Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Měchy na obytku

Poslední aktualizace před 4 měsíce
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 4 měsíce
Mám to cca na 1.5 a když potřebuji tak to přifouknu.
pavel 75pavel 75Člen
Přidáno před 4 měsíce
A nepotřebuješ uvnitř lanovku jak chodíš dozadu hodně do kopce? Nebo to přifukuješ jen na průjezdu terénem a jinak je máš třeba jen na 2bary?
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 4 měsíce
pavel 75
Ja mám auto s velkým zadním převisem - 7,4 m dlouhé, 4 roky staré a také mám neutahaná pera. Už jsem si zadním nárazníkem lehce škrtnul. Proto jsem dal měchy a mám klid. Kdybych si škrtnul víc asi by mě nový nárazník stál víc jak měchy.
pavel 75pavel 75Člen
Přidáno před 4 měsíce
Tak když vás tu tak čtu, tak si nejsem jistý, zda má smysl řešit měchy u mého zánovního auta. Stáří 4 roky, najeto 12 tisíc a i naložené je zatím mírně nakloněné dopředu. Jen namontované tažné je poměrně dost nízko a už jsem o něj 2x chytl. Když jsem toto vlákno zakládal, myslel jsem na odlehčení zadku hlavně na zimu kdy nejezdím, zvednutí tažného při teréní vlně a možná lepších jízdních vlastnostech. Teď ale nevím, zda to má smysl u málo unaveného vozu. Všichni si to pochvalují hlavně u unaveného pérování ...
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce
Za mě naopak právě výměna stabilizatoru za silnější provedení z těžší verze (pokud existuje), případně jeho doplnění (pokud ho auto z důvodu úspory výrobních nákladů nemá a zaroveň to podvozek standardně umožňuje), je jen minimální zlo s jednoznačně pozitivním efektem a navíc v podstatě neidentifikovatelné. Ve srovnání s tím výměna pružin za úplně jiné či dokonce kusově vyrobené v kombinaci s fyzicky jinými tlumiči je jiný level.
Taky jsem potřeboval o osobáku trochu zvednout, respektive hlavně zpevnit, zadek kvůli přešvihnuté váze na oje na kouli. Z úvah nad různými řešeními od nákladných po prasárny mi nakonec vyšla jako ideální pouhá výměna pružin. Jde o jedničkovou oktávku combi s plynovou nádrží a dodatečným tažným, takže původní pružiny už z principu na to slabé. Trochu silnější pružiny z dvojkové dané na zkoušky skoro nic nezměnily, řešením byly péra určená pro dvojkový superb v nejtěžší verzi / 7-místný touran. Délka stejná, drát silnější, ale bez šuplery a údajů k porovnání nerozernatelné. Zadek prázdného auta se zvedl o cca 3cm (takže konečně vypadá zdravě rovně) a metrák v kufru nebo svisle na kouli není vůbec vidět. Stabilita při jízdě s přívěsem výrazně lepší, nehoupe se to, hlavně s 2napravovým nákladním se výrazně omezilo trhání autem nahoru a dolů na nerovnostech a retarderech. A s prázdným autem rozdíl z pohledu vpředu sedícího řidiče neregistruju, na rozdíl od plných silentbloků ramen (ale zase, nic co by tam nejak dráždilo, je to kus za kus, dávaly se snad do audi TT se stejnými rameny).
TivatTivatČlen
Přidáno před 4 měsíce
Měchy z Odaku mám na vestavbě už asi pět let. Zlepšila se boční stabilita v zatáčkách, zvětšila se mezera blatníku nad kolem o 3-5 cm, což působí dojmem poloprázdného auta a samozřejmě lepší průchodnost hlavně najíždění na trajeky. A protože se mi záď zvedla, musel jsem řešit předek, kde byly po 50tis. naprosto vyhoněné pružiny. Borci ve škodovce mě udělali pružiny na míru, delší a více závitů. Auto se srovnalo, je celkově vyšší a jízdní vlastnosti se výrazně zlepšily. Najeto s tímto řešením dalších 100tis. k plné spokojenosti. Na vyrovnávání při parkování měchy nepomůžou.
"my dva cestováním zrajeme jako naše víno "
www.winex.cz ...°bydlotoulky
Tivat Připojili následující obrazek:
p_20230817_170740.jpg
VitaVitaČlen
Přidáno před 4 měsíce
trochu si nerozumíme,
obytky se dělají z nebo na podvozku dodávek, ty jsou vyráběny s trochu jinými požadavky jízdníh komfortu a celkově proti osobákům bývají trochu pozadu. Při cene obytky ... se většinou volí levnější základ z nabídky dodávek.

