Nechci se zařadit do textu "nejezdi do nezpevněného povrchu", ale místo toho, abych řešil nějaké prostředky k vyproštění, mám od pojišťovny asistenci, která toto právě řeší úplně stejně jako defekt pneumatiky. Už se mi to jednou stalo, dali jsme si kafe a pivo, za dvě hodiny přijeli a my jsme vyjeli. Takže asi tak.....
Ja som už tiež párkrát hlavne v zime a na jarných blatistých lúkach preklial reťaze. Pomohli, ale ten zážitok znovu sa hrabať v snehu alebo bahne ma neláka. Už dlhšie ma máta myšlienka namontovať na zadné kolesá "movre" používané na karavanoch a z obytky na tých pár metrov urobiť z dvojkolky štvorkolku. Vie si to niekto technicky predstaviť?
Použítí moveru na zadní kola bych neviděl reálné. Auto má větší zdvih na perech kola bude mít zabahněné . Rozdíl v rychlosti otáčení kol moverem a motorem. Asi ta kurtna bude první pomoc. Druhá traktor nebo offroad s navijákem za hotovky. Bez průs.ru není zážitků ,dobře se na to vzpomíná u táborových ohňů.
Já si pro tyhle případy objednal 30m tak zvanou "Slackline". Je to vlastně mírně upravená 50mm kurta s prodlouženou ráčnou. Co jsem viděl na videu, tak má celkem sílu. Až to přijde, tak to vyzkouším a mohu dát vědět. Jinak už jsou nějaké zkušenosti s těma vaflema z Číny?
upmanČlenPřidáno
před 3 rokyNo já v noci posadil obytku na spodek, prehlídl jsem piskovou dunu, nepomohlo nic od najedu, vyhrabani kol, atd. Prespali jsme v lux naklonu predkem zavrtani dolu. Na Tarife neznají tažné lano, ja ho vůl nechal doma, nakonec jsme v nějakém moto shopu sehnal 2 textilni kurty (bez racny, takove na stazeni surfu na strese), svazal je, podvlekl pod zadni napravou, pod kola manzelka naskladala sutry a diky kamosovi doslo k vytazeni auta. Alias nejlepsi je mit kamose po ruce

BTW husty co utahne tenhle textilni zazrak....
Sport freaks family, havlicekpetr.cz, Dethleffs Globebus i 11 2010, ročně +100 dní v průměru na cestách, free camping rulez
Upravil upman dne 21.04.2023 10:49,
před 3 rokyTrochu jsi mne vyděsil s tou pružností :-). Včera slackline přišla a tak jsem ji dnes otestoval v provizorních podmínkách.
Výsledky:
a) auto se zataženou ruční brzdou na štěrku jsem posunul směrem vzad o cca 55 - 60 cm, než se ráčna naplnila kurtou. Kola se na štěrku částečně protáčely, částečně - spíše výjmečně jely smykem.
b) jedno kolo jsem zapřel dřevěným trámkem o výšce 8cm. Ráčnou jsem auto na ten trámek vytáhl ale byla to celkem dřina.
Auto je cca 1750 kg Nissan NV200.Nějakou pozorovatelnou pružnost jsem nepozoroval, ale nemám možnost srovnání s opravdovou kurtou. Překvapilo mne, jak je to skladné a 30 m kus se mě vejde pod sedačku. Za mne - jako první pomoc při zapadnutí by to mohlo být použitelné. Ale třeba zjistím, že ne... :-)
JRB Připojili následující obrazek:
Takové pásy se mi líbí. Mohu se zeptat, na jaká kola to dáváš? Mám Forda, 235/65 R16 plech.
Podzim a s ním související podmáčené pozemky je zde, a tak bych rád oživil tuto diskuzi a zeptal se nejen výše diskutujících na zkušenosti s “vaflemí”, hlavně u obytek s náhonem na předek a výrazně těžším zadkem.
Dá se na ně vůbec na mokré trávě najet, aniž by se museli zakopávat pod kola?
Díky všem za info.
Zdravím všechny Bydlíkáře a obzvláště ty, kteří občas řeší zapadnutí, nebo z něj mají obavy.
Já zapadnul předloni na jaře na v jednom místě podmáčené travnaté polní cestě, a tak jsem začal řešit, jak se případně příště svépomocí vyprostit.
A vymyslel docela jednoduché řešení - "externí elektrický naviják". Vozil jsem jej v autě víc jak rok a už jsem měl cukání tu zbytečnou zátěž vytáhnout a nechat doma.
A krátce na to, při jednom podzimním výjezdu jsem na mírně se svažující mokré louce totálně zapadnul a naviják použil poprvé "naostro"
Pro ty, které by to zajímalo - naviják se upevňuje na našroubované tažné oko, zapojuje v motorovém prostoru, váha celé soupravy asi 15 kg a přes kladku utáhne 7 tun. Lano délky 20 m a k tomu 30 m kurtna.
Celá montáž netrvá déle jak pět minut a výhoda je, že si člověk nic nezasviní od bláta, dokonce ani nezacáká auto.
Kalimero Připojili následující obrazek:
Ještě jedna fotka, (nenahrály se obě).
Kdo by měl zájem, mohu poslat video i detaily.
Kalimero Připojili následující obrazek:
FunHlavní administrátorPřidáno
před 3 měsíceOd té doby jakékoliv zajetí mimo zpevněnou plochu si dvakrát rozmyslím a zatím se tato situace nemusela opakovat. Mě pomohl traktor.
😉😉😉
Fun Připojili následující obrazek: