Nejsem žádný ortodoxní zastánce “řídkých” olejů, ale při správném servisu a včasným výměnách prostě fungují.
Když ono je téma olejů oblíbené na každém diskuz nim fóru. Ve finále je ale samotná konstrukce motoru důležitější než použity oleje. Také jsem byl kdysi přesvědčeným zastáncem olejů 10w40 apod. Nicméně praxe ukázala, že i s nízkoviskozními oleji se dá v pohodě žít. Má první benzinový amerika měla předepsaný olej 5w20 jako jedinou! možnost. Tzn že v domácích podmínkách musí ten olej zvládnout rozsah teplot od Arizony po Aljašku. Auto prodáno prodáno při 180t. km bez problémů. Druhé auto se stejným motorem stále ještě jezdí ve firmě a v současnosti má najeto 380000 km. Třetí se stejným motorem má už změnu rozsahu a je předepsat olej 0w20. Zřejmě se hoši nějak rozdováděli. Zatím má 40t. takže víceméně v záběhu. Manželka motor 2,0T benz 240PS. Opět olej 0W20, 50t. km bez potíží.
Určitou roli "řídkost" oleje samozřejmě hraje. Navzdory všem výkonnostním třídám a schválením výrobců stále platí fyzika, tedy že příliš řídký olej stihne z mezery mezi vzájemně se pohybujícími a na sebe přes vrstvu oleje tlačícími díly jedoduše vytéct, respektive být vytlačen. Nový motor bez zvýšenych vůlí řídký olej asi může umazat s jen minimálně vyšším opotřebením, ale potom u staršího rumpálu, kde už olej má kudy z mazaných míst rychle vytéct, bude hustší vhodnější a určitě oddálí konec motoru.
To jestli olej je nebo není “řídký” dnes už roli nehraje. Důležité jsou výkonnostní normy a intervaly výměny oleje. Vpodstatě je vždycky výhodné ten interval zkrátit. V současnosti je spíše rizikem vybírat nový nevyzkoušený motor, kdy si výrobci aut udělali z řidičů zkušební jezdce a dokončují vývoj až v ostrém provozu.
Nechci řešit základní informaci jako je API a báze...
0W30 znamená nízkou viskozitu = olej je řídký. To na své minimálně teoretické opodstatnění pro velmi studené starty. Jenže problém je při vysoké = provozní teplotě kdy tento olej zřídne natolik, že málo maže. To se výrobci snaží řešit různými aditivi. Jenže tyto přísady mají přirozeně nižší životnost než olej. Ve spojení s nesmyslně dlouhými intervaly výměny (obchodní politika pro firemní flotily) se jedná o smrtelnou kombinaci.
Po té co jsem si o těchto "řídkých" olejích opakovaně četl přívlastky lehko běžné , ekologické jsem došel k přesvědčení, že se jedná o další zoufalou snahu výrobců vyhovět ekopomatencům a alespoň formálně snížit spotřebu o nějaký pidigram.
Fyzika je však nestranná a znovu a znovu se ukazuje, že za cenu zničení spousty motorů, výrobci opakovaně rezignují a místo čekání na zázrak se v mazacích plánech vrací k funkčním olejům ... tedy 5/10 W30/40
Nu a my jako uživatelé se zoufale pídíme po informacích, který motor ještě ekoteroristé úplně nezničili a přitom si ho sami nevědomky ničíme při výměně oleje podle předpisu výrobce...
5W-30 je viskozita, pro kvalitu je rozhodujici API. To je potreba take sledovat. A, pokud mozno, nemit chaos v bazi oleje. Pokud je to mineral (ano, i 0W-30 se treba v USA da koupit jako mineral), tak tam pak nenalit syntetiku, ktera stare usazeniny uvolni.
Obracene zase, mineral nekurvi tesneni, nerozpousti a netvrdnou v nem. Syntetika dela oboji, pokud to neni moderni motor s odpovidajicimi tesnenimi.
Upravil Metyl dne 09.07.2026 18:07,
před 2 měsíce
Jan NovacekČlenPřidáno
před 2 měsíceDnes už mazací plán Total doporučuje Total RCP 5W-30 s normální HTHS místo Total Ineo First 0W-30 se sníženou HTHS, mně byl doporučen 5W-40.
