Dobry den ,kto mi prosím poradi kde umiestnit teplotne cidlo na externy ventilator chladnicky Theetford.Dakujem
Upravil galbony dne 09.04.2023 14:28,
před 3 roky
galbony Připojili následující obrazek:
Ventilátor má prý vytahovat horký vzduch z prostoru ledničky ven, aby nešly zplodiny hořáku dovnitř karavanu. Je dobré také občas vyčistit hořáček. Parkovat tak aby na stranu ledničky nesvítilo slunce pokud to jde.
Větráček mám jeden dole který nasává a druhý nahoře to vyfukuje zapojení vypínačem.
Tak som namontoval originalny ventilator Thetford s cidlom, nakoniec podla navodu priamo do chladnicky. Uvidim ako to bude stihat chladit, verim ze tlak vzduchu pomoze s vyfukovanim aj cez mriezku a takto aspon bude najviac ofukovany ten chladic. Ak to nebude dobre fungovat, mozno pridam dalsi ventilator na mriezku. Inac som bol vcelku prekvapeny ako s dodanymi hmozdninkami to v chladnicke pevne drzi.
Foto prikladam.
kamilio Připojili následující obrazek:
Pěkně sis s tím vyhrál, já bych neměl tu trpělivost. Mám oba jen sériově (furt protáhnou násobně víc vzduchu, než kdyby tam nebyly) a ani k termostatu už jsem se dodnes nedokopal, skončil jsem u díry v panelu ledničky a vypínače. A obešel jsem se i bez Merkuru, pod plastovou mřížkou mám, nejspíš origo, kousek takového pletiva zřejmě proti hmyzu tak od velikosti motýla nahoru, takže stačily drpásky :-) Navíc takhle při potřebě vyndat mřížku není potřeba nic dalšího, větráčky vypadnou s ní a zůstane to vše viset na drátkách. Akorát pak je teda k vzteku, jak se ta visící mřížka otírá mastným tmelem o lak, odkud to nemůžu čistit, protože při použítí benzínu by to šlo i s lakem (jde o přívěs z roku 87).
Ja mam ty vetracky taky nasroubovany primo na mrizce zezadu a je to na konektoru, takze pri cisteni odpojim. Termoclanek jsem nedaval, prvni rychlost je nastavena tak, aby to vubec nehucelo (shanel jsem ty nejtissi, byt ne nejlevnejsi) a druha je full power bez ohledu na hukot. Ovladaci cudl jsem dal primo na panel lednice, koupil jsem malej chromovej otocnej se dvema polohama a podsvicenim. Vypada tam dobre.
já tam mám větráčky dva které jsem vzal ze starýho počítače čili jsou zadarmo navíc nejsou slyšet a jsou učiné, vypínač je na ledničce a spínám oba dva na normální rychlost -spokojenost mám je už dvě sezony a bez sebenšího problému
Já jsem to vytunil ještě víc.Na vrchní mřížku jsem osadil dva větráčky z počítače co odsávají teplo a dole mám jeden co nasává chladnější vzduch z venku.
1. první kolo = větráky - jedna sezona...
2. druhé kolo = konečné řešení - chladící výkon úplně jinde + el spotřeba tak 1/6...
Upravil adner dne 15.02.2026 23:31,
před 2 měsíce
adner Připojili následující obrazek:
Já mám 15 let starou dvoudvéřovou lednici. Žádné ventilátory apod. a v létě na sluníčku mi mrazák nad -15°C nejde
PetrM
Původně klasika absorbce, ovšem hnaná pouze elektrikou. Ne že by neuměla udělat mínus ale při velké fluktuaci potravin, hlavně pití, trvalo ochlazení moc dlouho. Ventilátory jsem připojil k termostatu, takže běžely jen při sepnutí. Ovšem situaci to neřešilo. Principiální problém tohoto typu lednice - malá účinnost.
Dalo by se říct, že to byl starej krám ale podobně bídně, aspoň na můj vkus, chladí i deset let starý Dometic i pětiletý Thetford.
Takže google, rozměrově co nejpříhodnější chladnička na 220v v ceně 3-4 tisíce, měnič je dnes standard a problem solved...
+ z hlediska energetické náročnosti není o čem...
Co je lepsi, je vzdy podle uzivatele. Kompresor neni vzdy lepsi reseni. Ale v mnoha pripadech jiste muze byt.
Ja mam dvacet let stary Dometic, dvoudverak (220/12/plyn). Za tu dobu jednou delana repase tepelneho mustku mezi chladici smyckou a vnitrnim vymenikem. Jinak pred sezonou profouknuti vnejsiho vymeniku stlacenym vzduchem a obcas procisten plynovy horak.
Slape porad jako nova a i v horku neni problem udelat minus patnact. Pri beznem otoci potravin a napoju jsem nikdy neznamenal, ze by neco bylo malo zmrzly v mrazaku. To spis se obcas podarilo blbe nastavit termostat, protoze na plyn je potreba ho mit jinak, nez na elektriku a pak byly nejake reklamace rodinnych prislusniku na tema zmrzle jogurty v chladnicce, apod.
Spotreba mne nikdy nezajimala, behem jizdy se jede na plyn, pri bydleni vetsinou plyn, nekdy 230 VAC. Pokud se v kempu plati spotreba elektriny, pak ji nechavam na plynu. Tohle fakt u mne nikdy nebylo tema.
Chapu ale, ze nekdo ma pech na slabsi kus, nebo se mu nepodari mit karavan vodorovne, nebo ma jiny trabl a kompresor to resi. Na druhou stranu, ja preferuju ticho. Nechci poslouchat ani jemne vrceni kompresoru.
Já měl dva roky starou trojkombinaci a v Řecku v lednici 7 ° C. S kompresorovkou není problém. Už bych nic jiného nechtěl.