Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Expanzni nadoba

Poslední aktualizace před 4 roky
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Ako som pisal, myslim ze aj ten zlty ventil, ktory kupis s pripojnou sadou k B10 bojleru a ktory je spomenuty v instalacnom manuali, je bezpecnostny, teda pretlakovy. V anglictine to volaju Safety/Drain valve. Nikde to ale teraz neviem najst potvrdene. Jedine v jednom zahrancnom fore vetu:
"All Truma safety/drain valves (old/new design, manual or electric operation) have an overpressure relief capability."
Ale radsej si to niekde este over (alebo nejak odskusaj), neviem to naisto. Naisto to vidim napisane len v tom manuali k FrostControlu, co nechces.
Edit: nieco o tom ventile je aj v prispevku #21 od Discoverfun v tomto vlakne, tiez pise ze je pretlakovy.
Upravil kamilio dne 04.02.2022 00:42, před 4 roky
S
sarikČlen
Přidáno před 4 roky
Vitara- je tam čerpadlo tlakové, ale mě se jedná právě o to že když se ohřeje voda tak zvětšený objem vody aby neudělal nějakou paseku, to že to poberou hadice jsem už tady někde četl ale abych pravdu řekl tak tomu moc nevěřím protože to by byly hadice pěkně nafouklý a to nejsou, navíc hadice jsou takové jako se dvou vrstev takže toho asi moc nepoberou (jsou nejspíš odolné na nafouknutí). V bojleru v nádobě také nahoře není moc prostoru pro vzduch.
Před rokem mě blbnul bojler tak jsem jej vyndal a naplnil jsem jej vodou a když se voda zahřála tak vyteklo horním
vývodem třetina -možná i půlitr vody, takže tento objem vody někde musí být znát a právě proto mám strach aby nepovolili hadice nebo aby se nenafoukl bojler (mám jej nový)

Kamilio - mě se nejedná o protimrazový ventil, v zimě nejezdím takže vodu na zimu vypustím
V
vitaraČlen
Přidáno před 4 roky
Nepíšeš jestli máš rozvod řešený pomocí čerpadla na tlakovou vodu, které se zapne při poklesu tlaku vody v rozvodech.,
Nebo čerpadlem které zapne při otevření kohoutku.
U tlakového rozvodu je expanzka v rozvodu dobrá, voda teče rovnoměrněji a čerpadlo zapíná méně často.
U druhé varianty je myslím zbytečná.
Pokud se bojler nahřeje, zvětšený tlak poberou hadice.
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
V montaznom navode BG 10 je zmienena instalacia takeho zlteho vypustneho ventilu, alebo protimrazoveho frost control vypustneho ventilu. Obidva su myslim aj bezpecnostne, protitlakove.

Overpressure safety valve
At an overpressure of up to max. 4.5 bar (e.g. created when
heating up the boiler), the FrostControl opens automatically
and releases the overpressure to the outside intermittently via
a draining connection.

Ja som si dal pri montazi BGE10 pre istotu rovno ten Frost Control, ktory sa automaticky otvori aj ked klesne teplota pod 3 stupne a vypusti vodu z bojlera.
Upravil kamilio dne 03.02.2022 10:58, před 4 roky
S
sarikČlen
Přidáno před 4 roky
Trochu oživím toto téma a to dotazem zdali je lepší namontovat expanzní nádrž na vodu a to pouze z důvodu že když bojler ohřeje vodu, tak tato voda změní objem tak pro jistotu tam dát tuto expanzku aby byla jistota že třeba nepraskne a nebo nevyjede ve spoji hadice. Sice nikde v montážních návodech na bojler (BG 10) není tato expanzka namalovaná, ale přemýšlím o tom ji tam dát, nebo je to zbytečné? Jaké máte v tomto zkušenosti.
K
kutil1Člen
Přidáno před 7 let
Ahoj, díky všem za vysvětlení.

