HAF22ČlenPřidáno
před 5 letNo koukam, že jestli má člověk čínskej panel, nebo Victron je stejnej výsledek. Gratuluji k nalezení závady.
Upravil HAF22 dne 07.08.2021 10:37,
před 5 let
JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letVýsledek po přiletování kontaktu na ranním sluníčku se starou baterií a regulátorem
JardaJK Připojili následující obrazek:
Přesně stejný problém jsem řešil před rokem. Solární panel na bydlíku dával naprázdno 18V, ale po připojení jakékoliv zátěže byla nula. Nakonec se ukázalo, že problém spočíval ve studeném spoji "primárního" plusového kabelu přímo v černé krabičce na rubu solárního panelu. Spoj jsem propájel a je po problémech. Jinými slovy hledání problému včetně mnoha telefonických a jiných rad mi trvalo 3 měsíce a odstranění problému 3 minuty.
Třeba Vám moje informace pomůže.
JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letTak ještě doplnění, vylezl mozol, tak jsem to raději ještě přeměřil na přímém slunci. Naměřeno přes 20V a 8A. Po připojení zátěže (regulátoru) ale napětí klesne na polovinu, proud zůstává. Pokud na svorkách regulátoru měřím proud, to znamená, že zátěž panelu ještě zvýším, napětí panelu klesne dokonce pod 1V (viz foto s regulátorem, kde je na displeji napětí z panelu). Už jsem z toho jelen. Předpokládám tedy, že je vada v panelu, resp. nedává potřebný výkon.
JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letJeště jsem zapomněl, předtím jsem napětí měřil starým voltmetrem, a asi ukazoval chybně těch 20V co jsem psal na začátku.
JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letTak změřeno přímo na kabelech z panelu, sice lehký opar, ale sluníčko trochu prosvítá. Napětí 12,3V, proud nejvíc asi 2,7A. Má cenu kontrolovat kontakty v té krabici pod panelem, nebo ho mám rovnou reklamovat?
JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letDíky za radu, až se dostanu k autu, tak vyzkouším.
Na multimetru červený přepni do pravé zdířky, na multimetru natoč 10 A. Pokud měříš zkratový, tak kabely z multimetru dej na kabely výstup soláru. Samozřejmě jeden kabel z multimetru na jeden kabel ze soláru a totéž s druhým.
Pokud budeš měřit, kolik teče do akumulátoru, tak odpoj jeden kabel třeba + a z multimetru jeden kabel na ten ze soláru a druhý z multimetru na tu odpujenou svorku na aku.
Upravil kutil1 dne 30.07.2021 13:59,
před 5 let
JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letRegulátor jsem samozřejmě připojil jak se má, nejdřív baterka. S měřením proudu nemám zkušenost, mám jem obyč multimetr. Je na to někde nějaký návod?
VasuČlenPřidáno
před 5 letRychlý pokus, spoj vodiče z panelu do zkratu a při dnešním slunci bude ukazovat jmenovitý zkratový proud cca 12-13 A Jestli bude ukazovat hodně menší, vada v panelu. Dále doufám, že jsi nezničil regulátor, nejprve se regulátor připojí k baterce a pak se připojí panel, opačně je možná ztráta regulátoru !!! Že ty jsi připojil regulátor k panelu, bez připojení baterky ! A na něm měřil 11 V
JardaJKNováčekPřidáno
před 5 letDobrý den, prosím o radu. Na obytném autě mám solární panel Victron 175 Wp a regulátor PWM Victron 20A. Na vodičích od panelu naprázdno naměřím napětí +- 20 V, oproti kostře vozidla +- 30V, ale po připojení na regulátor už na svorkách naměřím jen +-11 V a to ukazuje i regulátor na displeji. Vodiče jsou 4 mm², délka od panelu k regulátoru cca 1,5 m, regulátor je nový, předtím jsem měl noname z číny a myslel jsem, že zlobí on. Baterie EXIDE 85Ah také nová. Konektory jsem předělával, na konce vodičů jsem zkoušel zapojit s dutinkami i bez, ale stav je stále stejný. Může být vadný panel? Je kupovaný nový letos v dubnu. Díky za jakoukoliv radu.