Otázka zněla - když vyměním na stávajícím podvozku pružiny za delší ... a na to jsem reagoval. Modifikovat nějak příčkou stabilizaci asi nebude reálné a zákonné.

-----------
podložky pod zadní kola a blatníky - má to význam na na obytkách, kde je široká nástavba na klasickém dodávkovém podvozku
na starém autě jsem to realizoval, Menší problém byl, že při silném propružení / příčná nerovnost / dřela guma lehce o blatník. Větší problém byl při demontáži kola, že se muselo auto vyheverovat dost vysoko, abych kolo dostal ven. Toto bude ale u každého auta trochu jinak.
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 4 měsíce

Vita napsal:

@Vita - Monotube - delší pružiny/tlumiče na obě nápravy určitě lépe zvládnou nerovnosti a i zlepší průchodnost terénem.
Na druhou stranu dovolí větší boční náklon - a to zejména u klasických obytek, kde je krabice větší než podvozek a
vysoké těžiště.

Měchy mají opodstatnění u listových pružin, jsou tlakem vzduchu uzpůsobitelné zatížení a tím zlepší komfort jízdy. Jsou většinou jen na zadní nápravu.
Dost pomůžou podložky pod zadní kola / zvednou rozchod zadní nápravy, jen je potřeba si ověřit, že se pak kola vejdou "do blatníků"

tak kola se mi do blatníků sice nevešly ale nikdo s tim problém na stk neměl .......jen to trochu víc stříká.......
J
JménoČlen
Přidáno před 4 měsíce
Vita: Nemám sice obytku, ale přívěs, takže v tomto směru postrádám některé základy - to obytná auta nemají na obou nápravách stabilizátory omezující boční náklon ? Případně nedají se doplnit ? Přeci i při výměně pružin za sebedelší a měkčí musí náklonu stále bránit hlavně ty stabilizátory, pravděpodobně vyměnitelné za silnější.
Aspoň u dnešních osobáků pokládám oba stabilizátory za standard (případně vzadu vlečenou nápravu z jednoho kusu), snad jen u Felicie jsem se před lety setkal dle výbavy a motoru se stabíkem nikde/jen/vpředu/jen vzadu/oba.
VitaVitaČlen
Přidáno před 4 měsíce
Monotube - delší pružiny/tlumiče na obě nápravy určitě lépe zvládnou nerovnosti a i zlepší průchodnost terénem.
Na druhou stranu dovolí větší boční náklon - a to zejména u klasických obytek, kde je krabice větší než podvozek a
vysoké těžiště.