Sloučené 18.08.2019 13:35:
Ahoj, máte někdo informaci, jestli má tato expanzní nádoba membránu? Jde mi o to, zda se celá nemůže nezaplavit vodou. Má někdo obrázek v řezu?

https://www.karav...9MQAvD_BwE
DiscoverfunDiscoverfunČlen
Přidáno před 7 let
Plynovy boiler truma nema zadnou expanzni nadobu, je to tlakovy hrnec z nerezu ktery ma 2 vyvody na vodu
a sedi v pozinkovanem polohrnci ve kterem je pod tlakovym hrncem horak plynu, v tlakovem hrnci se zavarena
slepa trubicka ve ktere sedi zvenci cidlo teploty vody a tepelna pojistka proti prehrati,to cele je obalene skelnou
vatou a zvenci sedi krabicka s ridici jednotkou, boiler je od vyrobce povolen do tlaku 3,5 bar, ale v obytnych vozech
je bezny tlak vody do 2,5bar, protoze boiler ma membranovy vypustny/pretlakovy ventil standartne na 2,5 bar (cerveny) ale dostane se u trumy taky zluty ventil, ktery je na 3,5 bar tlaku. U provozu boileru je dulezite kdyz se
auto na par tydnu odstavi, casem se snizi hladina vody v boileru, tim zustane tepelny senzor v bubline vzduchu
a kdyz se potom boiler zapali, tak se ten senzor prehreje a spali se ta tepelna pojistka (to je nejcastnejsi porucha
provozu) proto se ma pokazde pred zapnutim provozu zapnout pumpa a otevrit nektery kohout na horkou vodu
aby se boiler doplnil a takto funguje boiler leta bez problemu !
Honza
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 7 let
Pokud vím, tak nemá.
K
kutil1Člen
Přidáno před 7 let
Díky za rady. Pořád mne zajímá, zda ten plynový bojler Truma má nějakou expanzní nádobu ve svém kompletu.
Přidáno před 7 let
Kdyz si nafouknes dusi z nakladaku, tak nepotrebujes ani pumpu !
Honza
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 7 let
Expanzní nádrž raději s nafukovací duší. Ta se nezavodní.Like
Přidáno před 7 let
Kdyz das tu expazni nadrzku nad boiler,tak to staci uplne, ja ji mel na zacatku primo dole za pumpou a obcas se me stavalo, ze se me komplett zavodnila jak jsem psal v predchozim clanku, tak jsem prodlouzil privodni hadici dal
tu expanzni nadrzku do vysky a byl pokoj. pred tim jsem z nouze misto odvzdusnovaciho sroubu nasrouboval
autoventil a kdyz se me nadrzka zavodnila, tak jsem pumpickou na kolo napumpoval trochu tlaku seshora do nadrzky,ten vzduch potom vytlacil vodu tak do 1 tretiny a vodni system pracoval sofort bez chyby dale, nestalo se to
casto, tak 3x az 4x za 10 let, ale ted mam absolutni pokoj.
Honza
Vlasta1Vlasta1Člen
Přidáno před 7 let

kutil1 napsal:

@kutil1 - Ahoj, díky za vysvětlení. Ta expanzka nad instalací... Instalace je až k umyvadlu, sprše atd. Nemyslí se, dát jí až nad tato místa?
Nádrž mám pod sedadlem v obytné části. Tedy stačí ji dát mírně nad bojler, je tam málo místa.
Doporučíš nějakou konkrétní?
Mám čerpadlo Fiamma s tlakovým spínačem.
Vedení mám dělané plastovými trubičkami se šroubením, ty se tlakem neroztahují.

