Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

montaz solarniho dobijeni

Poslední aktualizace před 6 měsíců
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
To si musi kazdej zvazit, jakou ma hitparadu priorit. Pokud chce vic nezavislosti, bude premyslet mezi FVE a centralou. Pokud jezdi jen na mista s pripojkama a pritom 2x az 3x za sezonu, pak se vyplati neporizovat ani jedno z toho.

Pokud ma vetsi odbery, jako napriklad podlahove topeni, klimatizaci, pak centralu. Pokud ma obcasny odber vetsi, ale dlouhodoby maly, pak FVE. A dalsi vec pak je treba obdobi, protoze nekde za polarnim kruhem pri polarni noci to bude chtit centralu, atd.

Centraly, co malo rvou, se okolo tech 2 kW spickovych koupit daji. Pokud maji ekorezim a jsou odtlumene, pak se da dostat tesne nad 50 dB v 7 metrech vzdalenosti. Tlumit jen vyfuk je naivni, protoze cele je to mechanicky bazmek a triska v tom uplne vsechno. Pri koupi davat pozor na to, v jake vzdalenosti od centraly byl hluk meren (55 dB v jednom metru fakt nedava nic se spalovacim motorem) a jestli je vyrobce evropska firma. Cinske vyrobky jsou i kvalitni a nehlucne, ale ty sem malokdo doveze, protoze jsou drahe a dovozce se nenapakuje. Takze se pak svindluje s udaji. Nalepi se na to "50 dB" a nekde v papirech je dvoumilimetrovym pismem uvedeno, ze bylo mereno ve vzdalenosti 20 metru od zdroje hluku. A to jsme pak nekde jinde.

Napriklad duvod, proc casto nekoncim v kempech je ten, ze nestihnu jejich oteviraci dobu. Treba ted napodzim nemalo italskych kempu prijima jen do 18 hodin. Sorry, nestiham. Tim padem nejaky vlastni zdroj je potreba.
J
JménoČlen
Přidáno před 6 měsíců

Tomik Kralu napsal:

@Tomik Kralu - Jméno
V kempu je jedno jestli má solár nebo centrálu, protože se tam připojí na síť. Tak jsem to myslel.

Já to myslel zase tak, že solár oproti centrále se i v kempu pomalu splatí a časem i ušetří, pokud poplatek za připojení není nedílnou součástí (což se solárem nesnáším). Když už se "musím" připojit, nejradši bych topil pánubohu do oken :-)
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Tak jsem resersoval informace a vypada to, ze v pripade flexu je zrychlena degradace nikoli zavada, ale vlastnost. Ten plasticky material, na rozdil od rezaneho krystalu, ma problemy s pnutim behem tepelneho namahani a vznikaji mikrotrhliny. Ty pak prerusuji vodive drahy.

Evidentne jsme meli u tech jachet kliku, kdyz jsme ty flexy privazali za ta kovova oka v rozich jako plachty a tim padem panel se muze roztahovat a smrstovat dle gusta. I tak to neni samozrejme stoprocentni reseni, protoze ty flexy trpi na lokalni prehrivani, eventualne pokud se bude panel behem jizdy klepat jak drahej pes, tak dojde k mikrotrhlinam take. Jak jsem pochopil, az tak nevadi, pokud se flex panel hodne ohreje, kdyz je to rovnomerne v cele plose. Pokud ale na cast panelu sviti a na cast ne (treba stin pod vetvi stromu), pak dojde k nerovnomernemu pnuti a vzniku mikrotrhlin.

Priznam se, ze momentalne mne nenapada nejake idealni reseni pro FVE. Sklo je tezke. Pokud to clovek chce na karavan, pak to muze byt problem, pokud mu nestaci par desitek Wattu. Pokud se vyda cestou plastu, pak panely bud uplne celoplosne prilepit, ovsem tepelne vodivym lepidlem ke kovove strese (coz asi nebude ani jednoduche, ani levne) a nebo pripevnit v montaznich otvorech na nejake fix koliky na strese. Jenze pak je treba zajistit, aby za jizdy bylo proudeni vzduchu okolo panelu laminarni ne turbulentni. Aby se tedy neprohybal a neklepal. Lehce se pak muze stat, ze na kazde strese to bude fungovat uplne jinak. Nekde bez problemu a nekde nikdy.

