,118.628756
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let
Keby som teraz riešil expedičák, veľmi by som uvažoval nad týmto podvozkom https://excap.de/. Nové auto nie, s ad blue je na východe problém.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

ivano napsal:

Nové auto nie, s ad blue je na východe problém.

Asi pamatuješ na mé vlákno zhruba před rokem, kdy jsem to řešil já .... připadalo mi to tenkrát jako nepřekonatelný problém, jelikož s močkou problém na jihu a východě je.
Páni konstruktéři mne ale rychle vyvedli z omylu slovy "Kein Problem", údajně úprava (přepínač) snad i v ceně :D
Jsem si tedy téměř jistý, že každý nový speciál má možnost močku vyřadit z provozu, jelikož jinak by takové auto stejně nikdo nechtěl pro podobné účely.

Zároveň jsem byl ale upozorněn, že není problém ani tak to vyřazení, ale spíše množství senzorů v systému, a ty již problémem zůstávají - bohužel.

Takže samozřejmě v závěru souhlas Ivane, starší je určitě lepší, jen jich rychle ubývá a za chvíli už nebude po čem sáhnout.
Mimochodem, Ty jsi to chytnul úplně nejlépe ;).
4.114683,118.628756
PalmosPalmosČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

ivano napsal:

Keby som teraz riešil expedičák, veľmi by som uvažoval nad týmto podvozkom https://excap.de/. Nové auto nie, s ad blue je na východe problém.

Ahoj Ivan,

na zaklade Tvojej rady a upozornenia na toto auto, asi pred rokom, som sa zacal onho intenzivne zaujimat. Priznam sa, ze ma na zaciatku dost uchvatilo a je to presne to, co som si predstavoval. Vyradeny vojensky Steyr 12M18 z rakuskej armady, kompletne zrepasovany a vylepseny. Este stale je v uzsom vybere, ale..

Ma to dve nevyhody:

1. znacka Steyr je vo svete dost neznama. Prebral ich sice MAN, ale s nahradnymi dielmi je dost problem. Cital som par clankov od majitelov Excapov a hovoria, ze majitel firmy Excap je vzdy ochotny poskytnut diel zo svojich zasob a je na telefone, ale nechcel by som byt zavisly iba na jednej firme.

2. okolo vozidla urobila firma Excap dost velky marketing v zmysle, ze je to najidealnejsie expedicne vozidlo (s cim sa da celkom suhlasit), ale dosledkom toho je ich relativny nedostatok a raketovy start ceny repasovaneho vozidla. So vsetkymi vylepseniami od Stefana Pfeifera nie je problem atakovat cenu 100 000,-€, za co mas dnes novy Mercedes Arocs.

Mam teraz v hlave Mercedes, lebo je to najrozsirenejsie nakladne auto na svete so zodpovedajucou servisnou sietou a ked najdes cloveka, ktory Ti zodpovedne urobi kompletny repas, tak si zhruba tam kde s Excapom a za polovicu, mozno dve tretiny ceny.

Ale ako som povedal, este stale nie som uplne rozhodnuty do coho pojdem.

Sipadan:

Ano, Ulrich D. si na tom urobil biznis, ale je v tom fakt dobry a ma moj obdiv. Mne ale moje zrucnosti a casove moznosti nic podobne nedovoluju, takze hladam dodavatela na kluc.

Automatické sloučení 21.12.2018 19:17:

Ano, pozeral som uz to auto.. ja si svoje predstavujem trochu inak, ale v principe je to ono..
Palmos
Upravil Palmos dne 21.12.2018 20:17, před 7 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Kdybych se měl rozhodovat mezi Ivecem 4x4 a Sprinterem 4x4, šel bych do Iveca, pokud by tedy ten Spinter nebyl v úpravě Aichleitner nebo Iglhaut, tyto modifikace se mi vždy líbily, ale dodávka je dodávka přesně ve smyslu jak napsal Aluman s Ivanem.