0W30 Je standardní olej s vlastnostmi převyšujícími 5w40. Rozhodně bych ale dával pozor na intervaly jeho výměny a pokud jsou nepřiměřené dlouhě, tak je zkrátil.
Ten olej 0W30 nepochopíš. Všichni dlouhé roky vědí, že ničí motory a stejně ho tam výrobci lejou a předepisují. Když jsem před dvěma lety kupoval nový Jumper 2.2 , zase tam byl! Zjistil jsem to a okamžitě ho vylil, ale až po 4 tis. Tak jen doufám, že nestihl napáchat moc škod.... Ach jo, Martin
Jan NovacekČlenPřidáno
před 3 měsícePeugeot Boxer 2.0 BlueHdi 160 (120 kw) L4H3 s nájezdem 275 000 km, jako vestavba posledních cca 50 000 km, ale i předtím auto jezdilo v podobném režimu jako obytka. AdBlue nádž původní, spojka se měnila při 265k preventivně, protože to bylo rozdělané, ale servisu měla ještě cca 30% životnosti.
Auto jezdilo velkou část svého života na olej Total Ineo FIrst 0W-30, což se podepsalo zvýšenou spotřebou oleje, kterou odneslo DPF a katalyzátor, nyní dávám 5W-40.
Minulý rok selhal termostat (je tam elektronický) a fouklo těsnění pod hlavou, proto doporučuji každou druhou výměnu rozvodů vyměnit i termostat.
Prosím, máte niekto Boxer/Jumper so základným 2.0 BlueHDI 130 (96kW), hoci aj nie obytňák, už s vyšším nájazdom (aspoň 150-200-250 tis.km)? Aké máte s týmto motorom osobné skúsenosti? Myslím výkon pri vyššej hmotnosti auta a spoľahlivosť - aj čo sa týka systému AdBlue.
Ahoj, po dvouleté přestávce doplňuji aktuální zkušenosti. Jumper vestavba 2.0 HDI 160 L4H3 maxi 2850 kg prázdný, při provozu 3,5 až 4 t. Najeto necelých 100tis po celé Evropě (včetně neunijních zemích s neznámou kvalitou nafty) Servis 0. Pouze olej + filtry + pneumatiky (olej výměna cca 7l každých 12-15 tis) Do nafty vždy doplňuji letní/zimní VIF, spotřeba adblue 0,8 l na 1000 km. Jezdí moc pěkně, používáme i jako druhý osobák v rodině. Až neuvěřitelně táhne do dlouhých prudkých kopců. Při pohodové jízdě bere kolem 8, ale při spěchu umí i za 14 l,. Martin[img][img][img][/img][/img][/img]
Martin a Johanka Připojili následující obrazek:
Ahoj chlapi, chystame se koupit uplne novou dodavku na vlastni vestavbu a potreboval bych vedet osobni zkusenosti s jumperem 2,2 blue hdi nebo 2,0 bluehdi coz by mel byt podobny akorat starsi motor. Chtel bych 121kw ale vemu i 103kw pokud bude za rozumnejsi penize. Mate nekdo? kolik mate najeto? jak to jede a sere se to? Nejvic se bojim ty močky. Pry je to kazitko a meni se nadrze jak na bezicim pase.
Moc diky za nazory a zkusenosti
Filip
Ahoj všichni. Po dlouhé době zase tu. Jen reference k autu. Najeto cca 35tis. Motor táhne skvěle, spojka stále drží, spotřeba kolem 10.5 litru a pokračují s vestavbou. Bohužel jak tam byla postel nic mě nenutilo na autě pracovat. Takže teď pokračuji a pomalu se blížím k výsledku. Až pochopím jak se sem vkládají fotky něco sem přidám. Takže vestavbám zdar a zdraví ať slouží. Mara
SlawczoČlenPřidáno
před 8 letTaktiez mame vo firme Jumper 35+ L4H2 BHDi 160 druhy rok, Ma natocene cez 135.000km. Spotreba okolo 9,5l/100. Nosime v nom tovar 500-1000kg, takze ho nepretazujeme. Spojka zatial OK, tazne na 3tony /este netahal/. Jedina vaznejsia chyba /v garancii/ bol slabytlak AdBlue, tak nam vymenili celu nadobku aj s cerpadlom.
