Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Parkovanie na divoko s obytnym privesom mimo kempov

Poslední aktualizace před 5 let
E
eiger33Nováček
Přidáno před 5 let
Ahojte, chcem vvyskusat dovolenku s karavanom (obytnym privesom). Hladam, ale nikde neviem nasjt, ako sa da parkovat s obytnym privesom na Slovensku a v Cesku. Mozem sa riadit podla park4night? Ked som pozeral fotky, vacsinou na parkoviskach parkovali s autokaravnom. Je s obytnym privesom parkovat mimo kepmu zlozitejsie?

Dakujem velmi pekne za rady a skusenosti.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 5 let
Ano, je to složitější. Manipulace s 12 metrovou soupravou vyžaduje daleko více místa než obytné auto. To je jeden z důvodů, proč tak často karavanisté přechází na obytná auta. Ale jde to.Wink
E
eiger33Nováček
Přidáno před 5 let
Ale teda v principe, ak sa zmestim, mozem parkovat na miestach, ktore su v aplikacii park4night... Nepovedia mi, ze som moc velky a musim ist prec...
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 5 let
Jezdili jsme několik let s přívěsem a běžně tzv. na divoko. Dá se to, ale je lepší předem natipovat vhodná místa, než potom bloudit a hledat. Děláme to i s obytným autem. Používáme Mapy.cz a hledáme parkoviště na okrajích obcí, u sportovišť, přírodních koupališť, pomocí leteckých snímků i plácky v přírodě, kam se ovšem dá zajet. Pokud jde jen o přespání na jednu noc, není v tom problém.
E
EsperoČlen
Přidáno před 5 let
Podívej, zakázáno to není, takže parkovat lze na divoko, když s tím nevadíš majiteli pozemků. Ale praktické to taky moc není, souprava dlouhá 11-12 metrů. Při parkování nadivoko obvykle je méně manipulačního prostoru pro otáčení atd. Neboli přívěs odpojit, ručně obrátit a zase připojit. Navíc horší manipulace při odjezdu obecně - vytáhnout podpěrné nohy dost dlouho trvá, kdyby Tě někdo přišel vyhazovat. Další problém je s tím, že ve městech, když budeš chtít na turistickou prohlídku také obvykle nebudeš mít kde zaparkovat, a když, pak nejpravděpodobněji na okraji města a dál pokračovat s tak, že karavan anebo celou soupravu tam necháš a budeš pokračovat buď samotným autem anebo MHD. Podobně u motorestů při cestě, obvykle se na jejich parkoviště špatně vejdeš pro jiná vozidla. V každém případě to chce kvalitní přípravu nad internetovými leteckými mapami (a street wiew), dopředu znát místa i podle GPS, kde by se tak přespat dalo. Vychází to podle mých zkušeností tak asi z 95%, přece jen ty internetové mapy jsou taky trochu zastaralé, asi tak rok až dva. Jezdil jsem tak asi 4 roky s přívěsem, ale odešel jsem od toho právě pro tyto problémy a pořídil jsem menší dodávku s vestavbou, protože se nakonec ukázalo, že nejlepší je to s přívěsem do kempů a to nás zase nebavilo anebo v řadě případů jsme se tam prostě nevešli, nebylo místo.
Upravil Espero dne 15.05.2021 11:52, před 5 let
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
hlavně v principu není v ČR i SK povolené žádné "kempování na divoko". Pokud spíš v zaparkoveném přívěsu přes noc, tak to není přímo zakázané, ale ani povolené (pokud není u parkoviště přímo značka zakazující parkování třeba karavanů v určité době nebo pokud to nzakazuje místní vyhláška). Pokud spustíš stabilizační nožičky u přívěsu nebo necháš třeba venku schůdek, tak je to policajty brané jako kempování a pokud narazíš na aktivního policajta, tak to nemusí skončit jenom vyhnáním, ale i pokutou na místě nebo v přestupkovém řízení na úřadě.
A pokud nespustíš u přívěsu nožičky, tak hodně riskuješ, že dojde k poškození karavanu, až si do něj všichni vlezete (klidně může dojít k prasknutí konstrukce a svěšení podlany nebo i prasknutí povrchu stěny), takže by se ti to "parkování" mohlo dost prodražit - oprava u firmy by byla u staršího přívěsu dražší než koupit jiný ve stejném stavu. Často se zásah policie děje na oznámení nějakého "všímavého občana" nebo proto, že někomu místnímu zabereš místo kde parkuje a on potom nemá kde stát..
Prostě přívěs není na přespávání někde na parkovišti nebo v ulici moc vhodný.
Přidáno před 5 let
Petře já bych Tě trochu opravil. V ČR není obecně zakázáno volné stanovaní nebo kempování. Jsou ale místa, kde je to zákonem, místními vyhláškami nebo úpravami přímo zakázáno. Problém je spíše s tím, že každý pozemek někomu patří nebo ho obhospodařuje a záleží na dotyčném, jestli mu stanař nebo karavanista bude nebo nebude vadit. Pokud se chci na jednom místě zdržet pár dní, tak je vždycky lepší se porozhlédnout po okolí a pokud tam je nablízku nějaký dům, tak se tam aspoň formálně pozeptat. Jednak tím snad "odzbrojím" souseda od podezření, že jsem nějaký vágus a kdyby na mne později někdo přišel, tak se zase mohu vymluvit na to, že jsem tam s vědomím s toho souseda. No a kdyby to byl soused blbec, tak odsud nejspíš vypadnu, protože by na mne stejně mohl někoho poštvat.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 5 let
V pořádku, klidně mě Luboši oprav nebo doplň Smile
Jen bych na svou obranu dodal, že jsem nepsal nic o tom, že je obecně zakázané volné stanování nebo kempování, já jsem jen napsal, že to není zákonem povolené - v některých zemích Evropy to za určitých podmínek povolené je. A samozřejmě to někde je přímo zakázané (zákonem, vyhláškou, značkou). Takže je to takové pololegální a o tom jak to přesně je, by musel rozhodnout soud (ani právnící v tom nejsou jednotní).

