Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Montáž servisních dvířek

Poslední aktualizace před 4 roky
Mysak230eMysak230eČlen
Přidáno před 4 roky
Ano, vložku vyměníš. Dokonce jde objednat nová i s klíčem, podle čísla na klíči.

Myšák
R
roberNováček
Přidáno před 4 roky
....no, taky mam z toho obavy..... Poradite nekdo z hlediska montaze a zavirani znacku dobrych metrovych dviirek? A dotaz c 2. Da se prehodit zamek ze starych dvirek, abych mel stejny klic jako u ostatnich dvirek na karavanu?
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
radista - mamut nené těsnicí tmel, demontáž je problém každý podle svého vkusu, ale to bych nikomu neradil.
rober - to je dost odvážné, toho bych se bál, moc otáček, ale ať se daří
radistaradistaČlen
Přidáno před 4 roky
Před měsícem jsem montoval venkovní přípojku plynu s uzamykatelnými dvířky. Rohy odvrtat 10mm vrtákem a zbytek šel nádherně multifunkčním strojem ( zvaným renovátor). pilka jela jak do másla. Dvířka byla šroubovací, přiložené pozinkované vruty jsem vyměnil za nerezové a před přišroubováním jsem použil modrý (transparentní) mamut.... toť má zkušenost.
Ať se dílo daří.
R
roberNováček
Přidáno před 4 roky
Dik. Prived ste me na napad. Zkusim to rucni frezkou na drevo. Snad mi to nenafackuje....
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
Těžko radit nevím co máte za nástroje, já používám buď multifunkční nástroj Fein, dá se to i částečně odvrtat a dokončit flexou, odfrézovat strojním pilníkem atd záleží na tom s čím je kdo zvyklý pracovat, trochu zručnosti je třeba. Nebo přerušit, spojení radši vyztužit rohem.
R
roberNováček
Přidáno před 4 roky
Jak vyrezavate tu svislou vzperu, kdyz je uvnitr mezi vnejsi a vnitrni stenou karavanu?......
B
bob7373Člen
Přidáno před 4 roky
Ze zkušenosti - mamut je dobré lepidlo, ale na tohle se moc nehodí, na opravu kousku asi ano, na servisní klapku bych jej nepoužil. Loctite 8160, nebo líp 8303 nebo ekvivalent od jiného výrobce , v nouzi dvousložkový polyuretan s tvrdidlem 5400 pro podlaháře, má podobné vlastnosti a trochu vám někdo odleje, Pokud neseženete menší množství, zkuste se s někým domluvit jé ho budu mít cca v únoru na opravu camperky. Teplota musí být nad 18 stupňú. Pozor - musí být tak do roku, dobře skladovaný jinak je pórovitý po zatuhnutí. Svislou vzpěru přeříznout vyříznout o tloušťku rámečku a vlepit do spoje dřevěný roh na zpevnění. Řezání - použít novou z vnějšku broušenou pilu na plast a hliník, ujíždí nejmíň, ke klapce jsou dodány šablony, které se na bok přilepí a řeže se podle nich. Vyříznutý kus se ořízne podle dodané šablony a použije na klapku. Pokud máte klapku s hliníkovým rámem, je dobré si šablonu udělat. Umělohmotné klapky - výrobce předepisuje jako těsnění většinou Sikaflexem 221/521, někdo těsní butylovým tmelem Teroson 2759 nebo ekvivalent decalin - ten bych použil spíš na hliníkové rámy, Mě se umělohmotné klapky dělají líp se sikaflexem 221 ale co člověk to názor. V žádném případě nepoužít běžný butylový tmel, po pár letech teče, je dělaný na stavbu, ne na karavan. Dál je potřeba mít dostatečný počet svěrek a z vnějšku vlepovaný rámeček podložit rovným tuhým profilem, já mám hliníkové 30 - 40x50 - 60, prostě co najdete a aby to bylo delší než klapka
R
roberNováček
Přidáno před 4 roky
.....jeste dotaz ..... Resi se nejak kdyz pri rezani preriznu svisly dreveny hranolek ve stene?
R
roberNováček
Přidáno před 4 roky
.......urcite vyplatil, i ja ho vyuziju, a velke dik tobe.......
C
caravanmanČlen
Přidáno před 10 let
Pokusím se Vám poradit. Než začnete, je potřeba jak radí kolegové, ne jen dvakrát,já bych klidně pro jistotu měřil třikrát i více :-)

