mbČlenPřidáno
před 4 roky2 kw je málo, počítá se ztráta - 30 %. Já nejsem zastánce dávat topení pod vůz, nejen ztráta, ale dříve topení odejde, hlavně kombinace sůl a hliník je vražedná. A to se bavím o značkových topeních.
Hodně se dávali do sanitek na Fordech Ebry a dnes po cca 5 letech jsou zarostlé a hřídelky se netočí. To se u topení ve voze nestane.
Jestli musíš dát topení pod auto, určitě ne Čínu...
HAF22ČlenPřidáno
před 4 rokyZdravím, dovolil bych si obnovit vlákno, nakonec jsem se rozmyslel, že asi nejlepší varianta by mohla být dodělat do auta ještě bufika. Vzhledem k tomu, že ho budu používat opravdu jen sporadicky, tak bych volil nějakou variantu dražší Číny např. LF Bros. Jsem dost přecitlivělej na hluk a tak bych asi dal bufika ze spodu pod podlahu auta a do vnitřku zatáhnul jen hadici sání a výfuk topeni. Otázka zní jaký výkon do H2L3 jestli 2kW nebo 5kW. 2kW má průměr trubek cca 60mm což je asi v pohodě, ale zase má vyšší otáčky ventilátoru (větší hluk?) …5kW má zase nevýhodu dělat do podlahy auta dvě díry průměr 90mm mi přijde trochu moc. Předem děkuji za vaše názory a zkušenosti.
MarhonČlenPřidáno
před 5 letK uchycení se používají úchyty Tenax, jsou vycvakávací a tím pádem se to připevní velmi rychle. Prodejce mi poslal fotky jak to vypadá pro můj model, na příští zimu to nechám vyrobit.
Marhon Připojili následující obrazek:
cesty toulavyČlenPřidáno
před 5 letNaftových topení Truma je aktuálně nedostatek a to i pro prvovýrobce vestaveb. Poptávka mnohonásobně stoupla a díky Covidu se nedaří navyšovat výrobu. V Německu prodejci Possl píší všem co čekají na nové auto, že už jim nemohou dodat naftové topení a bohužel musí akceptovat plyn. Je to stejný problém, který se vyskytuje napříč celým automobilovým průmyslem.
Neni lepší zateplit zadní dveře?
Taky o tom dodatečném oddělení zadních dveří nějakou houní přemýšlím, ono spíš jde o to jak to naroubovat na zateplení traverzy nad dveřmi. Suchý zip by sice fungoval, ale nedalo by se to s ním prát, protože by se odlepoval z houně.
MarhonČlenPřidáno
před 5 letPo ½ ročním používání Trumy 6 D mohu říci, že 6 kW je na dodávku až předimenzované. Stejné topení se dává i do klasických, o dost větších obytňáků. Chvíli mi trvalo než jsem se teplo naučil správně dávkovat. Poprvé jsem nastavil ventilátor rozfuku na HIGH a žabky v koupelně se během noci úplně zdeformovaly horkem. Nyní nechávám běžet ventilátor na ECO a je to tak akorát. Truma menší výkon u naftových topení stejně nedělá, alespoň ne oficiálně. Před nákupem jsem uvažoval i nad Westfalií Amundsen a ta měla papírově z výroby Trumu D 4 se 4 kW. Ale to je asi speciálně vyráběný typ jen pro Westfalii. Jinak pokud jsme uvnitř auta máme na displeji nastaveno 18 stupňů, ale topí to víc je tam přes 20. Před sprchováním to zvednu na 20, což je v reálu tak 25. Na noc to stáhnu na 15. Na časovači mám nastaveno, že topení ráno zvýší výkon cca půl hodiny před tím, než vstáváme. Pokud je auto na více dní odstavené tak ho permanentně temperuji na 8 aby tam nic nezamrzlo.Je to naše první vestavba a před nákupem jsem měl obavy, jestli s vytápěním nebude u plechového auta problém, hlavně aby nezamrzaly rozvody vody a odpad. Ale zatím je všechno v pohodě. Jediné co uvažuji, že zadní dvoukřídlé dveře oddělém nějakým závěsem, trochu od nich táhne.
Nedělám reklamu na Trumu a už vůbec nechci dehonestovat majitele jiných značek topení. Všem bez rozdílu přeji ať mají v autě vždycky teplo nehledě na značku a výkon jejich topení.
