FunHlavní administrátorPřidáno
před 5 letToto vlákno je pouze pro sdílení zkušeností vlastníků elektroaut. Vše ostatní buď přesunu nebo přesunu do koše.
Kapacita baterie po roce provozu a najetých skoro 20000km je stále 100 procent (99.8(, záruka na baterii je 8let nebo 160000km.
Vzhledem k tomu, že MB 350 GLE De umožňuje řidiči volbu, na jaké místo si přesune ten, který přístroj, či ukazatel, rozhodl jsem si ukazatele spotřeby nafty i el. energie dát na head up display. Hodnoty spotřeby jsou dobře čitelné, ale měrné jednotky pod nimi jsou výrazně menší. Musel jsem si pomocí telefonu head up display vyfotografovat a potom fotku zvětšit, abych potom viděl, že je tam skutečně napsáno: KWh/h. Takže se omlouvám za to, že jsem jednotku popsal jinak, než udává výrobce.
Nerad bych se zde pouštěl do dlouhé polemiky o tom, co je správné. Jen uvedu svůj názor:
kWh/h je totéž jako Kw krát hodina děleno hodinou. A to jak si ze školy pamatuji (po vykrácení stejné hodnoty v čitateli i jmenovateli je pouze KW. A to je, dle mého názoru, správné, protože nám ukazatel sděluje okamžitou spotřebu a nikoli za nějaký čas. To bych musel na té křižovatce, se stále stejnou spotřebou, stát 1 hod. Jinak řečeno, když tento ukazatel píše č. 9, mám okamžitou spotřebu 9 KW, tečka. To, jak to výrobce popsal, je dle mého názoru pouze k tomu, aby řidiči nějak sdělil, že se nedívá na spotřebu na 100 km, jak jsme všichni zvyklí, ale na spotřebu okamžitou.
Jenže já vidím problém této diskuze jinde. Dodal jsem dost podrobný článek o mých (zatím čtyřměsíčních) zkušenostech s vozidlem, které se zatím na našich cestách moc nevyskytuje a který má docela unikátní kombinaci motorů. Pokud vím, nikdo jiný, než Mercedes, kombinaci naftového motoru a elektromotoru nevyrábí. Domníval jsem se, že zde budou přibývat příspěvky od majitelů jiných hybridů a čistých elektromobilů. Že si budeme navzájem sdělovat naše zkušenosti o dojezdu, nabíjení, spotřebě v létě a v zimě, poměru ujetých km na elektřinu a nafty, či benzinu. Že to bude přínosem pro nás vlastníky, ale i pro ty, kteří se ke koupi takového vozidla chystají. Proto jsem uvedl i příklady, kdy se zkušenosti v různých testech odlišují od reálného používání.
Bohužel jsem se zmýlil, ale největší zájem je o to, jestli když chybí jedno malé h u měrné jednotky, je to vinou konstruktéra, nebo pisatele příspěvku. Pro mne je potom čtení takových diskuzí a případně odpovídáním na ně zbytečnou ztrátou času. Pokud bude mít někdo skutečný zájem o zkušenosti s provozem MB 350 GLE De, již jsem uvedl na mne kontakt a dále se této diskuzi už věnovat nebudu.
S pozdravem a přáním mnoha zajímavějších témat a diskuzí
Pepa z Plzně
Pepa z Plzne Připojili následující obrazek:
pedaČlenPřidáno
před 5 letElektro auto ne, ale dobíjecí Hybrid.
VOLVO XC40, Plug in Hybrid, 1,5 benzín motor, dojezd na baterku cca.45km, cena: bez mála 1.500.000,-, výkon 250 koníků
Auto primárně určeno okolo komína, pro manželku do práce ten dojezd stačí. V kombi režimu (když už je baterka prázdná), tak spotřeba cca. 4,5L/100km, protože elektro motor pořád pomáhá.
Auto je vynikající, zpracování, pohodlí, asistenti atd....to je ale zavádějící, protože se jedná o Volvo a to tak nějak samo o sobě by mělo být TOP, jelikož se jedná o prémiovou značku.
Vyzdvihnu rekuperaci a plánování jízd. Rekuperace je fakt dobrá, kdy např. Plzeň / Praha dálnice to dokáže rekuperovat 60% energie.
