Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

výběr typu baterie do karavanu

Poslední aktualizace před 5 let
K
kamilioČlen
Přidáno před 5 let
Mozno myslel prenosny solarny panel, s dlhym kablom a postaveny dalej od auta. Hladaj cez google "prenosny solarny panel", je ich vela, su aj prenosne niekolko sto watove. Len je pravda ze mimo kempu by asi dlho na mieste nevydrzal bez dozoru.
J
Jarda885Člen
Přidáno před 5 let

Tantal88 napsal:

@Tantal88 - ......Naj by bol externý panel na slnku a auto v tieni,ale pri stani na divoko,by som si to nevedel predstaviť...Len v kempe 😃

Neumím si představit, jak dokážeš mít auto ve stínu a panel na slunku, když slunko chodí po obloze a stín se pohybuje. Asi nerozumím "externí panel". Můžeš dát, prosím, fotku?
Dík.
Jarda, Hana,
Laika Kosmo 6.0 nebo
Opel Zafira, Bürstner 435 Premio
K
kamilioČlen
Přidáno před 5 let
Tantal88: A preco pouzivas absorpcnu chladnicku na baterku a solar a nie na plyn? Na 12V sa to zvykne pouzivat len za jazdy, na alternator. A aj za jazdy sa casto pouziva plyn a nie 12V, ked mas mono/duo control.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 5 let
Doba pokročila. Dnes už bych nedoporučil jinou baterku než LiFePo4.
T
Tantal88Nováček
Přidáno před 5 let
A ak by som našetril idem do lítia.80%vybitia a samozrejme jej min polovičná váha Mám Exide 210 a nič moc...Mám zatiaľ absorpcnu chladničku Meva a to je žrút elektriky a k tomu solar polykristal 240w...a ten to nestíha dobíjať..Prechádzam do budúcna na kompresorovú Waeco...Aj to bude na hrane..Už len si želať slniečko...Naj by bol externý panel na slnku a auto v tieni,ale pri stani na divoko,by som si to nevedel predstaviť...Len v kempe 😃
T
Tantal88Nováček
Přidáno před 5 let
Radšej by som do obytného priestoru volil gelovku.Viem že cena je min 2 nasobna,ale zdravie mi je presnejšie.
PabloGSPabloGSČlen
Přidáno před 8 let
Kupoval jsem přívěs nový, přebíral jsem ho s už namontovaným moverem a zapojený na samostatný provoz z baterie. Baterka (trakční kyselinová Varta 110Ah) s nabíječkou (CTek) je instalovaná pod sezením u elektro jednotky. Mover, baterku, nabíječku sice nemontovali ve fabrice, ale v Hykru, kde předpokládám (věřím a doufám ;)), že vědí co dělají když jsou autorizák a dávají na to papír.
K
kyklopČlen
Přidáno před 8 let

Citovat

bob7373 napsal:

Trakční
- neznamená hermetický,
- neznamená vhodný do obytného prostoru
- znamená dlouhý výdej energie, krátkodobý vysoký odběr jim škodí, jsou opakem startovacích baterií.
- znamená to vhodný pro uložení energie pro pohon mechanismů.
Od startovacích se liší počtem cyklů, který je násobně vyšší - až 1600 o špičkových zaplavených trakcí.
Do obytného prostoru musí být namontován hermetický trakční aku, nikoli každý trakční aku, i odvod plynů neznamená vhodný k instalaci.
Pokud chceme instalovat nehermetický aku do obytného prostoru, je nutno jej umístit do odvětraného odděleného prostoru, popř zajistit odvod plynů mimo tento prostor u aku s ventilem.

Pozerám pod sedačku šoféra v súčasnom Knaus 650DG a tam na mňa kuká od výroby banner agm 80Ah s "hadičkou" vyvedenou pod podlahu. Toto riešenie nájdeš u množstva OA na trhu. Nemyslím si, že by výrobca montoval príslušenstvo v rozpore s technickými predpismi a normami ;)
bleriot11bleriot11Člen
Přidáno před 8 let
Když nechce solár,nemohlo by být řešení malá udržovací nabíječka,když karavan stojí zaparkovaný u domu?
https://www.euron...816/#popis
TomTPTomTPČlen
Přidáno před 8 let
Bez soláru ji vycykluješ daleko dřív. Tím se ti podstatná část investice do jednoduchého soláru v budoucnu určitě vrátí.
Tom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest
Přidáno před 8 let

Citovat

daniel cisar napsal:
a jiná tam být asi nemůže.

Gelovka je zbytečná. Nenech se strašit, obyčejnou trakci mají v karavanu skoro všichni. Počítej, že ji brzy zničíš a budeš muset koupit novou. Je lepší ji kupovat za 3000 než za 6500.
Fun
Smile 😊
DavidFDavidFČlen
Přidáno před 8 let
Vzhledem k 60% ceně jsem dal obyč zaplavenou, karavan je relativně velký a prostor pod sedačkou má větrací otvor směrem dolů.
Ale gelovka je určitě lepší volba.