S tím zbytkem plně souhlasím, kolikrát jsme se někde zeptali (u nás i v zahraničí) a povolení jsme prakticky vždycky dostali nebo nám bylo doporučeno kam to máme postavit. A když se nám tam zalíbilo a chtěli jsme přespat další noc, tak jsme se šli slušně zeptat ještě jednou a nikdy nebyl problém. Kolikrát jsme i zjistili, že ten člověk měl známé nebo příbuzné někde poblíž našeho bydliště a nakonec z toho byl příjemný pokec.
Přidáno před 5 let
Ahoj Petře. To nebyla výtka, jen poznámka. U nás obecně platí, že co není zákonem zakázáno, je povoleno. Žádný zákon u nás obecně nezakazuje ani neomezuje stanování nebo kempování. Takový zákaz konkrétně obsahují pouze zákony, které upravují některé oblasti (CHKO, NP a pod.), či-li např. Lesní zákon, Zákon na ochranu přírody a pod., případně místní vyhlášky. Tak nic ve zlém. Ostatně my to děláme stejně jako Ty a za celé roky jsme se snad jen jednou setkali s tím, že nám někdo řekl, ať si jedeme jinam.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 5 let
V pohodě Luboši, nebral jsem to nijak osobně - proto jsem tam dal taky smailíka Wink

