Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

zacatecnik - koupe prvniho karavanu - rady a otazky

Poslední aktualizace před 5 let
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
@hasky, proc to topeni a bojler elektricke? Je s tim plynem nejaka prace? nebo jde o to ze ho rychle spotrebujes a pak se musis starat o nakup nove lahve?
Jen tak pro zajimavost jaka je tak spotreba plynu pri topeni ? Vim, ze to zavysi od venkovni teploty, ale dejme tomu, kdyz je venku pres den kolem 15 a v noci 10, tak nakolik dni mi vystaci plyn? (nevim jak velke lahve se pouzivaji, prooste adekvatni lahev do karavanu velkeho jak hledam (cca 450-500)?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - @hasky, proc to topeni a bojler elektricke? Je s tim plynem nejaka prace? nebo jde o to ze ho rychle spotrebujes a pak se musis starat o nakup nove lahve?
Jen tak pro zajimavost jaka je tak spotreba plynu pri topeni ? Vim, ze to zavysi od venkovni teploty, ale dejme tomu, kdyz je venku pres den kolem 15 a v noci 10, tak nakolik dni mi vystaci plyn? (nevim jak velke lahve se pouzivaji, prooste adekvatni lahev do karavanu velkeho jak hledam (cca 450-500)?

Nepsal jsem elektrické,psal jsme plynové a elektrické,tedy kombinované.
Upravil hasky dne 19.01.2020 17:56, před 6 let
ipyipyČlen
Přidáno před 6 let
Zaleží kde chceš chodiť či len po okolí max.Chorvátsko alebo dlkšie trasy.Čím dlkší príves tým menšia stabilita - rozhádže ho,teraz mám Grand CHerokke s celkovou váhou 3400kg na guli 3500kg viezol som na vleku dodávky rovnako ťažké len jedna bola o necelý meter dlkšia a už som musel ist o 20km/h menej ,nad 90 ma začalo rozhadzovať.Ja mám karavan 440 1200 kg tak nie som nejak omedzený rýchlosťou úplne v pohode 120km/h samozrejme pokial ma nechytia.Čo sa týka hmotností novších karavanov všetky majú len 100kg nosnosť,snažia sa ich odlachčovat.Bojler a nádrže si dorobíš,nie je to problém.Hlavne pozeraj aby nebol zatečený skús popritláčať palcom bočné steny popri podlahe a hranách,taktiež podlahu od spodu na bokoch.Pokiaľ je to meké tak je zhnitý musí to byť všetko tvrdé ako skala.
Prajem šťastnú ruku pri kúpe.
Ivan.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let

hasky napsal:

@hasky -

drevokocur napsal:

@drevokocur - @hasky, proc to topeni a bojler elektricke? Je s tim plynem nejaka prace? nebo jde o to ze ho rychle spotrebujes a pak se musis starat o nakup nove lahve?

Nepsal jsem elektrické,psal jsme plynové a elektrické,tedy kombinované.

ja vim, asi jsem se nespravne vyjadril, muzes mi prosim rict v cem spociva prakticka vyhoda pouziti kombinovaneho topeni a bojleru?

Sloučené 19.01.2020 17:29:

ipy napsal:

@ipy - Zaleží kde chceš chodiť či len po okolí max.Chorvátsko alebo dlkšie trasy.Čím dlkší príves tým menšia stabilita - rozhádže ho,teraz mám Grand CHerokke s celkovou váhou 3400kg na guli 3500kg viezol som na vleku dodávky rovnako ťažké len jedna bola o necelý meter dlkšia a už som musel ist o 20km/h menej ,nad 90 ma začalo rozhadzovať.Ja mám karavan 440 1200 kg tak nie som nejak omedzený rýchlosťou úplne v pohode 120km/h samozrejme pokial ma nechytia.Čo sa týka hmotností novších karavanov všetky majú len 100kg nosnosť,snažia sa ich odlachčovat.Bojler a nádrže si dorobíš,nie je to problém.Hlavne pozeraj aby nebol zatečený skús popritláčať palcom bočné steny popri podlahe a hranách,taktiež podlahu od spodu na bokoch.Pokiaľ je to meké tak je zhnitý musí to byť všetko tvrdé ako skala.
Prajem šťastnú ruku pri kúpe.
Ivan.

Vdaka za tvoj nazor!
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

Vzhledem k tomu že máte děti,předpokládal jsem že budete převážně jezdit do kempů.A tam to el.topení a ohřev vody využiješ.Ale pokud budete jezdit mimo kempy,samozřejmě to je bezpředmětné.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
budeme jezdit (alepon si to myslim) primarne do kempu. Jen stale nerozim v cem spociva ta velka vyhoda tech kombinovanych zarizeni? Mam predce plyn, tak to je jedno ne? Nebo jde o to ze se plyn rychle mine a musim se starat o doplneni?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - budeme jezdit (alepon si to myslim) primarne do kempu. Jen stale nerozim v cem spociva ta velka vyhoda tech kombinovanych zarizeni? Mam predce plyn, tak to je jedno ne? Nebo jde o to ze se plyn rychle mine a musim se starat o doplneni?

