Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Vyproštění obytky

Poslední aktualizace před 3 měsíce
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 3 měsíce
Určitě s Tebou souhlasím.
Moje první zkušenosti s navijáky jsou z dob před více než dvaceti roky a to bylo syntetické lano cosi kosmického.
Já dnes jiné nepoužívám, jsem si vědom toho, že je nutno s nimi patřičně zacházet. Udělat na syntetice uzel znamená, že jej už nikdy nerozvážu. Na zakončení do lanového oka mám spec. dutou jehlu pro zaplétání.
Nikdy nepoužívám naviják v maximálním tahu, vždy raději sahnu po kladce, protože naviják má sériový komutátorový motor, který sice má vysoký rozsah použitelných otáček, ale dusit jej skoro do zastavení je nesmysl, to už jenom vyrábím teplo a vybíjím baterii. Největší účinnost tyto motory mají uprostřed otáčkového spektra, jinými slovy, když jedou tak "napůl".
K tomu vysávání baterie mám jenom tolik, že třeba offroadový naviják má příkon i 5kW, což pro olověnou baterii, která má při takovém odběru využitelnou kapacitu snad jenom třetinu jmenovité, je problém velmi brzy.
O tom se tu mnohokrát psalo v souvislosti s využitelnou kapacitou olova ve srovnání s Lithiem.
Pro mne bylo vždy varováním pohasínání světel auta, to už bylo jasné, že je nutno přestat, nebo šlápnout na plyn, pokud má kdo. U starého pick upu jsem měl cosi jako ruční plyn, tak stačilo na takovou akci zvednout volnoběh, aby dobíjelo. Dnes v době "smart" alternátorů je to jenom z říše snů.
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
[quote name=Pospíšilovi post=307027]@Pospíšilovi - Kdybych uvažoval o navijáku pro vyproštění obytky, tak něco jako je v odkazu. https://maximpneu...ch-2722-kg má v sobě i spínací jednotku.
Syntetické lano je příjemnější na manipulaci, lehčí a oproti ocelovému nepotřebuje rolny, ale stačí hliníkový průvlak.
Je také nutno mít na vědomí, že elektromotor navijáku má spotřebu několk set ampér, takže poměrně rychle vysaje baterii a další věc, kterou je nutno mít na paměti je tepelná odolnost motoru, který obvykle vydrží navinutí jedné délky lana při jmenovitém tahu do ohřátí na max. bezpečnou teplotu. To se pozná jednoduše, pokud na něm udržím ruku, tak mohu pokračovat, ale když ruka instinktivně ucukne, je potřeba přestat a chladit.
Dělat si iluzi, že malým navijákem potáhnu auto po nápravu v bahně desítky metrů nelze.
Kabel mezi baterií dodávky a připojovacím bodem má průřez cca 16 mm2, a hlavně připojení musí být buďto šroubovými svorkami, nebo řádným bateriovým konektorem. Startovací kleště s železnými poměděnými čelistmi jsou v tomto případě nevhodné.
Já mám vždy ve flotile jedno auto s navijákem, i když se ale jedná o trochu jinou kategorii aut i navijáků, viz fotky v příloze, kde je můj poslední mazlík s montážní deskou pro naviják. Kabely k navijáku zásadně vedu mimo kabeláž auta v samostatném ochranném návleku a těsně za baterií je plusový pól opatřen odpojovačem. Vemi neříjemný zážitek totiž může připravit spečený kontakt spínače motoru a hlavně na běžnou jízdu je vše odpojeno, aby v případě nehody nebylo zaděláno na požár..[/quote]