Pokud tam už nějaká dvířka máte, bude to pro Vás jednodušší, protože se můžete podívat jak vysoko je řez nad podlahou při předpokládu, že chcete dvířka umístit tak abyste se dostal pod postel ( tam se servisní dvířka podobného rozměru, jaký máte) umisťují. Pak je potřeba si dobře změřit další míru - horní ( horizontální řez). Nejlépe by bylo, aby jste se s ní dostal pod rošt - resp. pod konstrukci postele ( abyste ji nemusel demontovat a abyste se s pilou dostal nad venkovní spodní ( podlahovou) lištu - abyste tuto nemusel demontovat, případně různě upravovat. Dále je potřeba si dobře rozmyslet k čemu chci ta dvířka využívat, co jimi chci prostrkávat - pokud by to měly být např. lyže, tyčky ke stanu apod. pak je dobré dvířka umístit co nejblíže za přední stěnu. Pak by se dal ( po menší úpravě) použít prostor podél přední stěny ( pod předními okny za boxem pro plynové lahve) a pod stolkem. Pokud byste chtěl využít postel pod postelemi, pak dvířka umístit tak, aby proti nim nestála například vzpěra pod postelí, abyste pak nemusel vymýšlet to, jak tuto vzpěru nahradit.To je tak vše co mě napadá okolo volby rozměru a měření.

Pokud bude mít jasno a Vámi vybraný rozměr dvířek se tam vejde, pak si obkreslit rámeček na vnější stěnu karavanu. Až si to tam nakreslíte, pro jistotu bych si to ještě přeměřil a zhruba namaloval i zevnitř.

Dalším krokem - tím nejdůležitějším - je provést řez. Pro mě je nejsnazší řezat zvenku - přeci jen tam je vše na očích, také proto, že když řežu přímočarkou, že mi list vždy trochu ujíždí, takže abych alespoň z vně to měl co nejhezčí a nejpřesnější. Před řezáním nesmí na druhé straně nic vadit- žádné vzpěry, apod. - panel musí být stejně čistý jako z vnějšku. Abych se s listem dostal skrz, udělám si vrtačkou díru ( trošku větší než list, abych ho mohl protáhnout a volně pohybovat s pilou). Pak následuje vlastní řezání. Zuste si říznout pás centimetrů a pak se mrkněte dovnitř, jak jde list- jak hodně "ujíždí". Podle toho si případně pro další řez pilu naklonit. Je dobré řezat s vědomím toho, že to co vyříznete, použijete do dvířek ( pokud máte nová bez výplně). U second handu, pokud ta dvířka někdo nedemontoval, již nějaká výplň bude, teoreticky by tam mohla zůstat, ale pokud jste trošku estét a nebude je chtít dále upravovat, bylo by dobré starou výplň nejlépe demontovat a využít tu co vyříznete.
Dalším krokem bude krok také velmi důležitý - vydlabat si místo okolo řezu na výdřevu - abyste měl do čeho připevnit rámeček. S největší pravděpodobností budete potřebovat stejně silnou výdřevu jako polystyrenová výplň tj. 22mm. Volill bych tedy pro šíři tento rozměr, na výšku je to pak jedno ( resp. mrknul bych dolu, kolik Vám zbylo od podlahy a podle toho bych volil další rozměr). Počítejte, že pro rozměr dvířek metr x 0,3m bude potřeba min. 2,6m. Až budete mít vydlabáno a nařezáno, je potřeba výdřevu uložit, pospojovat ( záleží opět na Vás jak jste zdatný v truhlářských pracech, jestli budete čepovat, kolíčkovat či jen lepit). K lepení používat jen lepidla, která neleptají polystyren, třeba mamut, apod. Ten mamut je dobrý, že Vám vše drží hned pohromadě. Ale i tak je dobré vybavit se dostatečným množstvím truhlářských svěrek a pěkně si to stáhnout. Jakmile tohle mám, můžu se věnovat přípravě výplně dvířek. Nejlépe je zachovat umístění plechu ( vzorku) tak, aby to nerušilo - tedy tak, jakoby tam ta vyříznutá část byla původně akorát bude okolo ní nový rámeček. Opět nejlépe mrknout na dvířka, která už na karavanu máte. Nevím jaká dvířka jste si vybral, nejlepší jsou ta co se šroubují. Ta co jsou spojená plastovými "zámky" a je to second hand se blbě demontují. Pokud však máte nová, pak to půjde snadno - výplň si jen upravíte a vložíte. Pak už jen těsnit. Nejlépe použít najaký butylový tmel, pro snažší budoucí opravu. Pokud si myslíte, že dvířka již nikdy nebudete muset demontovat a výplň měnit, pak můžete použít lepidlo, mající zároveň funkci tmele. Na výběr jich je na trhu mraky a navíc už tady okolo toho bylo hodně debat, třeba to už před vámi někdo dělal a poradí Vám jakou s čím má zkušenost třeba i lépe než já.