Většina lidí kteří jezdí do kempů,se už když tam jsou připojují na elektriku a ta se platí paušálně.A když už paušál platíš,proč elektriku nevyužívat?Ale nemusíš,já psal jen co bych chtěl já kdybych ještě vozil děti.A nepsal jsem že je to velká výhoda,ale že bych to chtěl.Děti už nevozím,jezdíme převážně ve dvou a mimo kempy,tak to už neřeším.
Upravil hasky dne 19.01.2020 19:31, před 6 let
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
dekuji za vysvetleni. Jeste se zeptam, kdyz uz jsme pri teto teme: jak to je s tou spotrebou plnynu? Jak dlouho pribline vydrzi (resp kolik kg/den? je tak bezna spotreba) kdyz se sem tam neco ohreje/navari, ohreje se tepla voda (sprchovani) a udrzuje se teplo v karavane (dejme tomu pri teplote kolem 10C )?
Vim ze to nebude presne, ale jen abych mel pribliznou predstavu...
dekuji
K
kutil1Člen
Přidáno před 6 let
Ahoj, v obytném autě mám v zimě na horách 10 kg propanu na 2,5 - 2,7 dne při venkovní teplotě v průměru - 4 stupně a uvnitř 21 stupňů stále.
Pokud je venku +10, tak odhaduji 1 láhev na 4 dny.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
Dekuji za info.
10kg je takovy ten prumer co se nosi v aute?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

drevokocur napsal:

@drevokocur - Dekuji za info.
10kg je takovy ten prumer co se nosi v aute?

Ponejvíce se vozí 2 x 10 Kg propan a spotřeba je podle typu topení asi taková to :
Nejkompaktnější topení pro obytná auta v Evropě nyní ještě lepší.
Topení Truma Combi dnes patří k nejefektivnějším a nejlehčím topným systémům pro obytné vozidlo. Díky kompaktním montážním rozměrům mohou současně topit a produkovat teplou vodu a přitom zvolit rozdílné druhy energie, tím se topení Truma Combi dostalo mezi nejrozšířenější topení obytných vozidel v Evropě.

Topení a horká voda v jednom přístroji
Nejvyšší flexibilita v každém ročním období a za každého počasí
Rychlé teplo
Bez údržby
Více možností použití
Energetiky efektivní a ekologická topná technika s nejvyšší účinností 97 %
Dmýchací výkon individuálně nastavení
Funkce Wasserboost pro rychlé zásobování horké vody

Technické údaje:
Jmenovitý tepelný výkon: Combi 4: 2000/4000 W | Combi 6: 2000/4000/6000 W
Spotřeba plynu, stupně hoření 1/2/3: 160/320/480* g/h (* jen u Combi 6 (E))
Napětí : 12 Volt / 230 Volt (E)
Rychlost proudění vzduchu: max. 287 m³/h
Spotřeba proudu Combi 4 (12 Volt) ø 1,1 A (0,2 – 5,6 A)
Spotřeba proudu Combi 6 (12 Volt) ø 1,3 A (0,2 – 5,6 A) zahřátí bojleru 0,4 A
Spotřeba proudu (230 Volt) 900 W = 3,9 A; 1800 W = 7,8 A
Klidový proud: 0,001 A
Objem vody: 10 l
Doba ohřátí vody od ca. 15 °C do ca. 60 °C vodní nádrže ca. 20 min.
Tlak čerpadla: max. 2,8 bar; systémový tlak: max. 4,5 bar
Hmotnost bez okraje: 14 kg / 15,1 kg (E)
K
kutil1Člen
Přidáno před 6 let
Když jedu na týden na hory, mám s sebou 3 lahve, z té třetí spotřebuji přes polovinu.
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let
Máme to také tak.V zimním období,podle počasí jednu lahev na dva až tři dny.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
OK.
Koupim na zacatek jednu lahev, pak se uvidi jak moc budeme jezdit.
G
gutČlen
Přidáno před 6 let
Pokud budeš jezdit častěji, což my jezdíme se školáky po celé republice a celý rok. Tak si nedovedu představit že sedíme v kempu s divokými dětmi a čumíme na mobily. Jsou celý rok pěkné akce.
(Dny Nato. Noc Vědců Brno . Vánoce Brno, Videň, Olomouc. Křišťálové údolí Liberec. Lyže,Dolní Morava, Bílá.Karlovice,Semmering Zauberg. Prázdniny Ostravice, Itálie,)
Tak zjistíš že jde spát na divoko na parkovišti ,a přes den jdeš stejně někde na výlet.I proto nedoporučuji větší přívěs než 450.
Vše jsme vyhodili nemáme schodek,předstan,stůl ani židle.
Ale je důležité mít rozfuk topeni na 12 V. Pokud budeš topit někde přenosným přímotopem zamrzne ti rozvod vody za lednicí a pod sedadly a budou orosené stěny.
Gut
Denke daran: Amateure bauten die Arche, Profis die Titanic!!
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
mame vytipovany jeden "450" dlouhy, tak zda se ze to bude "ON". Ma velkou baterii, zeptam se na ten rozfuk na 12V.

