Já se nechci pouštět do nekonečné diskuze o tom, zda je vhodný direktivní způsob přechodu od spalovacích motorů k elektrickým, tedy zatím v osobních autech. Ani polemizovat o tom, zda větší uhlíkovou stopu zanechá auto se spalovacím motorem nebo elektromobil.
Chci se podělit o praktické zkušenosti s jízdami elektromobily a hybridy, hlavně s tím, který vlastním a mám s ním ujeto více než 20 tis. km.
Přestože mám se spalovacími motory ujeto 2,5 mil km, a na elektřinu jen asi 25 tis.km, musím přiznat, že jízda pomocí elektřiny je příjemnější. Ticho, rovnoměrné rozjíždění, max. kroutící moment už od minimálních otáček a pod. Přesto bych auto jen s elektromotorem a akumulátorem nechtěl. Nechci podřizovat plánování cesty dle sítě nabíjecích stanic, nechci platit za dobíjení u rychlonabíječek o 30-50% více na 100 km, než za naftu.
Možná budou hybridy jen přechodnou fází k něčemu praktičtějšímu, ale pro můj současný způsob používání auta je diesel-hybrid nejpraktičtější.
typ auta: Mercedes Benz GLE 350 de
Roční proběh cca 25-30 tis. km
Poměr km na elektřinu ke km na naftu = 3:1
Dojezd na el. v létě 100-120 km, v zimě 65-80 km
Spotřeba nafty při jízdě pouze s diesel motorem 5-7 l/100 km
Vlastní fve elektrárna o výkonu 7 KW
Odhad dobíjení auta z fve je 40-50% spotřebované el. energie
Cena z 1 KWh od ČEZ = 3,80 Kč
Odhad nákladů na naftu a elektřiny na 1 km = cca 0,90 Kč
Pochopitelně nejde jen o náklady na 1 km. Běžně tankuji naftu 1x za dva měsíce, hladinu adblue mám na 70%, ze své garáže vyjíždím každý den s "plnou nádrží" elektřiny.
A nyní aktuální zkušenosti z cesty do Chorvatska, tedy Plzeň - Krk -Plzeň. 724 km tam, na místě 32 km a 730 km zpět. Po dvou neúspěšných pokusem ve městě Krk s nabitím střídavým proudem zdarma (jak jsem se dočetl v jednom reportérským článku), jsem odjížděl domů s 1% elektřiny a cestu zpět jsem tedy absolvoval jako normální hybridní auto. Platit za elektřinu jsem nechtěl, cena byla 3,80 kn za Kwh, což je skoro 13 Kč a to by byla cena za 1 km skoro dvojnásobná, než na naftu.
A nyní to nejzajímavější. Při striktním dodržování maximální povolené rychlosti na cestě Plzeň - Salzburk - Villach - Ljubljana - Postojna - Rijeka - Krk jsem při cestě tam měl spotřebu 5,2 l nafty/100 km a 2,6 Kwh/100 km. Zbytek elektřiny jsem vyjezdil v místě a po cestě zpět jsem měl spotřebu 6,3 l nafty/100 km. Za celou cestu tedy display ukázal 5,8 l nafty/100 km a 1,6 Kwh. Tankoval jsem jen jednou, ve Slovinsku 30 l. a doma jsem měl ještě dojezd 200 km.
montegoČlenPřidáno
před 5 letProblém je, že ten "rozjíždějící se vlak" je v současné době jen cesta do pekel, jak ekonomicky, tak ekologicky :-). Svědčí o tom narůstající množství odborných studií ohledně těžby vzácných kovů včetně nedostupné infrastruktury a současné chybějící kapacity elektráren. Tahle varianta je realizovatelná tak za 50 let, nikoliv v blízké budoucnosti, to je můj názor a nijak se nevztekám :-).
Jsem zvědav, kdy nastane ten bod, kdy státu začnou chybět peníze z PHM a rozhodne se nějakým způsobem zdanit i e-auta. Rád by a jistě by to logicky zdůvodnil potřebou mít peníze na rozvoj infrastruktury. Ale je mu jasné, že by tím prodeje zastavil úplně.
Dodatek - Všichni víme proč se to děje snad i TY , jen nejsme z toho tak nadšení , záleží v jakém odvětví to bude mít úspěch . Co se týče uhlíkové stopy a ekologie pro lidstvo ? nebo pro další kšeftíky s tímto projektem ? Ve tvém případě jako neustále omílaní tohoto vlákna ,když jsou i jiné dostupné infirmace že.
Těch elektráren se zas tolik stavět nebude muset. Protože z podstaty věci budou z elektromobility vyřazeni všichni obyvatelé panelový domů, městských činžáků, infrastruturou špatně pokrytých oblastí apod. Doposavad nechávají i majitelé firem krást svého zaměstnace elektřinu, protože ho bere jako podivína. Ale až mu tam těch aut přijede x, tak ho to přestane taky bavit. Stejně jako kamaráda ke kterému přijedeš na chatu na návštěvu s prodlužovačkou v ruce.
Ahoj, tak jsi mne super doplnil,když otevřeš rano net,hned natebe vyskočí članek,ktery se timto tematem zabyva,ale ne kladně. Jak když vyjdu na ulici, tak po par krocich kolem mě profrči koloběžky prevažejici všechno možné včera njedna dama vezla dokonce otypku zelenajicich se stromku.Dosti těchto mladych dam,nema ani poněti o bezpečne jizdě litaji na plný plyn, v očích přiblblej vyraz zbohatliku, je#tě nadava co se pleteš po chodniků, tyto damy se jestě rozčilují,]že se jim tam pleteš.
FunHlavní administrátorPřidáno
před 5 letOdpověď na kontrolní otázku:
Dieselové nebo benzínové auto spotřebuje k ujetí 100km průměrně 11kWh elektřiny. Pro srovnání čistý elektromobil spotřebuje 15 až 20kWh elektřiny.
misusČlenPřidáno
před 5 let,,Dieselové nebo benzínové auto spotřebuje k ujetí 100km průměrně 11kWh elektřiny. Pro srovnání čistý elektromobil spotřebuje 15 až 20kWh elektřiny."
Trochu jsi zapomel napsat jak je to pocitany !
On cisty elektromobil taky nema 0% emise
Kdyz to spocitas jen na spotrebu pri jizde ,tak to bude tak 1 - 2kwh u auta na fos pal.
Zacinas se dost podobat tem dezinformacnim strankam !
FunHlavní administrátorPřidáno
před 5 letOpravdu je to fakt. Vyrobit benzín je totiž velmi náročný proces a spotřebuje se při něm 1,6kWh elektřiny na každý litr. Takže u průměrného auta na benzín je to skutečně cca 11kWh na 100km.
misusČlenPřidáno
před 5 letTen clanek z ktereho cerpas to ale pocita jinak !
Ty srovnavas celkovou narocnost el.en. na 1km auta na fos.pal. s aktualni spotrebou jizdy elektromobilu !
Hrusky a jablka ?
A navic podle skutecneho testu ADAC ma elmobil spotrebu od 16,8 - 29,2 kwh
Kdybys radsi dal odkaz na ten clanek at si ho kazdy koho to zajima precte sam !
Presne takhle nam to tlaci EU vemem to dobry a zviditelnime to a o tom spatnym radsi pomlcime !