Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

přídavný ventilátor k absorbční lednici

Poslední aktualizace před 4 roky
librilibriČlen
Přidáno před 4 roky
Já se napojil na 12 V zásuvku, kterou mám nad lednici
PetrMPetrMČlen
Přidáno před 4 roky
Můžou být rozdíly podle typu ledničky (vysoká, malá,..) hledal bych jednoduše dva dráty, které mají +12V a -12V. A pak vyřešit ovládání, ZAP-VYP, regulace podle teploty,...
Upravil PetrM dne 19.01.2022 12:53, před 4 roky
PetrM Připojili následující obrazek:
ventilator01.jpg ventilator02.jpg ventilator03.jpg
Z
zednekNováček
Přidáno před 4 roky
Nemáte někdo fotoukazku kde zapojit elektriku k ventilátorům, po oddělání horní mřížky nevidím kam zapojit
díky moc
B
BeryČlen
Přidáno před 6 let

Pepa z Plzne napsal:

@ Pepa z Plzne -

hasky napsal:

@hasky - "Celý svět" dává ventilátorky do horních mřížek,tím pádem jako odtah.Odvětrání v podlaze karavanu u každého plynového spotřebiče je samozřejmost,a proto si troufám říci že není možné aby ventilátorky z PC udělali podtlak : pokud schválně neucpeš spodní mřížku a ještě tu v podlaze.Jak píšeš,kutilové dělají horší zvěrstva,ale toto bych jako zvěrstvo vůbec neviděl.

Ahoj,
mám již 10 let koupený a namontovaný originál set dvouventilátor s termostatem a přepínačem. Najeto za to dobu více než 200 tis. km a to jak za polárním kruhem, tak v jižních státech např v Maroku.Nepamatuji se kolik set stál tehdy, ale vidím, že ten samý je k sehnání v e-shopu za cca 700 Kč. Trochu se divím, když uvážím, že obytné přívěsy stojí několik set tisíc a obytná auta od milionu výše, že se zde experimentuje se samodomorobo. Mám původní ledničku a chladí jako nová.
Pepa

O peníze jde až v první řadě. A stejně tak o princip - proč kupovat předraženou sadu ventilátorku (všichni víme, jak je cokoli, co je označeno jako pro karavaning předražené), když takových i kvalitnějších větráčků má každý kutil ve sklepě celou bednu ... A kdo ne, tak má souseda a ten má.
Montáž a zapojení větráčku/ů je jen o pracnosti odkrytování/zakrytování panelu ledničky a odtržení/přilepení mřížky a nějak si nedokážu představit, jak by nějaká prodávaná sada dál zjednodušila už tak jednoduchý přichycení větráčku/ů k mřížce dvěma šroubkama nebo vázací páskou a zavrtání vypínače nebo termostatu do ovládacího panelu. A hlavně neposkytne tu radost, jako samodomo provedení.
Třeba já strávím, a rád, každoročně údržbou, opravama a vylepšováním přívěsu daleko víc času, než jeho používáním. A popravdě, užívám si to víc, než pak stresující dovolenou s dětma ...
Ale chápu, že to není zdaleka standardní přístup :-)
Upravil Fun dne 24.03.2020 09:29, před 6 let
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let

Pepa z Plzne napsal:

@ Pepa z Plzne -

hasky napsal:

@hasky - "Celý svět" dává ventilátorky do horních mřížek,tím pádem jako odtah.Odvětrání v podlaze karavanu u každého plynového spotřebiče je samozřejmost,a proto si troufám říci že není možné aby ventilátorky z PC udělali podtlak : pokud schválně neucpeš spodní mřížku a ještě tu v podlaze.Jak píšeš,kutilové dělají horší zvěrstva,ale toto bych jako zvěrstvo vůbec neviděl.