Nebojite se spat jen tak nekde na divoko na parkovisti? Casto cestujeme, ale popravde spat nekde na pupme na frekventovanych mezonarodnich dalnicich, kde se potuluje dost podivuhodnych individui mi neprijde moc bezpecne..
O
opavaciČlen
Přidáno před 6 let
Pavel "gut" to napsal přesně, v podstatě to máme také tak. Já jsem třeba rozfuk na 12V předělával, bez toho to celoročně nadivoko nejde.
Není parkoviště jako parkoviště. Na parkovišti Devět Křížů na D1 bych nespal, ale na parkovišti např. viz https://www.carav...tpl_id=668 je to něco jiného ne?
Hodně informací jsi načerpal, ale stejně se budeš muset rozhodnout a až praxí zjistíte, zda jste se rozhodli dobře. U nás je také realita jiná, než jsme ještě karavanem nepolíbení předpokládali. A to jsem zde také čerpal informace.
Přeji šťastnou ruku ve výběru a následně pohodové cestování.
D
drevokocurČlen
Přidáno před 6 let
hmm, to je neco jineho. hezke parkoviste!

Mimochodem, jak to vlastne je s tim parkovani nekde na parkovisti. Jednou kdyz jsme byli v Horni male upe, videl jsem na parkovisti v obci tady:
https://goo.gl/ma...q2o8ZMeLi8
parkovat asi 2 obytna auta.

To tam proste prijdu, rozbalim se a je to? Nebo se mam ptat na obecnym urade, jestli by jim to nevadilo?

co se tyce koupe karavanu, mame horky tip, libi se i manzelce, tak mozna to uz klapne, dali jsme si cas na rozmyslenou.
Upravil Fun dne 20.01.2020 14:28, před 6 let
N
novotnakjiriČlen
Přidáno před 6 let
Chodím sem šíleně málo a ani nijak nepřispívám,ale na toto jsem musel reagovat.Máme sjeto strašně moc i mimo Evropu a zdá se mi dosti scestné radit nováčkovi stylem že 4,5 metru je tak akorát,že nemám ani stolek ani židličky atd.Dobře,je to jen každého věc - ale co děti večer,jak se zabaví,přijdu z výletu a sedím venku na zemi nebo u vnitř boudy?,nevím a nechápu toto v roce 2020.Děti si to chtějí užívat tak jako my,jako dospělí.Jen jim to musíme umožnit.To samé dospělí - proč nemít večer pohodu když děti spí na své vlastní posteli a ideální za dveřmi?Pánové,svět jde dopředu a cestování včetně pohodlí také.Mimo kempy spíme 95% výjezdů a : spíme po lesích,u hřbitova,u rybníků,prostě kde se dá.Ano,jsem si vědom toho že by se to nemělo.Nikde po sobě nenechávám bordel,vodu nevypouštím na zem a odjíždím tak,aby pokud možno nebylo poznat že tam někdo byl.Nemělo by se to,ale takto jezdíme.Ve městě na parkovišti jsme nikdy nespali,nevidím to jako odpočinek.Samozřejmě že parkoviště někde u hradu,zámku,zříceniny atd....je něco jiného a tam jsme spali.Nikdy jsme se nikoho neptali a zachovávali pořádek.Zatím se nám nestalo aby nás lesák vyhodil,aby nám někdo dal někde pokutu nebo na nás zavolal policii.A proto : kup si to,co ti finance dovolí a měj i na cestách pohodlí.jes li bude souprava měřit 11 nebo 12,5 metru je už jedno.Pokud chceš jezdit mimo kempy je důležité mít plynový bojler a odpadní nádrž,dále dostatek elektriky a vody.Pokud budeš courat jen po kempech,toto ti odpadá.
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
Je to sice mimo dotaz,ale je to reakce na předešlý příspěvěk.Také jezdíme a chováme se slušně.Též jsme zatím nikde neměli problém.

Sloučené 20.01.2020 13:01:
Pár fotek,samozřejmě bez souřadnic : https://www.carav...i_id=46657
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 21
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025