Expanzní nádržku dej klidně hned za čerpadlo, k nádrži nebo kam se vejde. S výškou montáže si vůbec nedělej problém
V
vanhalenNováček
Přidáno před 7 let
Asi 2.2baru...to šplouchání vody je zavzdušnováním soustavy-už jsem namontoval zpětný ventil a přestalo to...teď ještě musím vyměnit vodovodní baterii protože nezvládá takový tlak...A nebo vypojit to zesilovací čerpadlo
B
BeryČlen
Přidáno před 7 let
Kolik poschodí v přívěsu máš, že potřebuješ takovej tlak ? To nemáme asi v patrovým domku doma :-)
Já mám rozvod beztlakový se spínači v kohoutkách a tlak jsem omezi napájením ponornýho čerpadla přes žárovičku.
Tlak vody je nižší, takže necáká všude okolo, spotřebuje se jí míň a hlavně mi to tolik nenafukuje můj samodomo ohřívač vyrobenej ze zaizolovanýho plastovýho kanystru, jedním barem bych ho asi spolehlivě roztrhal :-) Výkon žárovičky (10w) je u mě tak akorát, aby čerpadlo vodu vytlačilo sprchou do výšky stropu.
K
kutil1Člen
Přidáno před 7 let
Ahoj, díky za vysvětlení. Ta expanzka nad instalací... Instalace je až k umyvadlu, sprše atd. Nemyslí se, dát jí až nad tato místa?
Nádrž mám pod sedadlem v obytné části. Tedy stačí ji dát mírně nad bojler, je tam málo místa.
Doporučíš nějakou konkrétní?
Mám čerpadlo Fiamma s tlakovým spínačem.
Vedení mám dělané plastovými trubičkami se šroubením, ty se tlakem neroztahují.
Upravil kutil1 dne 15.08.2019 12:53, před 7 let
Přidáno před 7 let
Nazdar, To je presne ten efekt kdyz nemas expanzni nadobu, a poustis vodu jen malym proudem, pumpa staci vyrovnavat snizujici tlak a v jednom kuse zapina a vypina proto potrebujes expanzni nadobu, muzes ji zapojit na
kteremkoliv miste do hadice na studenou vodu, (nektere expanzni nadoby maji uz zabudovanou rozdvojku na
vodu, coz ukazuje : na prihodnem miste prestrihnout hadici studene vody a zapojit tam do serie ty dva vyvody)
lepsi je ale expanzni nadobka s jednim vyvodem, protoze se na ni da nejdrive prodluzovaci hadicka, ktera se pripoji
potom s T rozvodkou ke prestrizene hadici, protoze je dulezite,aby byla ve vysce nad vodni instalaci, jinak by se
pri vypnuti pumpy a ubytku tlaku vody naplnila komplet az nahoru a to zapinani pumpy (jak jsem psal predtim) by
okamzite prestalo fungovat ! Ja mam nadrze na vodu a pumpu ve dvojite podlaze hned za ridicem a kuchyn,umyvarnu/wc a sprchovou kabinu vzadu na konci vozu, proto mam dlouhe hadice od nadrzi k spotrebicum
vody, mam za ridicem misto kontrolniho panelu celou skrin s ovladaci elektronikou a mam tam zaroven ve 1,5m
vysce zabudovanou tu expanzni nadrzku a mam ji pripojenou asi 50 cm za tlakovym vyvodem z pumpy, protoze
hned za pumpou mam UV-filter na odbakteriovani vody a elektricky ventil na vypousteni vody z hadic v zime.
S takhle udelanou instalaci vody kdyz otevru jakykoliv kohout, tece voda 50 vterin aniz by se pumpa zapnula, to
je proto, ze na tu delku hadic (ca 6m) se hadice taky tlakem roztahuji do sirky a pr odberu vody se stahnou zpet na
standartni prumer a tim se prodlouzi doba ubytku tlaku v expanzni nadobce, ze se pumpa zapina az po 50 vterinach
odberu vody. Doufam, ze jsem to srozumitelne popsal.
Discoverfun

Sloučené 15.08.2019 12:10:
Jeste dodatek ode mne : pri instalaci vody se stanicni pumpou tam nepatri zpetny ventil protoze pumpa si reguluje sama tlak vody tim nemuze v hadici voda od kohoutku spadnout zpet!
Discoverfun
V
vanhalenNováček
Přidáno před 7 let
Zpětný ventil nemám-takže objednám přes eshop...poslední dotaz kam ho zapojit když mám 2 čerpadla-hlavní a za ním zesilovací- až za to druhé?Stačí jeden zpětný ventil do celého systému??
Dík všem za odpovědi a trpělivost
Peťa
A
AlumanČlen
Přidáno před 7 let

vanhalen napsal:

@vanhalen - Děkuji za odpovědi,teď už vím že expanzní nádoba do mého systému nepatří.Koupil jsem ji proto že jsem si myslel že tím vyrovnám tlak v celé soustavě.Jak mám tedy zabránit tomu aby po otevření kohoutku voda šplíchala nebo pulsovala a když pustím sprchu tak teče voda i přes zavřený kohoutek v kuchyňce?Podle mne není v pořádku tlak

Mas špatný -netesneci kohoutek v kuchyny a buďto nemáš nebo je nefunkční zpětný ventil a pres ten kohout v kuchyni ti padá hladina- systém se stále zavzdusnuje a dělá ti to tu neplechu co popisujes.
V
vanhalenNováček
Přidáno před 7 let
Děkuji za odpovědi,teď už vím že expanzní nádoba do mého systému nepatří.Koupil jsem ji proto že jsem si myslel že tím vyrovnám tlak v celé soustavě.Jak mám tedy zabránit tomu aby po otevření kohoutku voda šplíchala nebo pulsovala a když pustím sprchu tak teče voda i přes zavřený kohoutek v kuchyňce?Podle mne není v pořádku tlak
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: kutil1, Fun, Discoverfun, vanhalen, Vlasta1, Bery, Aluman, Dyndas, sarik, kamilio, vitara
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 15
Členové online 1
Prying

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025