Ahoj,:_
velice mě zaujal nápad Jirky Majky,rozblikat při brždění přídavné brzdové světlo na autě,v mém případě karavanu,po vzoru Mazdy.
Tak jsem zvolil co nejjednodušší řešení a po změrění odběru svého světla 240mA jsem použil samoblikavou led diodu.(15Kč):=
Do napájení + kabelu jsem vložil led diodu s klopným obvodem(blikací) a pohoda.
Bliká ,ale je to oslabené světlo.Prochází během krátkého pulzu cca 130 mA.Tak jsem ty diodi vedle sebe paralelně zapojil dvě a pohoda.Jen je potřeba to vyzkoušet nejprve s jednou.Je to dáno počtem diod ve světle.Diody se řadí po osmicich.(1,2V x 8 = 12V)Já mám čtyři osmice.
Nelze to aplikovat na světla se žárovkou,jejich odběr proudu je moc velkej.
Po odskoušení na karavanu musím usoudit,že má Mazda docela dobrej nápad.Skutečně to zaujme.:g
Samozřejmě považuji za nutnost neměnit funkci hlavních brzdových světel.
Možná by to šlo i na světla se žárovkami, namontovat tam přerušovač na blikny, co na to řeknou na STK ?
Ahoj Tom
Na světla je lepší přepínat tranzistorem,ale přerušovač to samozřejmě vezme taky.
Na STK neřeknou nic,protože já to mám origoš:D
Tak to je na mne moc. Elektrika neny moje kamaráda.:|
LukasČlenPřidáno
před 18 letNa technický budou určitě pindat...to známe. Blikací brzdovka mě napadla už dávno, ale ještě jsem to nezrealizoval. Že bych se do toho konečně pustil??B)
Rapiďáci, tel: 725 707 636
brumlaČlenPřidáno
před 18 letv našem novém vzoru.. US.. je to zcela běžné.. ameriky , když přibržduješ, blikaj.. a když překročíš nějakej limit.. ( dup. na brzdu) svítěj naplno..
Nám tu v Jaroměři jezdí 2 Hummery..jeden má vzadu "evropská" světla, tedy vše jak má být, druhej asi nějaký "ameriky"...všechny mu svítěj a blikaj červeně....jednou jsem za ním jel, když začal brzdit a zároveň odbočovat. Chvilku mi trvalo, než mi došlo, co ta barevná hudba přede mnou vlastně znamená...ale asi to měla na technický nějakou tučnou výjimku...:D:D