Plánování je taky super....jedeš z Plzně do Prahy a zadáš do navigace Plzeň / Praha / Plzeň a auto si samo použije 50% energie do Prahy a 50% energie z Prahy.
Akcelerace je úžasná a spousta benzínů s 250 koníkama jen kroutí hlavou.
Průser je zima, zapnuté 4x vyhřívání sedadel, vyhřívaný volant, vyhřívané přední sklo....to už auto samo neumí spočítat a dojezd na baterku rapidně klesá. Je to logické.
Průser jsou finance....porovnal jsem auto ve stejné výbavě (R-Design), ale s benzínovým motorem a vyšlo mě cca., že bych musel ujet 500.000km aby se mi vrátil rozdíl mezi benzínem a Hybridem. Jelikož žádné auto nemám déle než 3-4 roky, tak se to nikdy nemůže vrátit, nehledě na výdrž baterie - velká neznámá do budoucna.
Průser je nabíjení. K autu dostaneš jeden kabel na dobíjení z běžné zásuvky(cca. 5-6 hodin). Dokoupil jsem do garáže Wallbox-cena 25.000,- a u veřejných stanic (mám konektor Typ2) potřebuješ svůj kabel (samec/samice)-cena 7000,-Kč. Takže další nezanedbatelná investice.
Průser je cena nabíjení. Mám na střeše soláry, takže když nabíjení dobře naplánuješ, tak nabíjíš zdarma-kdo ale má furt hlídat/plánovat. Od Čezu dostaneš na dobíjení auta levný tarif pro celý dům na 22hodin. cca. 3,5kč/kW, to už ale mám z jiného důvodu. ALE, jakmile se píchneš na veřejný stanici, tak platíš 10,-kč/kw.
Názor? Hybrid dává smysl, elektro auto ne. Finančně jsou obě varianty zatím nesmysl a co se týká ekologie tak taky-to se ale ví a bylo toho už napsáno až až.....Pohybuji se v Automotivu na úrovni Tier1 a mohu vás ujistit, že současné platformy se stále plánují dloouhodobě na zástavbu spalovacích motorů a "kecy" typu že v UK od roku 2030 nepřihlásíš auto se spalovákem jsou dlé mého názoru trochu utopie.
Co se elektro aut a elektromobility týká, tak osobně mě nejvíc vadí to vnucování ze strany EU, restrikcei atd., viz. náš Fun tady na fóru, ale o tom nemohu psát, bo bych kvůli odporu k elktroterorizmu zase dostal banána :-)
dracekvoČlenPřidáno
před 5 letJá tu souvislost vidím. Protože už jsou první vlaštovky toho, že el. pohon budou mít i obytky.
Takže odpověď na původní otázku. Vlastním el. auto už přes dva roky.Peugeot ION. Což je klon Mitsubishi I-Miev, první opravdu sériově vyráběný elektromobil. Dojezd cca 100km. Rok výroby 2012, celkem najeto 90 tis. km.
Najel jsem už 30 tis km k plné spokojenosti. Auto nic nepotřebuje. Jen jednou za 60 tis. km vyměnit olej v převodovce. (prostě jen pár ozubených kol. převodovka se to ani moc nedá nazývat, bo se tam nic neřadí)
Užívám si tichou jízdu, absenci údržby a to vše za 35Kč na 100 km. Jezdím s tím jen kolem komína.
Jedinou úravu co jsem dělal bylo domontování topení na benzín. Spálím za zimu 30L benzínu.
Takže tak. Za mě je to na každodenní dojíždění do práce úplně ideální vozítko.
2. Nemyslím si, že je to dobré pro každého. Takové auto, aby se zaplatilo, tak musí prostě jezdit. A hlavně ten co ho má, tak musí mít možnost dobíjet doma. Pro lidi z města je to prostě blbost.
Stejně tak je to blbost do obytky. Ty auta většinou najedou ročně málo, ale když už jedou, tak jezdí dlouhé štreky.
Aku se opotřebovává i věkem. Takže se může stát, že obytka najede pouze 100 tis, ale aku odejde věkem. Takže 0 ušetřených emisí, protože auto nic moc nenajelo, ale zdegradovala mi obrovská baterka strářím.
