[quote name=Pospíšilovi post=307027]@Pospíšilovi - Kdybych uvažoval o navijáku pro vyproštění obytky, tak něco jako je v odkazu.
https://maximpneu...ch-2722-kg má v sobě i spínací jednotku.
Syntetické lano je příjemnější na manipulaci, lehčí a oproti ocelovému nepotřebuje rolny, ale stačí hliníkový průvlak.
Je také nutno mít na vědomí, že elektromotor navijáku má spotřebu několk set ampér, takže poměrně rychle vysaje baterii a další věc, kterou je nutno mít na paměti je tepelná odolnost motoru, který obvykle vydrží navinutí jedné délky lana při jmenovitém tahu do ohřátí na max. bezpečnou teplotu. To se pozná jednoduše, pokud na něm udržím ruku, tak mohu pokračovat, ale když ruka instinktivně ucukne, je potřeba přestat a chladit.
Dělat si iluzi, že malým navijákem potáhnu auto po nápravu v bahně desítky metrů nelze.
Kabel mezi baterií dodávky a připojovacím bodem má průřez cca 16 mm2, a hlavně připojení musí být buďto šroubovými svorkami, nebo řádným bateriovým konektorem. Startovací kleště s železnými poměděnými čelistmi jsou v tomto případě nevhodné.
Já mám vždy ve flotile jedno auto s navijákem, i když se ale jedná o trochu jinou kategorii aut i navijáků, viz fotky v příloze, kde je můj poslední mazlík s montážní deskou pro naviják. Kabely k navijáku zásadně vedu mimo kabeláž auta v samostatném ochranném návleku a těsně za baterií je plusový pól opatřen odpojovačem. Vemi neříjemný zážitek totiž může připravit spečený kontakt spínače motoru a hlavně na běžnou jízdu je vše odpojeno, aby v případě nehody nebylo zaděláno na požár..[/quote]
Máš pravdu, že syntetické lano je příjemnější na manipulaci a lehčí, já však úmyslně volil ocelové. Mám s ním mnohem více zkušeností než se syntetickým a prostě víc mu věřím.
Pokud se s ním správně zachází, tak vydrží, a hlavně, nepředpokládám používání každý týden a rolny jsou dle mého názoru v tomto případě lepší než průvlak.
S „vysátím“ baterky bych si zas takové starosti nedělal, jednak máš nastartováno (a pomáháš i motorycky), a kdyby bylo nejhůř, tak se dá vždycky za chvilku oživit z nástavbové baterie.
Jak jsem již psal, v terénu jsem jej použil jen jednou, táhnul jsem se cca 30 metrů a pokles napětí na baterii byl v podstatě zanedbatelný. A motor navijáku sotva vlažný na dotek. Pravdou je, že bylo zima, pršelo a foukal silný vítr, ale to by jej stejně nestačilo nijak výrazně chladit. A naviják nebyl extrémně zatížený,
Iluzi, že malým navijákem potáhnu auto po nápravu v bahně desítky metrů si opravdu nedělám, myslím, že zapadnout po nápravy a přisát se spodkem, by asi byl opravdu docela problém. Pak jedině kladky a zhotovit kladkostroj“.
Ale zde může být klidně problém i s traktorem, viděl jsem již i tažné oko vytržené z rámu (ale to nebylo na Fiatu).
Jinak odpojovač v sobě má, a kdyby selhal, tak stačí vytrhnout jeden z přívodních kabelů, schválně je mám řešeny pouze na nasunutí..
No a na běžnou jízdu je samozřejmě odpojený a uklizený.