Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Snížení celkové hmotnosti přívěsu

Poslední aktualizace před 4 roky
P
petrolejNováček
Přidáno před 4 roky
Nazdar karavanisti,

rád bych se zeptal, jestli nemáte někdo zkušenosti se snížením celkové hmotnosti přívěsu při jeho registraci na úřadu. Jaké jsou možnosti a podmínky snížení? Co k tomu úředník vyžaduje? A plynou z toho nějaké nevýhody? Samozřejmě kromě zjevné nemožnosti mít přívěs (i s nákladem) těžší než hmotnost, na kterou to registruji. Potřebuji se dostat dolů cca o 100 až 150 kg kvůli omezení hmotnosti, kterou může táhnout naše auto. Předem díky za jakoukoli radu, postřeh, zkušenost.

Petrolej
RobertRobertČlen
Přidáno před 4 roky
Máš to promyšlené? Kolik ti zbyde doložnost? Jestli nelezeš z bláta do louže. Shock
Mysak230eMysak230eČlen
Přidáno před 4 roky
Pokud nedodáš od výrobce vyjádření a typovej list, tak ti nikdo jinou váhu nezapíše......

Jednodušší je koupit si jiný karavan nebo jiný auto.
H
hugo 007Člen
Přidáno před 4 roky
Výrazně bych nedoporučoval, zkus naložený přívěs zvážit, abys získal reálnou váhu,
pravděpodobně bude vyšší než se domníváš, další důvod není dobré jít na max. tažného vozidla.
P
petrolejNováček
Přidáno před 4 roky
No jo, s váhou jsme na knop. Máme tři děti, tak vymýšlíme, jak je tam poskládat. Přichází v úvahu leda palandy.

O auto bych se moc nebál. Máme sedmimístné Berlingo. Přičemž úplně to stejné auto, akorát pětimístné, může táhnout o 200 kg víc. Takže když vyndám ty zadní sedačky, tak se domnívám, že mám prakticky pětimístnou verzi, bohužel ale papírově zůstává samozřejmě sedmimístná s menší tažností :-)

Jinak jsem vůbec netušil, že to jde, ale natrefil jsem na bazar, který to u některých karavanů nabízí. Jen u těch, které ještě nemají techničák. Takže přívěs dodají se sníženou váhou jak v techničáku, tak i na tom plechovém štítku.

Díky moc za reakce Like

Petrolej
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Neviem ako u vas, ale na Slovensku nie je dolezita celkova hmotnost privesu, ale okamzita, pokial ide o otazku ci to mozes legalne danym autom tahat.
Celkove hmotnosti auta a privesu urcuju pozadovane vodicske opravnenie (BE, B96) a ci treba dalsiu dialnicnu znamku pre prives.
Tak si to prever, nech to zbytocne neznizujes, ked nemusis. Autu je jedno co je v papieroch, to sa potrapi rovnako.
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
K
kamilioČlen
Přidáno před 4 roky
Jo a este si u Berlinga pozri aj maximalnu hmotnost jazdnej supravy. Mam dojem ze Berlingo ma max hmotnost jazdnej supravy par sto kil mensiu, ako ked scitas max hmotnost auta plus max povolenu hmotnost privesu. Takze nemozes nalozit na maximum oboje, aj auto, aj prives. Napis ake mas tieto tri hmotnosti z velkeho TP.
A pozri aj limit max zvisleho zatazenia tazneho, to tiez bude tak okolo 50, 60kg.
Upravil kamilio dne 10.11.2021 23:20, před 4 roky
Ducatovy-KajaDucatovy-KajaČlen
Přidáno před 4 roky
Pokud řešíš jen spojitelnost vozidel do jízdních souprav, tak rozhoduje okamžitá váha přívěsu. Pokud tedy máš tažné na autě na 2000kg, můžeš zapřahnout vlek s celkovou hmotností např. 2500kg, ale nesmíš ho naložit na víc než ty 2000kg. Prostě ve chvíli vážení nesmí být těžší než kolik může tahnout auto. Tam bych vůbec snížení neřešil a v klidu jezdil. Tahám tak také - tažné na 3000kg, vlek 3500kg a v klidu, legálně, jen nakládám max do 3000kg.