Když ale stojím u Bimobilu na Ivecu a Sprinterovi, Iveco na mě prostě působí jako do terénu a Sprinter jako do Alp (Aluman promine doufám :-)).

Vario bylo a je jednou z nejlepších voleb, v Německu sehnat nové lze, ale má to háček, dnes musí být registrováno jedině ve Švýcarsku (resp. mimo EU), jelikož nesplňuje čmoudíky - ale třeba máš čistě náhodou příbuzného zrovna v Ženevě :D.

Dobrý večer vespolek.
Aluman nepromine, Alumen s tebou 100% souhlasí, klasickej Sprinter 4x4 je spíše takové SUV, ale i tak mne stále překvapuje co to dokáže s obytnou nástavbou vyjet, minulý týden jsem zrovna řádil na sněhu a je to super, já už bych normální obytku nechtěl.
On ten rozdíl vychází už z koncepce obouch aut, Iveco je klasický žebřinový rám, pevné nápravy, listový pera a Sprinter vychází z klasické dodávky.
Iveco Daily se mi líbí, ale je hodně drahé a má krátký rozvor + čumák vepředu, který také ubere dalších pár decimetrů z obytného prostoru a obytná část pak vychází už dost malá.

Máš nějaké konkrétní informace o možnosti koupě nového Varia 4x4, já o tomhle autu už dost dlouho uvažuju a asi bych do něho šel. Já jsem ho chtěl i před koupí Atega, ale žádné pěkné zrovna nebylo k dispozici.

Automatické sloučení 21.12.2018 20:38:

Citovat

ivano napsal:

Ahoj Ivano, zrovna když jsem četl, že už máš s Manem nacestováno 270000KM (smekám) tak jsme si říkal, jestli by jsi s těma obrovskejma zkušenostma zvolil stejné auto, nebo šel do něčeho jiného, třeba menšího, lehčího, atd. Ale vypadá to, že pravý opak je pravdou, ten Stayer je dost ultimátní.
Upravil Aluman dne 21.12.2018 21:38, před 7 let
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Aluman napsal:

Ahoj Ivano, zrovna když jsem četl, že už máš s Manem nacestováno 270000KM (smekám) tak jsme si říkal, jestli by jsi s těma obrovskejma zkušenostma zvolil stejné auto, nebo šel do něčeho jiného, třeba menšího, lehčího, atd. Ale vypadá to, že pravý opak je pravdou, ten Stayer je dost ultimátní.

Takého MANa euro4 by som zvolil zase. Ale nové s adblue asi nie. Nemyslím si, že je to také jednoduché s tým prepínačom na euro3. Ten software je tak komplikovaný s množstvom premenných, že to vraj moc nejde. A naviac legislatíva asi nepustí, o taký prepínač by žiadal každý. A nielen adblue. Ak nespĺňa auto normu euro6, dá do obmedzeného režimu a potom zastaví. To by som zrovna niekde v Mongolsku nemusel :-).
Niekedy mám taký pocit, že s tými novými expedičákmi za hviezdne ceny ani nejazdia ozaj po terénoch. Napríklad keď som chcel tvrdšie odpruženie kabíny, nikto z renomovaných výrobcov to nerieši. A nikomu to nevadí, len mne :-)
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Palmos napsal:

Citovat

ivano napsal:

Ahoj Ivan,

na zaklade Tvojej rady a upozornenia na toto auto, asi pred rokom, som sa zacal onho intenzivne zaujimat. Priznam sa, ze ma na zaciatku dost uchvatilo a je to presne to, co som si predstavoval. Vyradeny vojensky Steyr 12M18 z rakuskej armady, kompletne zrepasovany a vylepseny. Este stale je v uzsom vybere, ale..

Ma to dve nevyhody:

1. znacka Steyr je vo svete dost neznama. Prebral ich sice MAN, ale s nahradnymi dielmi je dost problem. Cital som par clankov od majitelov Excapov a hovoria, ze majitel firmy Excap je vzdy ochotny poskytnut diel zo svojich zasob a je na telefone, ale nechcel by som byt zavisly iba na jednej firme.

