po prvních cca 50 kilometrech, kdy jsme platili nesmyslné částky kvůli výšce navýšené klimatizací na střeše, jsem zadal ve waze " bez placených úseků" a objeli jsme celý Peloponés bez poplatků. Jeli jsme po dálnici a vždy nás to vyhodilo před placenými úseky. Při naší cestovní rychlosti okolo 100 časově bezvýznamný rozdíl, finančně zásadní
HribČlenPřidáno
před 4 rokyMoc děkuji všem za věcná sdělení. Kdyby tu byl někdo ještě ochoten přidat svou trošku do mlýna z těch, co jezdí na Sithonii, byl bych nadšen.
Zdvořile děkuji i "filozofovi" Hujerovi za jeho povzbuzení k velkorysejšímu pohledu, ale moc mi to nepomohlo. Už při psaní dotazu jsem původně dopsal dovětek něco " předem díky za filozofické úvahy, leč nekonkrétní sdělení - o ty mi nejde", ale chtěl jsem být zdvořilý a vymazal jsem to. Tak děkuji až teď. Neboť nejde o to kolik to pünktlich koštuje, ale potřebuji si udělat rámcovou představu a zatímco třeba cestarina v HR je jasně a srozumitelně definována, na řeckých stránkách jsem se plně nezorientoval,..
Tož tak.
Hřib
Hujer:
Máš pravdu. Řecko je krásné a stojí to i za ty peníze za mýto, ale dají se naplánovat cesty i tak aby člověk neutratil moc za placené úseky. Například loni jsem naplánoval cestu až na jih Peloponésu a zaplatil jsem 2x mýto a to jen u Evzoni při příjezdu a odjezdu z Řecka.
HAF22:
Silnice v Řecku jsou úplně v pohodě a to včetně těch které používáme k objíždění placených úseků. Jen člověk musí počítat, že třeba pojede přes "hory" a trochu se cesta protáhne. Na druhou stranu se zase podíváš do vesniček kam by jsi jinak nezajel.
Jezdíme do Řecka Ducato + karavan a vždy kat. 3. Pokud se chci vyhnout platbám tak zadám do Sygic mimo zpoplatněné silnice a jedu. Dobré je že tě to navede i na dálnici a před mýtem tě to z ní svede. Platím vždy jen za MKD - GR hranicí. Cena Soluň - Atény po dálnici cca 70 éček. 😭
HAF22ČlenPřidáno
před 4 rokyTaky mě to zajíma. V létě bych rád do Řecka. Obecně co jsem hledal, jsou ty dalnicni poplatky hodně vysoké. Skoro uvažuju, jestli by se nedaly alespoň některé dálniční úseky objíždět, ale netušim jaké jsou ty silnice okolo. Liší se to třeba i podle oblastí v řecku? Poradíte někdo?
Tak mně "kUTIL1" zase "sprdne", ale já se musím zase "vyjádřit....páč sloužím 24h mám čas ....do Řecka jsem jel s autokaravanem jenom jednou, přes Srbsko, zastávky v Soluni, pak dolu po pobřeží až k Marathonu, Atheny a pak "po horách" zpět ...zážitek byly Delfi ...a už ani nevím jak zpět..ale!!! nikdy jsem se nemusel ptát, kolik stojí nějaké poplatky,...prostě to něco stojí a co???
HribČlenPřidáno
před 4 rokyDěkuji. A kolik ty poplatky cca činí?
Lubos a DasaČlenPřidáno
před 4 rokyV Řecku jsou na dálnici mýtnice s obsluhou, kde se platí každý úsek buď v hotovosti nebo kartou. Obsluha si tě už do příslušné kategorie sama zařadí. Pokud jde o tuto trasu, tak zpoplatněný úsek je od Evzoni, kde je mýtnice cca 3 km za hranicemi. Tato dálnice je jinak dost mizerná. Další zpoplatněný úsek je vnější okruh kolem Thessaloniky, ale tomu se můžeš vyhnout, pokud na exitu 22 odbočíš na vnitřní okruh. Pojedeš cca 4 km po normální ulici a tam potom takovou myší dírou vyjedeš na vnitřní okruh dálničního typu, odtud vyjedeš na exitu 1 dálnice na Chalkidiki. Ta už zpoplatněna není, tedy vloni aspoň nebyla.
Upravil Lubos a Dasa dne 20.04.2022 22:31,
před 4 roky
HribČlenPřidáno
před 4 rokyDobrý večer všem Řekomilům.
Dá-li Bůh, Covid a Putin, rád bych letos vyrazil poprvé ro Řecka na Sithonii. Potřebuji poradit stran poplatků za přejezd v Řecku, neb nejsem z Tolls.eu, ani egnatia.eu moc chytrý - nejsou zde specifikované úseky, jen ceny spojené s obcemi, nevím jak je to s průjezdem (objezdem) Thessaloniki,... Rád bych jel dodávkou (Vivaro) + karavan (takže asi kat2) po trase: Evzoni - Thessaloniki - Nea Moudania - Nikiti - Marmaras.
Předem díky za rady.
Hřib
Václav (Hřib), Jitka + svišťata: Šimon, Tobiáš a Anička