Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Nejde lednice na 12V

Poslední aktualizace před 5 let
seneseneČlen
Přidáno před 5 let
Za jízdy mi přestala fungovat lednice na 12V. V energobloku EBL 99G jen něco vrčí,bzučí,ne v jednom kuse přerušovaně,někdy pár minut nic,vypínač na ledničce jen někdy problikne.Vypl jsem ji a jedu na plyn ale bzučení se stále ozývá.Poradím si s tím na cestách nějak?
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let
Ahoj, - zjednodušeně - chladnička na 12 V je sepnutá tehdy, když alternátor začne pracovat (sepne se relé).
U mého auta bych to vyřešil tak, že bych na cestách odpojil přívod + mezi chladničkou a energoblokem a zapojil přímo na + u akumulátoru (když by byl motor vozu vypnutý, tak odpojit).

Nebo při kempování namrazit na plyn a během jízdy by byla vypnutá.
Pozor na zapnutý plyn při jízdě, pokud nemáš příslušné vybavení.

.
Upravil kutil1 dne 19.06.2021 12:36, před 5 let
seneseneČlen
Přidáno před 5 let
Nemůže být špatný kontakt na relé nebo je relé k.o.
S
sarikČlen
Přidáno před 5 let
změř si měřákem kolik proudu ti jde u ledničky (pochopitelně s nastartovaným motorem a aby motor dobíjel) mělo by tam jít asi 12,8 V pakliže tam nebude napětí tak je chyba ve vedení třeba relátko , špatný kontakt někde a pod
budešli tam mít napětí tak hledej chybu v ledničce
seneseneČlen
Přidáno před 5 let
Auto nabíjí 14.2V,v enerbloku něco drnčí není to v kuse ale nepravidelně někdy déle někdy chvíli a do lednice 12V nejde.Jinak v energobloku vše funguje.Není tam náhodou nějaké relé ktere sepne 12V na lednici jak auto začne nabíjet?
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
právě jsi přesně popsal funkci lednice na 12V Wink
U starších aut jde z alternátoru signál D+ , který je připojený na jeden kontakt cívky relé a druhý kontakt cívky je připojený na +12V když začne fungovat dobíjení, tak cívka sepne relé a tu pusti 12V do lednice a také zapne dobíjení nástavbové baterie. U novějších aut a elektrobloků se zapnuté dobíjení odvozuje od napětí v síti.
Pokud máš verzi s D+, tak zkontrolovat hlavně vodič od alternátoru a jestli funguje správně relé.
seneseneČlen
Přidáno před 5 let
Tak že je to tak relé jen bzučí a nesepne lednici , jinak energoblok baterií dobíjí takže v kempu si neporadím.Tak až vše vyjime tak pojedeme domů a řešit doma které relé to je.Diky
😀🍷
Vlasta49Vlasta49Člen
Přidáno před 5 let
Zdravím všechny diskutující a mám dotaz, zda jste se nesetkali s problémem, který právě řeším.
Mám problém s lednicí Thetford 150N. Na plyn i 220 chladí (dnes ráno v mražáku -17,5, dole v lednici – 5,2 a to jede na plyn).
Ovšem za jízdy nebo s nastartovaným motorem, když automaticky přepne na 12 V, přestává chladit.
Abych se ujistil, že příčina je ve vadném 12V tělísku, pro jistotu jsem začal měřit. A přišlo překvapení - 12-ti V ohřívacím tělískem teče stabilně proud o velikosti cca 15 A, což odpovídá danému výkonu tělíska. Vzadu lednice je teplé co má být teplé, ale teplota v lednici klesá a přestává chladit.
Při manuálním přepnutí na plyn i při běhu motoru, lednice opět začne chladit.
Nesetkal jste se někdo s podobnou závadou nebo neporadíte co ještě zkusit?
Děkuji.
Vlasta
Vlasta49Vlasta49Člen
Přidáno před 5 let
Ještě musím dopřesnit.
Dnes jsem zjistil, že lednice na plyn sice jede s nastartovaným motorem, ale při jízdě asi po 30-ti minutách v manuálním režimu na plyn, přestane chladit. Když zastavím, tak se opět chytne a lednice chladí jako nová.
To mu už hlava nebere.
L
LakyČlen
Přidáno před 5 let
Neuvedl jsi zda je s automat.přepínáním ,podle toho co uvádíš asi bude ,při nastartování se vždy přepíná na 12V . Pokud je přepla na 230V nebo plyn což má větší chladící výkon ,tak po přepnutí vychlazené lednice na 12V klesne teplota v lednici dle daného výkonu 12V tělesa . To je můj poznatek z praxe . Já řeším jiné téma podpětí v síti 230V trvalé -výkvy ca od 140V - 190V v kempech . Zatím jsem dospěl k jedné účinné variantě jako celku co do výkonu a ceny pro celý rovod ve voze a jeho použitelností TOTO Stabilizátor napětí AVR-1000 140÷275 V / 230V

https://pajtech.c...18868.html
L
LakyČlen
Přidáno před 5 let
Při manuálním přepnutí na plyn i při běhu motoru, lednice opět začne chladit.
Nesetkal jste se někdo s podobnou závadou nebo neporadíte co ještě zkusit?
-----
VIZ - To máš jako že ti běží obě funkce zapnutí součastně? asi NE , chtělo by to sehnat schemat ale ten jsem nenašel ani ja na svoji podobnou jen s označením N 3000 Bez atomatu . Proměřil bych om metrem to těleso zda není poškozen obvod a otřesem se občas sepne , jinak je závada v ovládací desce v zadní části lednice - proměřit - servisák bude v obraze víc .
Vlasta49Vlasta49Člen
Přidáno před 5 let
Lednice je automat - chtěl jsem vyzkoušet jen jednotlivé druhy napájení, kde může být problém. Nespínají se obě funkce najednou. Ovládací deska je nová.
Nejhorší je, že právě když auto jede, tak to přestane chladit i na plyn.
Když auto stojí a běží motor, tak to na plyn chladí.
Jsou věci mezi nebem a zemí......
L
LakyČlen
Přidáno před 5 let
Nejhorší je, že právě když auto jede, tak to přestane chladit i na plyn

-----
Tak že za jízdy ti panel na lednici ukazuje 0 nic vše zhasne nebo bliká že nenaskočí žádná funkce ? potom je vadný i ten nový ovládací panel . Nebo uvolněný kontakt na něm a za jízdy to dělá toto , podobný problém měl kolega ale bez automatu -ten si spíná vše sám , pokud je tam možnost i volbu manuálně nastavit jak uvádíš tak se podívej zda to nemá i reset tlačítko . Čím více funkcí tím je to horší tak si sám neporadíš .
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: sene, kutil1, sarik, PetrDubi, Vlasta49, Laky
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 43
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025