Mam teraz v hlave Mercedes, lebo je to najrozsirenejsie nakladne auto na svete so zodpovedajucou servisnou sietou a ked najdes cloveka, ktory Ti zodpovedne urobi kompletny repas, tak si zhruba tam kde s Excapom a za polovicu, mozno dve tretiny ceny.

Ale ako som povedal, este stale nie som uplne rozhodnuty do coho pojdem.

Sipadan:

Ano, Ulrich D. si na tom urobil biznis, ale je v tom fakt dobry a ma moj obdiv. Mne ale moje zrucnosti a casove moznosti nic podobne nedovoluju, takze hladam dodavatela na kluc.

Hrozně se mi líbí, jak je každý v tomto segmentu různými okolnostmi nucen uvažovat prakticky shodně ;).

Excap je Steyer dovedený do přílišné dokonalosti, cena tím pádem odpovídající.
Na http://www.steyrforum.de/ se dá lecos pořídit též, nedávno tam byl za rozumné peníze cca. 1,5 mil (přesně si nepamatuji) opravdu pěkný kousek, dokonce pro 5 pasažérů.

Alternativou je také americký Stewart & Stevenson (US army v Německu) https://www.youtube.com/watch?v=poyky...oykyKiStf8, který se dá sehnat v Německu za opravdu pár šušní v TOP stavu. Pro jeho civilní legalizaci je potřeba vyměnit pár mailů s americkým ústředím a získat výpisy technických parametrů, ale to se vyplatí, ale musí se to pochopitelně přes německého partnera stranu - u nás toto nelze.
Jednoho jsem řešil s Holanďanem, myslím že bude ještě k mání kdy někdo snad chtěl ....
Ještě poznámka k dílům, v Německu je více firem, které Steyer umí, základna nějaká je, takže až tak monopolně bych to neviděl.
Určitá volba ekonomicky zajímavá, ve smyslu off-road dokonce skvělá to je.

Ulricha D. si vážím též, abys mě špatně nepochopil, hluboce respektuji jakoukoliv lidskou činnost při které člověk vlasní invencí dokáže generovat zisk. Psal jsem to z toho důvodu, aby více lidé pochopilo, že to není o 8 mil. CZK, ale že jsou různé cesty k cíli a pochopitelně pokud na tom někdo dokáže vydělávat, tak podobných duší musí býti vice.

Jinak uvažuješ správně myslím, MB a MAN je jasná volba, a pak právě Alumanem zmiňované FUSO, to hlavně v Asii opravíš na každých pár km, rozhodně tedy pohodlněji a rychleji než jeho německé konkurenty . tam krom ještě pár čínských výtvorů ani nic jiného nejezdí.

Fakt je, že servis MB je všude, ale v praxi bych to zažít nechtěl. Při představě, že třeba v Kathmandů řeším spojku mi bšhá mráz po zádech ....

Citovat

Aluman napsal:

Máš nějaké konkrétní informace o možnosti koupě nového Varia 4x4, já o tomhle autu už dost dlouho uvažuju a asi bych do něho šel. Já jsem ho chtěl i před koupí Atega, ale žádné pěkné zrovna nebylo k dispozici.

Vím o zhruba desítce úplně nových bez jediné registrace - tedy zcela čistých, v EU dnes neregistrovatelných, jen nevím zda jsou 4x4. Je možně, že ne. Když jsem kolem nich procházel, nedalo mi to a musel jsem se zeptat co s nimy bude. Máme asi fakt velmi podobné uvažování :D, také bych jedno rád, kdyby to šlo ...

Citovat

ivano napsal:
Nemyslím si, že je to také jednoduché s tým prepínačom na euro3. Ten software je tak komplikovaný s množstvom premenných, že to vraj moc nejde. A naviac legislatíva asi nepustí, o taký prepínač by žiadal každý. A nielen adblue. Ak nespĺňa auto normu euro6, dá do obmedzeného režimu a potom zastaví. To by som zrovna niekde v Mongolsku nemusel :-).

