Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Příprava na 12V Hobby Classic 495

Poslední aktualizace před 4 roky
J
JendaaaNováček
Přidáno před 4 roky
Zdravím. Tak hotovo, vše funguje, tak jsem spokojen. Ještě jednou všem moc děkuji.
Jendaaa Připojili následující obrazek:
20220127_072552.jpg
J
JendaaaNováček
Přidáno před 4 roky
Tak už je to jasný...po odpojení modrého a hnědého drátu z trafa a připojení akumulátoru vše svítí, dokonce jdou i čerpadla na vodu. Takže super a všem moc díky.
J
JendaaaNováček
Přidáno před 4 roky
Zdravím vás. Zkusil jsem tedy proměřit. Na výstupu z trafa (bílá dvojlinka) je 14V, na vstupu jsem nemaměřil nic. Na svazku s čokoládou jsem nemaměřil také nic. 12V jde z trafa k čerpadlu na vodu a k bateriim v koupelně a v kuchyni, jinak na 12V nejde nic.
Upravil Jendaaa dne 26.01.2022 11:58, před 4 roky
Jendaaa Připojili následující obrazek:
20220126_104353.jpg
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
Ajej, asi jsem nevědomky rozpoutal válku ... Grin
Kotýnci na cestách ...
K
kutil1Člen
Přidáno před 4 roky

Vasu napsal:

@Vasu - 115mAh máš maximálně na 10 minut, asi jsi neznalý jednotek SI , máš asi baterku 115 Ah

Ahoj Vasu, pokud to nevezmeš špatně a máš smysl pro humor, tak uvedu něco k tomu, že je Kukin "neznalý" jednotek SI.

Z hlediska jednotek jste oba uvedli A ampéry a h hodiny. Chyba byla v tom m (tisícina *m - normalizovaná předpona jednotek SI). Tedy Kukin to uvedl chybně 1000 x menší, nikoliv chybně z hlediska jednotek SI.
Mezi 7 základních jednotek SI patří elektrický proud A ampéry a čas, ale v sekundách s.

Tedy pokud by se mělo bazírovat na tom, aby to bylo správně v základních jednotkách SI tak by 105 Ah mělo být uvedeno 378000 As, protože hodina nepatří mezi jednotky SI. A 3600 sekund do hodiny nepatří mezi normalizovaná přípony jednotek SI.

Když jsem četl od Kukina 105 mAh, tak mi bylo jasné, že myslí akumulátor a nikoliv tužkovou baterii.
J
JendaaaNováček
Přidáno před 4 roky
Zítra změřím a zkusím pokus, určitě dám vědět. Zatím všem díky.
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky

Vasu napsal:

@Vasu - 115mAh máš maximálně na 10 minut, asi jsi neznalý jednotek SI , máš asi baterku 115 Ah

Pravda, zmrvil jsem jednotky Shock
Kotýnci na cestách ...
VasuVasuČlen
Přidáno před 4 roky
115mAh máš maximálně na 10 minut, asi jsi neznalý jednotek SI , máš asi baterku 115 Ah
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
Já jsem dával trakční baterku 115 Ah a vydrží celou sezonu na všechny spotřebiče. No, teda na vodu a světlo Grin
Kotýnci na cestách ...
Upravil Kukyn dne 25.01.2022 06:34, před 4 roky
Mysak230eMysak230eČlen
Přidáno před 4 roky
Ano, ano. A osobně na svícení bych dal malou baterku, třeba ze zabezpečovačky nebo něčeho podobného. A pak by ti měla frčet voda a záchod.

Myšák
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Mysak230e: akurat som sa chcel pytat preco odpajat trafo a nevyuzit to prednostne rele v nom ako som pisal, ale vidim ze uz si to napisal tiez.
Este ale jedna rada na zaver - ked budes hladat kam tu baterku dat, tak urcite nie do predneho kastlika ku PB flasiam. V priestore s PB flasmi nesmie nic take byt, co by mohlo iskrit.
Mysak230eMysak230eČlen
Přidáno před 4 roky
A ty dva pravý kontakty by měl vstup právě z baterky auta. Napájení 220 by mělo to trafo mít z vrchu. Takže by ta Baterka šla zapojit rovnou do těch dvou pravejch a hotovo. Ale chce si vzít multimetr a změřit to.

Myšák
Mysak230eMysak230eČlen
Přidáno před 4 roky
Tak úplně nejjednodušší, když změříš, že na těch levejch svorkách je 12v. Pokud ano, tak když je odpojíš a připojíš na ně baterku, tak by mělo vše svítit. Pak bych si koupil přepínač, kterej bude přepínat dva kontakty I-O-II, ten bych si umístil někam, kde se mi to bude líbit a dopojil bych trafo, baterku a rozvod ke světlům.

Myšák
K
KukynČlen
Přidáno před 4 roky
A z jakýho jsi kraje? Nechal jsem si to taky předělat na 12V z baterie, takže znám maníka, který to dělá.
Kotýnci na cestách ...
J
JendaaaNováček
Přidáno před 4 roky

Mysak230e napsal:

@Mysak230e - Jendaaa, neber to nějak osobně, ale máš tu několik návodů, jak to zrealizovat. Takže stačí vzít multimetr, kus káblu, pájku, krimplovací kleště a za dvě hodiny je hotovo s i s kafem. Nikdo asi z logru nevyvěští, jestli v 7p zásuvce máš ty dva káble navíc nebo ne......Jak jsem psal již výše, svěřil bych to někomu, kdo o elektrice něco tuší a dokáže si to přeměřit......