Ps: osobně bych jako místa kde se může kempovat rozhodně nebral ani parkoviště nebo ulice - s parkováním většinou není problém, pokud není zakázané vyhláškou (třeba Praha) nebo značkami (například Olomouc) přes noc na území celého města.
H
HKRČlen
Přidáno před 5 let
Dobrý den, zkušení karavanisti, stále se zde dočítám, jak parkujete při cestování "na divoko". Myslíte tím pouze přespání? Nedokážu si představit, jak s obytným autem v hodnotě přes mega ověšeným elektrokoly zaparkuji někde na plácku třeba u lesa a vyjdeme si na celodenní túru. Asi bych na výletě moc klidu neměla. Jenže to je asi jediný důvod, proč si bydlení na kolech pořídit, kvůli poznávání tu či onde. Jenže na odlehlých místech málokdy najdeme placené parkoviště. Jak se s tím vyrovnáváte vy?
Hana a Libor, zatím bez bydlíku 😊🚴‍♀️🚴‍♂️
D
DDTČlen
Přidáno před 5 let
Ja se s tim vyrovnavam tak, ze nemam elektrokola. Normalni kola jsou zamceny.
MarhonMarhonČlen
Přidáno před 5 let
to: HKR
Téma zabezpečení by vydalo na mnoho samostatných vláken a tady tím trochu odbočujeme od obsahu původního vlákna věnované primárně parkování obytných přívěsů. V krátkosti, já při odchodu dávám zevnitř na dveře kvalitní visací zámky. Tím, že se jedná o vestavbu, tak atypické kování je uchyceno do plechu a zesíleného nosníku. Pokud by zloděj vylomil okno a dostal se dovnitř tak má stále značně ztížené otevření dveří aby mohl třeba kola vyndat. Ty mám uložené uvnitř vzadu pod postelí a zamknuté k podlaze. Samozřejmě každý zámek jde po nějakém čase překonat, ale jde o to, že uvnitř je k zámkům hodně špatný přístup a např. akuflexou je obtížné se k nim dostat. Pokud by zloděj chtěl kola vyndat předními dveřmi tak by musel rozbourat kuchyň a koupelnu aby s nimi prošel. Mimo mechanického zabezpečení jsem zvolil také elektronické zabezpečení obsahující i GPS lokátory. Na místě je i prevence a není tudíž vhodné veřejně popisovat konkrétní detaily aby se zlodějům nedával do ruky manuál jak na to.
H
HKRČlen
Přidáno před 5 let
Díky moc za objasnění. Takže řádně zabezpečit a doufat, že mě nenechavci minou. Omlouvám se za odbočku od tématu a přeji všem i nadále hodně natoulaných km bez nehod.Cool
Hana a Libor, zatím bez bydlíku 😊🚴‍♀️🚴‍♂️
G
gutČlen
Přidáno před 5 let
Souhlasím, někdy vezmu i plechovku piva jako dárek . Většinou ledy povolí a pokud potřebujeme třeba vodu není problém. Vše platí i v zahraničí.
dynvidynviČlen
Přidáno před 5 let
Chápu to správně, že se chodíte ptát k nějakému nejbližšímu domu? Nebo hledáte majitele pozemku na katastru?

Jinak s přívěsem jsme si docela oblíbili Bezkemp. Místa si hledáme mimo civilizaci a zároveň víme, že nás nikdo nevyhodí. Zrovna jsme se vrátili z jednoho šumavského.
R
ramtlah1Člen
Přidáno před 5 let
Po letech s karavanem a nasledne s obytnym autem bych odpovedel jednoduse ,,kde neni zalobce neni soudce,, jinak aby jste nestali na pozemku soukromeho vlastnika doporucuji apku ,,katastr do kapsy,, ukaze vam parcelu vlastnika na ktere aktualne stojite.
G
galasek781Člen
Přidáno před 5 let
Myslím že už se jméno vlastníka nedozvíš.
RobertRobertČlen
Přidáno před 5 let
Dozvíš se to na Mapy.CZ
G
galasek781Člen
Přidáno před 5 let
Tak to zkus a uvidíš že nic neuvidíš
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: eiger33, Fun, Lubos a Dasa, Espero, PetrDubi, HKR, DDT, Marhon, gut, dynvi, ramtlah1, galasek781, Robert, jaku63, sipadan
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 40
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025