Ivane, zavolej si ...... nějakému výrobci do Německa :D a zeptej se, oni Ti to vysvětlí tak jako mě. Já to nakonec vyřešil jinak, takže nemohu referovat ze své praxe, ale mám ty přepínače potvrzené z mnoha míst a opravdu velmi dobře obeznámených se situací.
Můj poznatek za tři čtvrtě roku výzkumu močky je zcela jednoznačný ....
4.114683,118.628756
Upravil sipadan dne 22.12.2018 15:14, před 7 let
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Fakt je, že servis MB je všude, ale v praxi bych to zažít nechtěl. Při představě, že třeba v Kathmandů řeším spojku mi bšhá mráz po zádech ....

Žádnej problém, to je práce na půl dne, v polních podmínkách možná den.;)

Citovat

Vím o zhruba desítce úplně nových bez jediné registrace - tedy zcela čistých, v EU dnes neregistrovatelných, jen nevím zda jsou 4x4. Je možně, že ne. Když jsem kolem nich procházel, nedalo mi to a musel jsem se zeptat co s nimy bude. Máme asi fakt velmi podobné uvažování :D, také bych jedno rád, kdyby to šlo ...

Tak mi napiš do mailu nebo do SZ nějaké podrobnosti, třeba by z toho něco mohlo být, klidně si ho koupím do zásoby, Vario v pěkném stavu už na hodnotě klesat nebude. Já už vím, že můj další expedičák bude něco měnšího - agilnějšího než 12t a v podstatě možností je jenom pár, MB Vario 7,5t, Iveco daily 5,5t, Sprinter 5t a nebo to Fuso.

Citovat

Ivane, zavolej si ...... nějakému výrobci do Německa :D a zeptej se, oni Ti to vysvětlí tak jako mě. Já to nakonec vyřešil jinak, takže nemohu referovat ze své praxe, ale mám ty přepínače potvrzené z mnoha míst a opravdu velmi dobře obeznámených se situací.

Předpokládám, že jsi dospěl k tomu, že močky se není potřeba bát, že je to bez problému řešitelný s vícenákladem v řádu tisíců korun.
Já osobně se nebojím, ani těch novejch elektronickejch vehiclů, v tom nevidím zásadní problém, problém vidím u moderních common railů hlavně v kvalitě nafty.
ivanoivanoČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

sipadan napsal:

Citovat

ivano napsal:
Nemyslím si, že je to také jednoduché s tým prepínačom na euro3. Ten software je tak komplikovaný s množstvom premenných, že to vraj moc nejde. A naviac legislatíva asi nepustí, o taký prepínač by žiadal každý. A nielen adblue. Ak nespĺňa auto normu euro6, dá do obmedzeného režimu a potom zastaví. To by som zrovna niekde v Mongolsku nemusel :-).

Našťastie som to nemusel riešiť, asi vieš viac ako ja, ale jedno mi nejde do hlavy, ak by výrobca mohol bez problémov nainštalovať "prepínač" tak to by predsa chcel skoro každý. Veď jazdiť na euro6 s vyššou spotrebou, nižším výkonom a pod. by nechcel nikto ak by si to mohol prepnúť na euro3. Na základe čoho ten "prepínač" namontujú? Veď legislatíva neumožňuje predávať autá s euro3 a toto by sa vlastne euro3 stalo. Kto by kontroloval kedy sa to prepne? Nejako sa mi to nezdá, ale opakujem, neriešil som to, nemusel som :-). Len z toho, čo som sa o tomto probléme dopočul.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Prsta, tomas86, sipadan, Lada a Vendulka, Pepek, Aluman, walibuk, ScooterMarty, Palmos, myspulin, ivano, Dupy, ipy, PaMi, Slawczo, Bogoking
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 11
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025