Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Akumulátor

Poslední aktualizace před 3 měsíce
J
JménoČlen
Přidáno před 3 měsíce

Lmcbreezar napsal:

@Lmcbreezar - Buď tak hodný a dej mi návod

Mám to vyzkoušeno jen v autě jednoho místního člena, ale nevidím důvod, aby to nefungovalo nebo zlobilo v jakémkoli autě, kde původně dobíjení motorovky není.
Sice nebude dobíjena naplno, ale zabrání to jejímu vybití.
Jednoduše stačí, ideálně v místě, kde jsou pohromadě k dispozici plusy obou baterek, je propojit přes běžnou usměrňovací diodu, samozřejmě ideálně schottku s nízkým úbytkem a proud omezit několikawattovou žarovičkou, třeba obyčejnou parkovačkou.
Tohle zajistí udržování startovačky proudem dle typu té žárovičky,tedy u parkovačky odhadem tak do 0,1A, ale samozřejmě není problém použít pro vyšší nároky i libovolně silnější žárovku, jen diodu by pak bylo potřeba silnější a chladit. Úbytek na diodě zaroveň sníží napětí, pokud tedy nebude startovačka vyloženě podvybitá, neměla by vysávat nástavbovku v době, kdy není dobíjena. Pozor, u LIfepo je rozdíl napětí vyšší, tam by jediná schottky dioda určitě nestačila, proud by tekl nonstop, tam by byl žádoucí trochu vyšší úbytek napětí, běžná dioda s cca 0,7V v propustném směru by snad byla tak akorát.
P
PospíšiloviČlen
Přidáno před 3 měsíce

Lmcbreezar napsal:

@Lmcbreezar - Buď tak hodný a dej mi návod

Než začneš něco řešit, nejdříve zjisti, zda auto opravdu nedobíjí i startovací baterii.
Zjistíš to jednoduše tak, že po pár hodinách, kdy auto stojí, připoj ke startovací baterii voltmetr, ten bude ukazovat něco mezi 12 - 13V. Připoj auto do sítě a pokud začne napětí pomalu stoupat, budou to desetiny voltu po pár minutách, tak dobíjí.
Nevím, jaký máš energoblok, například v mém autě je Schaudt a ten v návodu uvádí, že nástavbu dobíjí 18A a starovací baterii 2A. A opravdu dobíjí startovací baterii, zkoušel jsem to.
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
Buď tak hodný a dej mi návod
J
JménoČlen
Přidáno před 3 měsíce
Už jsem to tady zmiňoval možná i víckrát, ale dobíjení motorové ze soláru nebo nástavbové nabíječky se dá dodělat úplně primitivně a víceméně zadarmo, kdyžtak to mohu znova popsat.
V
VlastraČlen
Přidáno před 3 měsíce
U mne dobíjí i motorovou při napojení na 230V,nebo si to asi myslím (měl jsem bez připojení na panelu 82% 13,4V a po připojení a třech dnech 100% 14 V CI Magic 2020 na Ducatu
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 3 měsíce
Řekl bych že ne.
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
Tomi, myslíš když jsem napojen na síť, že se dobíjí i startovací?
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 3 měsíce
👍
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
Tak jsem to opravil, byla uvolněna svorka u plus pólu.Takže už to startuje.
Upravil Lmcbreezar dne 06.02.2026 14:23, před 3 měsíce
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 3 měsíce
Ta baterie bude asi po smrti.
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
Při jízdě mi displeji ukazuje normálně přez 14v né 13.ted jsem si vzpomněl že mám ve zdiřce ukazatel který za jízdy ukazuje normálně asi 14.v
Upravil Lmcbreezar dne 05.02.2026 21:29, před 3 měsíce
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 3 měsíce
13 V moc není, ale ty displeje dost často kecaji. Vypadá to, že auto normálně dobíjí. Pokud přes kabel normálně nastartuješ z největší pravděpodobností je KO baterie.
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
To jsem ještě nezkoušel, displej jsem nezjistil zatím.
Upravil Lmcbreezar dne 05.02.2026 21:25, před 3 měsíce
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
Všechno to bliká
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 3 měsíce
Co dělají kontrolky když se snažíš nastartovat? Normálně svítí nebo při startování zhasnou? A po těch šestiset kilometrech jsi přes kabely nastartoval? Jaký stav motorové baterie ti ukazuje displej (pokud ho v autě máš) když běží motor?
Upravil Tomik Kralu dne 05.02.2026 21:19, před 3 měsíce
Jan NovacekJan NovacekČlen
Přidáno před 3 měsíce
Pokud si po 600km jízdy nenastartoval, bude to jedna (nebo obě) příčiny:
1. špatný akumulátor (i po roce může být špatný, stačí ho nechat delší dobu vybitý)
2. auto ti špatně dobíjí (ale to by si poznal i za jízdy na kontrolce dobíjení, 600km by si asi neujel)

Za mě jediné řešení, nový akumulátor + kontrola dobíjení (+ kontrola, jestli ti něco nevybíjí startovací aku).

Pár let zpět na starým autě se mně stalo to stejné. Ráno na horách při -12 jen cvakání, naštěstí jsem měl kabely. Po 2 hodinách jízdy jsem to u domu vypl a už nenastartoval. Kupoval jsem novou aku + nový alternátor.
L
LmcbreezarČlen
Přidáno před 3 měsíce
Prosím o radu než jsem odjel z domu do zahraničí, tak jsem nenastartoval, jenom v motoru cvakalo, Použil jsem startovací zařízení přes kabely a nastartoval jsem. Ujel jsem 600km do místa pobytu, kde jsem motor vypnul a zkusil znovu nastartovat.Už při zapalování cvakalo a nešlo nastartovat.Akumulator bude v dubnu teprve rok.Nevite někdo kde může být problém.Asi to bude jistit při spatečni cestě asistence.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Lmcbreezar, Jan Novacek, Tomik Kralu, Vlastra, Jméno, Pospíšilovi
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 11
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025