Samozrejme alfa a omega je, jaky vykon kdo potrebuje. Pokud to lze racionalne pokryt FVE, pak samozrejme je to lepsi reseni, nez centrala. Na druhou stranu, pokud clovek treba potrebuje nechat jet nekolik hodin klimu, ktera zobne kilowatt jen to hvizdne, pak je centrala lepsi.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 měsíců
Jméno
V kempu je jedno jestli má solár nebo centrálu, protože se tam připojí na síť. Tak jsem to myslel.
J
JménoČlen
Přidáno před 6 měsíců
Ani v kempu to není jedno, centrála je tam nepoužitelná (kromě dokonale utlumené, ale k čemu), zatímco investice do základní solární soběstačnosti se i v kempech, pokud nevnucují elektriku povinně, vrátí za pár desítek nocí.
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 měsíců
karabinka6318
Musíš si uvědomit pro a proti.
Soláry - relativně jedna investice, ale zase je tam závislost na počasí.
Centrála - nezajímá tě počasí. Mínusem jsou další náklady v podobě PHM, hluk a smrádek v garáži z centrály.
Za mě určitě soláry. Jezdíme hlavně na divoko a nedovedu si představit, že bych někde v přírodě dělal hluk centrálou.
Pokud jezdíš do kempů nemusíš řešit ani jedno.
K
karabinka6318Člen
Přidáno před 6 měsíců
tak vsem dekuji za prispevky.umite jednomu zamotat hlavu.ted nevim zda centralu ci solary.vozite nekdo nejakou malou centralu cca 1.5kw?
A
adnerČlen
Přidáno před 6 měsíců
Trochu praxe...
Dělal jsem teplotní testy flexi, okolní teplota 29°, přímý svit. Používám Dokio 100W panel.
podklad plech - 55°/18,3v/4,9A = 89,7W
podklad plast - 76°/18,2v/4,7A = 85,5W
stín - 18v/0,4A = 7,2W
zatíženo auto halogenkou po dobu než přestala stoupat teplota

rozdíl teploty zkrat - nezatíženo
62°/43° na plechu

Tzn, podklad plech je samozrějmě lepší. Důležitá drobnost je jeho barva = bílá chladí, černá topí + vše mezi tím.
Další poznatek, panel není teplý ve všech místech stejně, objevují se na něm horké body. Můj názor je, že to je ten zásadní problém jejich postupné degradace. Pokud je flex položen na plechu (chladič), rozdíly teplot jednotlivých míst se dost srovnají.
Dále zátěž...
Jeden panel napálenej na maximum po většinu dne na tom bude podstatně hůř, než větší počet pracujících v částečném zatížení.
Na střeše (plech bílý) mám papírově 1 kW, nejvíc jsem viděl příkon 760W, běžně při velké spotřebě (rychlovarka + tousťák + lednice a blbosti okolo) 400 - 550W, takže de fágo skoro volnoběh.
Jachty nemají problém, protože se pohybují v prostředí vlhkého vzduchu, no a vlhkost je to co chladí, ne vzduch samotný...
K
kamilioČlen
Přidáno před 6 měsíců
Ja som chcel na hmotnosti panelu tiez usetrit, ale cital som o problemoch s nimi kvoli chladeniu, ked su nalepene priamo na streche. Nasiel som ale lahky flexibilny panel s etfe povrchom vsadenym do hlinikoveho ramu priamo vo vyrobe. Tento 160Wp:
https://www.mobit...echnologie
Kedze ma ram, bol namontovany rovnako ako bezny panel, tak 5cm nad karavanom.
Vyzeralo to dobre. Fungoval super. Ale vydrzal len jeden rok. Po roku, v juli cez obed na priamom slnku, daval 160Wp panel cca 25W. Ked som ho shladil obliatim vodou, tak sa vykon zvysil "az" na 40W. Siel prec, teraz mam klasicky.
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Ja na obytnaku zadne nemam a ani neplanuju, pro mne je reseni centrala. Nicmene, tyhle flex jsem daval kamaradum na jachty a tam je maji uz nekolik let a jedou. Protoze to nechteli mit na palube, je to privazany za ty ocka v hranach v lanovem zabradli a funguje. Problem je, ze jsou hodne sikmo, takze maji nizsi ucinnost. Jestli to ale soucasne nejak pomaha chlazeni, cert vi. Ani ve snu mne nenapadlo, ze s tim je problem, takze jsme to proste namontovali tam, kde to nezavazelo a dal neresili.
K
karlicČlen
Přidáno před 6 měsíců

