Ahoj, potřebuji radu.
Vyměnil jsem akumulátor Pb za LiFePo4, booster jsem si nechal namontovat u Karla Prokopa a teď ještě musím vyměnit nabíjěčku CBE-516 za Victron blue smart IP22 charger 12/30.
V zapojení -12V a +12V do baterie je u CB navíc signální +12V vodič, který u Victrona není. Dá se tento vodič připojit na +12V na výstupu Victrona? Nevím, co se po něm vede za signál, jestli pouze to, že je nabíječka zapnutá či nějaka jiná indikace.
Poradíte mi někdo prosím?
PetrDubiČlenPřidáno
před 5 letAhoj,
ten signál 12V je signál z nabíječky do elektrobloku, že je nabíječka připojená na 230V. Pokud by jsi ten signál připojil na výstup Victrona, tak ti nejspíš nebude ukazovat připojení sítě, ale jestli je v eletrobloku 12V (například z baterie).. Řešením by bylo přidat malé relátko s cívkou na 230V připojené paralelně k napájení nabíječky a kontakt by spínal +12V z výstupu Victrona na ten signální vodič do elektrobloku.
Rozumím tomu správně tak, že pokud to připojím na výstup +12V, tak to bude ukazovat v EB správně, jenom při dobíjení, jinak pokud bude dobito, tak to nebude indikovat v EB to připojení do sítě?
Zapojil jsem signální vodič na výstup +12V dobíjení (u victrona) a i při odpojení sítě hlásí EB že je síť připojená. Zkusím to přes to relátko, jak jsi mi radil.
Aby to fungovalo správně je potřeba nabíječka IP22 se třemi výstupy. Ten tenký kabel od CBE slouží pro signalizaci na panelu a zároveň dobíjení startovací baterie malým proudem.
PetrDubiČlenPřidáno
před 5 letJen nevím co ten signalizační výstup dobije, když podle technických informací výrobce dodává maximální proud 50mA - to nepokryje ani samovybíjení..
Upravil PetrDubi dne 25.07.2021 09:34,
před 5 letSignalizační vystup aktivuje nabíjení motorové baterie, max proudem 3A. To zajišťuje CBE DS-300, pokud chcete toto zachovat použijte 3 výstupovou IP22...
HAF22ČlenPřidáno
před 5 letTakže, jestli tomu správně rozumim, připojením tohoto drátu na +12V se zajistí, že při nabíjení ze soláru se bude dobíjet i startovaci baterie cca 2-3A, i když nebude připojená nabíječka na 230V?
Upravil HAF22 dne 31.07.2021 14:06,
před 5 let