@Tomik Kralu - Drevokocur :
U té rychlosti si hned odškrtni DE protože tam jedeš také 80 km/h pokud nemáš tzv. Tempo100.
Těmi tlumiči jsem myslel, aby ten karavan ty tlumiče vůbec měl. Určitě pokud se na tlumiče podíváš tak např, při zjištění úniku oleje nebudeš potřebovat servis aby jsi poznal, že je něco špatně.
hasky: Vzhledem k tomu že jezdíme s karavanem delší dobu a mám již několikátý karavan, tak to doopravdy nemám jak píšeš pouze vyčtený a nejsou to doopravdy pouze teoretické znalosti. Po písmenkách se určitě nedá poradit a proto jsem také v závěru napsal, že by bylo nejlepší ke koupi přizvat někoho kdo o karavanech něco ví.
Sloučené 12.01.2020 18:13:
hasky : Koukám, že jsi poslední příspěvek upravil takže je má reakce mimo mísu.
@drevokocur - Dekuji za rady. Asi mas pravdu Hasky, ono to casto bejva i tak, ze clovek zvazuje vse mozne, pak se rozhodne a ona se pak objevi nejaka "prkotina", kterou by ho predtim ani nenapadlo zvazovat (kvuli vyznamu), ale casem z toho bude priorita no.1. :-)
Jsem z Prahy, nechci nikoho otravovat, kdyby ale nekdo byl ochoten se se mnou na nejaky ten karavan podivat, ja budu jen rad.
Je hodne otravne jezdit na dalnici 80-tkou? Ti co mate jenom "80tku", byli by jste radi za 100? Ve smyslu, kdyby jste meli moznost mavnutim carovneho proutku, zvednout konstrukcni rychlost vaseho karavanu ze 80 na 100, udelali by jste to? Nebo by jste stejne (z mne zahadnych duvodu) dale jezdili jenom 80tkou?@drevokocur - @hasky, dekuji za nabidku. Kdybych tam nekam jel, napisu ti teda SZ.
Musim ale rict ze stale vubec nenam jasno ohledne te maximalni rychlosti (prave naopak). Po precteni prispevku, bych rekl ze asi bude skupina lidi, ktere to prijde dobre (ta 100km konstrukcni rychlost) a pak jsou lidi, kteri to z nejakeho dovodu "nepotrebujou" resp nepreferuji, nebo proste k tomu maji negativni postoj. Trochu tomu nerozumim. Myslel jsem ze to bude jednodussi.
Byl bych rad i za nazory dalsich zkusenych karavanistu, kdo si toto precte, prosim napiste mi svuj nazor. Znova zopakuji co bych rad zjistil:
A) Je muj predpoklad spravny, ze karavan ktery ma konstrukcni rychlost 100km/h bude pri 80-tce "stabilnejsi" nez karavan ktery ma konstrukcni rychlost jenom 80? Ja predpokladam ze ten 100vkovy bude na tom pri te 80tce lepe. Tudiz jizda 100tkovym karavanem bude pri stejne rychlosti bezpecnejsi nez se 80tkovym. podobne predpokladam plati i to, ze teda ten 100vkovy karavan bude stejne stabilni/bezpecny pri rychlosti 100km/h jako ten 80tkovy pri 80km/h.
Je hodne otravne jezdit na dalnici 80-tkou? Ti co mate jenom "80tku", byli by jste radi za 100? Ve smyslu, kdyby jste meli moznost mavnutim carovneho proutku, zvednout konstrukcni rychlost vaseho karavanu ze 80 na 100, udelali by jste to? Nebo by jste stejne (z mne zahadnych duvodu) dale jezdili jenom 80tkou?
C) Ti co mate "100vkovy" karavan, vyuzivate tuto rychlost?
Sorry ze se tolik ptam, ale zeptat se mi prijde ted jednoduche, nez potom resit vymenu. Vim, vse nepoberu, ale co se da, tak proc to neporesit.
@hugo 007 - Aby bylo jasno 80 a 100 jsou identické karavany s rozdílem
stabilizátor
tlumiče
pneu index min. 100
za předpokladu dobrého stavu je jízda bezpečnější.
V HR jsem takhle lítal mezi svodidly a celá dálnice čekala za mnou co bude,
po téhle zkušenosti si dávám fakt pozor.
Přesto, málokdo ti přizná , že jezdí 100, aby tady nebyl vláčenej jako ignorant,
ale když si všímáš na dálnici je to úplně normální.
Takový keci, že cesta je cíl po 1000 km vezmou za své, a dovolená 10 dnů a děti
tě naučí jezdit rychleji.
Takže jsem ignorant.....
než jsem to sesmolil, koukám pár lidí se přiznalo
@ziky - Mám karavan 80km/h, ale jezdím 95km/h, aby mě nepředjížděli náklaďáci. Náprava je na 135km/h, ale při dovozu tam byly pneumatiky do osmdesáti. Jízda s nimi byla nic moc (stará ztvrdlá guma). Dal jsem nové na vyšší rychlost a můžu jet i rychleji. Bohužel s tím i značně stoupá spotřeba a vše víc trpí.
@ZdenekZsP - Re: Drevokocur - předstan.
Pokud nechceš jezdit jen na víkendy, tak jednoznačně předstan. Pokud chceš být někde alespoň pár dnů, tak je to opravdu bezva. Z pravidla je široký 2,5 m a je na celou délku karavanu. Mnohem zvětší obytný prostor do kterého já dávám kompletní sezení pro 4, další stůl třeba na TV, čtyři kola a spostu dalších věcí a letos mám v plánu tam ještě u moře pověsit samostatnou ložnici pro dceru, která se už chce separovat:-). Ale nic proti markýzám. Já pokud jedu jen na víkend, tak stan nestavím, mám sluneční clonu do kedru a tři tyčky. Ta je postavená hned.
@Aluman - Určitě upřednostni přívěs se 100km rychlostí, je to docela nepříjemné a řekl bych i nebezpečné, pokud jedeš pomaleji než kamiony a předjíždí tě jeden za druhým a když tě nemůže předjet, tak tě tlačí před sebou. Reálná rychlost dnešních kamionů je 90-95km/h a pokud jedeš alespoň stejně rychle tak je to ideální, vezeš se v koloně s nima a jseš v pohodě. Z praxe můžu říct že těch 80km/h jezdí opravdu málo kdo, bez ohledu na jakou rychlost je přívěs schválen.