Na druhou stranu je znám případ velmi vážných zdravotních problémů řidiče, který jel nějaký čas v autě s baterií pod sedadlem - byla vadná baterie nebo dobíjení, to nevím přesně.
Burstner Premio 495TK DoDo(2016) + Ford Tourneo Custom 2018 L1 96kW
daniel cisardaniel cisarČlen
Přidáno před 8 let
No hoši, koukám že to je taky veliký téma. To jsem zas něco otevřel. Každopádně díky za Vaše názory, byly pro mě vážně vodítkem. Resumé je asi takové, že to nechám na autorizovaném servisu. Potřebuju si nechat namontovat mover a rozchodit karavan na baterku. Když jsem se díval na ceny trakčních gelových baterií, tak cena kolem 6.000,- je celkem normální a jiná tam být asi nemůže.
Kluci, Děkuju :-) Dan
haskyhaskyČlen
Přidáno před 8 let
Zdravím.Při použití automatu nabíječky bych se toho vůbec nebál.OA,vestavby a dodávky mají běžně druhou baterii pod sedačkou a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Hasky
Upravil hasky dne 24.10.2018 05:38, před 8 let
B
bob7373Člen
Přidáno před 8 let

Citovat

TomTP napsal:

Citovat

bob7373 napsal:
Stačí porucha nabíječky a může být problém.

To platí ale u jakékoliv baterie. A na vině nemusí být jen nabíječka, ale třeba nekorektní dobíjecí napětí vlivem zkratu na článku samotné a jakékoliv baterie. V tomto duchu by baterie nemohla být v karavanu žádná.

No asi ta diskuse nemá moc cenu chce to asi trochu hlubší pohled, tu poruchu jsem myslel například i když mám dvě nafouklé gelovky a neuteklo z nich nic, prostě každý až dělá co myslí. jen netuším, proč se nesmí do baterkárny chodit s otevřeným ohněm:D
TomTPTomTPČlen
Přidáno před 8 let

Citovat

bob7373 napsal:
Stačí porucha nabíječky a může být problém.

To platí ale u jakékoliv baterie. A na vině nemusí být jen nabíječka, ale třeba nekorektní dobíjecí napětí vlivem zkratu na článku samotné a jakékoliv baterie. V tomto duchu by baterie nemohla být v karavanu žádná.
Tom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest
B
bob7373Člen
Přidáno před 8 let

Citovat

Joe King napsal:

Mě prodejce baterií říkal, že karavan se bere jako odvětráváný prostor - tudíž tam i ta nehermeticky uzavřená baterie být může.

No, až Ti tam nainstaluje baterku včetně nabíjení, dá Ti k tomu papíry tzn vezme odpovědnost proč ne. Viděl jsem na vlastní bulvy vyražené dveře od kamrlíku, kde se nabíjely baterky. Stačí porucha nabíječky a může být problém.
Mám jednu zásadu - špatně slyším, ale dobře čtu. Ale dnes je řada odvážných lidí, zeptej se Karla, pokud řekne ano, proč ne, já bych to pro sebe do obytné části nedal.
Joe KingJoe KingČlen
Přidáno před 8 let
Mě prodejce baterií říkal, že karavan se bere jako odvětráváný prostor - tudíž tam i ta nehermeticky uzavřená baterie být může.
B
bob7373Člen
Přidáno před 8 let
Trakční
- neznamená hermetický,
- neznamená vhodný do obytného prostoru
- znamená dlouhý výdej energie, krátkodobý vysoký odběr jim škodí, jsou opakem startovacích baterií.
- znamená to vhodný pro uložení energie pro pohon mechanismů.
Od startovacích se liší počtem cyklů, který je násobně vyšší - až 1600 o špičkových zaplavených trakcí.
Do obytného prostoru musí být namontován hermetický trakční aku, nikoli každý trakční aku, i odvod plynů neznamená vhodný k instalaci.
Pokud chceme instalovat nehermetický aku do obytného prostoru, je nutno jej umístit do odvětraného odděleného prostoru, popř zajistit odvod plynů mimo tento prostor u aku s ventilem.
Přidáno před 8 let

Citovat

rohlicekjan napsal:

mam dotaz.trakcni baterie se da nabijet primo v karavanu,protoze nevypousti nebezpecne plyny pri dobijeni nebo se musi nabijet mimo karavan/obytny prostor?
diky

Trakční baterie se instalují přímo do obytného prostoru. Čili neměl by s nimi být problém.
Fun
Smile 😊
Upravil Fun dne 22.10.2018 22:34, před 8 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: daniel cisar, TomTP, DavidF, rohlicekjan, Fun, bob7373, Joe King, hasky, bleriot11, kyklop, PabloGS, Jarda885, kamilio, Tantal88
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 21
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025