PetrDubiČlenPřidáno
před 5 letKdyž už uvádíš nákladnější řešení, tak potom už můžeš zahrnout i online UPS - to je typ UPS, který vezme střídavé vstupní napětí udělá si z něj nízké stejnosměrné napětí (který mnabíjí i baterie) a potom z toho nízkého stejnosměrného napětí udělá zpátky sinusové napěto 230V a takhle to běží po celou dobu provozu, takže je jedno, jestli je na vstupu 250V nebo 180V, na výstupu bude pořád 230V. Akorát se ti nebude si líbit, že ta konverze na dejme tomu 24V a zase zpátky spotřebuje nějakou elektřinu, která se promění na teplo, takže je potřeba ho víc chladit a hlavně se ti nebude líbit cena, která začíná někde na cca 4,5 tisících za "neznačkovou" UPS s výkonem 800W. Ale třeba při částečném zatížení často zvládají i 110-300V na vstupu.
Ahoj, nevím, jestli dotaz chápu správně.
Funguje chladnička přes měnič z akumulátoru 12 V?
Pokud ano tak přes měnič chladničku a akumulátor mít stále zapojený na nabíječe (ne chytré, ale historická klasika). Nabíječka by měla nabíjet akumulátor, i když je v síti podpětí. Pokud ne, tak upravit vinutí trafo v nabíječe.
Chtěl jsem doporučit tu UPS, ale PetrDubi mě předběhl :-)
Různejch UPSek jsou plný kontejnery na elektroodpad a sběrný dvory a důvod obvykle jen vyvařená baterka :-) Tu nepotřebuješ, poslouží stávající bateka v přívěsu/autě.
Nebo, pokud jde jen o napájení topnýho tělesa lednice, tak tu podpětí usměrnit a vyhladit (můstek a kondy třeba ze starýho PC zdroje) a tím získat třeba ze 150V efektivní střídaviny vlastně cca 210V stejnosměrných. Tohle doplnit o nějakej udělátor s rozumnou hysterezí, co by přepínáním relátka zajišťovat nepřekročení třeba 260V. Spirále by bylo jedno, jestli do ní jde střídavina nebo nebo ne, příkon by zůstal zachovaný.
PetrDubiČlenPřidáno
před 5 letNo jo, jenomže UPS na sběrných dvorech bývalí line-interactiv, což je úplně něco jiného. Když už, tak by to musela být line-interactive a AVR (regulace napětí - ale funguje to jenom v omezeném rozsahu) a to už je zase lepší UPS v řádu několika tisíc, takže u té už se vyplatí vyměnit baterky a taky se to tak dělá. Pokud je na sběráku nějaká lepší UPS, tak je tam ve většině případů proto, že odešla elektronika..
A ještě ty line-interactive mají samozřejmě výstup modifikovaný sinus (takže hranaté cosi) a je otázka co by na to řekla (při trvalém provozu) elektronika v obytce (nabíječka, elektronika v lednici a podobně). Jediné čemu to fakt vadit nebude je to topné těleso v lednici..
A malý detail na závěr (když už byla rada zapojit na baterku v obytce) - hlavní důvod, proč v té UPS odejde do několika let baterka i když nebyl žádný výpadek je ten, že nabíjení v těchto levných UPS (za pár tisíc Kč) je tragické a tu baterku zabije UPS. To nabíjení v UPS je vlastně kurvítko, který určuje maximální životnost baterie...
dracekvoČlenPřidáno
před 5 letJá nějak nechápu problém.
Co že vlastně při podpětí nefunguje?
Když se zapnu na 230V, tak se mi baterie odpojuje a jede to jen z trafa na 12V (světla, čerpadlo, digestoř). Lednice jede přímo tělískem na 230V. Takže při podpětí co jen bude méně topit, nebo svítit.
Pokud bych chtěl stabilních 12V levně a lehce. Tak bych si upravil nějaký kvalitní silný PC zdroj.
Obyčejně mají spětnou vazbu na 5V větvy. Stačí předělat zpětnou vazbu na 12V a zdroj šlape jako víno. Je tichý malý a nic neváží.
Co to máš za trafo když bude mít proměnné na vstupu podpětí ca 140V a na výstupu ti dá 220V a více ? pošli odkaz . To zapojení jsis dělal v autě dodatečně . PC zdroj už popsal Petr
Zdenek a AlenaČlenPřidáno
před 5 letMůj názor je že trvalý provoz lednice na 12V (ne kompresorová) je nesmysl a slouží to jen na dobu přejezdu.
EmhČlenPřidáno
před 5 letZase bych to neviděl tak tragicky s napětím v kempech. Možná jsem špatně pochopil tvůj dotaz, ale pokud máš strach, aby ti neodešel energoblok ohledně přepětí nebo podpětí můžeš to řešit i jinak. Zde máš ochrany-https://www.elektrohadrava.cz/index.php?c=12.6.4
NE nejedná so o ochranu žádného přístroje ale o udržení - navýšení nízkého napětí v dané síti - kempu tak aby mohla fungovat alespon lednice , nejlépe na 220V - 210V jinak se nezapne a nemám automatické přepínání na plyn . Tak že v noci je vše OK a k ránu v kempu spadne napětí až k 150V - 190V po celý den i v CHorvatsku což tam nebylo běžné dnes ano . ---
--
Pánové je to oříšek pro odborníky - "tak si s tím nelamejte hlavu "
Je mi jasné že z malého dlouhodobého napětí -udělat větší v tomto případě použití, je výzva i pro pana Teslu . Možná je už technologie i v tomto případě jinde a najde se přijatelné řešení ,výrobci těchto lednic pro karavanink to neřeší ,což by mohly udělat dvěma tělesy připojením 2x + relé ,moje úvaha .