Moc se omlouvám za několik překlepů a i pravopisných chyb. Něco jde na úkor automatických oprav a něco na to, že jsem příspěvek psal skoro ve 24,00 hod a tím pádem trochu unavený.
Pepa z Plzně.
Patřil jsem mezi první členy Caravanu 24 ( to nás ještě nebylo ani 500 registrovaných) a před rokem jsem se rozhodl, že už sem nebudu přispívat. Mnozí vědí, co mě k tomu vedlo a nerad bych ty důvody zde rozebíral. Nehodlám se i nadále zde zúčastňovat diskuzí,(některé typicky české vlastnosti prostě nemám rád), ale slíbil jsem před více než rokem nějaké informace a sliby se mají plnit.
V prosinci r. 2019 jsem si objednal Mercedes GLE 350 De. Kdo neví, co je to za variantu, tak je to kombinace pohonu jednak naftovým čtyřválcem o objemu 1950 ccm , výkonu 194 PS a Kr. momentu 400 Nm a jednak elektromotorem o výkonu 136 PS a Kr. momentu 440 Nm.
V důsledku covidu 19 byla továrna v USA, kde se tento typ vyrábí 2 x uzavřena a potom nastaly problémy i s přepravou. Zkrátka jsem auto obdržel až 23.10 a mám s ním od té doby najeto 9 tis. Km.
Auto s přehledem splňuje vše, co jsem od něj očekával. Maximum pohodlí, velký počet různých asistentů, ale nejlepší je propojení obou pohonů, na jedné straně dynamika s hmotností 2655 kg, na druhé straně spotřeba. S autem se dá jet jen na naftu (spotřeba je 4,5 – 7/100 km), nebo jen na el. proud (spotřeba 20-35 Kwhod/100 km) nebo nějakou kombinací obou pohonů.
Pokud někdo bude mít zájem o podrobnější informace, jsem k dispozici buď na emailu: zemanj13@gmail.com, nebo na tel. 602260375
Na Netu je již několik testů tohoto provedení a to jak českými, tak slovenskými (jiné zahraniční nechci komentovat) „odborníky“. Ani jeden z těchto testů není objektivní a jsou v některých hodnocených parametrech odlišné od skutečnosti, či jsou některé věci úplně zamlčovány. A to se týká jak pozitivních, tak negativních vlastností. Mohu uvést namátkou ty nejdůležitější:
1. Ve všech testech 350 GLE De je jako jedna z nejlepších věcí vyzdvihována možnost dobíjení jak střídavým, tak stejnosměrným proudem. Pro méně znalé uvádím, že nabíjení stejnosměrným proudem (DC) je výrazně rychlejší a je možné ho použít v tzv superchargerech. Doma lze toto auto nabíjet AC-tedy střídavým proudem a to buď z 220 V proudem 2,2 A, nebo z třífázové zásuvky 7,4 A. Ovšem zásadní je položení si otázky: proč si kupuji hybrid? No přece proto, abych, až mi dojde elektřina, mohl jet dál na naftu a to až 1000 km. Proč bych zastavoval po každých necelých 100 km a čekal několik desítek minut na nabití dalších 80 km, zaplatil za elektřinu v superchargerech tolik, že další km na elektřinu by mne vyšli na cca 2,50 Kč/km, když dám za naftu jen cca 1,50 Kč/km. A to nemluvím o tom, že každým rychlonabíjením si zkracuji životnost akumulátoru, který jako díl v tomto případě stojí 400 tis. Kč. Doma mě stojí 1 KWhod max. 3,50 Kč. V rychlonabíječkách je to 8-10 Kč.
2. Buď vůbec, nebo jen okrajově se v testech zmiňuje to, že při nabíjení vznikají ztráty a to dvojího charakteru. Jednak se část energie promění při nabíjení v teplo, neboť se aku zahřívá. A druhou část ztrát máme v tom, že auto má chladící okruh s čerpadlem, které také má nějakou spotřebu. Ztráty jsou přímo úměrné rychlosti nabíjení. Při nabíjení 3,6 A v garáži s teplotou 19 st. se jedná jen o cca 2% ztrát. V zimě venku u rychlonabíječky to může být až 10%. Takže do auta "natankujete 25 Kwhod, ale zaplatíte 27,5 KWhod.
