ZdenekZsPČlenPřidáno
před 5 letDíky moc hlavně za ten tip s přídavnými větráky. To by mohla být ta pravá cesta. Projedu weby a nejspíš začnu tady na caravan24 :-)
PetrDubiČlenPřidáno
před 5 letLednice se nejspíš přehrála z důvodu vysoké teploty u chladiče aparatury. Bývá zo způsobené nedostatečným prouděním vzduchu za lednicí. Lidé to ve vedrech řešili sundáním mřížek za lednicí nebo přídavnými větráky. Je pravda, že po instalaci větráků mi to chladí brz problémů i ve vedrech nad 30°C a líp to chladí, když není lednice v rovině. A dost pomohl i plechový defkektor u vršku lednice, který odvádí teplo od lednice k mřížce a zanezuje teplu, aby se hromadilo pod vařičem (a tím pádem oteplovalo mrazák).
ZdenekZsPČlenPřidáno
před 5 letTak nevím co bylo špatně, ale po návratu domů, kde je jen kolem 20st.C se lednička zase rozběhla. Úplně nadšený z toho nejsem, protože lednička přestala chladit v těch největších teplotách, kdy jsem ji nejvíc potřeboval, prostě najednou přestala chladit a v mrazáku byla voda. Proč se to ale stalo to nevím. Letos ještě někam pojedu, tak provedu ještě zkoušku, ale příští rok bych rád k moři do itálie a nebo chorvatsko a to by bez ledničky nebylo moc dobré.
V každém případě, ještě jenou díky za rady.
ZdenekZsPČlenPřidáno
před 5 letOno v termostatu toho moc necvaká a popravdě jsem poslouchal jen u nastevení kolečka při provozu na plyn. Lednička je Elektrolux(asi -podle označení na výdechových mřížkách) a ovládání intenzity chlazení jak při provozu na elektriku, tak i na plyn je nahoře pod sporákem a je možné, že to případné "cvakání" termostatu jen neslyším. Až dorazím, domů pokusím se to proměřit, tak jak radí Bery. Díky
A co termostat ? Cvaká v něm při otáčení během provozu na plyn ? (když je teplota cca v rozsahu termostatu).
Začal bych měřením odběru ze sítě, lednice má nějaký jmenovitý odběr (třeba 150w podle typu), což je příkon při sepnutým termostatu. Co vím, tak jsou tam 2 spirály na 230V, při rozepnutým není příkon nulový, ale cca poloviční (1 spirála jede pořád, druhá přes termostat), aby absorbční aparatura během "nechlazení" moc nevychladla a po sepnutí termostatu nebyla ještě hodinová prodleva, než se zase chladicí proces rozeběhne.
Připojil bych bydlík k sítě přes obyčejnej zásuvkovej měřič spotřeby a podle toho bych viděl, jestli je to na "operaci", případně čeho.
ZdenekZsPČlenPřidáno
před 5 letDíky, kouknu na to až budu doma. Taky ve mě ještě doutná neděje, že to prostě jen lednička nedala v tom horku, Karavan i výdechy chladničky celý den na sluníčku a teploměr v kempovém baru šel i přes 40 stupňů. Možná, že až se ochladí, tak se lednice třeba vzpamatuje. Kdo ví.
Ale v každém případě všem díky za rady.
FunHlavní administrátorPřidáno
před 5 letZkontroluj pojistku. Otáčení může pomoci u staré chladničky pouze v případě, že nefunguje ani na plyn.
Upravil Fun dne 08.07.2021 08:59,
před 5 letOsobně bych to viděl na to, že odešla topná spirála na 230V.
Viz třeba tady:https://www.karavan.cz/topna-telesa-dometic
ZdenekZsPČlenPřidáno
před 5 letZdravím a mám dotaz pro zkušenější karavanisty.
Jsem už týden na Slovensu, venku hodně hodně teplo, lednička celý pobyt na 220V a na plno, ale dneska už ji to asi přestalo bavit a přestala chladit. Ono je venku opravdu hodně teplo(vc než 30st C). Kontrolka svítí, ale jinak nic. Přepnul jsem tedy na plyn a zatím běží, ale rád bych věděl co mě čeká doma. Karavan a nejspíš i lednice jsou z roku 2001 dodnes běžela v pohodě. Brouzdám po Caravan 24 a nejsem z toho moc moudrý - nejvíc rad je lednici vyndat a stokrát(mockrát) ji obrátit na záda ?!? Popravdě nevím, jak bych ji vyndaval kvůli trojímu připojení (plyn 12V 220V) a jestli by to k něčemu bylo. jestli ano a opravdu je to běžná porucha a takhle se to opraví, tak to po sezoně udělám, ale nějak se mi to nechce. Doma mi ledničky fungují desetiletí a v karavanu ji používám jen o prázdninách. Nějak z toho nejsem moudrý a nevím, kde hledat chybu.
Díky za každou užitečnou radu.