Nepytam sa kvoli tomu ze chcem setrit. Teraz mam guma/neopren H07RN-F 3G2.5 dlzok 25 a 10 metrov, dokonca v oranzovej farbe, od Brennenstuhlu. EAN 4007123673957 Maju ho napriklad v conrad.cz ale aj na frankane.de Vyhovuje aj nemeckej norme DIN VDE 0100-721 na pripajanie v kempoch.
Kabel co sa pytam H07BQ-F 3G2.5 je ale parametrami este lepsi, neznicitelny, ani prerezat vraj poriadne nejde. Oranzovy, leskly, lahko sa vraj umyva a nesmrdi ako guma. A asi lahsi. Ale zas este o dost drahsi ako ten guma/neoprenovy.
Na pohlad sa da zamenit za lacne PVC kable, ale kvalitou je to uplne ine, tento ma PUR (polyuretanovu) izolaciu. Co ale citam tak nevyhoda pevnej PUR izolacie je ze je tuhsi. A to ma zaujima ako moc, hlavne v minusovych teplotach, pod -5. Od niekoho kto s nim ma realne skusenosti.
As Schwabe ho predava pre karavanistov pod EAN 4011160624339 dlzka 25 metrov a EAN 4011160624322 dlzka 10 metrov. Alebo lacnejsie verzie v roznych dlzkach som nasiel na kalledaskabel.de
Upravil kamilio dne 02.12.2025 23:38,
před 5 měsícůZalezi, cemu dneska rikas 'zima'. Ja osobne pouzivam vyhradne gumu a tim padem si tyto otazky vubec nekladu. Jednu spulku mam dokonce uz ctyricet let a kabel porad jako novej. Neni to vec, na ktere ma smysl setrit.
Pridam otazku do stareho vlakna...
Pouzivate niekto kabel typu H07BQ-F 3G2.5 ? Ake mate s nim skusenosti, oproti H07RN-F rovnakeho prierezu? Zaujima ma ako velmi je tuhy, hlavne v zime. Ide lahko namotat aj v ruke, ci mate cievku?
Videl som ich predavat ako nahradu toho guma/neoprenoveho s cee koncovkami pre karavany, ma ich napr. brennenstuhl, as schwabe ci kalle das kabel.
VasuČlenPřidáno
před 9 letKřemílku máš pravdu, proudový chránič tak lehce neoblbneš ! Je to součtový transformátor a jakýkoliv unikající proud zaregistruje a vypne. Jinak vypínací časy pro S jsou max 500mS a pro G chránič, který je pro zhoršené klimatické podmínky a bouřky 10-40 mS.
Při praktickém měření chráničů se dostávám většinou k číslům 8-19mS
Takže, při poruše můžeš dostat do těla elektrický výboj o napětí až 253 V o délce cca 20mS = 0,02sekundy. Někteří revizáci to fyzicky několik krát zkoušeli, zalechtání a nic. Horší to je, když tam chránič není, tak bude tělem protékat proud, až do té doby, než tě někdo zachrání, jistič nevypne ! Jinak přizemnění po určité délce nemá význam, odpor uzemnění, by musel být menší,než cca 3 Ohmy, a to nedokážeš. Takže mějte všichni proudové chrániče, raději G a máte relativní klid.
Fiat Knaus 2,8 + dva senioři
bleriot11ČlenPřidáno
před 9 letS tím chráničem máš Pepo pochopitelně pravdu.Chránič hlídá unikající proud.Já odpovídal "Beranovi" proč přizemnovat.
Hypoteticky,když bude závada taková,že se mi na kostru karavanu dostane fáze třeba přímo v zásuvce připojení na karavanu...Mám prodlužovák 70metrů a karavan špatně uzeměn,tak chránič neudělá nic.Jen se hřeje prodlužovák a na kostře karavanu mám fázi!Teprve až se někdo dotkne karavanu,tak unikající proud přez toho naštastníka ten chránič schodí.když teda funguje tak jak má a je pravidelně procvakáván.
No bylo to o prodlužce...
DoskocilČlenPřidáno
před 9 letAhoj. Tak to jste koupili skutečně kabel. Kabel znamená, že může jít do země. V Tvém případě klidně i v potoku, nebo po dně rybníka. Taky cena tomu odpovídá. Tak ať slouží dlouhá léta. Čáo, Pepa
Díky všem.
Právě proto, že šňůru (tedy jak já říkám kabel !)) nekupuji na rok, a že jsem v elektrologii díky vám zase kousek dál, pořídil jsem 25 metrů průřez 2,5 a ve variantě H07rn-f. Snad tedy dobrá volba.
Ještě jednou díky! Jdu balit, zítra vyrážíme.. :)
KotaČlenPřidáno
před 9 letV Polsku v kempu byla osazena nová rozvodná skříň a každý odběr jsme měli k dispoizici 16A/1f.
Mondeo 2,2tdci + Hobby 460 ufe 2003
Pokud vím od revizáků v práci,tak prodlužovák by neměl být delší než 50mPotom už má být přizeměn.
Radovan,Zuzana,Peugeot Partner,Coachman Pastiche
BeranČlenPřidáno
před 9 letAhoj,jenom dotaz k věci.Kdysi v osmdesátých letech minulého století nás učili,že prodlužovací šňůra by měla být každých- a už si nepamatuji 20 nebo 25 metrů- přizemněná.Taky se už nepamatuji jak.To už neplatí?:|
Cestuji dost po kempech a STLP v zahranici a vsude jsou jistice 10A. Takze tim padem 3x1,5 v podstate staci.... mam ji v delce 30m a pokud mam vetsi odber, tak spise vyrazim jistice, nez abych zahral nestoceny kabel....
Elektrikář si udělá prodlužku z 3 x 2.5 protože zásuvky mohou být jištěny 16 A jističem. A sežene si vše za hubičku.
Většina z nás asi používá oranžovou prodlužku a ta bude 3 X 1.5. tedy by neměla být jištěna více než 13 A.
Hlavně nikdo nenavinujte kabel na železnou cívku od drátu na CO 2 může se nadměrně zahřívat něco jako cívka nebo trafo.
Ber to jako názor spíše informativní nebudu se z nikým přít mám jen přelet nad elektrikou.
Tady máš jednu diskusi.
http://www.carava...pid=186027
Gut
Denke daran: Amateure bauten die Arche, Profis die Titanic!!
Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 9 letCitovat
pajovi napsal:
Díky moc. Jen hloupá otázka.. Proč nestačí 3x1,5?
Protože, netopím elektrikou, máme solár a připojený jsme jen při stání na delší dobu a to hlavně pro dobíjení baterky a provoz boileru 400W tak
používám taky jen 3x 1,5 mm ale vozím kabel jen 20m délky , v nouzi přidávám ještě 10m a 3m. Delší jsem zatím nepotřeboval.
Pokud budeš mít el. jen pro dobíjení světla atd. tak 3x1,5 mm v klidu použij. /ale ne moc dlouhý/ viz ostatní příspěvky.
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
vsazavskyČlenPřidáno
před 9 letProtože tenčím kabelem proleze i méně Ampér. Čím víc Ampér a čím delší délka kabelu tím je zapotřebí větší průřez kabelu (mm2). Přesné údaje Ti dá elektrikář.
Vladimír + Ivana, Dethleffs + Boom
Díky moc. Jen hloupá otázka.. Proč nestačí 3x1,5?