RadoČlenPřidáno
před 8 měsícůMám na aute Niesmann Bischoff prednú elektrickú roletu Harol na elektrický pohon. Nevie náhodou niekto ako presne funguje? Neviem presne kde máme hľadať chybu. Roleta totiž prestala fungovať smerom dole, smerom hore funguje. Takže ju musím spustiť dole manuálne a späť ju vrátim tlačidlom. Ovládacie spínač je kolískový, je súčasťou ovládacích prvkov, takže nie je samostatné. Môj názor je, že by mal byť problém v tom spínači, ale aby som to vyvrátil chcel by som skontrolovať roletu. Neviem však ako to v nej funguj, či je v nej niečo čo mení smer navíjania, alebo je len na princípe zmeny polarizácie. Nerád by som ju poškodil. Vopred ďakujem za radu.
Neznam tuto konkretni roletu. Nicmene ta, kterou ja mam, ma normalni stejnosmerny motor, prepinani smeru dela rele. Pri neaktivnim rele se roleta rozviji, pri zavijeni se rele sepne a prepolarizuje motor. Takze v mem pripade by bud bylo vadne rele a nebo ten spinac. Protoze v rele vetsinou odchazeji kontakty a ne vinuti civek, hledal bych skutecne v tom spinaci. Pokud by odesly kontakty rele, pak by pravdepodobne nejel ani jeden smer, protoze to rele dela mustek.
Ale jak rikam - takto by to bylo u mne. U ciziho zarizeni bych zacal tim spinacem a pak hledal dal. Nektere rolety maji vsechno integrovane v krabici motoru, kde se kombinuji i koncove spinace. Pokud bude vadny koncovy spinac, pak se motor take nespusti, protoze elektronika si bude myslet, ze je v koncovem stavu. Ale v tom bych laikovi doporucoval se hrabat az uplne nakonec. Pro zacatek spinac a kabel k nemu.
Upravil Metyl dne 31.08.2025 11:10,
před 8 měsíců