Slawczo, Tina, Zuzka, Vilko - Burstner Viseo
Karlos_BrnoČlenPřidáno
před 8 letAhoj, ano u Peugeotu se dá dohodnout super cena, já mám tažné, kožený paket, klimu, 2 samostatná sedadla a L4H3 dostal jsem se na 605tis kč s DPH. Najeto mám zatím jen 5000km. bohužel jsem slyšel pozitiva i negativa. v obytkách ok, u dopravců KO.
prý zlobí filtry a převodovky. Motor je dobrej a starej co dělají už snad 15 let, jen ho ted narvali do velkýho auta a přidali močovinu.
spotřeba 8,5 průměr za prvních 5000km.
váhu mám komplet se vším, ( voda, posádka 4 lidi, motorka, vestavba 3650kg)
Ještě je otázkou zda objednat nyní motor 2lt, nebo počkat do května 2,2Lt. Zatím čekáme s konečným rozhodnutím na výstavu. Do Prahy.
Ve vestavbě jsme zatím na živo nebyli. Momentálně jezdíme s integráčem, musíme posoudit, jestli nebude vestavba kapku natěsno.
Citovat
JAREK112 napsal:
Citovat
Martin a Johanka napsal:
Citovat
JAREK112 napsal:
Ahoj,
také uvažuji o podobném autě na vestavbu. V jaké ceně se nechá pořídit podobné auto, abych měl představu.
děkuji za odpověď
My jezdíme s Jumper 2,0HDI 163 koní druhým rokem a po necelých 40 000 km je to letadlo s neuvěřitelně nízkou spotřebou (po cca 30 tis spadla o dva litry a jede jak čert).
Ve výbavě + prosklení se dá prodejce dotlačit citelně pod 500 bez daně...
Motor je hlavně v kopcích úžasný tahoun (vnitrozemí Černé Hory, Albánie,...). Také si myslím , že při slušném zacházení a oleji po 10 - 12 tis se motoru s nájezdem obytky nemá co stát.
Často parkujeme honě nadrsno, spojka smrděla nesčetněkrát , ale zatím drží.
Couvací kamera je nezbytnost.
Jezdí se nám s ním tak příjemně, že se posupně stalo naším běžným větším rodinným autem (podobně jak píše Bushman) a prodáváme jedno z osobních aut...
Martin
Je tedy lepší objednat auto se dvěma místy k sezení? A zasklení je také výhodnější již z výroby? Jdou okna otevírat?
Vaše auto je povedené .
díky
Na vestavbu okna z vyroby asi ne. Nebudou oteviraci tak jako v obytce a budou bez izolace.
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
Hlavně se informuj u prodejce zda již jde auto objednat v konfiguraci kterou si zvolíš. Já jsem kupoval auto v září 2018 a bylo mi řečeno, že až do srpna 2019 se nadají auta objednat a budou k dispozici pouze skladovky.
Dvě sedačky objednej určitě! Je to pak děsnej vopruz s papírama pokud je předěláváš. Nám připadaly dost příjemné a tak jsme je tam nechali a jen dodělali vyhřívání a nechali očalounit. Když jsem to řešil (2,5 roku) nedaly se ve výrobě na dodávku objednat boční otevírací okna - jen na autobus ???! Tedy jsem objednal jen zadní a boční se dodělávaly potom. Protože jsem vyjednal slevu cca 60% z ceníku a ta se vztahovala na všechno, bylo nejlevnější vše dostupné objednat do výroby. Jednoznačně v tomhle autě potřebuji tempomat, klimu a couvací kameru. Ty tehdy byly v rámci nějakých paketů se spoustou zbytečností, ale za cenu stejnou jako bych to objednal zvlášť. Tedy máme v autě asi všechno co se do něj tehdy dalo namontovat. Kožený volant je mi také příjemný...
Martin
Upravil Martin a Johanka dne 02.02.2019 19:47,
před 8 let