3. V testech je uváděno, že spotřeby dle WLTP v praxi nejde dosáhnout a skutečná spotřeba el.proudu má být údajně o cca 10-20% menší. Mohu jen z vlastní zkušenosti uvést, 350 GLE De má dle WLTP uváděn dojezd 90-99 km na el. Proud. Při venkovní teplotě 4 st.C jsem ujel 105 km a předpokládám, že při 20 st.C ujedu více než 110 km. Stačí jen maximálně využívat setrvačnosti vozidla. Je to ovšem jízda s maximálním dodržováním povolených rychlostí a bez jízd v terénu nebo po dálnicích. (pro jízdu po dálnici mám k dispozici přece spalovací motor se spotřebou cca 6 l. nafty). Ovšem další mylná informace z testů je to, že nejmenší spotřebu má hybrid v městském provozu a to z důvodu častější rekuperace. Hybrid není perpetum mobile! Častějšími rozjezdy na křižovatkách ztratím více, než získám častější rekuperací. Nízká spotřeba ve městě je dána pouze nižší průměrnou rychlostí a tím i nižším čelním odporem. A to už vůbec nechci hovořit o jízdě ve městě v zimě. Nejmenší dojezd budu mít při kratších cestách ve městě a teplotách hluboko pod bodem mrazu. Proč? Protože auto vytápím přídavným elektrickým zařízením a to jak vnitřní prostor, tak hlavně trakční akumulátor. V prvních km u auta, které stálo delší dobu v -12 st.C. je spotřeba stojícího auta na křižovatce i 9 Kw/hod. Postupně ovšem klesá. I tak moje zkušenosti hovoří, že se dojezd s klesající teplotou razantně snižuje. Pokud budu hovořit o dojezdu při 5 st.C, cca 100 km, při -12 st.C je to jen cca 65 km.
Závěr:
Najezdím ročně 60-70 tis. Km, ale s více auty. (jen s obytným autem je to přes 20 tis. Km) S MB 350 GLE De budu jezdit cca 25-30 tis. Km ročně. Jak je vidět z uplynulých 4 měsíců, najedu většinou denně do 80 km a to pouze na elektřinu. Na naftu toto auto ujede maximálně čtvrtinu celkových km. Protože mám možnost dobíjení na obou místech, kde s autem parkuji, elektřinou z části získanou z fotovoltaiky (v zimních měsících těch přebytků moc není), počítám, že průměrné náklady na 1 km budou ročně dělat 70-80 hal/km. Něco málo se ušetří také na dálniční známce, na parkování ve městech zdarma a také na údržbě. Pětiletá záruka spolu se servisem zdarma stále jen třetinu toho, co totéž stálo u dieselového BMW. Ano, při ceně tohoto auta 2,5 mil. Kč nebude pro majitele rozhodující, zda dá za 1 km 80 hal. Nebo 2,20 Kč. Je ovšem zajímavé, že tento hybrid stojí úplně stejně (při stejné výbavě), jako nejsilnější šestiválcový diesel. U jiných značek bývá dost podstatný rozdíl v ceně hybridu a varianty se spalovacím motorem. Ovšem, kdo má rád novinky, technické zajímavosti, nebo ten, kdo nechce ve městech zhoršovat ovzduší a pochopitelně kdo si to může dovolit, je MB 350 GLE De jistě zajímavé auto. Při koupi jiného hybridu zvažte, kolik potřebujete ujet denně km např. do práce, z práce s třeba nějakou odbočkou na jednání, či nákup. Od napsaného dojezdu dle WLTP odečtěte 25% na zimní období a dalších 10% na postupnou degradaci akumulátoru, pokud nechcete auto měnit po každých třech rocích. Mě by v tomto případě hybrid s dojezdem na el. proud dle WLTP okolo 50 km nevyhovoval. O vyšší spotřebě benzínového agregátu proti dieselu se také asi nemusím zmiňovat.
PS. Možnost táhnout až 3500 kg na kouli je také zajímavé.
Pepa z Plzně
11 uživatelů reagoval/i na tento příspěvek Espero, klapoun, Pepi, Fun, Jirka W, Lubos a Dasa, Macek2, Zdenek a Alena, Marhon, milan590, belcanto