Ahoj,
mám již 10 let koupený a namontovaný originál set dvouventilátor s termostatem a přepínačem. Najeto za to dobu více než 200 tis. km a to jak za polárním kruhem, tak v jižních státech např v Maroku.Nepamatuji se kolik set stál tehdy, ale vidím, že ten samý je k sehnání v e-shopu za cca 700 Kč. Trochu se divím, když uvážím, že obytné přívěsy stojí několik set tisíc a obytná auta od milionu výše, že se zde experimentuje se samodomorobo. Mám původní ledničku a chladí jako nová.
Pepa

Ahoj.Vždyť to je to o čem jsem psal,psali tedy skoro všichni.Do horní mřížky,jeden,dva,někdo i tři ventilátorky a je to v pohodě,nic se neděje.
Upravil Fun dne 09.03.2020 09:11, před 6 let
P
Pepa z PlzneČlen
Přidáno před 6 let

hasky napsal:

Ahoj,
Pepa
R
robolNováček
Přidáno před 6 let
Což takhle win-win? Jeden nahoru a jeden dolů? Dole tlačný a nahoře tažný?
haskyhaskyČlen
Přidáno před 6 let
"Celý svět" dává ventilátorky do horních mřížek,tím pádem jako odtah.Odvětrání v podlaze karavanu u každého plynového spotřebiče je samozřejmost,a proto si troufám říci že není možné aby ventilátorky z PC udělali podtlak : pokud schválně neucpeš spodní mřížku a ještě tu v podlaze.Jak píšeš,kutilové dělají horší zvěrstva,ale toto bych jako zvěrstvo vůbec neviděl.
JardaK2JardaK2Člen
Přidáno před 6 let
Nemám snahu tady kohokoliv přesvědčovat, že to má špatně udělané. Nakonec i všechny normy jsou nezávazné dokud se na ně například neodkáže výrobce daného zařízení v návodu. Já jen chtěl poukázat jak je to s plynovými spotřebiči třídy B což většina lednic na plyn je. Neviděl jsem žádnou profi origo lednici s ventilátory, ale to neznamená, že když to tak výrobce neudělal tak tam současně neprovedl ještě jiné opatření např. samostatný přívod vzduchu pro hořáček někde zespodu a neudělal z toho třídu C) to fakt nevím. Největší problém je, že v každé instalaci je to všechno dost odlišné. Ve starších karavanech jak píše Berry není lednice oddělená(také jsem to tak měl u staršího kousku). U novějších už je oddělené dost pečlivě, dokonce všechny průchody čehokoliv zatmeleny a okolo trubek plynu kaučuková izolace. Nějaká díra do podlahy bude alespoň malá vždy - PB je těžší než vzduch tak aby měl kudy "vytéct" v případě úniku. Nové kousky mají zase vysokou lednici a tam jsou ty vztlaky zase větší. Jen jsem chtěl zdejší kutili (nic ve zlém, ale občas mi běhá mráz po zádech hlavně v sekci elektro jak se někteří pouští bez vědomostí do různých akcí) upozornit na úskalí těchto úprav. A jen bych zopakoval doporučení kontrolovat jestli z komínku odcházejí spaliny. Přeji všem ať vám lednice dobře odfukují a máte dobře vychlazeného beera. Jarda
Jiri MajkiJiri MajkiČlen
Přidáno před 6 let
Ty musíš vytáhnout lednici a ventilátory příjdou na záda lednice jak je to v popisu výrobce u všech lednic
slavaconslavaconČlen
Přidáno před 6 let
Mám jeden ventilátor a úplně stačí. kdybych dal dva, tak každý se svým vypínačem.
B
BeryČlen
Přidáno před 6 let