Pokud ti jde ale o řidičák, třeba aby si s Bčkem mohl tahnout bržděnej vlek a souprava se vešla do požadovaných 3500kg tak tam se sčítají maximální přípustné hmotnosti.
P
petrolejNováček
Přidáno před 4 roky
Ahoj,

řeším vlastně obojí. Konkrétní čísla: Auto má nejvyšší povolenou 2310 kg. Nejvyšší celkovou hmotnost bržděného přívěsu má auto 1250 kg. Což dává nejvyšší povolenou hmotnost soupravy 3560 kg.

Ale já mám jen skupinu B. Takže se s přívěsem musím dostat na 1190 kg. OK, můžu si dodělat B96 a můžu pak táhnout těch 1250kg, ale víc ne.

Problém je, že pro pětičlenou rodinu se mi nedaří karavan do 1250kg sehnat. Tak přemýšlím, že pořídím nějaký, který má třeba 1350 kg a nechám snížit na 1250 kg, abych jej mohl legálně tahat.
K
kutil1Člen
Přidáno před 4 roky
Ahoj, nejlépe je zeptat se oficiálně na odboru dopravy. Naopak jsem zvyšoval hmotnost přívěsu a úředník mne upozornil, abych to promyslel, že naopak dolů to napůjde. Bylo to cca před 10 roky, třeba nastala změna.
Mysak230eMysak230eČlen
Přidáno před 4 roky
Osobně bych si udělal papíry a pořídil auto, který muže tahat těžší přívěs. Stejně ten přívěs přeložíš a budeš váhou jak přes tažný tak přes řidičák......
Upravil Mysak230e dne 11.11.2021 23:10, před 4 roky
_luky__luky_Člen
Přidáno před 4 roky
S tím řidičákem: před více než 10ti lety jsem si udělal B+E. Původně jsem to potřeboval jenom na jednu akci, ale nakonec to využívám skoro pořád a jsem rád, že to mám.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 4 roky
Ahoj,
jenže musíš i na teoretické testy a těch se většina bojí Grin.
Kdyby šlo jen o finanční stránku věci a těch pár hodin ježdění, tak si to udělá každý rád.
Přidáno před 4 roky
V první řadě to chce zvážit ten 1350kg (nebo klidně 1500kg) karavan, jestli bude na váze pod 1250kg tak si v pohodě a můžeš ho za své auto zapřahnout, naprosto legálně. Jen ho nesmíš naložit na víc než těch 1250kg. Nevím jak jsou na tom karavany s doložností.

Prostuduj https://www.vapp....st-vozidel

Na řidičák ti to stejně nevychází, tak buď dodělat B96 nebo BE záleží na co si troufáš.

U B96 se dělá jen jízda, testy ne.
Upravil Ducatovy-Kaja dne 12.11.2021 12:21, před 4 roky
P
petrolejNováček
Přidáno před 4 roky
Ahoj všem a díky za reakce. Ten B96 si asi dodělám. Aspoň se naučím s přívěsem pořádně couvat :-)

S tou hmotností si nejsem jistý. Někde čtu, že rozhodující je okamžitá hmotnost a někde, že maximální celková, že policajti kontrolují jen papíry a když to celková hmotnost přesahuje, tak je malér. Co jsem tak viděl, tak je to odvěká diskuze nejen zde na fóru :-)

Petrolej
Přidáno před 4 roky
Dal jsem ti odkaz na vapp.cz tam to máš rozepsané včetně zdroje která vyhláška to řeší. Není nic jednodužšího než si ty potřebné paragrafy vyhlášky přečíst. A budeš vědět hned. Ve vyhlášce je to jasné a srozumitelné.
S
ShakerNováček
Přidáno před 4 roky
Charlie, diky za ten odkaz, jsem zase o neco chytrejsi :-)
P
petrolejNováček
Přidáno před 4 roky
Ahoj,

díky, přečet jsem. Bude to asi skutečně tak. Celkové hmotnosti, zdá se, se počítají jen pro určení, zda je můj řidičák dostačující. Pro provoz samotný jsou určující okamžité hmotnosti. Díky moc.

Asi si rovnou udělám B+E, stojí to jen o trochu víc a člověk nikdy neví, kdy se to bude hodit.
Přidáno před 4 roky
Přesně tak. Nikdy nevíš kdy se to bude hodit. Já BE přeskočil a udělal C a pak hned CE a mám klid.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: petrolej, Robert, Mysak230e, hugo 007, kamilio, Ducatovy-Kaja, kutil1, _luky_, sipadan, Shaker
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 22
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025