Máš pravdu, že syntetické lano je příjemnější na manipulaci a lehčí, já však úmyslně volil ocelové. Mám s ním mnohem více zkušeností než se syntetickým a prostě víc mu věřím.
Pokud se s ním správně zachází, tak vydrží, a hlavně, nepředpokládám používání každý týden a rolny jsou dle mého názoru v tomto případě lepší než průvlak.
S „vysátím“ baterky bych si zas takové starosti nedělal, jednak máš nastartováno (a pomáháš i motorycky), a kdyby bylo nejhůř, tak se dá vždycky za chvilku oživit z nástavbové baterie.
Jak jsem již psal, v terénu jsem jej použil jen jednou, táhnul jsem se cca 30 metrů a pokles napětí na baterii byl v podstatě zanedbatelný. A motor navijáku sotva vlažný na dotek. Pravdou je, že bylo zima, pršelo a foukal silný vítr, ale to by jej stejně nestačilo nijak výrazně chladit. A naviják nebyl extrémně zatížený,
Iluzi, že malým navijákem potáhnu auto po nápravu v bahně desítky metrů si opravdu nedělám, myslím, že zapadnout po nápravy a přisát se spodkem, by asi byl opravdu docela problém. Pak jedině kladky a zhotovit kladkostroj“.
Ale zde může být klidně problém i s traktorem, viděl jsem již i tažné oko vytržené z rámu (ale to nebylo na Fiatu).
Jinak odpojovač v sobě má, a kdyby selhal, tak stačí vytrhnout jeden z přívodních kabelů, schválně je mám řešeny pouze na nasunutí..
No a na běžnou jízdu je samozřejmě odpojený a uklizený.
A
adnerČlen
Přidáno před 3 měsíce
sem si všiml, že je to dvaapůlka... on ten ford není o moc lehčí + potřebuju dostat kola aspoň metr vysoko,
jdu shánět palety... dík
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 3 měsíce
Je to naprosto stabilní a bezpečné, používám to už léta, nedávám palety jenom na kraj, ale na střed. Je dobré na paletu položit karton, aby Ti nářadí nepropadalo dolů, potom se blbě hledá. Využívám možnosti, že mám ve firmě dvě vysokozdvižky a dostatečně velkou dílnu. Jedna zdvižka za předek a druhá za zadek. Ta RAMka na fotce (je to typ 2500) váží prázdná 3040 kg. Dělal jsem to i jednou ještěrkou, ale to je trochu pakárna, protože to jde po dvou paletách, tak jsem se trochu najezdil, ale to byly začátky.
A
adnerČlen
Přidáno před 3 měsíce
bezva nápad, potřebuju vyndat převodovku z forda a právě přemýšlím, na co ho postavit...
je to na těch paletách aspoň trochu stabilní?
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 3 měsíce
Kdybych uvažoval o navijáku pro vyproštění obytky, tak něco jako je v odkazu. https://maximpneu...ch-2722-kg má v sobě i spínací jednotku.
Syntetické lano je příjemnější na manipulaci, lehčí a oproti ocelovému nepotřebuje rolny, ale stačí hliníkový průvlak.
Je také nutno mít na vědomí, že elektromotor navijáku má spotřebu několk set ampér, takže poměrně rychle vysaje baterii a další věc, kterou je nutno mít na paměti je tepelná odolnost motoru, který obvykle vydrží navinutí jedné délky lana při jmenovitém tahu do ohřátí na max. bezpečnou teplotu. To se pozná jednoduše, pokud na něm udržím ruku, tak mohu pokračovat, ale když ruka instinktivně ucukne, je potřeba přestat a chladit.
Dělat si iluzi, že malým navijákem potáhnu auto po nápravu v bahně desítky metrů nelze.
Kabel mezi baterií dodávky a připojovacím bodem má průřez cca 16 mm2, a hlavně připojení musí být buďto šroubovými svorkami, nebo řádným bateriovým konektorem. Startovací kleště s železnými poměděnými čelistmi jsou v tomto případě nevhodné.
Já mám vždy ve flotile jedno auto s navijákem, i když se ale jedná o trochu jinou kategorii aut i navijáků, viz fotky v příloze, kde je můj poslední mazlík s montážní deskou pro naviják. Kabely k navijáku zásadně vedu mimo kabeláž auta v samostatném ochranném návleku a těsně za baterií je plusový pól opatřen odpojovačem. Vemi neříjemný zážitek totiž může připravit spečený kontakt spínače motoru a hlavně na běžnou jízdu je vše odpojeno, aby v případě nehody nebylo zaděláno na požár..
Pospíšilovi Připojili následující obrazek:
20250623_132349.jpg 20250623_142457.jpg
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
Ano, v pohodě stačilo napřímo, bez kladky. Podle zvuku navijáku slyšíš, jak je namáhaný. Já jej "naostro" použil jen jednou, bylo to na mokré trávě mírně do kopce a kola zabořená na začátku vytahování asi tak 5 cm maximálně (zadek asi 5, předek tak 3 cm), neměřil jsem to.
A byl jsem docela daleko na louce, takže na kladku by mi možná už nevyšlo lano. Táhnul jsem se asi 30 metrů.
Jinak kolem stromu dám takovou krátkou kurtu (aby lano nepoškodilo strom a neničilo se, a do jejích ok pak hák od lana navijáku. Pokud bych potřeboval použít kladku (zapadnutí po nápravu), tak lano provléknu kladkou, (která má stejný hák jako lano u navijáku), hák kladky zaháknu za oka kurty a hák lana navijáku do oka na přední části základové desky na níž je naviják namontován. Pro tento účel jsem si desku nechal vypálit delší a do ní velký otvor o průměru 30 mm, aby se mi to v pohodě zahakovalo.
Snad jsem to popsal srozumitelně.
Kalimero Připojili následující obrazek:
img_8284_1.jpeg zkladov_deska_1.jpg
J
JeepaČlen
Přidáno před 3 měsíce
Kladku připevníš třeba na tu kotvu,nebo na strom,protáhneš lano kladkou a připevníš na vytahované auto třeba k navijáku.Tak dostaneš dvojí tažnou sílu.
D
DDTČlen
Přidáno před 3 měsíce
Zajimalo by me, jak to davas pres tu kladku. Fotky, cos poslal jsou bez ni, takze tazna sila 2,5t. To ti stacilo?
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
Řetězy jsou určitě taky řešením, jen vidím velkou nevýhodu v tom je pak čistit, a vůbec je v blátě nasazovat atd.
Jinak váhově jsou, ač se to možná na první pohled nezdá, dle druhu na 1/2 až 2/3 váhy navijáku.
Na louce jsem zapadl jednou, ale bláto jsem měl všude, i na střeše Grin.
A pak ještě jedna drobnost: Když už ze své "blbosti" někomu na louce zapadnu - čili protočí se mi kola... a nic, tak s navijákem po sobě tomu hodnému člověku, co pronajal svůj pozemek nezanechám X metrů dlouhé, vyhrabané rozbahněné stopy, jaké bych s řetězy určitě zanechal.
A o to mi taky jde, aby vždy když odněkud odjedu, to tam vypadalo stejně jako před tím, než jsem tam přijel.