Třeba u mě ty 2 prťavý větráčky nějakýho nejslabšího typu zapojený v sérii se točí tak pomalu, že když před mřížku dám ruku, tak se musím soustředit, abych vůbec poznal, že foukají, to těžko může mít vliv na hořák, kterej musí odolávat větru, nebo průvanu při otevírání oken a dveří, případně kombinaci obojího (což třeba vařič, sající u mě vzduch otvory v čelním panelu, sfouknout dokáže). A když na to přijde a zapomene se vypnout, nezhasne ani za jízdy vlivem poryvů větru třeba od kamionů. Navíc prostor ze lednicí v podstatě ani není utěsněn od vnitřního prostoru přívěsu, takže tam bude vzduchu vždycky dost. U mě je navíc ještě i malá přížka v podlaze pod lednicí.
Ještě k bodu 3 a 4 - vyšší účinnost vypnutýho větráčku v chladném vzduchu působí podle mě přesně opačně - brzdí jeho proudění víc, než na teplý výstupní mřížce.
Bod 2, vliv teploty na životnost bych neřešil - jednak jde o pár stupňů rozdílu a hlavně větráčky odtahující vzduch z PC zdrojů jsou na teplotu snad dělané.
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
S
sarikČlen
Přidáno před 6 let
Já jsem aby přívod studeného vzduchu byl větší tak jsem vyvrtal mezi zadní stěnu ledničky a stěnu do podlahy tři otvory velké na Pvc trubku jak se používá na odpadní vodu od dřezu a tyto trubky jsem jěště nechal aby nešel za jízdy bordel dovnitř tak jsem je nechal aby pod podlahou byly asi 15cm a ventilátorek z počítače mám na horním vývodu. Má to tu výhodu že studený vzduch lepší proudí nahoru a lepší se chladí lednička
N
novotnakjiriČlen
Přidáno před 6 let
To Jarda . tak mi to nedalo,a prohlédl jsem si stránky a umístění světových výrobců jako Jayco a Kedron.I oni,Pokud není v RV kompresorovka tak ventilátory montují do horních mřížek.A nebo to Evropa,Anglie a Austrálie dělají špatně?
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let
Aby se ti stalo že se vzduch bude přisávat přes komínek,musel by jsi spodní mřížku mít pěkně zacpanou.A to asi nikdo nemá.Všichni víme že pro chod lednice je cirkulace vzduch moc potřebná,tak si troufám říci že mřížky si každý občas profoukne.Chlapi,neděsme se navzájem a nepouštějme bubáky.
JardaK2JardaK2Člen
Přidáno před 6 let
Taky mám ventilátory 3 spínané přes příložný malý termostat https://www.gme.c...o1r004505a přichycený shora stahovací páskou k žebrování. Termostat spíná při 45°C což mi připadá i ze zkušenosti vhodná teplota. Mezi termostat a ventilátory mám vsazen malý PWM regulátor https://www.gme.c...duct-38323 pomocí kterého si nastavím otáčky jak potřebuji.
Co mám ale zásadně jinak tak ventilátory mám na spodní mřížce a to z několika důvodů:
1. mechanický - u vrchní mřížky vede trubka s plynem pro varnou desku hned za mřížkou
2. na chladném vzduchu ventilátory tolik netrpí teplem
3. na chladném vzduchu mají ventilátory větší výkon(vyšší hustota vzduchu)
4. když ventilátory neběží tak méně brání přirozené cirkulaci z důvodu viz. bod 3
5. nejdůležitější - lednice je plynový spotřebič B (vzduch pro spalování odebírá z prostoru ve kterém se nachází a spaliny odvádí pomocí spalinové cesty do volného ovzduší) u těchto spotřebičů jeli instalováno jakékoliv nucené větrání tak vždy pouze přetlakové. U plynových spotřebičů B (připojených na komín) je povolený podtlak 4Pa a to je min. účinná výška komínucca 5m. V našem případě se bavíme o účinnné výšce v jednotkách cm.