Metyl napsal:

@Metyl - Pekny. Na karavan rozhodne flex. Ten rozdil hmotnosti muze byt klicovy a pak calovat nekde v Rakousku ranec, by mohlo byt vic, nez rozdil sklo-flex. Podle mne to mas idealni reseni.

Já už nikdy flexibilní panely. Někdo si tím ale musí projít osobně. Jiný názor neberu, ať si každý namontuje co chce.
Mrkni na video jednoho z profíků
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Jo, to si musi kazdej spocitat podle potrebnyho prikonu. Ja napriklad mam psy a pokud je potrebuju nechat v karavanu, nechavam jim pustenou klimu. To by mi rozumna baterka treba ctyri hodiny tezko udrzela. Takze pro mne je reseni generator a zadnej solar.

Naopak pro bezny elektrospotrebice, pri vareni a chlazeni plynem, 200 Ah muze byt akorat.
K
koko0925Člen
Přidáno před 6 měsíců
Nám na tohle stačí 200Ah Life a to bez solaru. Ten nemáme, protože se zatím pro nás ukazuje jako zbytečný. Jsme max 2 - 3 dny na divoko, pak je dobré popojet pár hodin a tedy dobít.
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
Pekny. Na karavan rozhodne flex. Ten rozdil hmotnosti muze byt klicovy a pak calovat nekde v Rakousku ranec, by mohlo byt vic, nez rozdil sklo-flex. Podle mne to mas idealni reseni.
A
adnerČlen
Přidáno před 6 měsíců
Učinnost tak nějak neřeším. Na střechu naflákám, co se do ní vejde. V podstatě dva panely po cca 450W + 300Ah LFP a s elektrikou je vystaráno téměř nezávisle na počasí. Skoro vždy překáží různá všelijaká větrací okna, no tak se holt odmontují a zaslepí. Větrání řeším maxfanem v místě, kde panelům nepřekáží. Funguje to jako fík...

Na Šneka jsem dával flexi, jsou tam 3 roky a vypadají pořád stejně, dávají taky stejně. Uspora hmotnosti je dost velká. Nelepím je, strkám do přilepených rámečků, i z důvodu teplotní roztažnosti, takže jsou snadno vyměnitelné. Cenově vychází na kW mnohem dráž, než sklo, s velkým krupobitím zatím zkušenost nemají.
Ovšem dalším faktem je, že se mi tu válí jeden Victron s rozsypaným sklem, takže odolnost sklo/ folie proti kroupě = ?.
Rok jsem používal pouze paralelní zapojení ale přešel jsem na sp, protože MPPT při slabém světle dává větší štrom, kdežto zastínění panelů zas taková potíž není.
Upravil adner dne 15.10.2025 14:20, před 6 měsíců
adner Připojili následující obrazek:
byd22_2.jpg by1_14.jpg
K
kamilioČlen
Přidáno před 6 měsíců
AI moze ako pise Metyl casto halucinovat. Text vypada pekne, ale su tam nezmysly. Decoder model AI generuje slovo po slove na zaklade pravdepodobnosti co by mohlo nasledovat. Na overenie ci je generovana odpoved LLM modelu spravna a relevantna je dobre si vyziadat referencie (URL) odkial cerpala a pozriet si priamo najdene dokumenty.
M
MetylČlen
Přidáno před 6 měsíců
No, mam s panelama trosku jinou zkusenost - polykrystal ma sice mensi ucinnost na plochu, ale take mensi citlivost na smerovost vuci zdroji zareni. Ta krivka prubehu slunce po obloze je u polykrystalu sice plossi, ale take sirsi. To si musi kazdej zvazit.