Až budete mít připravená dvířka a otvor bude zaschlý ( u mamutu počítejte tak den) pak můžete přikročit k montáži rámečku pro dvířka. Opět je na Vás, jaký použijete tmel - butylový s následnou lehkou demontáží, ale u něhož je potřeba počítat s určitou stékavostí - určitě to znáte z kontinentálních karavanů - jak to "medvědí hovno" laicky označený butylový tmel špiní a vytéká. Tmel stačí dávat jen pod vnější rámeček ( někdy bývá rámeček i dovnitř). Tmelem každopádně nešetřit - platí lépe více než méně. To co Vám vyleze, stáhnete po ukončení plastovou špachtličkou.

Tak a to by mělo být hotovo, pokud jste si "nešikovností" nepřidělal nějaké vícepráce...... :-)

Ještě snad, pokud vnitřní rámeček nemáte, pak si otvor pokud budete chtít ho mít pěkný i zevnitř nějak vylepšit - to už je na Vás čím a jak.

Možná ještě trochu pomůžou tato videa lépe než můj sáhodlouhý popis:

https://www.youtu...Cf4-MoNoQw

https://www.youtu...PCBxQictPQ

a tady je to snad nejlépe znázorňující postup ( čistá práce)

https://www.youtu...ND1BQRj6UM

vytknul bych jim to, že tam nevidím tu novou výdřevu!!!!

a montážní návod od výrobce:

file:///C:/Users/Lenovo/Downloads/User%20manual%20service%20doors%20AM.pdf

Snad jsem pomohl. Držím palce, ať se dílo podaří.

S pozdravem Caravanman

Automatické sloučení 05.08.2016 21:46:
omlouvám se, ještě mě napadlo - pokud budete dělat tu novou výdřevu, pak je dobré, zvláště v případě, že by dírka pro šroubek vycházela právě do toho růžku, doplnit "prázdný" růžek vložením růžku s z překližky o stejné tloušťce, tj. v našem případě 22mm. Přesnou kopii těch růžků vytvoříte pomocí papírové šablony. Růžky pak opět dolepíte, není potřeba, si myslím dalšího propojování s rámečkem. Nic však nebrání tomu je propojit s rámečkem vruty, například.

Toť vše, co mě ještě napadlo k shora uvedenému postupu.

Možná, že bych to měl hotové rychleji, než tenhle "elaborát"........ :-)

Třeba to pomůže ale nejen Vám, pak se ( si myslím) ten čas tady na tím, vyplatil....:-)
Upravil caravanman dne 05.08.2016 21:46, před 10 let
mengic333mengic333Člen
Přidáno před 10 let
Presne podľa takto som aj ja postupoval. Meral som radšej trikrát. :x
54!y+45!f+24!u+17!l
standa a renatastanda a renataČlen
Přidáno před 10 let
Přesně tohle jsem si prohlížel než jsem si je montoval. Hlavně hodně měřit a pak už to jde ráz na ráz.
Jana a Petr VJana a Petr VČlen
Přidáno před 10 let
IVO-HANKAIVO-HANKAČlen
Přidáno před 10 let
Ahoj lidi, čeká mě montáž dvířek do karavanu. Rozměry 1000x 305 mm. Není někde nějaký blbuvzdorný návod???
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: IVO-HANKA, Jana a Petr V, standa a renata, mengic333, caravanman, rober, bob7373, radista, Mysak230e
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 15
Členové online 1
Prying

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025