Dobrý den,
Sleduji pozorně tuto diskusi a chtěl bych se podělit s Vámi o moje zkušenosti.
Také jsem šel cestou kdy jsem se pokoušel odhlučnit centrálu Kipor 2000,tím bych začal, centrála dobrá ,funguje perfektně a nikdy mě nenechala ve štychu tak jsem začal jako všichni hledat inspiraci na webu.
Rozmontoval jsem centrálu a na stávající výfuk jsem navařil zvenku závit na tento závit jsem udělal koncovku jako na motorce, která se dala odšroubovat a nebo taky ne, /aby se to celé dobře transportovalo v autě / aby celé moje počínání nebylo jen výkřikem do tmy tak podotýkám, že jsem vždy po každé úpravě prováděl měření ve stejné vzdálenosti a na volnoběh a při plném zatížení.
Dalším krokem byla výroba krabice, vevnitř dokonale vylepená odhlučňovacím molitanem s takovými trojúhelníkovými profily , který se používá v nahrávacích studiích ,která měla stranu s výfukem proříznutou a z vrchu se zavírala a z ní koukala koncovka a další měření.....
Potom jsem objevil ,že zvuk vycházející z výfuku který tlumím je pouze část hluku centrály ,proto jsem koncovku oddělal a na zadní mřížku centrály kterou jsem odmontoval vyrobil něco jako plechový trychtýř který by měl pojmout nejen zplodiny ale i hluk který vychází z centrály, na tento trychtýř jsem připevnil hliníkovou vroubkovanou hadici 2metry dlouhou a další měření........
Poslední co jsem vyrobil byla další hadice tentokrát o menším průměru kterou jsem vložil do té velké a mezi prostor mezi hadicemi jsem na konci a na začátku vyplnil pěnou aby tyto hadice dobře držely a v celé délce jsem ji potom vyplnil kamennou vatou tuto hadici jsem chtěl vkládat pod auto a další měření............
Dovedete si představit kolik je za tím hodin práce a vše k ho.....,neříkám že jsem nešel o pár decibelů dolů ale není to co jsem od toho všeho očekával, že bych někde stál a hlukem nikoho absolutně nerušil ,tak, tak to podle mě určitě není!!!! myslím, že jsem se s celý vývojem o odhlučnění přiblížil sériové centrále Honda 2,2i a to je asi tak výsledek mé práce nijak se za to nestydím spoustu jsem se u toho dozvěděl a naučil jen z mého pohledu je to" slabá náplast ".
Tak po svých zkušenostech ,kdy celý projekt leží ve sklepě myslím , že je lepší koupit dražší centrálu Honda 2,2i která je v základu již tiší než můj celý vývoj . Tolik moje zkušenosti, doufám že jsem těmito svými poznatky někomu pomohl o nic jiného mě nejde.
Váš caravanista Petr