Než se tady na mě sesypete tak se nad tím prosím zamyslete z plynařského hlediska.
Oprávněně zde na začátku diskuze někdo zmiňoval obrácený tok spalin a hned mu to všichni vyvraceli vč. Karla.
Plamínek hoří do trubičky na jejímž vrchním konci je přerušovač tahu (takové to trochu šikmé T-čko). Pokud vytvoří ventilátory v prostoru za lednicí podtlak tak se může otočit směr a místo výdechu spalin dojde k nasávání vzduchu přes ten přerušovač. Spaliny v tomto okamžiku naředí a odtáhnou ty ventilátory tak že se zase tak moc neděje (nakonec nad mřížkou je velmi často okno kuchyně). Pokud plamen dobře hoří tak spaliny nejsou jedovaté a hlavně od té lednice je jich trocha - co je to 200W hořáček lednice oproti cca 2kW když zapálíte hořáky sporáku v karavanu. Riziko je, že ten obrácený směr spalin může začít blokovat nebo obracet směr proudění v té svislé trubici a tak omezovat správné množství vzduchu hořáčku lednice. Pokud hoří s nedostatkem sekundárního vzduchu začíná kouřit a hlavně produktem spalování už není jen CO2 a voda ale i jedovaté CO.
Cílem této mojí reakce je zejména upozornit na tuto problematiku, ke které je nutno přihlédnout při realizaci. Pokud osadím ventilátory do spodní mřížky tak jediné co riskuji, že mi budou netěsnostmi tlačit teplý vzduch do karavanu. Při přetlaku odchází vzduch i komínkem přes přerušovač, ale ve správném směru tzn. není důvod, aby se spaliny dostaly do karavanu a navíc nebude omezen přísun sekundárního vzduchu na plamen.
Pokud si někdo dá k mřížce malý ventilátorek, který nedoléhá těsně na to muší pletivo a ten ventilátor tak honí i část vzduchu dokola a ostatní otvory má čisté a průchozí tak to může fungovat OK, ale pokud tam někdo natěsno sekne dva velké hafany nebo má muší pletiva samý prach a pavučinu tak už může problém snadno vzniknout.
Závěrem bych doporučil všem co mají ventilátory na odvodu si občas zkontrolovat jestli jim opravdu z komínku odchází ven nějaké spaliny při provozu ventilátorů.
Tož tak Jarda
pachtapachtaČlen
Přidáno před 6 let
Přidavný ventilátor jsem měl namontovaný přesně jeden víkend a po víkendu letěl ven.Mám totiž lednici hned u vchodových dveří do nástavby a když jsem seděl venku tak mi větrák hučel přímo u hlavy.Vyřešil jsem to vyklápěcí mřížkou, na spodní hraně mřížky jsou modelářské plastové panty zarážka z nerez drátu mřížku drží vyklopenou v 45° a v uzavřené poloze to drží magnet ze starého disku počítače.Chápu,že toto řešení nemá význam pro ty kteří mají vývod odvětrání vzadu nebo na opačné straně obytky nebo vleku tam je ventilátor nejjednodušší řešení.Pro zajímavost jsem si změřil otvor pro průchod vzduchu přes mřížku a díru bez mřížky po nasazení mřížky se zmenší otvor téměř o polovinu navíc se teplý vzduch musí přes mřížku protlačit směrem dolů to jsou další ztráty.Funguje to a ani v letních měsících si na teplotu piva nestěžuji.
Hanka a Pavel
E
edahermanČlen
Přidáno před 6 let

maria napsal:

@maria - taky se na to chystám. Jen mi není jasné, proč se to tam nemontuje už ve fabrice?

Protože by ta výrobu stálo asi o euro víc - to přeci nejde Grin
M
mariaČlen
Přidáno před 6 let
taky se na to chystám. Jen mi není jasné, proč se to tam nemontuje už ve fabrice?
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 6 let
Já mám taky 3 ventilátory. Po zapnutí vypínače mi jede prostřední a přes termostat se spínají ty krajní podle potřeby. Za normálních okolností běží všechny tři a ty krajní se vypínají, když je večer už dost chladno a lednice je nachlazená (jaro, podzim nebo v létě na horách).
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 24
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025