Myšák

To já bych to i svěřil...ale není komu. A od autoelektrikáře se dozvím akorát tak to, že na toto nemá čas a není to pro něj kšeft. Nicméně asi to zvládnu změřit sám, chtěl jsem jen navést. Díky...
Mysak230eMysak230eČlen
Přidáno před 4 roky
Jendaaa, neber to nějak osobně, ale máš tu několik návodů, jak to zrealizovat. Takže stačí vzít multimetr, kus káblu, pájku, krimplovací kleště a za dvě hodiny je hotovo s i s kafem. Nikdo asi z logru nevyvěští, jestli v 7p zásuvce máš ty dva káble navíc nebo ne......Jak jsem psal již výše, svěřil bych to někomu, kdo o elektrice něco tuší a dokáže si to přeměřit......

Myšák
J
JAREK112Člen
Přidáno před 4 roky
Je možné, že to někdo na 7 kolíkú předělal také jsem to na jednom přívěsu měl,
V zástrčce jsem našel kablíky nezapojené tak jsem to předělal na 13 pol.
Některé karavany májí 12v do boudy zapojeno v 7 pol. zástrčce na mlhovku.
Upravil JAREK112 dne 24.01.2022 15:42, před 4 roky
J
JendaaaNováček
Přidáno před 4 roky

JAREK112 napsal:

@JAREK112 - Před lety jsem to dělal na dvou přívěsech.
Pokud je na karavanu 13pol zásuvka.
Do karavanu jsem zabudoval baterku od baterky jsem vytáhnul kabel dvoulinku na oj.
Na oj jsem namontoval zásuvku stejnou jako byla na autě 13pol.do ni jsem zapojil kabel od baterky.
Po odpojení přívěsu jsem kabel odpojil od auta a zapojil do zásuvky na oji,
Na 12v v karavanu fungovalo vše co bylo potřeba,
Dobíjení jsem neřešil měl jsem všechny žárovky led, stačilo občas doma zapojit na běžnou nabíječku.

Zní to fajn, ale bohužel mám 7mi polovou zástrčku
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Tu na polskom fore diskutuju o rovnakom transformatore, je tam popis ako funguje:
https://forum.kar...cz-na-12v/

Preklad sa da cez google translate:
https://forum-kar...r_pto=wapp

Na trafe to mas oznacene - input(eingang) je vstup, na ktory idu kable z auta. Ak mas na aute 13 pin zasuvku a zapojene kontakty 9/11, tak sem je z auta privedeny vstup a malo by ti po pripojeni k autu aj bez 230V svietit.
Output(ausgang) je vystup z trafa, na to su napojene uz karavanove 12V spotrebice.
Trafo ma v sebe zjavne zabudovane prednostne rele - ak je dostupnych 230V, prepne sa rele a vystup 12V bude napajany priamo z trafa, 12V vstup zostane odpojeny. Ak nie je 230V dostupnych, rele sa prepne na ten vstup z auta, teda prepoji 12V vstup a 12V vystup.

Ak nepotrebujes aj napajanie z auta, tak najjednoduchsie je odpojit ten 12V vstup, poriadne povodne kable zaizolovat a namiesto toho sem pripojit kablami + a - z baterky. Dostatocne hrube a na plus kabel daj urcite aj poistku, co najblizsie k baterke.
Najlepsie mas podla mna to zabudovat napevno a k baterke mozes tiez napevno pripevnit nabijacku, vyhodu budes mat ze ked pripojis karavan na 230V tak sa zacne hned baterka nabijat a potom prepne na udrziavacie nabijanie. Takto to ma vyhodu aj ked budes v kempe kde mas 230V, casto ked na jeden istic v kempe mas napojenych viacero ludi a pozapinaju naraz napr. varne dosky, istic vypadne, ale tebe sa to prepne na nabitu baterku a aspon svietis dalej.
Daj si to ale spravit radsej niekomu kto sa do toho vyzna, 12V je sice bezpecne napatie na dotyk, ale pri skrate vie tiez zahoriet.
Edit: pri pevnej instalacii dodaj za poistku od baterky aj bateriovy odpojovac.
Upravil kamilio dne 24.01.2022 14:10, před 4 roky
J
JAREK112Člen
Přidáno před 4 roky
Před lety jsem to dělal na dvou přívěsech.
Pokud je na karavanu 13pol zásuvka.
Do karavanu jsem zabudoval baterku od baterky jsem vytáhnul kabel dvoulinku na oj.
Na oj jsem namontoval zásuvku stejnou jako byla na autě 13pol.do ni jsem zapojil kabel od baterky.
Po odpojení přívěsu jsem kabel odpojil od auta a zapojil do zásuvky na oji,
Na 12v v karavanu fungovalo vše co bylo potřeba,
Dobíjení jsem neřešil měl jsem všechny žárovky led, stačilo občas doma zapojit na běžnou nabíječku.
Upravil JAREK112 dne 24.01.2022 13:01, před 4 roky
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Jendaaa, Mysak230e, Zdenek a Alena, JAREK112, kamilio, Kukyn, Vasu, kutil1
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 21
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025