Máme 10 kg + 2 kg náhradní Pb. H1 L1 a jedeme 14 dnů bez problémů.Je to malá dodávka a na plyn jede ještě dvouplotýnka vařič.Topení Truma 1900 W .Dotazy?
Mám vestavbu L3H2 taky s vestavěnou nádrží, topím na 20-22 stupňů. Jezdím v zimě maximálně na dva dny a plyn tankuju tak 3 x za rok, se 45 litry plynu bych vydržel 10 dní určitě, ale přesně jak píše Maria, problém jsou baterky.
Upravil Huhu dne 04.02.2021 21:52,
před 5 letvestavba Ducato L3H3, Truma E2400. Vestavěná nádrž 45l. Týden pod lanovkou Rak., It.... Přes den topíme na cca 22, v noci na cca 15. Spotřeba odhadem půl nádrže. Větší problém než plyn ním dělá elektrika pro rozfuk. Když svítí slunce, je to OK. Když nasněží nebo je pod mrakem, máme patý den problém.
Len okrajovo,jeden weekend bolo v noci -16⁰C,tak som zakempoval v aute na dvore na test kurenia a prenocoval som. Na udržanie teploty 21⁰C ktorá mi vyhovuje na spanie som musel o 3tej ráno zdvihnúť vykon z 0 na 2(cca 1000W), inú noc keď bolo -6⁰C tak bez planara,len maly elektricky konvertor 500W/220V s pomocou prevetravania s ventilátorom Planara stačilo na udržanie teploty 17⁰C. Okna zaizolovane s 2cm Mirelon. Ale som maličký.....
To: Marhon
Na 6kW výkonu u Trumy fakt nic moc. Myslím, že se "trošku pleteš". Mám topení 2kW, je to Webasto Air Top 2000 STC D (horkovzduch, naftová verze). Minimální výkon 1kW - maximální 2kW. Mám L2H1, prostor je 10 m3 a mám přepážku s oknem, ale to není podstatné, protože mohu vytápět předek i zadek současně podle toho, jak si nastavím klapky na výstupech v obou prostorech. Vepředu ale obvykle Webastem nevytápím. Já si to přes SMS poslat nemůžu, což není vlastnost topení, ale mého tlačítkového mobilu. Chytrý mobil nepoužívám, měl jsem to kdysi a po 6 týdnech jsem se toho zbavil, měl jsem silný pocit, že mě to obírá o svobodu (sledování polohy, vnucování reklam, dokonce ani ten slavný Whats Up nebyl zadarmo, protože jsem si nejdřív musel koupit data, roaming řeším tak, že na hranicích mobil vypínám a zapínám ho při návratu, nepotřebuji být pořád s někým propojený atd.). Mně obvykle stačí, že si vepředu topím od motoru, 3 lidná kabinka se vytopí v poho a pustím si to dozadu chvilku předem za jízdy a když zastavím, mám tam teplo. Nejsem tak zhýčkaný, abych si vyhříval vůz dopředu, i když časovač spínání to má zabudovaný, nikdy jsem to zatím nepoužil.
Upravil Espero dne 03.02.2021 19:42,
před 5 let
sipadanČlenPřidáno
před 5 letMarhone,
zkus prosím topit na "pokojovou" teplotu po celou dobu pobytu na horách.
To je zhruba řekněme v obytce 20 C.
Pak se teprve dá udělat závěr jak se to Satyho lithium v reálu chová.
Já jsem praktik, tak se nezlob za moji žádost.
Děkuju
MarhonČlenPřidáno
před 5 letto: Espero
Ahoj,
má to 6 kW, ale řekl bych, že taky záleží jáký prostor se vytápí. Pokud se nepletu tak máš L1H1 s přepážkou a bez oken což je na vytopení určitě méně náročnější než L4H3. Záměrně nepíšu Ducato L4H3, aby to HAF22 nebral jako reklamu značky Fiat. Také musím ocenit, že si mohu ráno přes smsku poslat aby topení zvýšilo výkon, takže než k němu dojdu tak už je vevnitř teplo. Před lety bych to považoval za zbytečnost, ale se stoupajícím věkem jsou to maličkosti. které dokážou život zpříjemnit.
Upravil Marhon dne 03.02.2021 18:39,
před 5 letNo hlavne,či to potom nebude mať moc veľký aerodynamický odpor na výstupe z bufa, keď to dáš do truma systemu. O teplote ani nehovoriac(leze z toho 100⁰C) Ale to by sa dalo poriesit injektorovym prisavanim.