Citovat
Tomik Kralu napsal:
Co mě ale dostává víc je to kde berou konstruktéři jistotu, že lidé chtějí nějaké autonomní vozidla. Ještě bych to pochopil jako městské vozítko, ale že bych si něco podobného koupil a normálně s tím jezdil ? Já tedy určitě ne ! Celý život sedím za volantem a ještě stále mě to neomrzelo. :)
Citovat
floridan79 napsal:
Citovat
Tomik Kralu napsal:
Co mě ale dostává víc je to kde berou konstruktéři jistotu, že lidé chtějí nějaké autonomní vozidla. Ještě bych to pochopil jako městské vozítko, ale že bych si něco podobného koupil a normálně s tím jezdil ? Já tedy určitě ne ! Celý život sedím za volantem a ještě stále mě to neomrzelo. :)
A presne tohle ja bych vyuzil strasne rad.... Na ceste do prace z vesnice do Prahy.... Kazde rano 50km tam ale i kazde odpoledne 50km zpet uplne nasranej vystresovanej, vsechno plne objizdek a staveb na "dalnici" osumdesatka, cela zasrana Praha lemovana radarovyma usekama..... Byly doby kdy jsem si i kazdodenni jezdeni do prace dokazal uzit, ale ta doba je uz nenavratne pryc. Kdyby me kazdy rano auto nalozilo a odvezlo az pred praci tak se vubec nebudu zlobit, zvlast kdyby to cele bylo automaticke jak v taxiku a ja si mohl jeste hodku zrdimnout. Protoze presne tak dlouho se kazdy rano kodrcam do prace kterou nesnasim.....
Citovat
dracekvo napsal:
RudyH: jenže stejně tak můžu argumentovat, že při výrobě benzínu se na litr spotřebuje cca x.xx kWh el. energie. atd...
Zatím jsem neviděl žádnou věrohodnou studii, kde by byla porovnaná ekologická zátěž auta které ujede 100 tis km.
A bylo tam započítána veškerá enrgie od prvního kopnutí do země pro vytěžení rudy až po energii potžebnou pro najetí těch 100 tis km.
Protože se mi nechce věřit, že výroba auta, kde je jen elektromotor, několik baterek a trošku elektroniky je náročnější na CO2 než spalovací auto, které má tisíc součástek, které se museli přesně obrobit, galvanicky upravit, poté smontovat a auto pak jezdí na surovinu jenž se těží na druhé straně zeměkoule, dopravuje tankerama a poté ještě energeticky náročným způsobem upravuje v chemičkách, poté rozváží do benzínových pump a elektřinou čerpá čerpadlem do nádrže auta, které ten produkt konečně spálí se 40% účinností.
A dále nepočítám nutné výměny ropných mazacích produktů ve spalováku, prach z brzdových destiček.
Tím samozřejmě nechci říkat že jedno nebo ruhé auto je ekologičnější, protože k tomu nemám žádý podklad.
Samotného by mě to velice zajímalo.
Já osobně nemám žádný názor na to co je lepší. Mám jak spalovák tak elektro. Raději jezdím elektrem. Ten jízdí komfort je úplně někde jinde jak u spalováku. Ale bohužel el. auto není vhodné úplně na vše, tak stále delší vzdálenosti nebo pokud jedu s vozíkem jezdím autem na LPG.
Citovat
dracekvo napsal:
Ano, nemám na to žádný názor jak jsem psal.
Ty mnou uvedené body jsou jen protipól jak můžu argumentovat na druhou stranu pokud bych byl skalní zastánce elektromobility.
Stejně tak zastánce spalovacích motorů může najít dalších tisíc argumentů, proč je spalovací auto ekologičtější.
Napsal jsem jen to co si myslím já osobně o ekologické zátěži, ale nikde sklaně netvrdím že to tak je, ani nikde netvrdím, že jedno z těch odvětví motorisku je pro planetu lepší.
Takto se tu můžeme hádat klidně dalších x stran. Jenže jak jsem psal. Nikdo nemá v ruce žádné použitelné podklady, z kterých by se dal vyvodit jednoznačný závěr.
Pokud si najdeš mé starší příspěvky, tak tam se vždy věnuju jen tomu, jaký je život s elektromobilem, jaké jsou výhody a nevýhody. Také se věnuju ekonomické stránce, která je na tom všem asi pro všechny nejzajímavější. Ale nikdy jsem netvrdil že toto nebo tamto je ekologičtější a že jsem si to koupil kvůli tomu, abych zachránil planetu. Koupil jsem si to jen z jediného důvodu a to že měsíčně uspořím minimálně 2000,- Kč.
A taky si najdeš část, kde se věnuju elektrické obytce a uvádím svůj názor, že pro toto použití je elektro zcela nevyhovující (po zkušenostech z reálného provozu elektroauta).
Je mi upřímně jedno jesli se bavíš nebo zvracíš. Já sem jen napsal svůj názor, na což mám myslím právo. Pokud nechceš slyšet protiargumenty, proč vůbec zakládáš diskuzi?
Pokud to nejsi schopný akceptovat, tak jak píšeš, mlčeti zlato.
Většinou na elektroauta mají nejvíc keců lidi, kteří v tom ani v životě neseděli a myslím si, že je to jen čistá závist, že si někdo mohl koupit dražší auto než mají oni. Stjeně tak jako nevraživost oktávkářů k prémijovějším značkám.
Citovat
RudyH napsal:
Pro dracekvo: On mi FUN smazal odkaz na německý server, kde se dalo dočíst, že jde o studii
Ifo Institutu v Mnichově......
Institut Ifo - Institut pro ekonomický výzkum Leibniz na univerzitě v Mnichově (zkráceně ifo) je mnichovská výzkumná instituce, která se zabývá analýzou hospodářské politiky a měsíčně určuje index Ifo Business Climate Index.
Citovat
RudyH napsal:
Pro dracekvo: On mi FUN smazal odkaz na německý server, kde se dalo dočíst, že jde o studii
Ifo Institutu v Mnichově......
Institut Ifo - Institut pro ekonomický výzkum Leibniz na univerzitě v Mnichově (zkráceně ifo) je mnichovská výzkumná instituce, která se zabývá analýzou hospodářské politiky a měsíčně určuje index Ifo Business Climate Index.
Citovat
RudyH napsal:
K odlehčení dávám odkaz na jedno roztomilé video, zatím tedy jde o prototyp hodící se jen k nabíjení telefonu....ale třeba kdyby se to dodělalo.....:), tak by se ta e-auta mohla takhle dobíjet :)
https://www.youtu...3oXvy0J4PE
Citovat
RudyH napsal:
K odlehčení dávám odkaz na jedno roztomilé video, zatím tedy jde o prototyp hodící se jen k nabíjení telefonu....ale třeba kdyby se to dodělalo.....:), tak by se ta e-auta mohla takhle dobíjet :)
https://www.youtu...3oXvy0J4PE
Citovat
Zřejmě konečně někdo sestrojil perpetum mobile, toto trvalo.
Já teda nevím, už to je nějaký pátek, co jsem vypadl ze školy, ale dle mých chabých znalostí s fyziky, to přeci nemůže fungovat, natož dobíjet mobil.

😊