Měchy mají opodstatnění u listových pružin, jsou tlakem vzduchu uzpůsobitelné zatížení a tím zlepší komfort jízdy. Jsou většinou jen na zadní nápravu.
Dost pomůžou podložky pod zadní kola / zvednou rozchod zadní nápravy, jen je potřeba si ověřit, že se pak kola vejdou "do blatníků"
FJRFJRČlen
Přidáno před 4 měsíce
Mě by docela zajímalo srovnání jízdních vlastností , , komfortu pérovaní s měchy na zadku. Versus sada Monotube projekt přídavné pružiny + tlumiče na zadek + tlumiče a pružiny na předek. Jestli se to vůbec srovnat dá.
VitaVitaČlen
Přidáno před 4 měsíce
měl jsem měchy na obytce - proti listovému unavenému pérování to zlepšilo jízdu. Při stání to může trochu pomoci vyrovnat auto, ale jen trochu. Měl jsem sadu s oddělenými budíky, šlo upustit jen jeden měch. Dofukoval jsem za jízdy tak, aby budíky měly rozumnou výchylku = aby tedy měchy pružily. Po natlakování ani přeložené auto nesedí ... jako přeložené :-) Dobrý doplněk byl v systému přidaný klasický ventilek = šlo měchy dofouknout třeba u pumpy, kdyby odešel kompresor. Proti listovým perům je to zlepšení odpružení zadní nápravy.
K
koko0925Člen
Přidáno před 4 měsíce
Měl jsem měchy na minulém autě 6,6m polointegra na Fordu. Žádný pozitivní přínos jsem nenašel. Zadek byl nakopnutý, ať byly měchy naplno nebo prázdné. Záď se zvedla max o 40 mm, což je v praxi k vyrovnání nevyužitelné. Jízdní vlastnosti byly stejné, ať byly měchy (Rubena) plné nebo prázdné. Přikláním se tedy k tomu, že asi Rubena nic moc a že to chce zainvestovat když už, tak pořádně.
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 4 měsíce
Nedá se obecně říci, na jaký tlak měchy nafouknout, protože to hodně záleží na zatížení nápravy. Nesmí se překročit max. hodnota, ta je u měchů Rubena 170/2, které jsou nejvíce používány, 7 barů při statické výšce 145 mm. Je tím zajištěno, že za jízdy při plném stlačení na minimální výšku 85 mm nestoupne tlak nad 10 barů, který je pro tyto měchy maximem. Pro odstavení auta na zimu bych měchy doporučil nafouknout tak, aby se zadní část auta zvedla mírně nad úroveň, kdy je nástavba vodorovně. Potřebný tlak bude závislý na stupni únavy listového pera a také od množství uložených věcí. My obytku zimujeme zcela prázdnou. Zatím má najeto pouze 8 tis. km, takže nějaká únava pružin se ještě nekoná.
K měchům a sadám nabízeným různými výrobci a prodejci mám jednu malou pochybnost v tom, že pokud je montován místo původního gumového dorazu a není uvnitř doplněn náhradním dorazem, tak v případě prudkého nárazu, nebo křížení na nějaké nerovnosti je měch zmáčknut pod minimální úroveň zmíněných 85 mm a může dojít k jeho poškození, především když se náprava na listových perech v této situaci pohne do strany.
Upravil Pospíšilovi dne 28.12.2025 13:06, před 4 měsíce
S
sarikČlen
Přidáno před 4 měsíce
souhlasím s oběma příspěvkami co jsou výše a akorát podotýkám že na zimu je dobré zvednout auto za rám jak v předu tak i vzadu at se pera tolik neunaví, a když už jsme tady u těch mechů tak nikde nemůžu najít na kolik atmosfér je dobré tyto měchy nafoukat
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 4 měsíce
Po dvou letech užívání měchů od ODAK mohu potvrdit to co píše "Pospíšilovi". Největší výhodu vidím v tom, že u delších aut s velkým zadním převiseme je možnost zvýšení zadní části při větších nerovnostech nebo nájezdu na trajekt. O tom, že listová pera našich plně zatížených aut tolik netrpí asi není třeba psát. To je úplně jasné. Za mě je to určitě dobrá investice.
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 4 měsíce
Pokusím se odpovědět na Tvoje otázky, třeba mne někdo ještě doplní.
Jízdní komfort se může vylepšit tím, že za jízdy po hrbaté cestě nenaráží přetížená zadní náprava do gumových dorazů. Pokud je správně provedeno propojení měchů tak, aby si mezi sebou nepřepouštěly vzduch, tak se i zlepší stabilita. Vyrovnání auta při stání je dost omezené cca na nějakých 5 až 7 cm, a jenom na zadní nápravě. To je dáno zdvihem měchů. V kombinaci s nájezdovými klíny je to v pohodě. Houpání auta při pohybu osob se neodstraní, jedině potom pevné opěrné nohy. Odlehčení zadních listových per je jisté, na zimu musíš kontrolovat, zda neucházejí a auto si nesedá.
Pokud seš trochu manuálně schopen a máš na to prostory, lze zakoupit sadu pro konkrétní auto, nebo si je nechat namontovat, už bylo výše uvedeno kde.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 4 měsíce
Samozřejmě můžu doporučit naše kamarády karavanisty, kteři montují kvalitní měchy: https://odak.cz/
👍
Fun
Smile 😊
Tomik Kralu, pavel 75, Franta REZAC
pavel 75pavel 75Člen
Přidáno před 4 měsíce
Zdravím kolegové!
Pročetl jsem si hodně zdejších vláken a nějaké informace našel, ale komplexní odpověď na mé otázky ne.
Přemýšlím nad montáží měchů a chtěl bych se zeptat, zda opravdu pomůžou při odlehčení pér na autě, aby se rychle neunavila, zda pomůžou při vyrovnávání vozu na stání a zda zmenší houpání při pohybu po autě. Dále je dobré na zimu kdy nejezdím, alespoň trochu přizvedávat auto za rám, aby se péra rychle neunavovala? Přeci jen se jedná o neustále naloženou dodávku a nevím, jakou životnost péra mají, když to na nich neustále leží. Pokud by jste měl někdo doporučení na dobrou firmu na montáž měchů, budu za kontakt rád. Díky Pavel
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: pavel 75, Fun, Pospíšilovi, Tomik Kralu, sarik, koko0925, Vita, FJR, Jméno, Zangerrinus, Tivat
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 21
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025