Na sněhu je to samozřejmě jiné, tam není co řešit.
Jan NovacekJan NovacekČlen
Přidáno před 3 měsíce
Pro případy zapadnutí vozím celoročně řetězy. Použil jsem je zatím jednou ve sněhu a jednou na podmáčené louce. Doporučuju ty řetězy nasadit co možná nejdřív. Čím víc je kolo zahrabané, tím blběji se nasazují.
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
O místo mi nejde, toho mám víc než dost, to spíš je k řešení váha, ale zase jej můžu z auta kdykoliv vyndat a do Rakouska vozit nemusím. Tam stejně zapadnutí až tak moc nehrozí.
Ten řehtačkový naviják je možná taky řešení, nicméně hned na začátku jsem jej z několika důvodů zavrhnul:
1) už mi není 30, abych někde 20 minut "pumpoval" , a hlavně:
2) stát přitom v dráze letícího prasklého lana mi nepřipadá vůbec bezpečné.
Cena sice není úplně zanedbatelná, ale za ten klid mi to stojí.
D
DDTČlen
Přidáno před 3 měsíce
Dobry napad. Mozna by stacil mnohem levnejsi rehtackovy navijak? Nezabere tolik mista a cena je jinde.
https://share.tem...ongVfDuGrB
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
a ještě ta základová deska
img_8293.jpeg img_8295.jpeg zkladov_deska.jpg
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
tak ty fotky...
img_8287.jpeg img_8289.jpeg img_8292.jpeg
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
tak ty fotky...
img_8283_1.jpeg img_8284.jpeg
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 3 měsíce
Máš-li potíže s přidáním fotek, pošli mi je na admin@caravan24.cz
Tady je foto návod, jak je zmenšit ve Windows:

1. označíte obrázky které chcete zmenšit
2. kliknete na ně pravým tlačítkem myši
3. vyberete volbu "Změna velikosti pomocí nástroje úprava velikosti"
4. pak už jen vyberete "střední" a kliknete na "Změnit velikost"
Upravil Fun dne 27.01.2026 08:38, před 3 měsíce
Fun Připojili následující obrazek:
snmek_obrazovky_2026-01-27_073025.png snmek_obrazovky_2026-01-27_073109.png snmek_obrazovky_2026-01-27_073138.png
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
odkaz zde: https://www.provl...bs-2495-kg

jen je to přes kladku 5 tun, ne 7. To má silnější verze, ta je ale těžší a trochu vyšší a mě nevleze do úložného prostoru pod podlahou, proto jsem nakonec zvolil tenhle, jen jsem si to již špatně pamatoval.

Je potřeba pod něj ještě zhotovit montážní desku, nákres mám možná ještě uložený, zhotovená je z plechu tl. 5,00 mm.
Přikládám ještě pár fotek.
allfaallfaČlen
Přidáno před 3 měsíce

Kalimero napsal:

@Kalimero -
Pro ty, které by to zajímalo - naviják se upevňuje na našroubované tažné oko, zapojuje v motorovém prostoru, váha celé soupravy asi 15 kg a přes kladku utáhne 7 tun. Lano délky 20 m a k tomu 30 m kurtna.
Celá montáž netrvá déle jak pět minut a výhoda je, že si člověk nic nezasviní od bláta, dokonce ani nezacáká auto.

Můžeš dát odkaz na ten naviják?
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 měsíce
Ale jinak stačí obyčejný plátěný pytel. Vykopeš lopatkou díru, vložíš do ní pytel naplněný vykopanou zeminou, trochu zahrábneš, a máš kotvu jedna dvě.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 11
Členové online 1
Tomik Kralu

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025