TivatČlenPřidáno
před 5 letJezdím celý život a na dodávce ani na obytce mi nikdy guma nebouchla. Rychlý defekt ano, ale v pohodě jsem zastavil a to jezdím s dodávkou řádně naloženou. Tak že ká bych klidně i pět let starý gumy zkusil, a pokud se na kratší cestě osvědčí, klidně je používej. Pokud mají označení C a hmotnostní index alespoň 110, není prý důvod k obavě z roztržení.
Já jsem měl 4 roky staré celoroční Hankooky s bezvadným vzorkem, najeto 30 tis. Před třemi týdny jsem jel do Itálie a cestou se na předku na jedné udělala boule na asi 20 cm běhounu a zvětšovala se, tak že auto poskakovalo. Tak sem jí vyměnil za rezervu a než sem dojel domů, udělaly to samé ještě další dvě. Samozřejmě jsem všechny ihned vyměnil za nové. A hlavně mi bylo vysvětleno, že by nebouchly, ale že se to stalo dlouhým stáním na místě. Je fakt, že normálně jezdíme téměř každý měsíc, v zimě aspoň jednou za dva. teď jsme stály kvůli covidu od srpna do května. Proto je důležité kvůli autu i kvůli gumám občas se projet alespoň "kolem komína", aby se zamezilo deformaci běhounu z dlouhého stání.
"my dva cestováním zrajeme jako naše víno "
www.winex.cz ...°bydlotoulky
Podívej se v jakém stavu pneu jsou a pak se rozhodni. Pokud nejsou boky popraskané a pneu celkově nevypadá steřele, tak bych neměnil. Určitě bude rozhodující, kde obytka těch 5 let stála. Pokud někde v krytém stání, tak ty gumy určitě ještě něco vydrží.
No na karavanu mám r.v. pneu 2015 (karavan provoz 2016) takže taky "žádná sláva"... Chce to spíš kontrolovat stav bočnic, pneu jsem před zimou i před létem ze strany naimpregnoval přípravkem na pneu, na sluníčku zakrývám... V zimě karavan stojí na vzpěrách pod nápravou , která je tak odlehčena a kola mají minimální zátěž.
Brát 5let jako dogma pro stáří gumy je dle mě nesmysl... může bouchnout zánovní pneu, stejně tak jak může vydržet stará pneu 10let... řekl bych že stejně musí dojít k nějakému poškození bočnice a natržení vnitřní struktury pneu - výmol, krajnice apod...
HrochČlenPřidáno
před 5 letPokud ještě neznáš nikoho, komu stará guma za jízdy na bydlíku praskla a udělala škodu třeba za 250.000,- Kč, tak já jich znám dost. U bydlíka pneumatiky max. do čtyř let stáří a je úplně jedno jaký mají ještě vzorek. Při prasknutí na dálnici, než zastavíš, tak se ti běhoun podívá dovnitř. Tak se mrkni, co máš nad zadní nápravou a kolem ní. Často se tam vyskytuje Truma topení s bojlerem, lednice, elektroblok atd., atd. Ceny těchto výrobků si najdeš na jakémkoliv e-shopu. K tomu připočítej opravu nástavby a pak zvaž, jestli není lepší zainvestovat pár kaček do nových gum. A to samozřejmě předpokládám, že se ti podaří bezpečně zastavit.
Také jsem vždy zamáčkl slzu, když jsem dával do sběrného dvora gumy s krásným vzorkem, tak jsem přešel na univerzály, a ty zvládnu sjet po třech letech :-) .
Pokud měnit, tak jedině kvůli výšce vzorku a zimnímu provozu. Jinak 5 let stáří není nic hrozného já bych jezdil klidu dál.
FunHlavní administrátorPřidáno
před 5 letJá bych je také vyměnil. Životnost se uvádí cca 5 let. Hlavně, pokud bych jel někam dál, tak bych nechtěl riskovat.
HrochČlenPřidáno
před 5 letAno, určitě je vyměň, bez ohledu na vzorek.
Zdravím, jste si jistý že jsou celoroční? Pozor označení M+S nestačí, musí tam být ještě vločka. Pokud jsou 5 let staré tak si myslím, že celoroční nebudou.
Zdravím všechny karavanisty,koupil jsem obytné auto, staré 5let , pneumatiky jsou celoroční Michelin,je potřeba je měnit? Vzorek je ještě dobrý.
Upravil Fun dne 27.07.2021 17:29,
před 5 let