Obvykle byva dulezitejsi hmotnost, protoze pokud clovek chce dobre ochranne sklo, pak je to tezke. Pokud se na sklo vyprdne, vezme levne flexi panely a po krupobiti je prelepi, tak zase nemusi resit rozhodovani mono/poly.

S AI opatrne, obcas najde nepresnosti. Dokud to jde, zapinat vlastni mozek.
K
karlicČlen
Přidáno před 6 měsíců
Ta tebou vybraná sada výše je v pohodě.
Kdybych to dělal pro sebe, dal bych 2x MONOKRRYSTALICKÝ panel https://eshop.neosolar.cz/solarni-pan...-12v-mono/ a ty panely zapojil paralelně. Dále 1x https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarn...ar-100-30/

Pokud zapojíš panely paralelně, tak nevadí, pokud bude jeden ve stínu. Monokrystal nebo polykrystal panel? To říká AI níže.

Baterku bych klidně zatím ponechal původní, až doslouží nebo by fakt nestačila, pak bych teprve řešil. Pokud máš lednici na plyn, tak by si měl vystačit.

Pro zamračené dny jsou nejlepší monokrystalické solární panely. ☁️
Monokrystalické panely jsou vyrobeny z jednoho kusu křemíku, což umožňuje volnější pohyb elektronů a dosahuje se tak vyšší účinnosti i při zatažené obloze a slabém rozptýleném světle.
Proč monokrystalické panely?
* Lepší výkon při slabém osvětlení: Monokrystalické panely jsou efektivnější při zpracování rozptýleného slunečního světla. I když je zataženo, stále dokáží generovat elektrickou energii, i když v menším množství než za plného slunce.
* Vyšší účinnost: Celkově mají monokrystalické panely vyšší účinnost (často 18-22 %) než polykrystalické panely (15-17 %), což znamená, že na stejné ploše vyrobí více energie.
* Nové technologie: Moderní monokrystalické panely využívají pokročilé technologie (např. PERC nebo Half-Cell), které dále zlepšují jejich výkon za zatažené oblohy.
Alternativa pro budoucnost: Perovskitové solární panely
Budoucností v oblasti fotovoltaiky mohou být perovskitové solární panely, které jsou navrženy pro práci za špatných světelných podmínek. Tyto panely mají vysokou účinnost i při nízké intenzitě světla, což je činí ideální volbou pro zamračené dny a vnitřní prostory. I když se zatím spíše jedná o technologii ve fázi výzkumu a vývoje, v budoucnu by mohly být řešením pro oblasti s nedostatkem slunečního svitu.
Upravil karlic dne 15.10.2025 05:01, před 6 měsíců
K
karabinka6318Člen
Přidáno před 6 měsíců
nyni mam v aute originalni elektroblok ktery se stara automaticky o stav baterii pri jizde a pripojeni na 220v.kdyz dam tedy ty lifepo baterie musim neco predelat?
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 6 měsíců
Když vyměníš olovo za Lifepo tak ti toto bude stačit. Mám 2x 160 Wp, MPPT a 2x 100 Ah Lifepo a v pohodě mi to stačí. Používám +- to co chceš používat ty + kompresorovou lednici.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Metyl, Jméno, Tomik Kralu, karabinka6318, karlic, kamilio, adner, koko0925
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 11
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025