Ahoj.
Využívam toto riešenie už druhý rok.
Mám ale regulátor Büttner mpp260, ktorý pripojí chladničku vždy na pol hodiny. Potom buď zistí, že energie je dosť a pokračuje ďalšiu pol hodinu, alebo že nie je dosť a odpojí chladničku.
Znova začne cyklus nabíjanie batérie a po plnom nabití znova chladnička.
V lete cca 2-3 hodiny denne na 12V.
Vplyv na chladenie som nespozoroval.
Dobrý den,
mám dotaz k místním odborníkům - Řešil někdo využívání přebytečné energie ze solárních panelů pro provoz lednice?
Na obytce mám instalovánu následující sestavu:
- 2x solární panel BlueSolar 175WP Mono, seriové zapojení
- MPPT solární regulátor Duo Racer 100VDC/30A
- EPsolar dispej MT-11
- BATT1 - olověná – Varta Professional Purpose 105Ah, 12V
- BATT2 – olověná Varta 100Ah, 12V
Solární regulátor generuje signál AES, který lze využít pro přepínání lednice na nástavbovou baterii.
Potud vše ok, jakmile dává fotovoltaické pole dostatek energie - zapne se signál AES a přes relé přepojí lednici THETFORD N3000 na nástavbovou baterii.
Potíž je s odpojováním lednice - i když výrobce regulátoru tvrdí, že regulátor generuje signál AES při přebytku energie - algoritmus je jiný - signál se odpojí až ve chvíli, kdy solární pole již téměř nic nedodává, tudíž lednice již dlouhou dobu likviduje energii z nástavbové baterie.....
Konzultoval jsem to u dodavatele (Neosolar), nejedná se prý o chybu, ale o vlastnost regulátoru...
Zkoušel jsem signál AES blokovat při poklesu napětí baterie pod určitou hodnotu - to také není řešením, vlivem poklesu napětí při připojení lednice začne obvod cyklovat a je to nepoužitelné.
Napadá mne ještě použít nějaký sledovač stavu baterie s odpojovačem (např. BMV-7xx, nebo SmartShunt), toto by to asi mohlo řešit.
Zabýval se někdo z kolegů tímto problémem?